Productia de titei a OPEC in luna mai a atins cel mai inalt nivel din ultimii doi ani intrucat cresterea exporturilor Angolei si o productie record a Arabiei Saudite si Irakului au contrabalansat stagnarea producatorilor mai mici, arata un studiu realizat de Reuters.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a inregistrat o crestere a productiei peste plafonul de 30 de milioane de barili pe zi, subliniind concentrarea exportatorului principal Arabia Saudita si a altor membri cheie pe cota de piata.
Productia OPEC a crescut in mai la 31,22 milioane de barili pe zi de la 31,16 milioane de barili pe zi in aprilie, potrivit studiului. Daca totalul nu va fi revizuit, productia din mai va fi cea mai mare a OPEC din august 2012.
Cea mai mare crestere vine din Angola, care a exportat 58 de incarcaturi in mai, mai mult decat planuise initial in aprilie, potrivit programului.
Principalul exportator, Arabia... citeste mai departe despre "Productie-record de titei: cel mai mare nivel din 2012" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Iunie 2015, ora 17:44
Rusia, care furnizeaza circa 12% din petrolul consumat la nivel mondial, si-a majorat in martie productia la 10,12 milioane barili/zi, marcand un nou record post-sovietic, in contextul in care noii proprietari ai OAO Bashneft au extras o cantitate mai mare de titei, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.Productia a avansat in martie cu 3,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 0,4% fata de luna februarie, potrivit datelor preliminare publicate vineri de Ministerul Energiei.
Exporturile au avansat in perioada analizata cu 3%, la 5,38 milioane barili/zi.
"Cred ca tendinta va continua in acest an", a declarat Artem Koncin, analist in cadrul Unicredit, care estimeaza ca, pe viitor, cresterea va fi sustinuta probabil de grupurile Rosneft si Lukoil.
Proiectul Vankor, dezvoltat de Rosneft, este exploatat la jumatate din capacitate, in timp ce Lukoil vrea sa inceapa productia in cadrul portiunii rusesti a Marii Caspice in acest an.
In schimb, productia ruseasca de gaze naturale a scazut in martie cu 6% fata de luna precedenta, la 1,94 miliarde metri cubi pe zi. mai mult
Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 14:39