Administratia Biden este pe cale sa pompeze inca 15 milioane de barili de combustibil din Rezerva Strategica de Petrol pentru stabilizarea preturilor.
Este o miscare care vizeaza reducerea preturilor la gaze cu trei saptamani inainte ca alegatorii ingrijorati de cresterea costurilor sa se indrepte la urne, deoarece democratii au fost batuti de atacurile GOP asupra economia, scrie Washington Post.
Potrivit cotidianului american, presedintele Joe Biden a decis deja ca alte 15 milioane de barili de petrol vor fi eliberate din rezerva federala, iar anuntul va fi facut in zilele urmatoare. Intre timp, cotatiile internationale ale titeiului continua sa scada si au intrat ieri sub 90 de dolari pe baril pentru titeiul european (BRENT), pe fondul temerilor privind o recesiune generala, scrie Bizyday.ro.
Dupa ce OPEC a anuntat recent o reducere a productiei, administratia SUA a anuntat intentia de a-si revizui pozitia fata de Arabia Saudita, un aliat care actioneaza in ultima perioada mai mult in acord cu Rusia. De asemenea, anuntul privind scoaterea din rezerve a inca 15 milioane de barili este asteptat, avand in vedere planul general anuntat de Joe Biden, in primavara, privind disponibilizarea a 180 de milioane de barili pentru stabilizarea pretului titeiului. Pana acum SUA au scos in total aproximativ 165 de milioane de barili de petrol de la inceputul razboiului, in cea mai ampla actiune de acest fel din istorie. ...citeste mai departe despre "Administratia Biden va... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 12:42
Statele Unite vor ca absenta Rusiei sa nu se observe pe piata petrolului, iar pentru aceasta este necesar sa se rezolve problema principala - scaderea pretului "aurului negru".
In acest sens Casa Alba a apelat la Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite si vrea sa ceara acestor tari sa creasca productia de petrol, ceea ce va duce la scaderea preturilor la combustibili.
Americanii sunt chiar pregatiti sa atraga Israelul si Egiptul oferindu-le sauditilor cele doua insule Sanafir si Tiran din Marea Rosie.
Aceste teritorii sunt controlate de Egipt, dar se pare ca americanii au convenit deja cu Cairo in prealabil, relateaza Bloomberg.
Autoritatile din Arabia Saudita sunt inca lente, deoarece sunt obisnuite doar sa scada productia de petrol pentru a creste/stabiliza preturile. Asa a fost atunci cand Riadul, in cadrul OPEC+, a convenit cu Moscova in 2017 si, de asemenea, dupa declansarea pandemiei de coronavirus in 2020.
Statele Unite au trecut si la vanzarea rezervelor strategice de petrol, estimate initial la 650 de milioane de barili. ...citeste mai departe despre "Insule "plocon" pentru Arabia Saudita daca va creste productia de petrol. Planul SUA pentru neutralizarea Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iunie 2022, ora 07:48
Pretul petrolului a continuat sa scada luni, 26 octombrie, ca urmare a cresterii numarului de cazuri de coronavirus in Statele Unite si in Europa, care a ridicat ingrijorari cu privire la cererea de energie. La aceasta scadere a contribuit si cresterea accentuata a productiei din Libia.
Brent LCOc1 a scazut cu 88 de centi, sau 2,1%, la 40,89 dolari. Intermediarul West Texas din SUA (WTI) a scazut 92 de centi, sau 2,3%, la 38,93 dolari.
National Oil Corp a declarat vineri ca productia libiana va ajunge la un milion de barili pe zi in saptamanile urmatoare, o crestere mai rapida decat prezisera multi analisti.
"Intr-un mediu in care exista ingrijorari reinnoite cu privire la perspectivele cererii, ultimul lucru de care are nevoie piata acum este o oferta suplimentara", a spus pentru Reuters Warren Patterson, seful strategiei ING pentru marfuri. ...citeste mai departe despre "O noua prabusire a pretului petrolului. Cauzele: cresterea numarului de cazuri de COVID-19 si productia ridicata a Libiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 17:35
Statele Unite vor deveni anul viitor cel mai mare producator de petrol din lume, depasind Rusia, datorita exploatarii sisturilor bituminoase, se arata intr-un raport publicat vineri de Agentia Internationala a Energiei (AIE), transmite Reuters.
