Romania urca un loc in clasamentul trimestrial al atractivitatii investitiilor in proiecte de energie regenerabila, potrivit sutudiului EY - Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ajungand pe pozitia 31, de pe locul 32 in editia anterioara.
Astfel, Romania isi imbunatateste pentru a doua oara consecutiv pozitia in topul EY, dupa ce in editia din februarie Romania a urcat de pe locul 33 pe locul 32.
"Modificarile continue in legislatie inca reprezinta pentru Romania un impediment in calea 'relaxarii' activitatilor investitionale din piata de energie regenerabila. Noul proiect legislativ aparut saptamanile trecute si care va intra in vigoare incepand cu 1 august 2014, daca va primi aprobarea Comisiei Europene, este rezultatul unor indelungi discutii si aduce o gura de aer asteptata de marii consumatori de electricitate. Intre timp, proiectele operationale de energie regenerabila, 'investite' cu indicatori de profitabilitate atractivi, sunt cele care inca primesc atentie din partea investitorilor privati si a bancilor", spun specialistii EY Romania.
In regiune, Polonia si Turcia se claseaza inaintea Romaniei in topul EY, ocupand pozitiile 27 si, respectiv, 20, in timp ce Ucraina si Grecia se situeaza in urma Romaniei in acelasi clasament.
SUA au sanse sa isi mentina parcursul de pana acum, daca fac fata incertitudinilor din piata locala
Cu o piata de energie solara sanatoasa, cu o reducere impusa de 45GW pe zona energiei generate din carbune... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 13:09
Tranzitia Europei spre un sistem energetic bazat pe energiile regenerabile a inregistrat progrese atat de mari, incat ar putea fi posibil ca instalatiile regenerabile sa fie oprite din cauza supraproductiei, transmite Bloomberg.
Cresterea de cinci ori inregistrata la productiile de energii verzi in Europa in ultimul deceniu a condus la scaderea preturilor la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani si, totodata, a sters 400 de miliarde de dolari din valoarea de piata a companiilor de utilitati. In aceste conditii, operatorii de retea ar putea limita productia de energie solara si eoliana in momentele in care cererea este scazuta, pentru a impiedica supraincarcarea retelelor de electricitate.
"Vor exista ore in care in mod inevitabil vom fi supra-aprovizionati", a declarat directorul general al EON SE, Johannes Teyssen.
Cresterea ponderii energiilor regenerabile in total energie reprezinta un element central al obiectivului Uniunii Europene de a reduce emisiile de CO2 cu 20% pana la finele acestui deceniu comparativ cu nivelul din 1990.
"In unele state membre am mers prea repede cu cresterea energiilor regenerabile", a declarat, zilele trecute, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, la conferinta Eurelectric, organizata la Londra.
200 de miliarde de euro, suma necesara pentru modernizarea retelelor de transport
Regiunea are nevoie de o infrastructura mai buna pentru a gestiona cantitatile crescute de energie. Comisia Europeana estimeaza ca... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 10:24
O centrala fotovoltaica va fi realizata in comuna prahoveana Cornu, proiectul, al carui obiectiv este acela de a acoperi consumul de energie electrica pentru toate institutiile si obiectivele publice din comuna, fiind realizat cu fonduri europene.
Potrivit unui comunicat de presa al Consiliului Judetean (CJ) Prahova, joi a fost semnat contractul de finantare pentru proiectul "Centrala fotovoltaica de producere a energiei electrice din conversia energiei solare in Comuna Cornu, judetul Prahova", care va fi finantat prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS - CCE).
Proiectul are o valoare totala de 38.270.610 lei, iar obiectivul principal este acela de a acoperi consumul de energie electrica pentru toate institutiile si obiectivele publice din comuna Cornu.
"Dorinta noastra este sa devenim independenti in ceea ce priveste plata la energia electrica. Pentru iluminatul public si institutiile publice, inclusiv statia de epurare si de pompare, consumurile totale intr-un an depaseau cinci miliarde de lei vechi", a declarat managerul de proiect, Daniela Iancu.
Presedintele CJ, Mircea Cosma, a precizat ca in viitor, vor fi dezvoltate in majoritatea localitatilor astfel de proiecte care implica surse de energie regenerabila.
De asemenea, o centrala fotovoltaica a carei putere instalata este de 3,4 MW a fost inaugurata, marti, in comuna prahoveana Magurele, investitia, in valoare de aproximativ cinci milioane de euro, fiind a... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 08:29
Compania China Sunergy va livra in Romania panouri solare cu o capacitate totala de 9,9 MW pentru doua proiecte dezvoltate de spaniolii de la Bester Generacion, potrivit unui comunicat al companiei chineze, preluat de The Wall Street Journal.
