Persoanele fizice care vor sa produca energie regenerabila in capacitati de pana la 100 kW vor putea vinde electricitatea in reteaua de distributie, urmand ca factura lor sa fie compensata cu valoarea energiei pe care o livreaza, se arata intr-un proiect de ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energiei (ANRE).
"Ordinul ar putea intra in vigoare in aceasta primavara", a declarat, joi, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele ANRE.
Mai exact, consumatorii care vor sa produca energie regenerabila in capacitati mai mici de 100 de kW vor putea livra energia in retea, iar distribuitorii din zona respectiva vor fi obligati sa o achizitioneze la pretul la care cumpara energie pentru consumul lor propriu tehnologic.
Factura la energie a acestor consumatori va fi compensata cu valoarea energiei livrate in retea.
"Pretul de vanzare a energiei electrice produse si livrate in retelele electrice de catre persoanele fizice care detin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100 kW catre operatorii de distributie concesionari in vederea acoperirii consumurilor proprii tehnologice in retelele electrice este pretul mediu estimat al energiei electrice active pentru acoperirea consumurilor proprii tehnologice in retelele electrice la care sunt racordate centralele electrice respective, stabilit de ANRE prin ordin de aprobare a tarifelor specifice pentru serviciul de distributie a energiei... mai mult
Joi, 01 Februarie 2018, ora 14:34
1Mai multe companii energetice din Germania, Danemarca si Olanda au in plan construirea unei insule artificiale care sa produca energie din surse regenerabile.
Proiectul suna usor stiintifico-fantastic, dar initiatorii lui sustin ca insula de 6,5 km patrati reprezinta mai mult decat un simplu vis, informeaza IB Times.
Complexul energetic din Marea Nordului ar urma sa primeasca unda verde in cadrul unei intalniri comune organizata la Bruxelles, in data de 23 martie, iar turbinele eoliene si parcurile solare de pe aceasta insula artificiala ar putea alimenta in viitor 80 de milioane de locuinte.
"Nu ne-am lasat furati de imaginatie, chiar daca proiectul pare nebunesc", a precizat Torbon Glar Nielsen, directorul companiei daneze Energienet.
Insula r urma sa fie ridicata in zona Dogger Bank, un banc de nisip aflat intre Danemarca si Marea Britanie, iar pe ea se vor regasi si un aeroport, locuinte pentru muncitori si un port.
Insula artificiala producatoare de energie electrica are sansa de a beneficia de subventii importante, proiectul inscriindu-se in planul de actiune adoptat in urma summitului ONU pe teme de Mediu de la Paris.
Banii sunt vitali, in contextul in care prima faza a constructiei necesita investitii de aproximativ 1,3 miliarde de euro.
In 2014, energia verde produsa in interiorul UE acoperea 12,5% din consumul total al blocului comunitar, iar pana in 2020, liderii statelor UE spera sa creasca productia de energie din surse regenerabile la 20%... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 17:16
Cea mai mare companie daneza din sectorul energetic, DONG Energy, va renunta complet la extractia de petrol si gaze, pentru a se concentra exclusiv asupra energiei eoliene.
Danezii au apelat luna trecuta la analistii JP Morgan pentru o estimare a pretului activelor detinute in prezent in campurile de extractie, pe care vor sa le vanda, anunta CNBC.
"Vrem sa facem o afacere corecta din care sa aiba de castigat si actionarii si sa beneficieze pe termen lung si investitorii interesati de preluarea operatiunilor. Suntem in faza incipienta de prospectare a pietei, dar credem ca exista interes pentru active de acest fel", a precizat directorul general Henrik Poulsen.
Decizia luata de danezi nu este singulara in Europa, E.ON si RWE trecand treptat la cesionarea operatiunilor din sectorul petrol si gaze, pentru a pastra o structura cat mai simpla si a face economie.
DONG Energy a mizat cel mai mult pe dezvoltarea capacitatilor de producere a energiei din surse regenerabile, in prezent fiind cel mai mare operator din lume in acest sector.
Din luna iunie, compania este listata si pe bursa din Copenhaga, mizand pe interesul investitorilor pentru afacerile cu energie verde.
Analistii Sydbank considera ca valoarea activelor din sectorul petrol si gaze ar putea ajunge la 2,1 miliarde de dolari (14 miliarde coroane daneze), dar pretul tranzactiei ar putea fi influentat de alte operatiuni din Marea Nordului puse la vazare, ca si de costurile mari de exploatare date de... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 17:41
Eforturile Beijingului de a creste productia de energie din surse regenerabile sunt laudabile, dar risca sa duca la supraproductie, arata cea mai recenta analiza a Agentiei Internationale pentru Energie.
