Romania a recoltat 27,13 milioane de tone de cereale in 2017, din care 10,01 milioane de tone grau comun si grau spelta, 1,90 milioane de tone orz, 407.800 tone ovaz si 28.160 tone de secara si alte cereale, arata datele prezentate luni de Oficiul de Statistica al UE (Eurostat).
Potrivit raportului, la capitolul productie de porumb boabe si amestecul de porumb boabe si stiuleti, primele locuri din UE sunt ocupate de Franta (14,53 milioane de tone) si Romania ( 14,32 milioane de tone).
Per total, statele membre ale Uniunii Europene au recoltat in 2017 o cantitate de 310 milioane de tone de cereale (inclusiv orez), aproximativ 12% din productia globala.
Este o crestere de 2,7% fata de 2016, in pofida secetei care a afectat multe state membre din centrul si sudul Europei si a reducerii suprafetelor cultivate cu 1,6 milioane de tone.
Totusi, productia de cereale a UE ramane sub nivelul record inregistrat in 2014, de 333 milioane de tone.
In UE, graul comun si graul spelta (numit si alac) au reprezentat 46% din totalul cerealelor recoltate in 2017, fiind urmate de porumbul boabe si amestecul de porumb boabe si stiuleti (21%), orzul (19%), ovazul, secara si alte cereale (14%).
In privinta productiei de cereale in statele membre, pe primul loc se afla Franta, care a inregistrat in 2017 cea mai mare recolta de grau comun si grau spelta din UE (36,5 milioane de tone), de orz (12,1 milioane de tone), porumb boabe si amestec de porumb boabe si stiuleti (14,5... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 11:37
Agricultura romaneasca a inregistrat in acest an cele mai bune rezultate din istorie, cu productii record la grau, porumb si floarea soarelui. Recolta totala de cereale obtinuta in 2018 - aproximativ 31 de milioane de tone - claseaza Romania pe locul trei in Uniunea Europeana (UE).
Autoritatile sustin ca acordarea subventiilor la timp, tehnologiile aplicate de fermieri, marirea suprafetelor irigate si protectia antigrindina au determinat obtinerea acestor productii, in pofida conditiilor climatice extrem de capricioase din acest an.
Agricultura si dezvoltarea rurala au atras si in acest an cele mai multe fonduri europene, fiind de altfel sectorul cu cea mai buna rata de absorbtie la nivel national.
Din pacate, pesta porcina africana, care s-a amplificat in partea a doua a anului, a zdruncinat serios sectorul zootehnic si programele din acest domeniu, iar masurile luate de autoritati pentru limitarea extinderii virusului, desi au fost apreciate de unii, in aceeasi masura au fost dezaprobate de multi altii.
Romania, in top 3 la productia de cereale din UE
Datele Institutului European de Statistica - Eurostat - arata ca Romania ocupa anul acesta locul 3 in UE, dupa Franta si Germania, la productia de cereale, cu 31,89 milioane de tone. Cifrele Ministerului Agriculturii sunt insa usor mai ponderate si indica doar 30 de milioane de tone, din care productia de cereale paioase din vara reprezinta 12 milioane de tone.
La porumb boabe, Romania este pentru al... mai mult
Luni, 31 Decembrie 2018, ora 12:14
Romania ar urma sa recolteze in acest an intre 14,5 si 15 milioane tone de porumb, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cat va recolta Franta, ceea ce inseamna ca Romania va prelua coroana de cel mai mare producator european de porumb, potrivit unei estimari a Asociatiei generale a producatorilor de porumb (AGPM), citata de cotidianul Le Monde.
"Agricultorii francezi nu au reusit sa evite puterea romaneasca. Tara lui Dracula vampirizeaza piata europeana a porumbului sau, cel putin, o domina...Nu este chiar o surpriza. Gurmanzii stiu ca, daca polenta (terci din faina de porumb) este apanajul regiunii muntilor Apenini, acest fel de mancare gustoasa poarta numele de mamaliga in Carpati. Dar investitorii din Romania nu se gandesc doar la apetitul compatriotilor lor. Profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export", scrie Le Monde.
Publicatia mentionata subliniaza ca productia de porumb a Frantei a fost afectata de inundatiile din primavara care au intarziat plantarea. Apoi caldura din vara a uscat terenurile. In ciuda acestor conditii climatice haotice, sectorul agricol francez a reusit sa limiteze daunele printr-un randament la hectar de 93 de chintale de porumb. Chiar daca este vorba de o scadere fata de cele 103 chintale obtinute in 2017, dar trebuie mentionat ca anul trecut a fost vorba de o productie istorica.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirma ca Romania va fi si anul acesta pe primul loc in Uniunea Europeana la productia de porumb,... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 09:40
Productia de grau din acest an este mai mare cu 200.000 de tone fata de anul trecut, depasind 10 milioane de tone, desi a fost un an greu, in care "Romania a fost ravasita de o serie intreaga de fenomene naturale extreme", a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, intr-o conferinta de presa.