Panourile solare vor fi aduse in Romania de la fabrica din Turcia a companiei chineze.
Bester Generacion va utiliza panourile solare pentru doua proiecte in Romania. Bester Generacion este o companie de inginerie si constructii, cu sediul in Spania, specializata in dezvoltarea, constructia, operarea si intretinerea de proiecte de producere a energiei din surse regenerabile in toata lumea.
In ultimii ani, Bester Generacion a dezvoltat proiecte solare cu o capacitate totala de circa 250 de MW in Europa.
'Cu un potential solar bun si suport din partea Guvernului prin schema de certificate verzi, piata solara in Romania a crescut constant in ultimii doi ani si ar trebui sa continue sa ofere oportunitati atractive pe viitor. Vom pune in miscare capacitatea noastra de productie din Turcia si vom extinde colaborarea cu Bester Generacion pentru a obtine o cota mai mare din piata solara globala', a declarat Stephen Cai, CEO al China Sunergy, citat in comunicat.
Fondata in 2004, China Sunergy are capacitati de productie a panourilor solare in China si Turcia.
Bester Generacion a infiintat divizia din Romania in iulie 2012, potrivit site-ului companiei, care nu prezinta insa detalii privind activitatea pe piata locala. mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 16:56
Grupul de inginerie energetica EnergoBit din Cluj-Napoca a sistat investitiile in constructia de parcuri de productie a energiei fotovoltaice, din cauza modificarii legislatiei in domeniu, a declarat marti Stefan Gadola, unul dintre fondatorii grupului.
"Perceptia noastra este ca prin noua legislatie se doreste stoparea unor astfel de investitii. Noi nu ne putem opune. Sunt riscuri prea mari", a afirmat Gadola pentru Mediafax.
El a mai spus ca EnergoBit intentiona sa dezvolte mai multe parcuri fotovoltaice, puse acum "pe hold, dar fara mari sperante", si ca va cauta alte oportunitati in Romania.
Guvernul acorda producatorilor de energie regenerabila un ajutor sub forma certificatelor verzi. In luna iunie Executivul a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede, printre altele, amanarea, in perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018, a unui numar de certificate verzi, in functie de tehnologia folosita la producerea electricitatii.
Potrivit ordonantei de urgenta, energia eoliana va primi, in perioada respectiva, un certificat verde, in loc de doua, iar energia fotovoltaica va primi patru in loc de sase. Totodata, energia produsa in centrale fotovoltaice situate pe terenuri agricole nu mai primesc certificate verzi.
Asociatiile companiilor din domeniu au avertizat de mai multe ori ca modificarea legislatiei va determina oprirea unor investitii in productia de energie regenerabila, estimate la peste 3 miliarde de euro.
EnergoBit a fost infiintat in 1990, fiind... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 15:28
Firma germana Gehrlicher Solar a anuntat miercuri ca a finalizat trei parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de noua megawati in judetul Mures (360 kilometri nord-vest de Bucuresti), informeaza un comunicat de presa.
Cele trei parcuri fotovoltaice, care acopera o suprafata totala de 19 hectare, au fost finalizate in doar sase saptamani de la debutul lucrarilor pentru un investitor privat. Compania a precizat ca aceste parcuri vor fi sprijinite timp de 15 ani prin schema de certificate verzi a Romaniei.
"Suntem incantati ca am primit un contract pentru designul si constructia de trei noi parcuri fotovoltaice in Romania", dupa finalizarea cu succes a primului nostru proiect romanesc la Isaccea in luna noiembrie a anului trecut, a declarat directorul general de la Gehrlicher Solar, Klaus Gehrlicher.
Firma germana lucreaza in prezent la alte doua parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 2,5 MW fiecare la Brasov, urmand ca la finalizarea acestora sa ajunga la o capacitate de peste 23 MW in Romania.
Guvernul a adoptat, in 4 iunie, Ordonanta de urgenta pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, act normativ care prevede ca recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.
De asemenea, au fost pastrate prevederile din proiectul de act normativ lansat de Ministerul Economiei care propunea amanarea... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 16:47
Parcul fotovoltaic de la Targu-Carbunesti, cel mai mare de acest gen din tara, a fost inaugurat, vineri, in prezenta autoritatilor locale si judetene, precum si a ministrului delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Ana Varga.
