Diamantul este una dintre cele mai ravnite pietre pretioase si este unul dintre materialele care au contribuit in mod decisiv la evolutia intregii omeniri. Asociat astazi cu ideea de logodna, nunta, eleganta sau dragoste eterna, diamantul este folosit adesea la constructia de bijuterii. Pe langa bijuterii cu diamante, aceasta piatra este folosita foarte mult in industrie.
Pana sa se ajunga la o utilizare pe scara larga a diamantului insa, relatia omului cu piatra pretioasa a fost una de-a dreptul fascinanta.
Curiozitati despre diamante si modul in care acestea au schimbat societatea de-a lungul timpului
1. Prima utilizare a diamantelor a fost strict cu scop estetic. Locuitorii din India secolului IV inainte de Hristos culegeau diamante de pe malurile apelor si le foloseau pe post de bijuterii. Abia in secolul XV diamantul a ajuns in Europa, mai exact in Venetia, unde a inceput sa fie folosit in inalta societate.
2. De-a lungul timpului, suprematia privind productia de diamante a trecut pe la diverse tari. Daca la inceput India furniza toate diamantele lumii, din secolul XVIII, timp de aproape 150 de ani, majoritatea diamantelor au fost produse in Brazilia. Din 1866 insa, Africa de Sud a devenit principalul furnizor al acestor pietre pretioase, controland 90% din piata mondiala.
3. Diamantul este singura piatra pretioasa realizata dintr-un singur element chimic: carbonul.
4. Prima utilizare a diamantului pe un inel, intr-o cerere in casatorie, a avut loc... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 16:35
Cea mai mare mina de diamante din lume, renumita in special pentru diamantele sale de culoare roz, este inchisa de grupul minier Rio Tinto Group dupa aproape patru decenii de functionare, iar rivalii din Rusia si Canada spera ca aceasta decizie va relansa o industrie cu probleme, transmite Bloomberg.
Mina Argyle din vestul Australiei a transformat sectorul diamantelor incepand din 1983 cand a inceput sa furnizeze diamante atat pentru segmentul premium cat si pentru celalalt capat al pietei. RBC Capital Markets si Panmure Gordon se numara printre analistii care sustin ca inchiderea acestei mine ar putea relansa preturile la diamante, care sunt in scadere dupa 2011.
Productia la mina Argyle, amplasata la aproximativ 2.600 de kilometri nord-est de capitala statului Perth, este programata sa se incheie inainte de finalul anului 2020, dupa ce va epuiza oferta de diamante viabile economic, a declarat vineri Arnaud Soirat, responsabil pentru cupru si diamante la Rio Tinto Group.
"Va fi o cantitate semnificativa de oferta care va iesi de pe piata. La finele lui 2020 vom opri operatiunile si vom incepe lucrarile de reabilitare a zonei", a spus Arnaud Soirat.
Mina Argyle este renumita pentru ca furnizeaza aproximativ 90% din diamantele de culoare roz ale lumii, renumite pentru preturile ridicate la care se vand. De exemplu, in luna aprilie 2017, casa de licitatii Sotheby's a vandut un diamant de culoare roz de 59,6 carate pentru 71 milioane de dolari.
Insa, desi atrag... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2019, ora 13:20
Credeai ca aparitia ridurilor este inevitabila, dupa varsta de 30 de ani? Afla ca noile descoperiri din domeniul medical te pot ajuta sa arati si sa te simti tanara la orice varsta.
Una dintre aceste noi tendinte este peeling-ul cu diamante, o procedura cosmetica cunoscuta si ca microdermabraziune, care a devenit deja preferata vedetelor din lumea intreaga.
Acest tratament este atat de eficient incat a devenit cea mai populara procedura cosmetica non-chirurgicala din lume, dupa injectiile cu BOTOX, se arata intr-un comunicat remis Business24.
Cum apar ridurile
Incepand de pe la 25 de ani, procesul natural de imbatranire incepe sa modifice capacitatea pielii de a se regenera. Productia de colagen incepe sa incetineasca, iar elastina, proteina care ofera pielii elasticitate, incepe si ea sa se deterioreze.
"Alterarea tuturor acestor elemente de sustinere a pielii permite ridurilor sa se formeze. In plus, fortele externe, cum ar fi expunerea la lumina UV, fumatul si expresiile faciale repetitive pot contribui si accelera fortele intrinseci, biologice, care cauzeaza imbatranirea.
Astfel, ridurile, zone de piele subtire, incretita, pot aparea oriunde pe corp, dar adesea in zonele expuse frecvent la soare: fata, gat, maini, decolteu, si brate, fiind profunde sau mai superficiale, in functie de pozitia si cauza lor", explica dr. Laurentiu Vladau, specialist in Dermatologie si Venerologie in cadrul clinicii Hebra Dermatologie.