"Anul acesta, Romania a fost ravasita de o serie intreaga de fenomene naturale extreme, de la temperaturi ridicate in primavara care au intepenit rasaritul semintelor si care au generat secatuirea solului de apa, la lipsa acestor precipitatii in intervalul de inceput al productiei si apoi urmat de evolutii atipice cu cantitati de apa foarte mari (...) Am incheiat recoltatul la grau, am spus ca nu vom da cifre pana nu adunam ultima cantitate de produs si pana cand nu este sub cheia fermierului, sa se bucure de ea, sa si- o imparta cum doreste, sa o duca unde doreste si sa castige cat poate. Va pot spune ca la grau am facut mai mult ca anul trecut, desi am avut un an greu, cu temperaturi mari, dar prin dotarea pe care au avut-o fermierii, prin concentrarea lor din timpul zilei, prin urmarirea fazelor de vegetatie, prin programul de lucru fermierii au reusit sa adune graul, iar productia este cu 200.000 de tone mai mult decat anul trecut. E o productie pe care fermierii o merita, pe care tara trebuie sa o foloseasca si pe care noi toti trebuie sa o consemnam ca atare. Practic, este prima data, cu anul trecut, cand Romania depaseste 10 milioane de tone... mai mult
Marti, 28 August 2018, ora 14:38
Productia de rapita din acest an este cea mai buna de dupa 1970, cand a inceput sa se cultive in Romania pe suprafete semnificative, si a atins cantitea record de 1,1 milioane de tone, aproape dublu fata de anul trecut, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Agricluturii, Daniel Constantin.
"La rapita avem cea mai buna productie din 1970 incoace. Ca sa fiu mai exact, anul acesta avem o productie de 1,089 milioane de tone, aproape dublu fata de anul trecut, de exemplu", a spus Constantin, potrivit Mediafax
In anul 1975, Romania producea 17.288 de tone de rapita, in 1980, 18.865 de tone, iar in 1989, 17.985 de tone. Productia a crescut de la 147.000 de tine in 2005 la 943.000 de tone in 2010, pentru ca in 2013 sa coboare la 647.811 tone.
"Este o veste foarte buna, in ciuda ploilor abundente si a inundatiilor, in special din luna iulie, ne-au cauzat probleme. M-am consultat deja cu fermierii si vineri voi prezenta, in timpul vizitei de lucru pe care o voi face in judetul Mehedinti, rezultatele pe care le avem la productiile de grau, orz, secara, orzoaica, porumb si, cum spuneam deja, la rapita", a adaugat ministrul.
Suprafata cultivata cu rapita a fost in acest an de 423.000 de hectare, fata de 284.000 de hectare anul trecut. Constantin afirma ca productia de rapita din acest an s-a majorat si pentru ca a crescut suprafata cultivata, dar si datorita cresterii randamentului la hectar, de la 2,2 tone la 2,6 tone.
In anul 1985 se cultivau cu rapita 60.000 de... mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 16:20
In 2013, Romania s-a situat pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste suprafata cultivata cu porumb, dar la productie a ocupat pozitia a doua, dupa Franta, din cauza unui randament net inferior, releva datele cercetarii statistice privind "Productia agricola vegetala la principalele culturi, in anul 2013", realizata de Institutul National de Statistica (INS).
Potrivit INS, suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2013 reprezinta 47,1% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 39,0%.
Productia de cereale pentru boabe a crescut cu 63,9% fata de anul precedent, datorita cresterii randamentelor la hectar (productia medie la hectar), astfel: porumb boabe (de 2 ori), orz si orzoaica (cu 39,8%), grau (cu 31,2%), ovaz (cu 16,6%).
Productia agricola vegetala din Romania a inregistrat cresteri la toate culturile, in anul 2013, comparativ cu 2012, datorita conditiilor climatice favorabile, conform datelor INS.
La leguminoase pentru boabe productia a crescut cu 12,7% datorita randamentului la hectar (+15,3%) desi suprafata cultivata a scazut cu 2,2%.
Informatiile prezentate sunt rezultate din cercetarea statistica "Productia vegetala la principalele culturi", realizata de INS, in conformitate cu Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 543/ 2009 privind productia vegetala.
