Romania se zbate de ani de zile pe ultimul loc in Uniunea Europeana la inovare, cercetare, competitivitate sau productivitate. Asta o spun documentele oficiale si rapoartele institutiilor internationale abilitate in acest sens.
La ora actuala, Romania inca nu are o strategie de productivitate, iar cea de competitivitate are forma unei grimase stoarse din mintile incetosate ale unor functionari somati sa livreze pe repede inainte orice, numai strategie de competitivitate sa se numeasca. Printre marile realizari ale acelei echipe este identificarea sectoarelor de pielarie, mobilier, bauturi, acvacultura, ca prioritati de competitivitate, si omisiunea aproape cu desavarsire a legaturii cu productivitatea.
La noi, productivitatea si competitivitatea sunt facute de toata lumea, dar nu are nimeni responsabilitatea implementarii. Nu e minister, agentie, institutie publica, unitate administrativ teritoriala care sa nu cuprinda tematica productivitatii si competitivitatii in strategie. Nu exista o abordare armonizata, cu tinte clare, cu un plan robust si rezultate certe. Vesnica problema este ca nicaieri nu se spune cum se transpun in practica textele respective si prin urmare, fiecare face dupa cum il taie capul.
Mai rau, in loc sa ia masuri urgente pentru ameliorarea situatiei, Guvernul Romaniei nici macar nu constientizeaza cat de important este sa cresti productivitatea, sa stimulezi inovativitatea sau sa intaresti competitivitatea. Una si buna, premierul recita ca o... mai mult
Duminica, 16 Iunie 2019, ora 14:20
Romania se afla in "topul rusinii mondiale" privind capacitatea de a tine resursa talentata in tara si de a atrage noi resurse umane talentate, a declarat luni seara presedintele Initiativei pentru Competitivitate (INACO), Andreea Paul, la lansarea cartii "100 de ani de comert exterior romanesc".
In acest context, aceasta a prezentat cateva concluzii ale unui raport INACO despre starea competitivitatii economiei romanesti.
"Vrem ca si noi in acest raport al competitivitatii economiei romanesti sa tragem cateva semnale de alarma. Suntem in topul rusinii mondiale la cativa indicatori-cheie care tin de conectarea firmelor si a familiilor la curentul electric, nu mai vorbesc despre drumurile care ne umfla ficatii fiecaruia in fiecare secunda si la timpii morti din trafic, dar unul dintre indicatorii la care noi suntem in topul rusinii mondiale tine de achizitia de noi tehnologii de catre Guverne, tine de capacitatea de a ne tine resursa talentata aici acasa si de a atrage resurse umane talentate, noi", a afirmat Andreea Paul.
Potrivit acesteia, "competitivitatea nu mai este un lux, este un reper esential pentru dezvoltarea calitatii vietii, si progresul social este esential pentru competitivitatea economica a unei natiuni, si asta o spune un om de dreapta".
Ea a subliniat faptul ca in prezent in Romania se munceste putin comparativ cu alte state europene.
"Am demontat mitul ca noi muncim mult si prost. Am ajuns sa muncim foarte putin, suntem antepenultimul stat... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 12:05
Comisia Europeana (CE) a revizuit, joi, semnificativ in scadere, estimarile referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2018, de la 4,5% la 3,6%, in timp ce in 2019 mizeaza pe un avans de 3,8%, fata de 3,9% cat estima in primavara, potrivit previziunilor economice de toamna publicate joi de Executivul comunitar.
Pentru 2020, Executivul comunitar indica un avans de 3,6%.
"Boom-ul economic al Romaniei se calmeaza pe masura ce ritmul de crestere a consumului privat incetineste iar contributia negativa a exporturilor nete la crestere continua sa se inrautateasca. Pe perioada de prognoza PIB-ul este estimat sa creasca mai moderat", se arata in previziunile Comisiei Europene.
In 2019 si 2020 consumul privat ar urma sa continue sa incetineasca pe masura ce cresterea nominala a salariilor se modereaza si inflatia va continua sa afecteze veniturile disponibile. Cu toate acestea, consumul privat va ramane principalul motor al cresterii subliniaza Executivul comunitar.
Potrivit cifrelor prezentate joi de CE, cererea interna va avea o contributie in scadere la 4,2% la cresterea PIB, de la 7,3% anul trecut. In 2019, contributia cererii interne urca usor, la 4,3%, iar in 2020 scade la 4,1%.
Contributia negativa a exporturilor la cresterea PIB se va accentua la minus 1,3% in acest an, urmand sa scada la minus 0,6% in 2019 si minus 0,5% in 2020.
