Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a acceptat, miercuri, prima reducere a productiei de la criza financiara din 2008, asa ca pretul barilului de titei a urcat cu 8%, la 50 de dolari.
Asta se va traduce cel mai probabil printr-o scumpire a carburantilor si in Romania.
Acordul OPEC vine dupa ce Arabia Saudita si aliatii sai din Golf au acceptat reduceri majore ale productiei, iar Iranul a fost de acord cu o inghetare a productiei, transmite Financial Times (FT).
Reuniunea continua la sediul OPEC din Viena, pentru a finaliza detaliile acordului, dar surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca principalele obstacole au fost depasite.
Cele 13 state membre ale cartelului isi vor reduce productia cu aproximativ 4,5%, sau 1,2 milioane barili pe zi, pana la 32,5 milioane barili pe zi, urmand sa fie stabilite pentru fiecare stat membru OPEC tinte de productie.
Analistii se asteapta ca Arabia Saudita sa efectueze cea mai semnificativa reducere a... citeste mai departe despre "Se scumpeste benzina! Prima reducere a productiei din ultimii 8 ani a crescut pretul petrolului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 21:30
Unii din cei mai importanti jucatori din piata petrolului se intalnesc, duminica, in Doha, Qatar, iar unii analisti considera intalnirea ca fiind cea mai importanta din ultimele trei decenii.
La reuniune vor fi prezenti producatori majori de titei, in mare parte membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Exceptia notabila e Iranul, transmite Business Insider.
Miza este stabilizarea pretului "aurului negru", care a afectat bugetele acestor state.
Insa, vineri, ministrul de resort din Iran, Bijan Zanganeh, a sustinut ca nu va participa la intalnirea din Doha.
"Am transmis deja ca nu putem participa la planul de a stabiliza pretul petrolului", a explicat acesta.
Motivul e simplu. Cele mai multe tari OPEC, dar si Rusia, vor sa duca la aprecierea cotatiei titeiului prin plafonarea productiei. Insa Iranul abia s-a dezmeticit dupa ridicarea sanctiunilor si nu vrea sa piarda aceasta oportunitate. In prezent, productia de petrol din aceasta tara nu a reusit sa ...citeste mai departe despre "Poate cea mai importanta intalnire din ultimii 30 de ani - Miza e petrolul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 22:19
Iranul si Arabia Saudita "vaneaza" aceeasi tinta: China, cel mai mare consumator de petrol din lume.
Livrarile de titei ale sauditilor in tara asiatica au crescut cu 36% in februarie, astfel ca au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani, potrivit datelor compilate de ClipperData, o firma ce analizeaza vanzarile internationale de "aur negru".
Insa CNN Money arata ca succesul pe care il are petrolul sauditilor in China ar trebui sa ridice cateva semne de intrebare.
Principalul motiv este ca pana acum tara asiatica era un important partener comercial al Iranului, dusmanul aprig al Regatului.
In consecinta, ce s-a intamplat de a avut loc o schimbare la 180 de grade?
Arabia Saudita ingheata productia de petrol: Mizele uriase din spatele acestei decizii
Teheranul a acuzat Arabia Saudita ca planuieste sa scoata tot mai mult petrol din puturi, ca raspuns la ridicarea sanctiunilor impotriva Iranului, cu toate ca a promis ca va ingheta productia la nivelul din ianuarie ...citeste mai departe despre "Razboiul energetic intre Iran si Arabia Saudita intra intr-o noua faza: Tinta vizata de ambele tari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 12:37
Iranul a efectuat prima livrare de titei spre Europa de la ridicarea sanctiunilor - patru milioane de tone - a anuntat Hamid Baeidinejad, director in cadrul Ministerului de Externe de la Teheran, pe pagina sa de Instagram, obiectivul fiind majorarea livrarilor in regiune cu 1,5 milioane de barili pe zi (bpd).
