Turcia intentioneaza sa produca anual pana la 175.000 de vehicule, conform proiectului dedicat vehiculelor electrice, prezentat vineri de presedintele Recep Tayyip Erdogan.
In urmatorii 13 ani, proiectul ar urma sa atraga investitii de 22 de miliarde de lire turcesti (3,7 miliarde de dolari) si va beneficia de sprijin din partea statului, prin reduceri de taxe si infiintarea unei facilitati de productiei intr-un mare hub auto, orasul Bursa din nord-vestul tarii.
Pana in 2021, la noua facilitate va fi lansata o masina care va fi fabricata integral in Turcia. Aici vor fi lucra 4.000 de muncitori si vor fi produse cinci modele. Guvernul de la Ankara a garantat ca va cumpara 30.000 de vehicule pana in 2035.
Turcia exporta masiv in Europa automobile produse de gigantii din industria auto globala, inclusiv Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota si Hyundai.
De acest proiect se va ocupa consortiul Turkey's Automobile Initiative Group (TOGG), infiintat in 2018 de cinci grupuri industriale: Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell si Zorlu Holding. Seful consortiului este fostul director al Bosch, Gurcan Karakas.
In octombrie, un purtator de cuvant al Volkswagen AG anuntase amanarea deciziei privind construirea unei fabrici in Turcia de catre grupul auto german, pe fondul criticilor internationale la adresa operatiunilor militare derulate de Ankara in Siria si al temerilor legate de efectele potentiale asupra imaginii VW.
Volkswagen analizase mai multe posibile... mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 19:12
Grupul auto Volkswagen AG va modifica doua dintre fabricile sale din Germania pentru a produce vehicule electrice, intrucat cel mai mare producator auto global isi accelereaza investitiile in masini cu emisii zero.
Fabricile VW din Emden si Hanovra ar urma sa fie transformate pentru productia de vehicule electrice pana in 2022. Deja la Zwickau se produc masini electrice. VW a alocat 1,2 miliarde de euro pentru formarea profesionala a celor 7.700 de angajati de la Zwickau, transmit DPA si Reuters.
Angajatii de la Emden (unde se produce acum modelul Passat) si Hanovra au primit asigurari ca locurile lor de munca sunt garantate pana in 2029, dar compania va incerca sa-si reduca numarul de angajati la aceste unitati prin pensionari anticipate.
Volkswagen a anuntat investitii de peste 34 de miliarde de euro (38,4 miliarde de dolari) in dezvoltarea serviciilor de mobilitate, a vehiculelor electrice si a masinilor fara sofer pana in 2022.
"Ne indreptam spre o accelerare a productiei de vehicule electrice. Emden si Hanovra vor fi fabrici model in Germania. Impreuna cu Zwickau, ele vor forma cea mai mare retea pentru fabricarea de vehicule electrice din Europa", a afirmat Gunnar Kilian, membru al Consiliului de Administratie al VW.
Saptamana aceasta, directorul general al grupului Volkswagen, Herbert Diess, anunta ca firma a pus la punct o platforma pentru vehicule electrice si a definitivat un program de achizitii de baterii care sa ii permita sa produca 50 de... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 10:44
Ministerul Economiei din Germania a pus deoparte aproximativ un miliard de euro (1,12 miliarde de dolari) pentru a sprijini productia de baterii destinate automobilelor electrice in ce mai mare economie europeana, obiectivul fiind ca 30% din aceasta productie sa vina din Germania si Europa pana in 2030, transmite Reuters.
Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a declarat marti ca Germania vrea sa colaboreze cu alte state europene in domeniul productiei de baterii si au fost deja contacte cu autoritatile din Franta, Polonia si Austria pe acest subiect.
Autoritatile de la Berlin vor astfel sa reduca dependenta producatorilor auto germani de furnizorii asiatici de baterii si sa protejeze locurile de munca din industria auto interna, in pericol din cauza tranzitiei de la motoarele cu combustie interna la automobilele electrice. Garantia ca firmele locale vor fi implicate in lantul de aprovizionare pentru vehiculele electrice este importanta pentru Germania, tara a carei economie a devenit dependenta de succesul industriei auto.
Marti, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca Volkswagen s-ar putea alatura unui consortiu german care are in vedere productia de baterii destinate automobilelor electrice si va discuta problema la reuniunea Consiliului de Supervizare de vineri.
Un purtator de cuvant al Volkswagen nu a dorit sa comenteze informatia.