In cee ce priveste inflatia, CE a revizuit in crestere usoara la 4,3% prognoza pentru 2018, fata de 4,2% cat prognoza in... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 15:44
Urmaresc si sunt implicat activ in fenomenul economic de 13 ani si constat ca ultimul an a reprezentat cea mai atipica perioada din perspectiva viziunii economice a tarii noastre prin vocea si actiunile demnitarilor implicati in institutiile de resort cu impact in economia reala.
In mod concret, Guvernul ne-a propus nu mai putin de 5 (cinci!) ministri ai Economiei in ultimele 12 luni. Ianuarie 2017 ni l-a adus la Economie pe Alexandru Petrescu, care a stat in functie doua luni. A urmat Mihai Tudose patru luni pana cand a devenit premier, urmat de Mihai Fifor, un alt mandat de doua luni. Din septembrie pana la final de ianuarie, ministru a fost Gheorghe Simon. Avem deja o succesiune consecventa: doua luni - patru luni - doua luni - patru luni. Am putea sa deducem de aici, in mod ironic, ca mandatul celui de-al cincilea ministru, Danut Andrusca se va incheia peste doua luni.
Absenta dezbaterii pe teme economice mari si lipsa de comunicare publica m-au frapat cel mai mult la mandatul celor patru ministri PSD din perioada ianuarie 2017-ianuarie 2018. Petrescu, Tudose, Fifor si, cel din urma, Simon, nu au reusit sa lanseze nici macar o dezbatere economica din care sa aflam cum arata viziunea proprie despre prezentul si viitorul economiei romanesti.
Niciunul dintre cei patru ministri nu a acordat interviuri vreunei televiziuni generaliste sau de stiri. (As mentiona pentru transparenta ca Alexandru Petrescu a acordat un interviu in direct, la un moment dat, si a imprimat... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 17:02
Directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Emil Stavrev, responsabil cu economiile emergente, atrage atentia ca nu vede tocmai lucruri bune in cresterea economica a Romaniei cu care se lauda guvernantii, care ar trebui sa ia rapid masuri.
"Ar trebui retras stimulul fiscal, pentru a pazi economia de riscul supraincalzirii. Cu aceasta crestere puternica si PIB peste potential, deficitul nominal de 3% din PIB sugereaza ca deficitul structural este mult mai mare. Economia primeste foarte mult stimul fiscal", a declarat, pentru Profit.ro, Stavrev.
El a explicat ca FMI calculeaza un impuls fiscal cumulat de circa 3% din produsul intern brut potential pentru 2017 si 2018, fiind al treilea cel mai ridicat din Europa, dupa Grecia si Bulgaria, lucru care alimenteaza potentialele riscuri pentru economie.
Oficialul FMI spune ca economia a crescut bazat pe consuma avand in vedere masurile anterioare de relaxare fiscalaa si cresterile salariale, insa acest lucru deja a inceput sa se vada in preturi.
Citeste si: Bloomberg trage un semnal de alarma: Ultima oara cand Romania a depasit China, "boom-ul" economic s-a spart dureros
"Ca rezultat al acestor lucruri, inflatia de baza, care este curatata de efectele scaderii TVA, a crescut, ceea ce sugereaza ca presiunile inflationiste se acumuleaza in economie si riscurile supraincalzirii au crescut. Daca economia va continua sa creasca intr-un ritm ridicat, guvernul va oferi stimul fiscal, atunci vom vedea mai multa... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 15:18
Economia Romaniei a ramas una dintre cele mai slabe din Europa din punct de vedere al competitivitatii, astfel ca autoritatile trebuie imperios sa adopte politici publice si strategii de dezvoltare economica si crestere a competivitatii, arata American Chamber of Commerce in Romania (AmCham), care propune un set de recomandari in acest sens.
Camera de Comert Romano-Americana - AmCham a realizat un set de recomandari pentru autoritati in contextul lansarii in urma cu doua saptamani a raportului global al competitivitatii, elaborat de Forumul Economic Mondial, care plaseaza Romania pe locul 78 din 144 de tari analizate, potrivit Mediafax.
Raportul identifica in Romania printre factorii cei mai problematici pentru derularea afacerilor coruptia, nivelul taxelor, povara birocratica mare, accesul la finantare, insuficienta infrastructurii, inflatia, instabilitatea politica, etica muncii precara, restrictii legate de piata muncii si insuficienta capacitate de inovare.
Masurile concrete ale AmCham pentru cresterea competitivitatii economiei romanesti includ:
In domeniul fiscal
-revizuirea si modernizarea legislatiei fiscale si a sistemului fiscal;
-reducerea obstacolelor birocratice;
-mentinerea unor taxe reduse atat pentru companii, cat si pentru persoanele fizice, astfel incat Romania sa-si mentina avantajul comparativ.
