Rusia este din nou cel mai mare exportator mondial de grau, o schimbare care reorienteaza comertul global cu grau in jurul regiunii Marii Negre, amintind de dominatia fostei Uniuni Sovietice in acest domeniu, desi in conditii complet diferite, transmite Bloomberg.
Tarile care alcatuiau fosta URSS au recoltat 18% din productia globala de grau in 2017, cel mai ridicat nivel din 1980, arata datele Departamentului american al Agriculturii (USDA).
Rusia ar urma sa devina anul acesta cel mai mare furnizor de grau, depasind SUA, estimeaza USDA. Cota Americii in productia globala de grau a scazut la 6% in 2017, cel mai redus nivel de cand se fac aceste statistici, respectiv din 1960.
Terenul si climatul favorabil din regiunea Marii Negre au reusit intotdeauna sa furnizeze recolte semnificative, a apreciat John Schnittker, fost economist-sef si subsecretar de stat la Departamentului american al Agriculturii in timpul presedintelui Lyndon Johnson.
Potrivit sursei citate, exista doua diferente importante intre perioada prezenta si cea din timpul Razboiului Rece: imbunatatirea calitatii graului si utilizarea lui.
Chiar daca cota URSS in productia globala de grau era la nivelul record de 31% in 1966, tara inca importa grau, partial deoarece o mare parte din graul sau era folosit la hrana animalelor, aproape trei cincimi la sfarsitul anilor '70 si la inceputul anilor '80, iar cetatenii sovietici mancau o cantitate ridicata de cereale.
Un alt factor important era... mai mult
Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 17:03
2Preturile graului si porumbului raman ridicate pe termen mediu, pe fondul conditiilor meteo nefavorabile, insa vor prezenta o volatilitate crescuta pe bursele internationale.
Pretul graului a crescut cu 14,4% pe bursele internationale in trimestrul doi al anului 2012, iar in cel de-al treilea cu inca aproape 20%, dupa ce SUA, cel mai mare exportator de cereale din lume, a fost afectata de cea mai grava seceta din ultimii 50 de ani, iar productia din UE, Australia, Canada si Rusia a fost de asemenea in scadere.
Si pretul porumbului a crescut cu aproape 19% in trimestrul al treilea pe bursele internationale, arata o analiza Noble Securities privind pretul cerealelor.
Insa "piata materiilor prime alimentare are, ca orice piata, inclusiv o componenta speculativa; spre deosebire de alte sectoare insa, principiul 'pur' al cererii si ofertei are mult mai des rolul principal si se reflecta mai limpede in pret", a declarat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania.
In consecinta, luna octombrie a adus corectii in cotatiile graului si porumbului, pretul lor scazand cu 5,7%, respectiv 2,5%. Fenomenul s-a datoreste pe de-o parte faptului ca preturile ridicate au descurajat cererea si consumul, dar si optimismului legat de viitoarea productie de cereale din America de Sud.
Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale si al Bancii japoneze Nomura, Romania se afla pe locul 12, la nivel mondial, la importul de produse agroalimentare. In luna... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 14:15