Romania a importat, in primele 10 luni din 2019, o cantitate de titei de 7,17 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 167.700 tep (2,4%) mai mare fata de cea importata in perioada similara din 2018, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).
Productia de titei a totalizat 2,778 milioane tep, fiind cu 1,2% (33.500 tep) mai mica fata de cea din anul precedent.
Conform proiectului Strategiei Energetice, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, productia de titei din Romania se afla pe o panta descendenta, cu un nivel de inlocuire a rezervelor subunitar, din cauza gradului ridicat de depletare al zacamintelor.
Cresterea gradului de recuperare este posibila, insa eforturile investitionale deloc neglijabile, necesita pachete de masuri economice si fiscale stimulative.
Proiectul mai mentioneaza ca rezervele dovedite de titei ale Romaniei se vor epuiza in circa 16 ani, la un consum de 3,4 milioane t/an. mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 10:17
Romania a fost anul trecut pe locul patru in Uniunea Europeana in ceea ce priveste productia de petrol, cu 3,6 milioane de tone, in scadere cu 2% fata de anul anterior, potrivit unui raport realizat de compania britanica BP la nivel mondial.
Principalul producator din UE a fost Marea Britanie, cu 50,8 milioane de tone, in crestere cu 9%, urmata de Danemarca, cu 5,7 milioane de tone (in scadere cu 15,9%), si de Italia, cu 4,7 milioane de tone (in crestere cu 12,9%).
La nivel mondial, anul trecut s-au extras 4,474 miliarde de tone de petrol, in plus cu 2,2% fata de anul precedent.
Cel mai mare producator de petrol din lume raman Statele Unite ale Americii, cu o productie de 669,4 milioane de tone, cu 16,6% mai mult fata de anul 2017. Pe locul doi este situata Arabia Saudita, cu 587,3 milioane de tone, in plus cu 3,4%, iar pe locul trei se afla Federatia Rusa, cu 563,3 milioane de tone, in crestere cu 1,6%.
In ceea ce priveste rezervele dovedite de petrol, Romania este pe locul doi in UE, cu 600 de milioane de barili pe zi (aproximativ 100 de milioane de tone), devansand Danermarca si fiind la egalitate cu Italia. Inaintea tarii noastre se afla doar Marea Britanie, cu 2,5 miliarde de barili pe zi (300 de milioane de tone).
In total, in lume, rezervele dovedite de petrol se ridica la 1.729 miliarde de barili pe zi (244 de miliarde de tone) . mai mult
Luni, 15 Iulie 2019, ora 15:24
Romgaz s-a alaturat Federatiei Patronale Petrol si Gaze (FPPG), organizatie care acum reprezinta interesele a peste 90% din sectorul de productie a gazelor naturale din Romania, potrivit unui comunicat al FPPG, remis, marti, AGERPRES.
Aceasta deoarece printre membrii existenti se numara si OMV Petrom, celalalt mare producator autohton de gaze.
"Este pentru echipa noastra o bucurie sa anuntam consolidarea federatiei prin prezenta in randurile ei a unei companii de proportia si importanta Romgaz", a declarat Franck Neel, presedinte FPPG.
El a amintit ca, in aceasta perioada, se implinesc 110 ani de la prima productie de gaze din Romania.
"Aderarea la FPPG este un prim pas dintr-un traseu pe termen lung de consolidare a relatiilor dintre Romgaz si toate companiile din sector, pe care Romgaz le priveste ca pe parteneri de incredere si nu competitori. Scopul nostru comun este acela de a crea un climat de afaceri stabil si predictibil care sa contribuie la securitatea energetica a Romaniei pentru urmatorii 100 de ani. Romgaz are potentialul si ambitia de a-si consolida si dezvolta pozitia de cea mai importanta companie de gaze naturale din Romania si de a deveni un actor principal pe pietele importante din Europa Centrala si de Est care sa reziste la presiunea tot mai puternica exercitata la nivel regional si international", a afirmat, la randul sau, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz.
