România a importat o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,8 milioane tone echivalent petrol (t.e.p) in primele 5 luni ale anului, cu 24,5% (212.200 tep) mai mare faţă de cea din perioada similară din 2020, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (I.N.S). Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada ianuarie-mai 2021, de 3,133 milioane tep, fiind cu 1,8% (58.300 tep) sub cea din perioada ianuarie-mai 2020.
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (C.N.S.P) estimează pentru acest an o producţie de gaze de 7,4 milioane tep şi importuri de 2,32 milioane tep, în creştere cu 1,5%, respectiv cu 38% faţă de cea din 2020.
Pentru 2022, CNSP prognozează o producţie de 7,475 milioane tep (un plus 1%) şi importuri de 2,795 milioane tep (plus 20,5%).
Conform "Strategiei Energetice 2019-2030, cu perspectiva anului 2050", publicate pe site-ul Ministerului Energiei, producţia de gaz natural a României va atinge un vârf de 132 TWh în 2025, ca urmare a producţiei din Marea Neagră, şi apoi va scădea la 96 TWh în 2030 şi la 65 TWh în 2050.
Consumul final de gaz natural rămâne va constant între 2030 şi 2050, la nivelul de 68 TWh. Nivelul maxim al cererii este estimat în jurul nivelului de 73 TWh, iar nivelul minim, de la 63 TWh în 2030, la 47 TWh în 2050. ...citeste mai departe despre "România a importat o cantitate de gaze naturale cu aproape 25% mai mare, în primele 5 luni ale anului.... mai mult
Luni, 19 Iulie 2021, ora 11:50
Rolul Europei de ultima destinatie pentru gazele naturale lichefiate (GNL) pe care traderii nu le pot vinde in alta parte se apropie de sfarsit, transmite Bloomberg.
In contextul in care depozitele sunt pline, iar iarna pare a fi una blanda, au crescut ingrijorarile cu privire la cat de multe gaze naturale lichefiate pot absorbi terminalele si retelele de gazoducte din Europa.
In plus, cererea modesta din Asia si mai multe livrari din SUA si Rusia inseamna ca presiunile la adresa capacitatii Europei de a absorbi gaze naturale sunt din ce in ce mai mari.
"Iarna aceasta si anul viitor vor fi complicate. Europa a jucat un rol uimitor pe piata dar poate ca in prezent am epuizat toate instrumentele", a declarat Arturo Gallego, director pentru tranzactiile cu GNL la grupul britanic Centrica Plc.
Daca cererea nu isi revine, furnizorii ar putea fi fortati sa reduca productia. Intr-un scenariu extrem o prabusire a preturilor ar putea obliga si o reducere a capacitatilor de export ale SUA.
In plus, presiunile la adresa sistemului de gaze al Europei ar putea sa devina si mai intense. Massimo Di-Odoardo, analist la Wood Mackenzie Ltd. sustine ca importurile de gaze naturale lichefiate ar urma sa creasca semnificativ anul acesta la 81 milioane de tone, urmand ca anul viitor sa fie adaugate alte 10 milioane tone.
"Daca aduci un cargo cu gaze naturale lichefiate in nord-vestul Europei, cred ca vei avea dificultati in a gasi capacitati", a apreciat Peter Abdo, director... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 16:01
Pentru prima data dupa ce a demarat productia de gaze naturale la zacamantul Groningen in 1963, Olanda a devenit anul trecut un importator net de gaze naturale, adaugandu-si numele pe lista statelor europene care sunt din ce in ce mai dependente de gazele naturale livrate prin conducte de furnizori precum Norvegia si Rusia sau via tancuri LNG din SUA, Qatar si alte parti.
Aceasta modificare era inevitabila dupa ce autoritatile olandeze au promis ca vor inchide campul Groningen, in urma cutremurelor provocate de extractia de gaze la depozitele din zona de nord a zacamantului.
Productia la ceea ce a mai ramas la acest zacamant va mai continua cativa ani, ceea ce va genera miliarde de euro pentru statul olandez, Royal Dutch Shell Plc si Exxon Mobil Corp, informeaza Bloomberg.
Gazele naturale sunt responsabile pentru aproximativ 40% din productia de energie electrica a Olandei.
