Constructorul auto american Ford a anuntat ca va opri timp de 9 zile lucratoare productia modelului B-Max si cea de motoare la fabrica din Craiova, in luna septembrie, pe fondul volatilitatii pietei auto europene.
"Volatilitatea pietei auto europene, care continua sa isi revina dupa criza economica, precum si diversificarea in ansamblu a segmentului B, au avut impact asupra vanzarilor modelului nostru B-MAX. In acest context, Ford Romania continua sa isi adapteze volumul de productie la fabrica din Craiova si planifica pentru luna septembrie 9 zile fara productie in Sectia de Operatiuni Vehicule si 9 zile fara productie in Sectia de Motoare.Vom continua sa monitorizam piata si sa ajustam volumele de productie in functie de cererea existenta", a declarat pentru Mediafax Ana-Maria Timis, purtatorul de cuvant al Ford Romania.
Ford produce la Craiova modelul B-Max si motoarele pe benzina EcoBoost de 1 litru si 1,5 litri. Asamblarea B-Max a fost lansata la jumatatea anului 2012, modelul fiind produs exclusiv la fabrica din Craiova si comercializat doar pe piata europeana.
Productia B-Max a mai fost oprita, pentru aproximativ 30 de zile, in acest an. Si in 2013 productia de automobile a fabricii din Craiova a fost intrerupta, pentru aproximativ 35 de zile, in timp ce la motoare asamblarea a fost sistata timp de sapte zile.
Cifra de afaceri Ford Romania aproape s-au dublat anul trecut, de la 2,47 miliarde lei la 4,84 miliarde lei (1,09 miliarde euro), iar compania a... mai mult
Joi, 28 August 2014, ora 16:23
Constructorul auto american Ford a primit o comanda suplimentara de aproximativ 900 de vehicule B-Max, pe care le asambleaza la fabrica din Craiova, iar in acest context a decis ca elimine trei zile din cele anuntate fara productie la unitatea din Romania in perioada urmatoare.
Ford a anuntat la inceputul lunii trecute ca a decis sa opreasca temporar productia B-Max timp de sase zile lucratoare in luna aprilie, opt zile in luna mai si noua zile in luna iunie, din cauza scaderii cererii la nivel european. Pe de alta parte, productia de motoare urma sa fie oprita in luna aprilie timp de trei zile lucratoare.
"Ca urmare a primirii unei comenzi de aproximativ 900 de vehicule B-Max, Ford Romania confirma ca va elimina trei dintre zilele fara productie anuntate pentru perioada urmatoare. Cererea vine de la clientii nostri din principalele piete Ford unde noi comercializam modelul B-Max. Ford va continua sa-si adapteze volumele de productie de la Craiova la cererea din piata", a declarat Ana-Maria Timis, purtatorul de cuvant al Ford Romania.
Asamblarea B-Max a fost oprita temporar si in lunile februarie - martie.
Vanzarile B-Max pe pietele europene au scazut cu 11,5% in primele trei luni, la 16.800 unitati, potrivit datelor Ford, care a anuntat, incepand din vara anului trecut, mai multe opriri temporare ale productiei la fabrica din Craiova din cauza cererii scazute.
Modelul B-Max este produs doar la fabrica din Craiova, asamblarea fiind lansata la jumatatea... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 14:44
Productia modelului B-Max va fi oprita de Ford Romania pentru o saptamana in martie si pentru inca trei zile lucratoare in aprilie, dupa ce a sistat asamblarea de automobile la fabrica din Craiova si in februarie pentru patru zile lucratoare, ca urmare a conditiilor din piata.
"Ford Romania continua sa isi ajusteze volumul de productie in functie de cererea de pe piata si va opri activitatea in Sectia de Operatiuni Vehicule timp de cinci zile in luna martie, respectiv trei zile in luna aprilie. In ceea ce priveste Sectia de Productie Motoare, nu anticipam zile fara productie in perioada urmatoare. Datorita flexibilitatii sistemelor noastre, putem reactiona in timp util la cererile din piata inclusiv prin majorari de productie", a declarat Ana-Maria Timis, purtatorul de cuvant al Ford Romania, citat de Mediafax.
Anul trecut, productia de automobile a fabricii din Craiova a fost oprita pentru aproximativ 35 de zile, in timp ce la motoare productia a fost sistata timp de sapte zile.
Ford produce in prezent la Craiova modelul B-Max si motoare pe benzina EcoBoost de 1,0 litri si 1,5 litri, acesta din urma echipand modele produse in America de Nord si Asia. Modelul B-Max este produs doar la fabrica din Craiova, asamblarea fiind lansata la jumatatea anului 2012.
