Eforturile Beijingului de a creste productia de energie din surse regenerabile sunt laudabile, dar risca sa duca la supraproductie, arata cea mai recenta analiza a Agentiei Internationale pentru Energie.
China a dominat fara drept de apel piata in privinta cresterii capacitatilor de productie de energie verde in 2015 si este de asteptat sa creasca cu inca 60% in cursul urmatorului deceniu, dar problemele abia incep, remarca analistii IEA, citati de Marketwatch.
Schimbarea modelului economic din China a generat o reducere a consumului de energie in tara, iar prabusirea dramatica a pretului petrolului lasa inca loc de competitie intre energia obtinuta din surse regenerabile si cea rezultata din arderea combustibililor fosili, fapt care face dificila integrarea noilor capacitati de productie in sistemul energetic.
"China ramane liderul global incontestabil al extinderii pe segmentul energiei regenerabile, cu 40% din cresterea inregistrata la nivel mondial", arata raportul IEA.
Estimarile specialistilor agentiei arata ca o treime din capacitatea de productie de energie in parcuri fotovoltaice si ferme de eoliene se va regasi in China pana in 2021, insa acest lucru nu asigura o trecere masiva a consumatorilor pe energie din surse nepoluante.
Conform raportului, "China se va confrunta cu o supraproductie de energie electrica, in conditiile in care dezvoltarea capacitatilor de productie a energiei verzi a mers in paralel cu investitii initiate in construirea unor... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 16:04
Numarul unitatilor care produceau energie verde a ajuns, in 2013, la 559, in timp ce productia totala de energie din surse regenerabile s-a situat la peste 22,3 TWh, cu o instalatie de 4.350 MW, a declarat, joi, in cadrul editiei a XXII-a a Conferintelor Focus Energetic, Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.
"Romania a facut progrese in pas accelerat si daca ne uitam pe cifre vedem ca productia totala de energie verde a fost, in 2013, de peste 22,3 TWh, cu o putere instalata in unitatile de productie de 4.350 MW. In perioada 2006-2008, in primul meu mandat la Ministerul Mediului, am promovat Harta soarelui si a vantului, un instrument care s-a dovedit un prim pas important in deciziile publice in dezvoltarea acestui sector. Rezultatele nu au intarziat sa apara si, la finele anului 2009, aveam deja 31 de instalatii care produceau energie din surse regenerabile, fara centralele mari", sustine Attila Korodi.
De aici, putem vorbi de un adevarat boom. In 2011 erau 82 de instalatii, in 2012 s-a ajuns la 151, iar la finele anului trecut existau 559 de unitati de producere a energiei verzi. La sfarsitul anului 2012, erau functionale 14 instalatii pe biomasa, 73 pe eolian si 77 de unitati din surse hidro.
De departe, cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o sectorul de productie din surse fotovoltaice.
Daca in 2012 era functionale 41 astfel de unitati, la nivelul anului trecut se inregistrau 395 de instalatii fotovoltaice. Ponderea... mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 13:16
Cheltuielile cu echipamente fotovoltaice vor inregistra o crestere, odata cu punerea in functiune de noi parcuri, ceea ce va aduce venituri de pana la 10 miliarde de dolari producatorilor, in 2017.
"In 2012 si 2013, producatorii de panuri fotovoltaice s-au confruntat cu cel mai mare declin care a lovit sectorul. Acesta a fost cauzat de capacitatea de productie prea mare, care a remodelat intreaga industrie", a spus vicepresedintele companiei NPD Solarbuzz, Finlay Colville .
In raportul PV Equipment Quarterly, compania apreciaza ca, in 2015, vor reincepe sa se majoreze cheltuielile de capital pentru panouri solare.
In 2013, cheltuielile pentru echipamente fotovoltaice, inclusiv cele pentru componente, a scazut la 1,73 miliarde de dolari, considerat minimul ultimilor opt ani.
Industria de echipamente fotovoltaice a atins un maxim in 2011
Sursa foto: NPD Solarbuzz PV Equipment Quarterly
Aceasta scadere este considerata foarte accentuata, dupa ce in 2011, piata ajunsese la un maxim istoric, de 13 miliarde de dolari, se mai arata in raport.
"Ca urmare a 'inghetarii' generale a cheltuielilor de capital din 2013, producatorii de echipamente fotovoltaice au primit comenzi mai mici de un miliard de dolari anul trecut", se mai arata in raportul NPD Solarbuzz .
"In lipsa noilor comenzi de panouri fotovoltaice, multi dintre producatori au fost nevoiti sa restructureze diviziile cu activitate in acest segment si sa reorienteze catre alte sectoare... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 15:18
Productia de energie regenerabila a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, cand capacitatea totala a proiectelor existente in sistem a depasit 3.757 de MW, cu 60% mai mult decat la sfarsitul anului 2012, potrivit datelor furnizate de Transelectrica.