Firma GasTerra, un joint venture intre statul olandez si companiile petroliere Royal Dutch Shell Plc si Exxon Mobil Corp, a anuntat vineri ca in 2018 vanzarile sale au crescut cu 17% pana la 11,2 miliarde euro.
Insa doar o treime din gazele naturale au venit de la campul Groningen, pentru care firma are drepturi exclusive de comercializare, iar restul de la mai multe zacaminte mai mici offshore precum si din importuri din Norvegia si Rusia.
"Inca de cand a inceput exploatarea de gaze naturale la Groningen, Olanda a fost autosuficienta. Acest lucru nu mai este valabil", a declarat... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 13:51
Statele Unite ale Americii sunt gata sa acorde Romaniei ajutorul necesar pentru a-si asigura independenta energetica si a acoperi resursele care in prezent depind de Rusia, a declarat vicepresedintele SUA, Joe Biden, dupa discutia cu premierul Victor Ponta.
"Securitatea nationala si cea energetica sunt inseparabile in aceasta parte a lumii. Trebuie sa ne asiguram ca Rusia nu va mai putea sa continue sa-si foloseasca resursele energetice si dependenta tarilor europene de aceste resurse ca o arma impotriva oricarui stat din regiune. Din acest motiv, credem ca dezvoltarea unei piete energetice europene foarte sigure, diverse si interconectate este pasul important urmator de initiat pentru colegii nostri europeni in cadrul proiectului larg de integrare economica. Sprijinul nostru este binevenit, iar noi suntem gata sa oferim asistenta, pentru ca detinem ceva expertiza in acest domeniu, daca se doreste", a spus Biden.
El a aratat ca Romania poate si trebuie sa fie o parte importanta a solutiei energetice europene si ca, prin modernizarea infrastructurii sale, Romania poate constitui puntea de legatura intre pietele energetice din zona Marii Negre si zona Europei Centrale si de Est.
Prin extinderea productiei de gaze naturale, a aratat oficialul american, Romania poate deveni un furnizor alternativ pentru vecinii sai, iar, prin extinderea retelei de conducte, Romania poate deveni parte a solutiei energetice pentru Republica Moldova Moldova, o tara care se bazeaza in... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 16:57
Romania a importat, in primele cinci luni din 2013, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 698.800 tone echivalent petrol, cu 41,2% (490.600 tep) mai mica fata de cea din perioada similara din 2012, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
In primele cinci luni ale acestui an, productia interna de gaze naturale a totalizat peste 3,634 milioane tep, fiind cu 2.200 tep (0,1%) mai mica fata de cea din perioada similara din 2012.
Rezervele dovedite de gaze naturale ale Romaniei se cifrau, la finele lui 2012, la 100 miliarde metri cubi, nivel nemodificat fata de cel de la sfarsitul lui 2011, si au reprezentat 0,1% suta din rezervele mondiale, potrivit statisticilor realizate de British Petroleum.
In ceea ce priveste productia de gaze naturale a Romaniei, BP semnaleaza ca aceasta s-a situat anul trecut la 10,9 miliarde mc (0,3% din total), in timp ce consumul s-a cifrat la 13,5 miliarde mc (0,4% din total), in scadere cu 3,5% fata de 2011. mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 09:58
Grupul petrolier rus Rosneft, cel mai mare producator mondial de petrol, a anuntat vineri ca a preluat controlul deplin la producatorul independent de gaze naturale Itera.
Rosneft, companie controlata de statul rus, a preluat un pachet de 51% din actiunile Itera in toamna anului trecut si marti a informat ca a preluat si restul de 49% din actiuni de la omul de afaceri Igor Makarov pentru 2,9 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.
Rosneft a estimat ca aceasta achizitie va ajuta Itera sa-si atinga obiectivul de a produce 100 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an si a deveni cel mai mare producator independent de gaze naturale din Rusia.
"Afacerile cu gaze naturale sunt una din prioritatile noastre", a declarat directorul general de la Rosneft, Igor Sechin. "Consolidarea ITERA Oil and Gas Company LLC va creste capitalizarea companiei si va aduce valoare suplimentara actionarilor", a adaugat Sechin.
In luna martie a acestui an Rosneft a devenit cel mai mare producator mondial de petrol din lume, dupa ce a preluat TNK-BP pentru aproximativ 55 de miliarde de dolari. Rosneft vrea sa concureze cu gigantul OAO Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, prin dublarea cotei sale pe piata din Rusia si vanzarea de gaze naturale lichefiate catre Rusia. mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 15:10
Gazprom, cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din lume, este anchetata de Comisia Europeana (CE) pentru obstructionarea pietei de gaze naturale din Europa Centrala si de Est.