VW a incheiat deja contracte de furnizare de baterii cu LG Chem (Coreea de Sud) si... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 13:36
Expertii estimeaza ca, pana in 2022, un milion de automobile electrice hibride sau echipate cu baterii vor rula pe drumurile din Germania.
Obiectivul initial al Guvernului de la Berlin era ca, pana in 2020, sa existe un milion de automobile electrice in Germania dar interesul scazut al cumparatorilor a fortat autoritatile sa abandoneze aceasta tinta, transmit Reuters si AP.
Miercuri, un comitet guvernamental de consultanta a anuntat ca recentele subventii acordate cumparatorilor au impulsionat vanzarile astfel incat este posibil ca pana in 2022 un milion de automobile electrice hibride sau echipate cu baterii sa ruleze pe drumurile din Germania.
Datele oficiale arata ca luna trecuta s-au vandut 460.000 automobile electrice si hibride in Germania si aproximativ 13.500 statii de incarcare.
Producatorii auto germani, afectati de scandalul emisiilor (Dieselgate), ofera acum 33 de modele electrice si hibride, analistii estimand triplarea acestei cifre in urmatorii ani.
Tot miercuri, cancelarul Angela Merkel a afirmat ca Germania ar trebui sa colaboreze cu alte tari europene pentru a dezvolta productia de baterii pentru vehiculele electrice.
"Cred ca ar trebui, datorita capacitatilor noastre strategice, sa lucram cu alte tari europene pentru a produce propriile noastre baterii pentru vehiculele electrice", a afirmat oficialul german la o conferinta de presa care a avut loc la Berlin.
Cel mai mare producator de baterii pentru vehicule electrice din China -... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 16:59
Germania a depasit Norvegia, devenind cea mai mare piata din Europa pentru autovehiculele electrice, un semn ca cei mai multi dintre consumatori primesc cu bratele deschise aceasta tehnologie, exact in momentul in care cei de la Volkswagen Group si Daimler isi pregatesc gamele, adaugandu-le baterii, pentru a intra in competitie cu Tesla.
Vanzarile de autovehicule electrice au ajuns la o cifra de 70% in Germania, insumand 17.574 de masini vandute in primul trimestru, si asezand astfel Germania inaintea Norvegiei (cu doar 16.182 de masini electrice vandute), pentru prima data in istorie, potrivit datelor furnizate de Asociatia Producatorilor Europeni de Automobile (ACEA) . Cifrele includ masini complet electrice, precum Modelul S al celor de la Tesla, dar si hibridele plug-in precum BMW seria 2 Active Tourer.
VW, Daimler si BMW isi retehnologizeaza liniile de asamblare ca raspuns la reglementarile mult mai stricte din Uniunea Europeana in ceea ce priveste motoarele cu combustie si ca urmare a scaderilor pietei, inregistrate ca urmare a scandalului din 2015 legat de fraudarea testelor de emisie de catre Grupul Volkswagen.
Desi consumatorii nu mai prefera demult motoarele diesel - mai ales in Germania - producatorii de masini au nevoie ca acestia sa imbratiseze motoarele cu propulsie electrica, pentru a-si recupera investitiile masive pe care le fac.
Volkswagen, de pilda, a declarat recent ca a alocat un buget de 84 de miliarde de dolari pentru contracte cu... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 16:46
Industria auto germana trebuie sa investeasca semnificativ in dezvoltarea masinilor electrice si a facilitatilor de productie pentru baterii in Europa, pentru a face fata concurentei pe plan global, a afirmat ministrul Economiei, Peter Altmaier, intr-un interviu aparut luni in publicatia Bild.
Producatorii auto trebuie sa investeasca peste zece miliarde de euro in dezvoltarea masinilor electrice, a explicat Altmaier, adaugand ca nu intelege de ce companiile au ezitat atata timp, transmite Reuters.
De asemenea, sunt necesare investitii in productia de baterii, tinand cont ca asteptata cerere pentru milioane de baterii care vor echipa vehiculele electrice ar putea ajuta producatorii auto sa obtina castiguri semnificative, a apreciat oficialul german.
Acesta a adaugat: "Altfel, va trebui sa acceptam ca o mare parte din valoarea adaugata va fi produsa in Asia sau SUA, in loc sa fie aici, la noi".
Industria auto germana, unde lucreaza aproximativ 800.000 de angajati, este afectata de reactia negativa fata de automobilele echipate cu motoare diesel dupa ce, in luna septembrie 2015, Volkswagen a recunoscut ca a utilizat un software pentru a eluda standardele de emisii poluante. Acest scandal s-a extins la nivelul intregii industrii si a stimulat in alte tari investitiile in vehiculele electrice.