Teheranul a trimis petrolul de la terminalul Kharg Island catre Constanta si alte porturi europene, beneficiarele fiind grupul rus Lukoil, firma franceza Total si rafinaria spaniola Compania Espanola de Petroleosbdin, transmit Reuters si agentia de presa Fars.
"Iranul incearca sa-si refaca productia de titei dupa ridicarea sanctiunilor in ianuarie, obiectivul fiind majorarea productiei si a exporturilor catre Europa in acest an cu 1,5 milioane de barili pe zi", a precizat Hamid ...citeste mai departe despre "Iranul trimite titei catre Lukoil prin portul Constanta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Februarie 2016, ora 18:52
In cadrul razboiului petrolului, care pare sa se fi mutat acum in sanul OPEC, Iranul tinde sa adopte aceeasi strategie pusa in practica de Arabia Saudita in urma cu un an si jumatate.
Intr-un interviu pentru CNN, unul dintre oficialii de la Teheran, Mohammad Bagher Nobakht, a declarat ca alti membri ai cartelului ar trebui sa reduca cotele de productie pentru a face loc petrolului iranian pe piata.
Joc decisiv
"Iranul a decis sa recastige cota sa de piata in interiorul OPEC cu orice cost", a explicat Nobakht in cadrul intrerviului dat televiziunii americane.
"Cu siguranta nu ne-am bazat decizia pe scaderea recenta a pretului petrolului.
Daca este ca productia de petrol sa scada, atunci tarile care au crescut cotele de extractie cat timp noi ne-am aflat sub regimul sanctiunilor ar trebui sa fie cele care reduc productia si sa lase Iranul sa isi recastige cota sa de piata", a punctat oficialul iranian.
Prabusirea pretului petrolului cu 75% fata de mijlocul anului 2014 a survenit ca urmare a unei batalii acerbe pentru castigarea unei cote mai mari de piata de catre unele state membre OPEC, in special Arabia Saudita, in detrimentul producatorilor de petrol din SUA si Rusia.
Declinul pietei a diminuat veniturile marilor exportatori de petrol, impingand unele tari in pragul colapsului financiar, ducand la o crestere a somajului alarmanta in aceasta industrie si amanand pe termen nedefinit proiecte noi in valoare de sute de miliarde de dolari.
In... mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 10:35
1Total SA, Royal Dutch Shell Plc si Lukoil PJSC sunt printre companiile care au selectat zacamintele de titei si gaze naturale pe care vor sa le dezvolte in Iran - tara ale carei rezerve de petrol se situeaza pe locul patru la nivel mondial - dupa ce autoritatile de la Teheran le-au prezentat investitorilor proiecte in valoare de 30 miliarde de dolari.
Grupul francez Total si cel italian Eni vor sa investeasca in Iran, a declarat ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh. Compania anglo-olandeza Shell si firma rusa Lukoil au specificat ce zacaminte vor sa dezvolte in Iran, a adaugat Ali Kardor, adjunctul directorului de investitii si finantare al National Iranian Oil Co, transmite Bloomberg.
Avion rusesc doborat de Turcia: Cum a fost influentat pretul petroluluiCazacii au investit 3,5 milioane de dolari in terminalul petrolier de la Marea NeagraPrabusirea pretului petrolului loveste in profitul OMV Petrom: Scadere de aproape 60%
"Multe companii sunt interesate. ...citeste mai departe despre "Iranul, "camp de lupta" pentru gigantii petrolieri. Sunt in joc proiecte de 30 de miliarde de dolari" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2015, ora 14:38
1Teheranul are planuri mari pentru revenirea petrolului iranian pe piata dupa retragerea sanctiunilor economice. In sud-vestul Iranului pregatirile sunt in toi, chiar daca eforturile de a reporni sondele din zona au fost titanice.
Anii in care Iranul a fost izolat economic si-au pus amprenta asupra echipamentelor de extractie folosite de petrolistii locali, dar liderii de la Teheran mizeaza pe bogatia subsolului din regiunea Azadeganului de Sud, relateaza portalul CNN Money.