China a dominat fara drept de apel piata in privinta cresterii capacitatilor de productie de energie verde in 2015 si este de asteptat sa creasca cu inca 60% in cursul urmatorului deceniu, dar problemele abia incep, remarca analistii IEA, citati de Marketwatch.
Schimbarea modelului economic din China a generat o reducere a consumului de energie in tara, iar prabusirea dramatica a pretului petrolului lasa inca loc de competitie intre energia obtinuta din surse regenerabile si cea rezultata din arderea combustibililor fosili, fapt care face dificila integrarea noilor capacitati de productie in sistemul energetic.
"China ramane liderul global incontestabil al extinderii pe segmentul energiei regenerabile, cu 40% din cresterea inregistrata la nivel mondial", arata raportul IEA.
Estimarile specialistilor agentiei arata ca o treime din capacitatea de productie de energie in parcuri fotovoltaice si ferme de eoliene se va regasi in China pana in 2021, insa acest lucru nu asigura o trecere masiva a consumatorilor pe energie din surse nepoluante.
Conform raportului, "China se va confrunta cu o supraproductie de energie electrica, in conditiile in care dezvoltarea capacitatilor de productie a energiei verzi a mers in paralel cu investitii initiate in construirea unor... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 16:04
In ciuda temerilor exprimate de analisti la inceputul actualei crize a petrolului, energia din surse regenerabile nu a pierdut teren in fata combustibililor fosili tot mai ieftini.
Din contra, investitiile in energie verde au inregistrat un nou record in cursul anului trecut si noi capacitati de productie intrate pe piata, anunta agentia Bloomberg.
Contra curentului
329 de miliarde de dolari au fost investiti in 2015 la nivel global in productia de energie din surse regenerabile, iar rezultatul se vede in cei 121 de gigawatti adaugati pietei globale de energie.
In mod normal, o astfel de evolutie nu era asteptata de nimeni, in contextul in care petrolul, gazele naturale si carbunele au atins valori scazute nemaintalnite in ultimul deceniu, iar acesta este doar unul dintre motivele pentru care analistii asteptau un declin al pietei de energie regenerabila.
Al doilea obstacol depasit in acest sector l-a reprezentat stagnarea investitiilor in domeniul energiei verzi in toata Europa.
China, campioana absoluta
Absenta investitiilor europene a fost suplinita insa de avansul inregistrat de sectorul energiei verzi pe piata din China. Gigantica economie asiatica a investit nu mai putin de 111 miliarde de dolari in noi capacitati de producere a energiei din surse regenerabile.
Suma este cu 17% mai mare decat cea alocata de Beijing aceluiasi sector in cursul anului 2014, dar trebuie mentionat ca poluarea aerului in marile metropole ale Chinei a ajuns un motiv... mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 18:35
Scotia s-ar putea transforma in uzina de energie verde a Regatului Unit. Guvernul scotian a aprobat saptamana trecuta construirea primului parc eolian plutitor din Marea Britaniei in largul coastelor din nord-vestul tarii.
Proiectul pilot de 30 MW urmeaza sa fie realizat de Statoil, compania de stat in domeniul energiei din Norvegia, energia produsa fiind suficienta pentru a alimenta 20.000 de locuinte, anunta portalul Quartz.
Costuri reduse
"Parcurile eoliene plutitoare reprezinta o noua, importanta si extrem de competitiva resursa de energie regenerabila.
Obiectivul nostru este sa demonstram utilitatea comerciala a acestui proiect si sa crestem potentialul aplicarii acestei solutii la scara globala", a explicat Irene Rummelhoff, vicepresedinte pentru noi solutii energetice in cadrul Statoil.
In cadrul proiectului pilot, constructorii norvegieni vor amplasa 6 turbine eoliene flotabile de cate 5 MW la 30 de kilometri departare de plajele din Peterhead, comitatul Aberdeen.
Pentru ca nu sunt fixate pe fundul marii, costurile pentru realizarea turbinelor scad considerabil, fapt ce inseamna producerea de energie la un pret avantajos.
Statoil si guvernul scotian se asteapta ca pretul energiei produse in proiectul pilot Hywind Scotland sa fie de 100 lire/MWh, cu 12 lire mai ieftin decat media inregistrata la nivel global in cadrul altor proiecte eoliene maritime, relateaza consultantii de la Carbon Trust.