Grupul american Ford va transfera de la Köln la Craiova, in 2017, o parte din productia modelului Fiesta, pentru a reduce costurile in contextul pierderilor masive inregistrate de operatiunile europene ale... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 09:53
Fabrica Ford din Craiova a demarat din luna septembrie a acestui an procesul de intrerupere temporara a productiei de autoturisme B-Max si motoare EcoBoost ca urmare a cererii tot mai scazute de pe piata europeana, angajatii fiind trimisi periodic in somaj tehnic.
Acest proces a inceput mai intai la sectia operatiuni vehicule, in perioada 20 septembrie-4 octombrie, si a continuat in fiecare luna cu cate 7-10 zile lucratoare pana la sfarsitul anului. Pe perioada somajului tehnic, angajatii au primit 80% din salariul de baza, conform contractului colectiv de munca.
Odata cu acest proces, in perioada noiembrie-decembrie la fabrica din Craiova a fost deschisa o lista de plecari voluntare pe care s-au inscris circa 240 de angajati, ei luand decizia sa plece din fabrica in schimbul a pana la 24 de salarii compensatorii. Lista a fost deschisa pana la 11 decembrie, iar aceasta reprezinta o modalitate de reducere a schemei de personal fara disponiblizari impotriva vointei angajatilor.
Intreruperea productiei, reactie la situatia precara a pietei europene
Reprezentantii Ford au anuntat la sfarsitul lunii august ca oprirea temporara a productiei de masini la fabrica din Craiova este o reactie la situatia precara a pietei europene.
Ford Romania a demarat productia la fabrica din Craiova in 2012, odata cu lansarea modelului B-Max care este primul produs al acestei fabrici si prima masina romaneasca de 5 stele EuroNCAP. Tot in 2012, Ford Romania a inceput sa produca la... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2013, ora 09:49
Ford Motor Co., al doilea mare producator auto din SUA, vrea sa restranga reteaua de furnizori cu pana la 40%, de la 1.260 la 750 de companii, pentru a reduce costurile de productie a autovehiculelor.
Unul dintre obiectivele pe termen lung ale Ford este sa se aprovizioneze cu piese de la aproximativ 750 de furnizori, fata de 1.260 anul trecut, a declarat Hau Thai-Tang, care a devenit in august vicepresedinte responsabil cu achizitiile la nivel global, transmite Bloomberg.
Compania a luat masuri pentru reducerea numarului de platforme pe care sunt construite autovehiculele sale, pentru scaderea costurilor de dezvoltare si restrangerea retelei de furnizori.
"Credem ca exista multe oportunitati sa ajungem la numarul de 750 de firme si sa existe totodata o concurenta suficienta pentru a obtine cele mai bune idei de la cei mai inovatori furnizori", a afirmat Thai-Tang intr-o conferinta in Dearborn, Michigan, orasul de origine al Ford.
Cum doreste compania sa implementeze aceste schimbari
Directorul general al grupului, Alan Mulally, a reusit sa imbunatateasca profitabilitatea prin reducerea numarului de platforme pentru autovehicule la 14, fata de 27 in 2007, primul an dupa numirea sa la conducerea companiei. Pana in 2017, Ford va lucra cu numai 9 platforme, a precizat Thai-Tang.
Reducerile de cheltuieli realizate in urma renuntarii la unele platforme au imbunatatit marja de profit si au permis companiei sa lanseze mai frecvent modele noi sau variante... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 10:52
Producatorul auto american Ford Motor a anuntat joi inchiderea celor doua fabrici din Australia in octombrie 2016, din cauza aprecierii dolarului australian, a scaderii vanzarilor si a costurilor de productie ridicate.
Ford a inceput sa produca masini in Australia inca din 1925 si este al treilea mare producator auto din aceasta tara. Anul trecut, Ford a produs in Australia 37.000 de vehicule si are aici peste 3.000 de angajati, transmit AP si Reuters.
Compania americana va inchide fabrica de motoare din Geelong si cea de asamblare a vehiculelor din Broadmeadows, ambele situate in statul Victoria, si va concedia 1.200 de oameni, a anuntat seful Ford Australia, Bob Graziano. Ford este afectata de aprecierea dolarului australian, a scaderii vanzarilor si a costurilor de productie ridicate in Australia.
"Costurile noastre sunt duble fata de Europa si de aproape patru ori mai mari decat in Asia. Producerea de masini in Australia nu mai este viabila pentru Ford", a declarat Graziano.
Ford a inregistrat in Australia pierderi dupa taxe de 141 milioane de dolari australieni (136 milioane de dolari SUA) in anul financiar 2012, dupa pierderi de 290 milioane de dolari australieni in 2011. Aproximativ 1.500 de angajati, inclusiv dealeri si persoane care lucreaza pentru dezvoltarea productiei, vor continua sa lucreze pentru Ford dupa inchiderea fabricilor, in octombrie 2016.