Parcul fotovoltaic a fost construit pe o suprafata de 52 de hectare si cuprinde peste 80.000 de panouri solare, investitia ridicandu-se la peste 35 de milioane de euro.
"Este cel mai mare parc fotovoltaic din tara. Ca avantaje pentru comunitatea locala, mareste bugetul local cu 4,7% sau, in fiecare zi, cu 150 de euro, au venit bani din taxa de concesiune, taxa pe cladiri, impozit pe teren, iar de acum inainte aici vor lucra cateva zeci de oameni. Acest teren, inainte, ca si valoare era aproape zero, a crescut de zeci de ori aceasta valoare acum", a declarat primarul orasului Targu-Carbunesti, Mihai Mazilu.
Parcul fotovoltaic are o putere instalata de 20 de megawati pe ora, iar realizarea lui a durat aproximativ opt luni, la aceasta investitie lucrand peste 100 de angajati.
"Locatia initiala a fost mai putin importanta, mai important este terenul, sa fie disponibil intr-o suprafata atat de mare pentru a permite o asemenea investitie. Ca nivel al investitiei, vorbim de o investitie de 35 de milioane de euro, cu 46.000 de megawati pe an.
Suntem cel mai mare furnizor privat de energie din tara, de aici a venit si nevoia de dezvoltare a unor capacitati de productie proprie", a precizat Adrian Pavelescu, director pe energie... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 17:10
O locuinta neutra din punct de vedere al consumului de energie, care dispune de sisteme de incalzire pe baza de energie solara si electrica, reprezinta o solutie completa pentru viitor. Noua locuinta Energy+ din Hatting, Danemarca, este proiectata si construita pentru viitor. Din exterior, are aspectul unei cladiri obisnuite. Si, in mare masura, asa si este, doar ca tehnologia moderna a transformat-o intr-o casa inteligenta si eficienta din punct de vedere energetic.
Locuinta ecologica a viitorului produce electricitate cu ajutorul energiei solare
Timp de mai multe decenii, energia electrica folosita ca sursa de incalzire a fost aspru criticata si multe persoane o asociaza cu un cost ridicat al energiei. In prezent insa, solutiile de incalzire bazate pe energia electrica au devenit o alegere inteligenta si ecologica.
Sistemul de incalzire electrica prin pardoseala si celulele fotovoltaice reprezinta noi optiuni ecologice pentru proprietarii de locuinte ai generatiei viitoare. Datorita izolatiilor performante si a consumului redus de energie, locuinta produce un surplus de electricitate pe timpul verii care este "revandut" retelei de alimentare cu energie electrica, in timp ce, pe timpul iernii, energia electrica poate fi procurata din nou, la acelasi pret. Cu alte cuvinte, locuinta isi produce propria energie electrica fara emisii de CO2 si fara a renunta la niciunul dintre conforturile din ziua de azi.
Locuinta viitorului se construieste in prezent si... mai mult
Joi, 30 Mai 2013, ora 16:59
Firma chineza Lightway Solar intentioneaza sa investeasca 610 milioane renminbi (76 milioane de euro) pentru a dezvolta un parc fotovoltaic cu o capacitate de 50 MW la Prundu, in judetul Giurgiu, informeaza PV Magazine.
Aproximativ 30% din aceasta investitie va fi furnizata de companie iar restul va fi acoperit prin facilitati de credit de la banci. Compania a informat ca a obtinut aprobarea principalului organism de planificare economica din China (Development and Reform Commission -NDRC) pentru aceasta investitie.
"Demaram acum prima investitie in Romania, unde Guvernul a introdus o serie de politici in domeniul fotovoltaic. Lightway va coopera cu investitorii din compania-mama pentru a le castiga sprijinul pentru acest proiect", a declarat directorul general al Lightway Germania, Wei Zhen.
Guvernul Romaniei isi revizuieste sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila
Lightway Solar a intrat pe piata din Romania dupa ce la inceputul lunii martie a achizitionat, prin intermediul subsidiarei sale germane, compania romaneasca Sun Garden Colibasi pentru 2,49 milioane de euro.
Luna trecuta, Guvernul roman a anuntat suspendarea pentru trei ani si jumatate a sistemului alocarii de certificate verzi pentru producatorii de energie din resurse regenerabile. Masura este destinata sa reduca factura platita de consumatorul final cu 50% pentru energia regenerabila, insa risca sa-i alunge pe investitori.
Mai mult, ministrul delegate pentru Energie,... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 17:51