In prezent, in tara noastra exista doar 240 de hectare de hamei, ceea ce inseamna doar 15% din necesarul intregii industrii locale a berii. Este nevoie de rabdare si de o investitie initiala medie, insa dupa maturizare plantelor, va curge "lapte si miere" pentru producator, in conditiile in care profitul anual mediu la hectar ajunge si la 6.000 de euro.
Producatorii, cei cinci care mai cultiva hamei in Romania, sustin ca este o cultura dificil de intretinut, insa ca merita tot efortul in conditiile in care incepand cu al treilea an de la plantare iti poti recupera investitia initiala.
Avantajele plantatiei de hamei:
Perioada lunga de exploatare - Fiind vorba de o planta perena, cele mai mari costuri sunt cele de la plantare si pana la maturizarea plantelor. Practic, pentru urmatorii 20 de ani, producatorul nu mai de facut decat lucrari de intretinere si eventuale investii in aparatura.
Piata de desfacere - In Romania teren pregatit pentru cultura de hamei exista, si piata de desfacere exista. In prezent, doar cinci agricultori cultiva hamei pe aproximativ 240 de hectare de teren, desi exista 600 de hectare "pregatite" pentru o asemenea cultura.
Randament financiar - Un hectar de teren cultivat cu hamei are un randament de 20 - 25 ori mai mare decat unul cultivat cu cereale.
Business24 prezinta un plan de afacere pentru o cultura de un hectar de hamei.
Investitia initiala: 5.000-6.000 de euro
Cultura de hamei are nevoie de o investitie initiala... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 08:17
Industria berii din Romania reprezinta un model pentru utilizarea productiei din agricultura, crede Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Industria berii din Romania este un model de utilizare in productie pe tot lantul agricol. Cred ca lucrurile au evoluat destul de bine. Din fericire, nu putem vorbi de evaziune pentru ca sectorul este in totalizate fiscalizat. Practic, 98% din consumul de bere de pe piata romaneasca este asigurat din productia interna si doar 2% din importuri", a declarat ministrul intr-o conferinta de profil, potrivit Agerpres.
Tara noastra are insa probleme in legatura cu orzul si hameiul, materia prima din industria berii.
"Din pacate, la materia prima lucrurile nu stau la fel de bine la principalele ingrediente folosite la bere, pentru ca suprafetele si volumul au scazut in mod constant la orz si hamei in ultimii ani. Daca in anii '90 aveam o suprafata cultivata cu hamei de 270.000 hectare, acum mai avem numai 240 de hectare, chiar daca sprijinul este destul de consistent si sectorul beneficiaza de un sprijin suplimentar. Poate nu este suficient, dar exista 119 euro la hectar de la UE, la care se adauga si sprijinul suplimentar de la buget", a continuat acesta.
De asemenea, in ceea ce priveste orzul si la aceasta cultura suprafata a scazut semnificativ in ultimii ani.
''In 2011 am avut o suprafata cultivata cu orz de 515.000 hectare, iar in 2012 de 414.000 hectare. Productia medie a fost la orz de 3,1 tone la hectar anul trecut... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 13:21