Dupa anuntul Ford, premierul australian Julia Gillard a declarat ca prioritatea Guvernului o... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 09:44
Ford va incepe in aprilie productia unui nou motor pe benzina EcoBoost de 1,5 litri la fabrica din Craiova, pana la finele anului urmand ca acesta sa fie realizat la alte cinci uzine ale constructorului auto american.
"Motorul de 1,5 litri este o aparitie esentiala din punct de vedere strategic pentru Ford, avand in vedere eforturile companiei de a raspunde cererii puternice la nivel mondial pentru motoarele sale EcoBoost in patru cilindri. Odata cu lansarea celui mai nou motor al sau cu consum redus, Ford are acum capacitatea de a construi 1,6 milioane de motoare EcoBoost anual.
Pana la sfarsitul anului 2013 sase uzine Ford din Europa, Asia si America de Nord vor produce motoare EcoBoost, triplandu-se astfel numarul fabricilor care produceau astfel de motoare in 2010", se arata intr-un comunicat al companiei.
Productia motorului EcoBoost de 1,5 litri in patru cilindri - al cincilea membru al familiei EcoBoost - va debuta la uzina Ford din Craiova spre finalul acestei luni.
Noul motor va fi mai intai introdus pe piata chineza pe noul Ford Mondeo, model care va fi lansat la finalul lunii aprilie la Salonul Auto de la Shanghai. Ulterior, motorul va echipa modelul Fusion in America de Nord in cursul acestui an, respectiv noul Mondeo in Europa.
Tehnologiile EcoBoost amelioreaza atat consumul, cat si emisiile de CO2 cu pana la 20%, potrivit companiei.
Ford a vandut peste 600.000 de vehicule echipate cu motoare EcoBoost la nivel mondial de la debutul gamei in... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 13:43
Modelul Focus a fost anul trecut cel mai bine vandut automobil al Ford Motor, al doilea mare producator auto din SUA, a anuntat firma de compania de analiza a pietei auto Polk.
In 2012, compania Ford a vandut 1.020.410 vehicule compact Focus, majoritatea pe piata din China, cea mai mare piata auto din lume, unde inmatricularile au crescut cu 51%, a anuntat Polk. In martie 2012, Ford a lansat pe piata chineza modelul Focus.
In SUA, vanzarile Ford au urcat anul trecut cu 40%, transmite Reuters.
Ford a anuntat recent ca in trimestrul patru din 2012 vanzarile si profitul au depasit estimarile. Excluzand elementele exceptionale, profitul pe actiune a fost de 31 de centi, depasind estimarile analistilor - de 25 de centi. Veniturile au sporit cu 5,5%, la 36,5 miliarde de dolari.
In ultimul trimestru al anului trecut, Ford a castigat 1,9 miliarde de dolari in America de Nord, dar a pierdut 732 milioane de euro in Europa. Pe ansamblul anului trecut, Ford a realizat un profit net de 5,67 miliarde de dolari, in scadere cu 5% comparativ cu 2011.
In Romania, Ford Motor a inceput anul trecut productia de serie a noului model de automobile Ford B-Max la fabrica din Craiova. Noua fabrica de productie a vehiculelor de la Craiova este rezultatul unei investitii de peste 500 de milioane de euro (aproape 650 milioane de dolari) efectuate de Ford. mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 11:15
Ford si Dacia se vor intrece in toamna acestui an pentru cel mai ambitios plan de pe piata locala.
Pana la finalul anului Ford ar trebui sa produca peste 50.000 de masini si 30.000 de motoare, in timp ce la Dacia se va atinge un nivel de peste 330.000 de masini, pentru ca in total productia totala de masini din Romania sa se apropie pentru prima data de nivelul de 400.000 de unitati.
Ford se pregateste sa apese acceleratia "la podea" in ceea ce priveste productia de motoare si masini la Craiova, iar Dacia va lansa cea de-a doua generatie a modelului Logan, dar si Sandero facelift, ambele realizate la Mioveni.
In acelasi timp, dealerii si importatorii de masini spera ca noul val de tichete "Rabla" sa revitalizeze piata auto, aflata in ultimii ani sub semnul crizei.
Citeste mai multe despre Ford si Dacia se iau la intrecere: 400.000 de masini produse in 2012?" pe Ziare.com.
Inmatricularile de autoturisme Dacia in Europa s-au cifrat in iunie la 24.664 unitati, in crestere cu 7,8% fata de perioada similara din 2011 (22.876 unitati).
Vanzarile Dacia au crescut cu 2,5% in prima jumatate a anului, la 181.280 autovehicule, limitand declinul grupului francez Renault.
Renault a anuntat un profit in scadere cu 39% in primul semestru al 2012. Loganul a fost cea mai vanduta masina dintre modelele incluse in gama de intrare a grupului Renault.
Compania a vandut in aceasta perioada 1,33 milioane de masini, din care aproximativ 457.000 de masini din gama de... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 12:06