"Comisia este ingrijorata ca producatorul de gaze rusesc Gazprom ar putea abuza de pozitia dominanta pe care o detine pe pietele de distributie de gaze din state membre aflate in Europa Centrala si de Est. Reprezentantii CE sustin ca gigantul rus ar putea incalca legislatia concurentei din Uniunea Europeana.
Comisia suspecteaza ca Gazprom a "divizat" pietele de gaze prin obstructionarea fluxului liber de gaze naturale in statele membre din regiune. In al doilea rand, Gazprom ar fi prevenit diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, si ca grupul rus ar fi impus "preturi incorecte" asupra clientilor prin legarea preturilor la gaze de cotatiile petrolului.
Comisia Europeana a efectuat anul trecut inspectii la sediile Gazprom si ale companiilor din regiune care cumpara gaze de la grupul rus, inclusiv subsidiarele ungare ale grupurilor germane RWE si E.ON Ruhrgas, grupul austriac OMV si compania polona PGNiG, pentru a aduna informatii privind preturile si sursele de aprovizionare cu gaze naturale, potrivit Bloomberg.
Despre Gazprom
- Producatorul rus de gaze naturale Gazprom a depasit in 2012 Exxon Mobil si a devenit compania cu cel mai mare profit din lume, de 44,46 miliarde de dolari, potrivit RIA Novosti.
- Grupul rus Gazprom ar putea exporta in acest an o... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 15:36
Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a realizat in primul trimestru din acest an o productie de 1,3 miliarde metri cubi (mc) gaze naturale, la acelasi nivel cu cea din perioada similara a anului trecut.
Productia de titei, gaze si condensat la nivel de Grup a ajuns la 16,71 milioane bep in T1, aproximativ stabila comparativ cu T1 2011. Productia totala de titei, gaze si condensat din Romania s-a situat la nivelul de 15,60 milioane bep, usor mai scazuta comparativ cu T1 2011 (15,75 milioane bep), potrivit raportului transmis miercuri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Productia domestica de titei a fost de 7,22 milioane bbl, cu 1,6% mai scazuta fata de T1 2011, "din cauza conditiilor de iarna severe din ianuarie si februarie".
Productia domestica de gaze, de 8,38 milioane bep, a fost aproape neschimbata comparativ cu T1 2011 (8,41 milioane bep), "datorita productiei din sondele noi, a programului de reparatii capitale si a productiei suplimentare a sondei de explorare 4539 Totea, care au compensat impactul negativ al conditiilor meteo nefavorabile".
In T1 2012, productia de titei si gaze din Kazahstan a crescut cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului 2011, la 1,11 miliaone bep, "in special datorita productiei de gaze mai ridicate din zacamintele Tasbulat si Turkmenoi, precum si a imbunatatirii productiei de titei din zacamantul Komsomolskoe".
Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 11:44
Exxon Mobil, cea mai mare companie energetica din lume dupa valoarea sa pe piata, a raportat venituri pe al patrulea trimestru, putin sub estimarile analistilor de pe Wall Street.
Profitul companiei a crescut cu 16% in ultimul trimestru, ajungand la 121,6 miliarde de dolari, sub estimarile analistilor care se asteptau la 124,4 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
Ca urmare a raportarii unor venituri sub asteptari, actiunile Exxon au scazut cu 1%, la 84,60 dolari, inainte de inceperea tranzactionarilor de pe pietele americane.
In ultimele trei luni ale anului trecut, productia de petrol si gaze naturale a Exxon a scazut cu 8,8%, echivalentul a 4,54 de milioane de barili de titei pe zi, au anuntat reprezentantii companiei.
Venitul net al companiei a crescut la 9,4 miliarde de dolari sau la 1,92 dolari per actiune, in comparatie cu 2010, cand compania a avut un venit net de 9,25 miliarde de dolari si 1,85 dolari/actiune.
Pe de alta parte, castigurile din cadrul diviziei sale de rafinare a scazut cu 63% la 425 de milioane de dolari in ultimul trimestru din 2011, comparativ cu 1,15 miliarde, cu un an in urma. mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 16:47