Prognoza AIE vine la doar o zi dupa datele publicate de Guvernul SUA, care arata ca avansul semnificativ in productia de hidrocarburi a permis celui mai mare consumator de petrol din lume sa-si reduca atat de drastic importurile incat si-a pierdut titlul in favoarea Chinei, care devine astfel cel mai mare importator de petrol pe plan mondial.
"Cu o productie zilnica de peste 10 milioane de barili in ultimele doua trimestre, cea mai ridicata in ultimele decenii, SUA vor deveni pana in trimestrul doi din 2014 cel mai mare producator de energie care nu este membru OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol), depasind Rusia. Si acest lucru se va intampla fara a se tine cont de productia de biocombustibili si produsele de rafinare", se arata in raportul AIE.
Majorarea productiei SUA va permite ca furnizarea din partea statelor care nu sunt membre OPEC sa creasca cu o medie de 1,7 milioane de barili pe zi in 2014, ajungand la nivelul record de 1,9 milioane de barili in trimestrul doi, cel mai mare avans al productiei din anii '70, apreciaza Agentia Internationala a Energiei.
Cresterea va compensa intreruperea productiei OPEC si va opri avansul semnificativ al pretului titeiului, care altfel ar depasi actualul nivel de... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:10
Valoarea exporturilor de hidrocarburi, produse petroliere si carbune ale Statelor Unite a crescut de peste doua ori in ultimii trei ani, la 110,2 miliarde de dolari, dupa ce tara a devenit exportator net de energie in 2011 pentru prima data dupa 20 de ani, potrivit Financial Times (FT).
Cresterea productiei internet de petrol si gaze si scaderea preturilor la nivel global au ajutat Statele Unite sa-si recapete independenta energetica si sa-si sporeasca exporturile de materie prima si produse rafinate.
Potrivit estimarilor Financial Times, bazate pe datele oficiale din SUA, valoarea exporturilor de hidrocarburi si carbune a crescut la 110,2 miliarde de dolari in perioada 1 iulie 2012 - 30 iunie 2013, fata de 51,5 miliarde de dolari in anul incheiat in iunie 2010.
Astfel, energia a devenit sectorul cu cea mai puternica crestere a exporturilor in cea mai mare economie a lumii. Exporturile de petrol si gaze au urcat cu 68,3% in aceeasi perioada. Exporturile de metale primare si septel au inregistrat de asemenea cresteri puternice, noteaza FT.
Pe total materii prime si marfuri, exporturile SUA au crescut cu 32,7% in ultimii trei ani.
Presedintele Barack Obama a lansat in ianuarie 2010 tinta de dublare a exporturilor SUA in urmatorii cinci ani, vizand in principal revigorarea industriei prelucratoare, sursa traditionala de locuri de munca si salarii bune, care au asigurat dezvoltarea clasei de mijloc americane.
La acea data, economia SUA exporta lunar marfuri... mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 12:57
Productia de petrol a Statelor Unite a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, datorita expoatarii zacamintelor de sist, facilitand reducerea consumului din import si impingand cea mai mare economie a lumii spre independenta energetica.
Noile tehnici de foraj, precum fracturarea hidraulica a formatiunilor de roci de sist, au determinat cresterea productiei de petrol a SUA cu 1,8% in saptamana 1-5 iulie, la 7,4 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel din ianuarie 1992, potrivit datelor prezentate de Administratia pentru Informatii in domeniul Energiei, citate de Bloomberg.
Cresterea productiei din Dakota de Nord si Texas a facilitat de asemenea exporturi mai mari de produse rafinate. Astfel, SUA au devenit cel mai mare exportator de produse petroliere la nivel mondial, inclusiv in ceea ce priveste benzina si motorina.
Exploatarea la scara larga a zacamintelor de sist din SUA a determinat scaderea influentei Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), desi cererea continua sa creasca la nivel mondial.
Statele Unite si-au asigurat din productia interna 89% din necesarul de energie in luna martie, cel mai bun rezultat din aprile 1986, potrivit datelor Administratiei pentru Informatii in Energie.
Importul net de petrol si produse petroliere va cobori pana anul viitor la 5,7 milioane barili pe zi, fata de 12,5 milioane in 2005, estimeaza agentia.