Pentru a reduce nivelul poluarii si a evita interzicerea totala a vehiculelor diesel, Volkswagen, Daimler si alti producatori auto si-au accelerat eforturile de dezvoltare... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 10:29
Producatorul auto german Daimler si partenerul sau chinez BAIC Motor vor sa investeasca aproape doua miliarde de dolari pentru modernizarea unei fabrici din China care va produce modele electrice Mercedes-Benz, pentru a face fata cererii in crestere.
"Noua fabrica va produce diverse modele Mercedes, inclusiv noile modele electrice, si va imbunatati capacitatea de productie a societatii mixte Beijing Benz Automotive Co", se arata intr-un comunicat al Daimler si BAIC, citat de Bloomberg si Reuters.
Anuntul vine dupa ce in ultimele saptamani miliardarul Li Shufu, presedintele grupului auto chinez Geely, a achizitionat o participatie de 9,7% in Daimler.
Luni, Li Shufu va discuta cu sefii Daimler la Stuttgart si spera sa se intalneasca si cu oficiali guvernamentali germani la Berlin, au declarat surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Autoritatile de la Berlin sustin ca nu este nevoie sa ia masuri in urma achizitiei Geely, nici in privinta reglementarilor privind concurenta si investitiile straine. "Este o decizie a companiei. Datorita caracterului investitiei - o participatie minoritara - nu este necesar sa actionam", a spus un purtator de cuvant al Guvernului german.
Citeste mai departe despre "Mercedes investeste doua miliarde de dolari in China pentru a produce masini electrice" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 09:16
Tinta de 500.000 de masini electrice pe an pare sa nu fie chiar asa de usor de atins de firma fondata de Elon Musk.
Prin urmare, Tesla va cumpara o firma germana, care sa-i usureze aceasta sarcina, informeaza CNN Money.
Grohmann Engineering este firma pe care Tesla cumparat-o intr-o tranzactie extrem de discreta, cu pretul final platit pe aceasta achizitie pastrat inca secret.
Compania germana are 700 de angajati si, contrar asteptarilor publicului larg, nu produce efectiv automobile, ci se ocupa de designul masinariilor din fabricile producatorilor auto.
"Tesla va face investitii semnificative in Europa, vom contribui cu mult. Vindem deja multe masini in Europa si este normal sa ne gandim sa si producem automobile pe piata europeana", a explicat fondatorul Tesla.
Elon Musk a spus ca, in urmatorii ani, doreste sa angajeze inca 1.000 de ingineri la Grohman Engineering.
Anul acesta, cifra masinilor electrice Tesla vandute in Europa este de asteptat sa ajunga la 18.000 de unitati, ceea ce reprezinta cam 20% din productia curenta a firmei americane. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 17:30
Guvernul german pare sa se spele pe maini in fata scandalului de poluare in care s-a lasat tarata compania Volkswagen, nelasand sa se intrevada vreo sansa de crestere a subventiilor la achizitionarea masinilor hibrid sau electrice.
Sefii companiei germane intentioneaza sa puna un accent mai mare pe productia de masini cu motorizare mixta sau 100% electrica pentru a acoperi urmele scandalului emisiilor poluante ale motoarelor diesel, anunta agentia Bloomberg.
Fara stimulente
Merkel a anuntat ca spera ca pana in 2020 sa vada 1 milion de masini electrice pe drumurile din Germania, dar nu a manifestat nicio intentie de a subventiona vanzarea acestor automobile asa cum o fac francezii, de exemplu.
In urma cheltuielilor suplimentare aparute odata cu deschiderea granitelor pentru adapostirea a 800.000 de refugiati sunt prea putine sperante ca arcul coalitiei guvernamentale sa se arate de acord si cu acordarea de stimulente la achizitia masinilor hibrid sau electrice.
Masura acordarii de stimulente era una pe care grupul Volkswagen miza in incercarea de trece cu bine printr-o perioada in care se pregateste de plata unor amenzi care pot insuma zeci de miliarde de dolari, procese duse in instanta si o operatiune de rechemare in service a 11 milioane de masini.
"Suntem impotriva acordarii de stimulente la vanzare. Niciun producator auto nu primeste ajutor de la guvernul german la vanzarea produselor sale. Volkswagen trebuie sa se descurce pe cont propriu", a... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 11:33