Aceasta cercetare a fost efectuata pe baza unui esantion reprezentativ la nivel national, regiuni de dezvoltare si judete.... mai mult
Luni, 31 Martie 2014, ora 12:30
Productia de grau din acest an a inregistrat o crestere cu 32% fata de anul trecut, orzul un plus de 40%, iar la rapita se consemneaza o crestere cu 60 de procente, potrivit estimarilor Organizatiei Interprofesionale "Cereale si Produse Derivate"(OIPA).
Din cantitatea totala de grau de circa 7 milioane de tone, in jur de 2,5 milioane este de o calitate foarte buna pentru panificatie, potrivit estimarilor OIPA, doua milioane de tone se apropie de optim, iar diferenta este reprezentata de graul furajer. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Romania a obtinut anul trecut o productie totala de 4,93 milioane de tone de grau, triticale (n.r. - plante asemanatoare cu graul) si secara, iar numai graul a reprezentat 4,78 milioane de tone.
Saptamana trecuta, presedintele OIPA, Aurel Popescu, declara pentru Agerpres ca procesatorii nu vor fi nevoiti sa apeleze la importuri pentru asigurarea consumului intern, care se ridica la 3,3 milioane de tone. De asemenea, in ceea ce priveste pretul graului, seful OIPA a subliniat ca se afla la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, fiind de 680 de lei pe tona pentru graul de panificatie si intre 620 si 650 de lei pe tona pentru graul furajer.
In ceea ce priveste productiile de porumb si de floarea soarelui, OIPA prognozeaza un plus de 30-40 de procente pentru acest an, comparativ cu anul 2012, insa datele definitive se vor cunoaste numai la finalul recoltarii.
Potrivit datelor semidefinitive publicate in iulie de... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 09:52
Industria berii din Romania reprezinta un model pentru utilizarea productiei din agricultura, crede Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Industria berii din Romania este un model de utilizare in productie pe tot lantul agricol. Cred ca lucrurile au evoluat destul de bine. Din fericire, nu putem vorbi de evaziune pentru ca sectorul este in totalizate fiscalizat. Practic, 98% din consumul de bere de pe piata romaneasca este asigurat din productia interna si doar 2% din importuri", a declarat ministrul intr-o conferinta de profil, potrivit Agerpres.
Tara noastra are insa probleme in legatura cu orzul si hameiul, materia prima din industria berii.
"Din pacate, la materia prima lucrurile nu stau la fel de bine la principalele ingrediente folosite la bere, pentru ca suprafetele si volumul au scazut in mod constant la orz si hamei in ultimii ani. Daca in anii '90 aveam o suprafata cultivata cu hamei de 270.000 hectare, acum mai avem numai 240 de hectare, chiar daca sprijinul este destul de consistent si sectorul beneficiaza de un sprijin suplimentar. Poate nu este suficient, dar exista 119 euro la hectar de la UE, la care se adauga si sprijinul suplimentar de la buget", a continuat acesta.
De asemenea, in ceea ce priveste orzul si la aceasta cultura suprafata a scazut semnificativ in ultimii ani.
''In 2011 am avut o suprafata cultivata cu orz de 515.000 hectare, iar in 2012 de 414.000 hectare. Productia medie a fost la orz de 3,1 tone la hectar anul trecut... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 13:21
Productia de cereale recoltata in vara acestui an a totalizat aproape sase milioane de tone, din care recolta de grau a reprezentat peste 80%, respectiv 4,78 milioane tone, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Recolta de grau a fost de 4,78 milioane tone in anul 2012, orzul de toamna si primavara, impreuna cu orzoaica, au totalizat 985.000 de tone, iar recolta de rapita a fost de 175.000 tone.
Piata internationala a graului s-a deblocat in aceasta perioada datorita tranzactiilor efectuate in bazinul Marii Negre, dar si la nivel european, a precizat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.
In ceea ce priveste exportul de grau, reprezentatul MADR a declarat ca pana in prezent s-a exportat din noua recolta doar o cantitate de 450.000 de tone, dar pe contracte din 2011.
In acest an, pretul graului la producatori a crescut cu circa 20-25%, de la 0,85 lei/kg la 1,1 lei/kg. Productia de grau a Romaniei in 2011 a fost de 7,103 milioane tone, iar cea de orz si orzoaica de 1,355 milioane tone.
La sfarsitul lunii iunie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, anunta ca recolta totala de grau de anul acesta va fi de 4,751 milioane tone, in scadere cu 15% fata de cea inregistrata in 2011.
Ministrul Agriculturii: Productia de grau scade cu 15% in 2012 mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 14:39