In domeniul administratiei publice si guvernarii
-asigurarea transparentei in procesul decizional prin consultari adecvate cu sectorul... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 13:30
Aproximativ 40 de contracte de finantare in cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), Axa prioritara 1 "Un sistem productiv inovativ si eco-eficient", au fost semnate joi la Agentia de Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, in prezenta premierului Victor Ponta si a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, valoarea totala a celor 40 de contracte se ridica la aproape 72 milioane de lei.
In zilele de joi si vineri vor fi semnate in intreaga tara aproximativ 200 de contracte de finantare in cadrul Axei 1 "Un sistem productiv inovativ si eco-eficient" POS CCE.
Proiectele semnate in aceste zile au fost depuse incepand cu anul 2011, insa evaluarea tehnico-financiara a fost realizata in luna august a acestui an.
Pentru evaluarea cererilor de finantare mentionate, Ministerul Fondurilor Europene a pus la dispozitia Autoritatii de Management POS CCE un numar de aproximativ 170 de experti din mediul privat.
Evaluarea cererilor de finantare intr-un timp cat mai scurt a permis semnarea contractelor de finantare in aceste zile, iar beneficiarii vor primi finantarile alocate si vor putea incepe implementarea proiectelor.
In cadrul Axei 1 "Un sistem productiv inovativ si eco-eficient" POS CCE au fost depuse incepand cu anul 2011 aproximativ 4.000 cereri de finantare pentru care nu a fost facuta evaluarea tehnico-financiara pana la inceputul lunii august 2013.... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 08:29
Consiliul Investitorilor Straini (CIS) a publicat un document oficial, in care propune Guvernului o serie de masuri, pentru stimularea economiei.
Reprezentantii CIS sustin ca Romania detine active competitive, de care se poate folosi pentru atingerea unor rate mai mari de crestere si care, la randul lor, pot conduce la mai multe investitii.
Propunerile CIS pot fi aplicate in domenii precum Infrastructura, Energie, Mediu sau Sanatate. Masurile au fost grupate in doua categorii principale: prioritati care trebuie aplicate pe termen scurt, respectiv in urmatoarele 12 luni sau pe termen lung, adica in urmatorii 1-3 ani, potrivit documentului oficial documentului oficial.
Energie
Pentru Energie, investitorii straini propun Guvernului Asigurarea liberalizarii comertului cu energie prin clarificari aduse legislatiei privind tranzactiile bilaterale cu energie si in acelasi timp promovarea lichiditatii pietei en-gros dar si asigurarea ca sectorul energetic, ca domeniu-cheie de investitii, va fi inclus in perioada de programare viitoare a fondurilor UE. In plus, Guvernul trebuie sa lanseze o campanile de comunicare de sensibiliare cu privire la eficienta energetica.
Sugestiile CIS la capitolul Energie sunt: implementarea unor reglementari echilibrate, imbunatatirea eficacitatii masurilor de eficienta energetica, dar si imbunatatirea sigurantei furnizarii prin promovarea investitiilor in metodele conventionale de generare a electricitatii, productia de petrol si gaz... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 16:14
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit prognoza referitoare la scaderea economiei Romaniei in acest an, de la 3% la 2%, ca urmare a aparitiei unor semne de redresare, iar pentru anul viitor anticipeaza un avans modest, precizeaza Mediafax.Pentru 2011, BERD a revizuit in urcare estimarea de crestere a PIB de la 0% la 0,9%, se arata in raportul trimestrial al bancii privind perspectivele economice ale statelor unde institutia financiara este prezenta.
Tarile care au incheiat acorduri de finantare cu FMI (Bosnia Herzegovina, Romania si Serbia) se confrunta cu mari dificultati in respectarea angajamentelor de reducere a cheltuielilor, iar statele fara sprijinul Fondului Monetar International au si ele sarcina dificila de a le tinte sub control.
Banca remarca o imbunatatire usoara a perspectivelor economice in Romania si Bulgaria.
In Romania, au aparut semne distincte de redresare, respectiv cresterea puternica a exporturilor, un sezon turistic bun si perspectiva unei productii agricole ridicate, elemente care contribuie la compensarea problemelor din alte sectoare si cererea de consum redusa.
Guvernul a reusit sa respecte programul cu FMI prin aplicarea unor masuri dure de austeritate, care vor tine sub control cheltuielile bugetare.
Totusi, economia romaneasca se va contracta in acest an, iar anul viitor va reveni la o crestere modesta, se arata in raport.
Pe ansamblul regiunii unde BERD este prezenta, are loc o imbunatatire a conditiilor... mai mult
Joi, 28 Octombrie 2010, ora 16:20