Persoanele care prezinta riduri... mai mult
Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 00:00
Centrul mondial al Diamantelor din Antwerpen este locul unde se afla cele mai renumite laboratoare si cei mai cunoscuti evaluatori de diamante. Intr-o piata cu iz de James Bond, aici sunt tranzactionate si certificate cele mai valoroase pietre pretioase din lume.
Cu siguranta inelele de logodna cu diamant sunt dorite de orice femeie, insa sunt mai putini cei care stiu ca aceste fascinante pietre pretioase au o mare valoare investitionala. Dincolo de bijuterie, dincolo de a darui cuiva drag o mica opera de arta a unui maestru bijutier, investitia in diamante este un lucru despre care se vorbeste prea putin.
Certificarea Internationala a Diamantelor
"In Romania, cel mai mare stoc de diamante certificate international se afla pe Diamante.ro - magazinul care ofera si creatiile brandului FIRESQ.
Corelat in permanenta cu Bursa de Diamante de la Antwerpen, stocul de pietre pretioase este actualizat din 3 in 3 minute", afirma Marian Constantinescu, CEO Diamante.ro.
Sunteti, astfel, la curent cu cele mai noi aparitii si cu cele mai competitive preturi. Toate diamantele aflate in stoc sunt diamante certificate si evaluate de laboratoare de gemologie recunoscute international GIA, IGI, IGL si HRD.
Tot pe Diamante.ro se afla si cel mai complex algoritm de comparare de diamante certificate international din tara, ceea ce face facila si comoda alegerea unui diamant in functie de principalele lui caracteristici.
Pe langa faptul ca veti avea in mana un certificat... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 09:00
Cateva diamante rosii, pietre pretioase extrem de rare, sunt expuse in aceasta saptamana in vederea vanzarii la licitatie la Sydney, alte expozitii similare urmand sa aiba loc, pana in 8 octombrie, la New York, Hong Kong si Perth, scrie miercuri 'Le Figaro'.
In lume sunt inregistrate mai putin de 30 de diamante rosii, iar preturile la care se vand sunt, in general, de 1-2 milioane de dolari pe carat.
Compania Rio Tinto prezinta pentru licitatia anuala din 2014 patru diamante rosii extrase de la una din minele sale din Argyle (nordul Australiei). Grupul minier anglo-australian pune in vanzare in total 55 de diamante, dintre care patru sunt rosii , iar restul roz si purpuriu. Cea mai importanta piesa a licitatiei este un magnific diamant, Argyle Cardinal, de 1,21 de carate, ce poarta numele unei pasari mici de culoare rosie din America de Nord.
Conform Gemological Institue of America, in lume sunt inregistrate mai putin de 30 de diamante rosii, a declarat Josephine Johnson, de la compania Rio Tinto. 'Afacerile cu diamante se fac in special in Australia, Japonia, SUA si in Europa', a explicat ea pentru AFP. 'In ultimii trei sau patru ani, India si China s-au afirmat ca piete emergente' in domeniul diamantelor, a mai adaugat Josephine Johnson.
Cel mai mare diamant rosu extras de Rio Tinto a fost Argyle Phoenix, de 1,56 carate, achizitionat, in octombrie 2013, de un bijutier din Singapore pentru suma de 2 milioane de dolari.
Din mina Argyle, situata in nordul... mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 09:00
Pentru Arie David, diamantele nu sunt doar o pasiune, ci o meserie de familie. Unicul membru al Bursei de diamante din Israel in Romania, proprietarul galeriei de bijuterii A. David, isi propune sa investeasca si pe plan personal in diamante impreuna cu fiii sai, pe care ii pregateste pentru a prelua fraiele afacerii.
"Pe termen lung si eu si cei trei copii ai mei vom tine 10-15% din economiile noastre in investitiile in diamante. Sunt foarte usor de administrat si de vandut apoi in orice loc in lume, intr-un magazin de bijuterii, la un diamantar, online, mai ales daca sunt insotite de un certificat gemologic international", explica acesta, intr-un interviu acordat Business24, precizand ca economiile in diamante fac parte din natura poporului evreiesc.
Desi face si el parte din acest popor, el este si roman, ceea ce l-a determinat sa priveasca spre viitor in directia Romaniei, cu investitii pe segmentul de business pe care este specializat.
"Cu rabdare si investitie in informatie pentru publicul larg, vom fi in topul alegerilor clientilor", completeaza acesta, recunoscand ca are in plan sa lase, la un moment dat, afacerea in mainile fiului sau.
Nici relaxarea nu difera foarte mult de profesie pentru un diamantar: profita de orice prilej pentru a admira o bijuterie si nu rateaza expozitiile de de arta din Romania sau Israel.