Productia de petrol a SUA se va plasa in acest an la 7,31 milioane barili pe zi si va... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 10:40
Productia de petrol a SUA, cel mai mare consumator mondial de titei, ar urma sa creasca cu aproximativ un sfert in urmatorii doi ani pentru a atinge in 2014 cel mai ridicat nivel de dupa 1998, potrivit datelor publicate miercuri de Agentia americana pentru informatii din sectorul energiei (EIA), transmite agentia France Presse.
EIA estimeaza ca in 2013 productia de petrol a SUA va creste cu 900.000 de barili pe zi (bpd) pana la 7,3 milioane bpd, pentru ca in 2014 sa ajunga la 7,9 milioane bpd, ceea ce ar reprezenta o crestere de 23% fata de cele 6,4 milioane bpd pompati in 2012.
Daca estimarile EIA se vor adeveri, productia de petrol a SUA ar urma sa cunoasca o crestere de 40% intre 2011 si 2014, o dovada a modului in care fracturare hidraulica si forajul orizontal au modificat piata energetica din SUA.
Cresterea productiei de petrol a SUA va contribui la o mai buna aprovizionare a pietei in urmatorii doi ani ceea ce va conduce la o scadere a preturilor. Potrivit EIA, pretul barilului de petrol Brent, cotat la Londra, va scadea la 105 dolari, in medie, in 2013 si la 99 de dolari in 2014, de la o medie de 112 dolari anul trecut. De asemenea, pretul barilului de petrol West Texas Intermediate, cotat la New York, va scadea pana la o medie de 89 de dolari in 2013 si 91 de dolari in 2014 comparativ cu 94 de dolari anul trecut.
La nivel global, EIA estimeaza ca oferta de petrol va devansa cererea in urmatorii doi ani, ceea ce va obliga Organizatia Þarilor... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 09:00
Ritmul rapid de crestere al productiei de gaze naturale si petrol din SUA vor schimba sectorul energetic din aceasta tara si este posibil sa modifice modul in care Statele Unite se vor implica in afacerile internationale.
Acest boom al productiei este un eveniment revolutionar, insa nu in felul in care cred multi. Expertii, spre exemplu, sustin ca o crestere a independentei energetice a Americii de Nord va conduce la masuri la fel de drastice in geopolitica, transmite Agerpres, citand o analiza New York Times.
Faptul ca Statele Unite vor avea dintr-o data o cantitate mare de gaze naturale produse pe plan intern si, din ce in ce mai mult, de petrol, le va permite - sustine argumentul - sa manifeste mai putin interes fata de afacerile internationale, inclusiv fata de tarile politic provocatoare, producatoare petrol si gaze naturale din Orientul Mijlociu, Africa si din alta parte.
Ori, acest lucru este putin probabil sa se intample, sustine NY Times. In pofida productiei mai mari din zacaminte de sist, cum ar fi cel de la Bakken (Dakota de Nord), cota petrolului din cererea totala de energie a SUA este asteptata sa scada doar la 32% fata de 37% pana in 2035. Intre timp, gazele naturale isi vor creste cota la 26% fata de 25%, iar sursele regenerabile de energie vor creste la 11% de la 7%, potrivit "US Energy Information Administration".
Factorul cel mai strategic in consumul american va ramane pretul petrolului si efectul perturbarilor asupra economiei Statelor... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 14:31
Statele Unite ale Americii ar putea deveni cel mai mare producator de petrol din lume, in 2020, depasind, astfel, Arabia Saudita.
Productia de petrol din SUA va fi mai mare cu 7% in 2012, fata de anul trecut, ajungand la o cantitate medie de 10,9 milioane barili pe zi, potrivit Daily Finance, care citeaza AP.
Acest avans a suprins chiar si expertii.
"Daca cineva mentiona aceste cifre, in urma cu cinci ani, toata lumea ar fi zis ca e nebun", a afirmat analistul de la IHS CERA, Jim Burkhard.
Acest avans este cauzat de incertitudinile politice si situatia tensionata in tarile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, precum si de cererea externa mare.
Departamentul de Energie al SUA se asteapta ca productia de petrol si alte hidrocarburi lichide, inclusiv biocombustibili, sa ajunga la 11,4 milioane de barili pe zi, in 2013, la doar un pas in spatele Arabiei Saudite (11,6 milioane barili/zi).
Citeste mai multe despre SUA, cel mai mare producator de petrol din lume? pe Ziare.com. mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 12:00