Astfel, in primele 11 luni din 2013 au fost instalate proiecte regenerabile cu o capacitate de peste 1.400 de MW, care s-au adaugat la cei 2.335 de MW care erau in sistem pana la acea data.
2013, anul in care s-au instalat cele mai multe proiecte de electricitate din surse regenerabile
Prin urmare, 2013 va ramane in istoria sectorului energetic romanesc drept anul cand s-au instalat cele mai multe proiecte de electricitate din surse regenerabile.
Cel mai spectaculos salt a fost inregistrat in domeniul energiei fotovoltaice, unde existau la finele lunii noiembrie 2013 proiecte de 740 de MW, de 15 ori mai mult decat la sfarsitul anului 2012, cand existau panouri fotovoltaice de doar 49 de MW.
In privinta eolienelor, proiectele au ajuns la 2.459 de MW, fata de 1.822 de MW la finele anului 2012.
In sistem mai exista microhidrocentrale de 505 de MW, fata de 405 MW in decembrie 2012, si centrale pe biomasa de 53 de MW, fata de 40 de MW in 2012.
Insa avantul luat de investitiile in productia de energie din surse regenerabile va frana in acest an, dupa ce Guvernul a decis sa reduca subventiile sub forma certificatelor verzi pe care le vor primi proiectele noi. Potrivit Hotararii de Guvern 994/2013,... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 15:18
Romania se afla pe locul 10 in Uniunea Europeana din punctul de vedere al productiei de energie eoliana, au declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, reprezentantii Asociatiei Patronale Surse Noi de Energie - SunE.
"In acest moment, in UE sunt instalate turbine eoliene cu o capacitate totala de 106.000 MW. Cea mai mare productie este in Germania, unde sunt peste 30.000 de MW si in Spania, cu peste 20.000 de MW. Urmeaza Marea Britanie, Italia si Franta. Romania este pe locul 10, suntem intre tarile cu un numar semnificativ de centrale eoliene", a declarat Dan Teodoreanu, vicepresedintele asociatiei.
El a mai spus ca, potrivit ultimelor date transmise de Transelectrica, aferente zilei de 24 septembrie 2013, in Romania sunt instalate capacitati eoliene de 2.394 MW, microhidrocentrale de 459 de MW, panouri fotovoltaice cu o putere de 508 MW, instalatii de producere a energie pe baza de biomasa de 42,7 MW si pe baza de biogaz de 0,5 MW.
"In ceea ce priveste energia fotovoltaica, in lume exista cumulat panouri de 100.000 de MW, din care 70.000 in UE, adica de 10 ori mai mult decat consumul anual al Romaniei, care este de circa 6.000-7.000 de MW. Cel mai mare producator de energie fotovoltaica este Germania, cu 32.000 de MW, urmat de Italia cu 16.000 de MW si de China, cu 8.000 de MW. China va merge spre locul intai in urmatorii ani", a completat Teodoreanu.
Potrivit acestuia, 7 din cei mai mari 10 producatori de panouri fotovoltaice din lume sunt din China.... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 17:02
Grupul de inginerie energetica EnergoBit din Cluj-Napoca a sistat investitiile in constructia de parcuri de productie a energiei fotovoltaice, din cauza modificarii legislatiei in domeniu, a declarat marti Stefan Gadola, unul dintre fondatorii grupului.
"Perceptia noastra este ca prin noua legislatie se doreste stoparea unor astfel de investitii. Noi nu ne putem opune. Sunt riscuri prea mari", a afirmat Gadola pentru Mediafax.
El a mai spus ca EnergoBit intentiona sa dezvolte mai multe parcuri fotovoltaice, puse acum "pe hold, dar fara mari sperante", si ca va cauta alte oportunitati in Romania.
Guvernul acorda producatorilor de energie regenerabila un ajutor sub forma certificatelor verzi. In luna iunie Executivul a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede, printre altele, amanarea, in perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018, a unui numar de certificate verzi, in functie de tehnologia folosita la producerea electricitatii.
Potrivit ordonantei de urgenta, energia eoliana va primi, in perioada respectiva, un certificat verde, in loc de doua, iar energia fotovoltaica va primi patru in loc de sase. Totodata, energia produsa in centrale fotovoltaice situate pe terenuri agricole nu mai primesc certificate verzi.
Asociatiile companiilor din domeniu au avertizat de mai multe ori ca modificarea legislatiei va determina oprirea unor investitii in productia de energie regenerabila, estimate la peste 3 miliarde de euro.