Munca de Sisif
Zacamintele de petrol din Azadeganul de Sud sunt estimate la 60 de miliarde de barili, ceea ce reprezinta o rezerva mai mare decat cea detinuta de cel mai mare producator de petrol din Africa, Nigeria.
Avantajul petrolistilor iranieni se opreste insa aici, fiindca atunci cand vine vorba de echipamentul folosit, cel aflat in campurile de extractie din Iran este invechit, ruginit si deteriorat. Pentru a-l repune in functiune, inginerii iranieni au improvizat cat de mult au putut.
La unele puturi gasesti echipament american, achizitionat inainte de impunerea sanctiunilor, in 2007, montat pe schele fabricate in China, dar cele mai multe sonde sunt realizate din echipamentul vechi de un deceniu sau doua.
Cu toate acestea, Mahmood Marashi, manger de proiect in cadrul Companiei Nationale de Petrol a Iranului are planuri mari pentru ziua in care petrolul iranian va reintra pe piata.
"Speram sa ne miscam mai repede dupa ridicarea sanctiunilor. Sigur, calitatea este si ea... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 17:34
Teheranul a depasit momentul de suspans al semnarii acordului nuclear cu marile puteri. Dupa ceremonia de la Viena, de marti, acum vine randul marilor jucatori din sectorul energiei sa se intrebe care vor fi efectele reluarii exporturilor de petrol din Iran.
O analiza Bloomberg pune cap la cap toate cifrele statistice emise de autoritati si estimarile analistilor pentru a reflecta cat mai fidel cum va reactiona piata petrolului la mareea de carburant revarsata din Iran.
Productie in crestere
In acest moment, productia de petrol a Iranului este de 2,8 milioane de barili/zi.
Ministrul Petrolului de la Teheran, Bijan Namdar Zanganeh, sustine ca statul arab poate creste productia cu inca 500.000 de barili zilnic, la care se vor adauga alti 500.000 in urmatoarea jumatate de an, dupa reluarea operatiunilor in cateva campuri petroliere inchise.
Analistii Golman Sachs infirma prognoza optimista a oficialului iranian, afirmand ca o crestere a productie cu 500.000 de barili va fi posibila abia dupa un an, perioada in care conditiile impuse in acordul nuclear semnat astazi vor trebui verificate de expertii internationali.
Expertii BNP Paribas se arata si ei sceptici in ceea ce priveste reluarea rapida a operatiunilor de extractie din puturi mai vechi, iar extinderea in perimetre noi de extractie ar necesita investitii cu capital strain.
In schimb, tara pare sa aiba deja o rezerva de 30 de milioane de barili, care ar putea fi exportata in perioada imediat... mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 16:26
3Ministrul kuweitian al petrolului, Hani Hussein, a afirmat ca scaderea productiei iraniene asociata cu tensiuni regionale genereaza cresterea pretului petrolului, intr-o declaratie publicata duminica.
"Productia iraniana a scazut si acest lucru a dus la cresterea preturilor", a declarat Hussein pentru cotidianul Al-Watan, adaugand ca un alt factor al acestei majorari ar fi "ingrijorarile generate de tensiunile regionale", informeaza AFP.
Hussein a apreciat ca, in pofida tensiunilor regionale, "livrarile de petrol se desfasoara bine si productia este suficienta pentru a satisface cererea de pe piata".
De la 1 iulie, a intrat in vigoare un embargo petrolier occidental impotriva Iranului, in cadrul sanctiunilor legate de controversatul sau program nuclear.
Uniunea Europeana a decretat un embargo total asupra achizitionarii dar si a transportului de petrol iranian, care nu mai este asigurat de asiguratorii europeni, care acopera 90% din traficul maritim petrolier mondial mai mult
Duminica, 05 August 2012, ora 14:25