Spuneti-ne cateva lucruri despre cariera dumneavoastra de 32 de ani in industria diamantelor. Cati diamantari profesionisti exista in... mai mult
Sambata, 10 August 2013, ora 00:00
1Diamantele au inceput sa fie privite cu tot mai mult interes de investitori, dupa ce pretul aurului a inregistrat anul acesta cea mai mare scadere din ultimele trei decenii (37%), in vreme ce pretul pietrelor pretioase a crescut cu pana la 12%, in ultimii 5 ani.
Pe masura ce aurul scade in ochii investitorilor, diamantele par sa fie tot mai cautate, mai ales ca pentru 2013 a fost estimata o crestere medie a pretului lor de 10 procente sau chiar de 50%, in cazul celor mai valoroase si deosebite pietre.
O astfel de investitie poate insemna si cumpararea de actiuni la o mina de diamante sau plasarea banilor in fonduri dedicate tranzactiilor cu pietre pretioase.
Daca iti surade mai degraba ideea de a detine o comoara stralucitoare, specialistii sustin ca o investitie profitabila ar fi una de 5.000 de euro, intr-o piatra de calitate, pe care o vei pastra apoi minim cinci ani de zile.
Desigur, vei avea si cheltuieli cu depozitarea, daca nu vrei sa dormi cu diamantul sub perna, dar iti vei recupera investitia si vei face profit cand vei scoate piatra la licitatie - minus comisionul casei, de 5-10%.
Arie David, specialist in slefuirea diamantelor si proprietar al retailerului autohton A. David Gallery, sustine ca diamantele au devenit atat de atractive pentru ca sunt foarte valoroase, tot mai rare si greu de obtinut, dar usor de pastrat si depozitat, mai ales in comparatie cu aurul, care este greu si voluminos.
Mai mult, pretul diamantelor nu a incetat sa... mai mult
Sambata, 03 August 2013, ora 00:00
Timp de secole, diamantul a fost considerat unul din cele mai importante simboluri ale bogatiei. In zilele noastre, cand valoarea aurului este in scadere, aceasta piatra pretioasa a inceput sa devina un subiect de interes si pentru investitori.
Aurul a fost, in mod traditional, bunul preferat de multi investitori, insa in prezent s-a atins varful de valoare.
In acelasi timp, oamenii bogati se reorienteaza spre diamante, scrie The Independent.
In ultimii cinci ani, aceste pietre pretioase, de la una pana la cinci carate, au avut cresteri de pana la 12%. In 2013, valoarea lor va urca in medie cu 10%, insa pretul celor mai bune pietre pretioase va creste insa si cu 50%, potrivit companiei Diamond Manufacturers.
Preturile au crescut sub presiunea cererii din partea clasei de mijloc din India si China, din cauza lipsei de descoperiri majore pe frontul minier si faptului ca piata este puternic controlata de giganti precum De Beers, care au stocuri uriase.
Citeste mai multe despre Investitorii uita de aur. Care este noua comoara si cum te poate umple de bani pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 11:40
Un diamant albastru foarte rar, estimat la 10 milioane de dolari, a fost descoperit intr-o mina din Africa de Sud. Diamantul de 25,5 carate a fost descoperit de angajatii companiei Petra Diamonds in celebra mina Cullinan din Africa de Sud.
Potrivit expertilor in domeniu, aceasta nestemata valoreaza cel putin 10 milioane de dolari si ar putea aduce companiei Petra Diamonds profituri insemnate, informeaza bbc.co.uk.
Diamante asemanatoare, descoperite recent in mina Cullinan, au fost vandute cu preturi foarte mari, iar compania Petra Diamonds, care opereaza si in Botswana si in Tanzania, se asteapta ca acest diamant albastru sa starneasca interesul colectionarilor.
Mina Cullinan, aflata la nord-est de Pretoria, a produs sute de diamante mari si este celebra pentru productia de diamante albastre.
Un diamant albastru asemanator, de 26,6 carate, a fost descoperit in aceeasi mina in mai 2009. Dupa ce a fost slefuit, diamantul a fost vandut cu aproape 10 milioane de dolari la o licitatie organizata de casa Sotheby's. Diamantul a fost denumit de noul sau proprietar "Star of Josephine".
Un alt diamant albastru provenind din mina Cullinan a fost achizitionat cu 10,8 milioane de dolari anul trecut si a stabilit un nou record mondial de pret pe un carat.
In 1905, renumitul diamant albastru Star of Africa - al doilea diamant ca marime din lume - a fost descoperit tot in mina Cullinan.
Acea nestemata in forma de para, avand 530 de carate, a fost oferita regelui... mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 16:13