EnergoBit a fost infiintat in 1990, fiind... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 15:28
Firma chineza Lightway Solar intentioneaza sa investeasca 610 milioane renminbi (76 milioane de euro) pentru a dezvolta un parc fotovoltaic cu o capacitate de 50 MW la Prundu, in judetul Giurgiu, informeaza PV Magazine.
Aproximativ 30% din aceasta investitie va fi furnizata de companie iar restul va fi acoperit prin facilitati de credit de la banci. Compania a informat ca a obtinut aprobarea principalului organism de planificare economica din China (Development and Reform Commission -NDRC) pentru aceasta investitie.
"Demaram acum prima investitie in Romania, unde Guvernul a introdus o serie de politici in domeniul fotovoltaic. Lightway va coopera cu investitorii din compania-mama pentru a le castiga sprijinul pentru acest proiect", a declarat directorul general al Lightway Germania, Wei Zhen.
Guvernul Romaniei isi revizuieste sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila
Lightway Solar a intrat pe piata din Romania dupa ce la inceputul lunii martie a achizitionat, prin intermediul subsidiarei sale germane, compania romaneasca Sun Garden Colibasi pentru 2,49 milioane de euro.
Luna trecuta, Guvernul roman a anuntat suspendarea pentru trei ani si jumatate a sistemului alocarii de certificate verzi pentru producatorii de energie din resurse regenerabile. Masura este destinata sa reduca factura platita de consumatorul final cu 50% pentru energia regenerabila, insa risca sa-i alunge pe investitori.
Mai mult, ministrul delegate pentru Energie,... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 17:51
Pretul tehnologiei fotovoltaice nu va mai cunoaste reduceri semnificative pe piata romaneasca, in contextul in care s-a atins limita de profitabilitate.
Un moment oportun pentru investitii in acest sector, se poate spune, in conditiile in care acesta s-a dezvoltat in pasi galopanti pe pietele din strainatate. In Romania insa, este nevoie de multa rabdare pentru a descurca itele unui sistem care nu s-a adaptat in totalitate unei piete libere a energiei, avertizeaza Adrian Duguleanu, directorul general Philro Industrial, in cadrul unui interviu acordat Business24.
"In momentul de fata, este doar apanajul jucatorilor puternici, insa doar din considerente legate de birocratia imensa din jurul acestor sisteme".
Cu toate acestea, cine sa inhama la lupta cu autoritatile, poate obtine profit din lumina soarelui, in urma unei investitii de minimum 14.000 de euro.
Din experienta dumneavoastra, cat de deschise sunt autoritatile locale pentru sustinerea unor proiecte de electrificare a comunitatilor izolate, cu ajutorul panourilor fotovoltaice?
In strainatate exista companii, interogatori de astfel de sisteme, care ofera solutii off-grid/solutii izolate. Nu presupune conectare la retea si ofera solutii pentru comunitati izolate, cum ar fi Delta Dunarii sau localitati de munte etc.
O astfel de instalatie poate fi luata in calcul pentru comunitati izolate, dar in principiu, ar trebui sa existe un suport al autoritatilor locale.
Fara un suport, astfel de proiecte nu... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 09:55
Pe piata productiei de energie in panouri fotovoltaice a intrat un nou jucator. Tinmar, una dintre cele mai mari companii de comert cu energie din Romania, controlata de omul de afaceri Augustin Oancea, vizeaza o capacitate instalata de 50 MW.
"Dezvoltam parcuri solare pentru necesarul propriu de certificate verzi. Avem un target de 50 MW in solare, deocamdata finalizam primul proiect de 3 MW, in judetul Gorj", a declarat Oancea, proprietarul si directorul general al Tinmar, prezent la un seminar pe tema energiei regenerabile, conform Mediafax.
Companiile care produc energie din surse regenerabile primesc, ca ajutor de la stat, certificate verzi. Pentru constructia celor 50 MW in panouri solare, costurile se ridica la 65 milioane euro, avand in vedere necesarul de circa 1,5 milioane euro pentru instalarea unui MW in panouri fotovoltaice.
Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania incepe productia in 2013
Oancea a adaugat ca Tinmar se afla in negocieri cu banci pentru finantarea investitiilor companiei.
"Inca nu avem nimic garantat, dar avem intentii pozitive (din partea bancilor - n.r.)", a precizat Oancea.
Siemens, impotriva curentului: Vrea sa iasa de pe piata energiei solare
Potrivit reprezentantilor Tinmar, doua proiecte de productie a energiei prin panouri solare urmeaza sa fie construite in localitatea Tirgu Carbunesti, fiecare avand o putere instalata de 10 MW. Un alt proiect, de 8 MW, urmeaza sa fie instalat in localitatea Simnicu de Sus. mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 13:55