Expertii companiei au estimat ca dezvoltarea unor... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 12:16
1Vant nou in politica energetica din Statele Unite. Investitiile masive in producerea energiei eoliene si solare au dus la egalarea nivelului competitiv intre energia produsa din surse regenerabile si cea consumatoare de combustili fosili. Mai mult, costul energiei verzi produse in marile ferme solare si eoliene de pe teritoriul Statelor Unite se dovedeste competitiv chiar si fara subventiile acordate de guvernul federal.
Zonele cu intensificari puternice ale vantului si cele desertice, in care soarele poate fi captat usor, se dovedesc acum puncte cheie pe harta investitiilor in energie din SUA. Parcurile energetice dezvoltate in aceste zone au ajuns sa produca in mod efficient energie mai ieftina decat vechile centrale pe gaz din State, observa jurnalistii de la Financial Times.
Schimbare de strategie
Efectul situatie pare sa fie cresterea investitiilor in energia verde, fapt ce va duce la dezvoltarea retelelor de utilitati si scaderea nivelului de finantare statala alocat pentru incurajarea investitiilor in energie regenerabila, ca si respectarea politicii de mediu in Statele Unite.
"Obisnuiam sa spunem ca intr-o zi energia solara si cea eoliana vor reprezenta alternativa la energia obtinuta prin arderea combustibililor fosili. Ei bine, acea zi a sosit", se arata ferm convins George Bilicic, coordonatorul global al fondului de investitii Lazard.
La nivel micro, panourile solare pentru locuinte individuale si centralele eoliene de dimensiuni mici inca au... mai mult
Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 08:40
Numarul unitatilor care produceau energie verde a ajuns, in 2013, la 559, in timp ce productia totala de energie din surse regenerabile s-a situat la peste 22,3 TWh, cu o instalatie de 4.350 MW, a declarat, joi, in cadrul editiei a XXII-a a Conferintelor Focus Energetic, Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.
"Romania a facut progrese in pas accelerat si daca ne uitam pe cifre vedem ca productia totala de energie verde a fost, in 2013, de peste 22,3 TWh, cu o putere instalata in unitatile de productie de 4.350 MW. In perioada 2006-2008, in primul meu mandat la Ministerul Mediului, am promovat Harta soarelui si a vantului, un instrument care s-a dovedit un prim pas important in deciziile publice in dezvoltarea acestui sector. Rezultatele nu au intarziat sa apara si, la finele anului 2009, aveam deja 31 de instalatii care produceau energie din surse regenerabile, fara centralele mari", sustine Attila Korodi.
De aici, putem vorbi de un adevarat boom. In 2011 erau 82 de instalatii, in 2012 s-a ajuns la 151, iar la finele anului trecut existau 559 de unitati de producere a energiei verzi. La sfarsitul anului 2012, erau functionale 14 instalatii pe biomasa, 73 pe eolian si 77 de unitati din surse hidro.
De departe, cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o sectorul de productie din surse fotovoltaice.
Daca in 2012 era functionale 41 astfel de unitati, la nivelul anului trecut se inregistrau 395 de instalatii fotovoltaice. Ponderea... mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 13:16
Tranzitia Europei spre un sistem energetic bazat pe energiile regenerabile a inregistrat progrese atat de mari, incat ar putea fi posibil ca instalatiile regenerabile sa fie oprite din cauza supraproductiei, transmite Bloomberg.
Cresterea de cinci ori inregistrata la productiile de energii verzi in Europa in ultimul deceniu a condus la scaderea preturilor la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani si, totodata, a sters 400 de miliarde de dolari din valoarea de piata a companiilor de utilitati. In aceste conditii, operatorii de retea ar putea limita productia de energie solara si eoliana in momentele in care cererea este scazuta, pentru a impiedica supraincarcarea retelelor de electricitate.
"Vor exista ore in care in mod inevitabil vom fi supra-aprovizionati", a declarat directorul general al EON SE, Johannes Teyssen.
Cresterea ponderii energiilor regenerabile in total energie reprezinta un element central al obiectivului Uniunii Europene de a reduce emisiile de CO2 cu 20% pana la finele acestui deceniu comparativ cu nivelul din 1990.
"In unele state membre am mers prea repede cu cresterea energiilor regenerabile", a declarat, zilele trecute, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, la conferinta Eurelectric, organizata la Londra.
200 de miliarde de euro, suma necesara pentru modernizarea retelelor de transport
Regiunea are nevoie de o infrastructura mai buna pentru a gestiona cantitatile crescute de energie. Comisia Europeana estimeaza ca... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 10:24