Federatia Patronala Petrol si Gaze (FPPG) este persoana juridica... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 16:07
Romania a importat, in 2017, o cantitate de titei de 7,75 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 285.900 tep (3,8%) mai mare fata de cea importata in aceeasi in 2016, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).
Productia de titei a totalizat 3,42 milioane tep, fiind cu 4,4% (155.800 tep) mai mica fata de cea din anul precedent.
Conform proiectului Strategiei Energetice, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, se estimeaza o injumatatire a productiei interne de titei, la aproximativ 2 milioane tone in 2030.
Cresterea dependentei de importuri nu poate fi evitata pe termen mediu si lung decat prin incurajarea activitatii de explorare si productie, respectiv prin cresterea eficientei in consumul de carburanti petrolieri, se mentioneaza in document.
De asemenea, se estimeaza ca productia de titei isi va continua tendinta de scadere lenta intre 2030 si 2050, de la 22 la 13 TWh (1,93 la 1,15 milioane tep).
In scenariul ambitios de decarbonare combinat cu preturi mici ale petrolului, productia de titei cunoaste un punct de cotitura in 2035, incepand de la care are loc o scadere abrupta catre zero.
Rezervele dovedite de titei ale Romaniei se vor epuiza in 12-15 ani, la prezenta rata de exploatare mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 17:31
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a acceptat, miercuri, prima reducere a productiei de la criza financiara din 2008, asa ca pretul barilului de titei a urcat cu 8%, la 50 de dolari.
Asta se va traduce cel mai probabil printr-o scumpire a carburantilor si in Romania.
Acordul OPEC vine dupa ce Arabia Saudita si aliatii sai din Golf au acceptat reduceri majore ale productiei, iar Iranul a fost de acord cu o inghetare a productiei, transmite Financial Times (FT).
Reuniunea continua la sediul OPEC din Viena, pentru a finaliza detaliile acordului, dar surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca principalele obstacole au fost depasite.
Cele 13 state membre ale cartelului isi vor reduce productia cu aproximativ 4,5%, sau 1,2 milioane barili pe zi, pana la 32,5 milioane barili pe zi, urmand sa fie stabilite pentru fiecare stat membru OPEC tinte de productie.
Analistii se asteapta ca Arabia Saudita sa efectueze cea mai semnificativa reducere a... citeste mai departe despre "Se scumpeste benzina! Prima reducere a productiei din ultimii 8 ani a crescut pretul petrolului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 21:30
Productia de titei a Romaniei va creste constant in urmatorii patru ani, urmand sa ajunga la 4,2 milioane tone echivalent petrol in 2019, iar importurile se vor majora pana la 8,4 milioane tep in aceeasi perioada, conform Prognozei echilibrului energetic, a Comisiei Nationale de Prognoza.
Astfel, productia de titei va creste de la 3,95 milioane tone echivalent petrol in 2015 la 3,975 milioane tep in 2016 (plus 0,6% anual), la 4,030 milioane tep in 2017 (plus 1,4%), 4,1 milioane tep in 2018 (plus 1,7%) si la 4,2 milioane tep in 2019 (plus 2,4%).
Pretul petrolului s-a prabusit din nou: Cel mai mic nivel din ultimii 11 ani (Video)Efectele petrolului ieftin: Se va adeveri cel mai negru cosmar al Rusiei?Decizie istorica in SUA, privind exportul de petrol
De asemenea, conform estimarilor CNP, importurile de gaze vor creste de la 7,15 milioane tep in 2015 la 7,5 milioane tep in 2016 (plus 4,9%), la 7,8 milioane tep in 2017 (plus 4%), 8,1 milioane tep in 2018 (plus 3,8%) si 8,4 ...citeste mai departe despre "Productia de titei a Romaniei va creste constant. La cat ajungem in 2019" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Decembrie 2015, ora 09:58
Pretul barilului de petrol ar putea atinge in curand noi minime istorice, astfel ca o saturatie masiva a aprovizionarii mondiale va persista pana la sfarsitul anului 2016.
Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, a publicat vineri un raport in privinta pretului petrolului, subliniind ca acesta va fi "si mai scazut pentru si mai mult timp", relateaza CNN Money.
Astfel, temerile privind un baril de petrol cotat la 40 de dolari vor fi depasite de prognoza ce estimeaza o scadere a pretului pana la 20 de dolari.
Pentru anul 2016, pretul mediu al unui baril de petrol este estimat la 45 de dolari, in scadere de la o estimare de 57 de dolari, insa compania a precizat ca riscul unei prabusiri catre pragul de 20 de dolari este tot mai crescut.
Exclusiv Analiza unui colaborator Forbes: pretul benzinei in SUA si Europa. Cum sta Romania
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), formata din 12 state din Asia, Africa si America de Sud, va ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului, in cadere libera - cine va castiga si cine va pierde" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 17:55
Petrom va investi anul acesta mai mult decat in toti anii de la privatizare pana in prezent, dar companiile petroliere trebuie sa lucreze impreuna cu autoritatile pentru a gasi solutii in special in ceea ce priveste taxele, pentru a trece de aceasta perioada in care pretul barilului de petrol a scazut la aproximativ 80 de dolari, a declarat marti Gabriel Selischi, membru in boardul executiv al OMV Petrom.
"Anul acesta, Petrom va investi mai mult decat a investit in toti anii de la privatizare incoace. Aceasta va fi o investitie fara precedent pentru a materializa descoperirile recente. (...) Vrem sa continuam sa investim, dar vedem acum ca pretul petrolului a scazut la un nivel fara precedent. Trebuie sa lucram impreuna cu Guvernul si cu alti actori din industrie pentru a trece de aceasta perioada dificila. Cu 80 de dolari pe baril toate investitiile sunt sub presiune. Trebuie sa fim foarte atenti cu taxarea", a explicat Gabriel Selischi, in cadrul Summitului UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicatia The Economist, eveniment la care AGERPRES este partener oficial media.
Reprezentantul Petrom a precizat ca in 2014 compania se asteapta la al doilea an consecutiv de crestere a productiei, dupa mai multi ani de scadere. "2014 este un an special pentru Petrom, pentru ca speram sa fie al doilea an consecutiv de crestere a productiei. Dupa mai multi ani de scadere a productiei, cu mai mult de 5%-7% in anumiti ani, am vazut o stabilizare si chiar o usoara crestere... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 17:24
Resursele de energie primara au scazut cu 12,1% in primele patru luni ale anului, iar cele de energie electrica s-au redus fata de aceeasi perioada a anului precedent, cu 3,3%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Principalele resurse de energie primara in perioada ianuarie-aprilie au totalizat 9,97 milioane tone echivalent petrol (tep), in scadere cu 1,37 milioane tep fata de primele patru luni din 2012.
Productia interna a insumat 7,28 milioane mii tep, in scadere cu 6,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importul a fost de 2,7 milioane tep, in scadere cu 25%.
In aceasta perioada, resursele de energie electrica au fost de 20,3 milioane MWh, in scadere cu 0,7 milioane MWh (-3,3%) fata de perioada corespunzatoare a anului 2012. Scaderea resursei de energie electrica s-a datorat in principal scaderii productiei, cu 404,4 milioane KWh (-2,0%).
Productia din termocentrale a fost de 9,24 milioane MWh in scadere cu 2,35 milioane MWh (-20,3%). Productia din hidrocentrale a fost de 5 milioane MWh in crestere cu 1,05 milioane MWh (+26,1%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 4 milioane MWh, in scadere cu 39,5 milioane kWh, (-1,0%).
Productia din centralele electrice eoliene in perioada 1.I.-30.IV.2013 a fost de 1,8 milioane MWh, in crestere cu 939,9 milioane KWh fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Consumul final de energie electrica in aceasta perioada, a fost de 17,16 milioane MWh, cu 3,7% mai mic fata de... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 11:10