Agricultura romaneasca a inregistrat in acest an cele mai bune rezultate din istorie, cu productii record la grau, porumb si floarea soarelui. Recolta totala de cereale obtinuta in 2018 - aproximativ 31 de milioane de tone - claseaza Romania pe locul trei in Uniunea Europeana (UE).
Autoritatile sustin ca acordarea subventiilor la timp, tehnologiile aplicate de fermieri, marirea suprafetelor irigate si protectia antigrindina au determinat obtinerea acestor productii, in pofida conditiilor climatice extrem de capricioase din acest an.
Agricultura si dezvoltarea rurala au atras si in acest an cele mai multe fonduri europene, fiind de altfel sectorul cu cea mai buna rata de absorbtie la nivel national.
Din pacate, pesta porcina africana, care s-a amplificat in partea a doua a anului, a zdruncinat serios sectorul zootehnic si programele din acest domeniu, iar masurile luate de autoritati pentru limitarea extinderii virusului, desi au fost apreciate de unii, in aceeasi masura au fost dezaprobate de multi altii.
Romania, in top 3 la productia de cereale din UE
Datele Institutului European de Statistica - Eurostat - arata ca Romania ocupa anul acesta locul 3 in UE, dupa Franta si Germania, la productia de cereale, cu 31,89 milioane de tone. Cifrele Ministerului Agriculturii sunt insa usor mai ponderate si indica doar 30 de milioane de tone, din care productia de cereale paioase din vara reprezinta 12 milioane de tone.
La porumb boabe, Romania este pentru al... mai mult
Luni, 31 Decembrie 2018, ora 12:14
In 2013, Romania s-a situat pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste suprafata cultivata cu porumb, dar la productie a ocupat pozitia a doua, dupa Franta, din cauza unui randament net inferior, releva datele cercetarii statistice privind "Productia agricola vegetala la principalele culturi, in anul 2013", realizata de Institutul National de Statistica (INS).
Potrivit INS, suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2013 reprezinta 47,1% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 39,0%.
Productia de cereale pentru boabe a crescut cu 63,9% fata de anul precedent, datorita cresterii randamentelor la hectar (productia medie la hectar), astfel: porumb boabe (de 2 ori), orz si orzoaica (cu 39,8%), grau (cu 31,2%), ovaz (cu 16,6%).
Productia agricola vegetala din Romania a inregistrat cresteri la toate culturile, in anul 2013, comparativ cu 2012, datorita conditiilor climatice favorabile, conform datelor INS.
La leguminoase pentru boabe productia a crescut cu 12,7% datorita randamentului la hectar (+15,3%) desi suprafata cultivata a scazut cu 2,2%.
Informatiile prezentate sunt rezultate din cercetarea statistica "Productia vegetala la principalele culturi", realizata de INS, in conformitate cu Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 543/ 2009 privind productia vegetala.
Aceasta cercetare a fost efectuata pe baza unui esantion reprezentativ la nivel national, regiuni de dezvoltare si judete.... mai mult
Luni, 31 Martie 2014, ora 12:30
Ministerul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat ca Romania a inregistrat cea mai buna productie la grau din ultimii opt ani si a doua cea mai buna productie din ultimii 40 de ani.
Recoltele de rapita au fost, deasemenea foarte bune, in conditiile in care, din punct de vedere al randamentului, Romania a inregistrat cea mai buna productie din ultimii 38 de ani.
Ministrul Constantin a anuntat ca procedurile pentru infiintarea fodurilor mutuale s-au finalizat. Practic, asociatiile care vor sa infiinteze un fond mutual trebuie sa detina minim 30% din suprafata arabila a Romaniei.
Oficialul MADR a adaugat ca fermierii romani au primit in acest an subventii de sase miliarde de euro, toate subventiile fiind acordate pana in luna aprilie a anului. mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 13:00
Autoritatile pot apela la rezerva strategica de cereale pentru a le "veni de hac" traderilor de pe aceasta piata. In situatia in care Guvernul ar fi dispus sa "reinnoiasca" rezerva de 720.000 de tone de cereale, atunci poate pretul ar mai creste.
Fermierii romani ies pe pierdere si in anii in care este seceta, si in cei in care se inregistreaza o productie record de cereale. Traderii de pe aceasta piata profita de faptul ca agricultorii nu au sisteme de depozitare si sunt nevoiti sa isi vand cat mai repede marfa si tin preturile la un nivel foarte scazut in mod artificial.
Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat agricultorii romani nu reusesc sa isi acopere cu "superproductia" din acest an nici macar cheltuielile si nu vor avea cu ce sa inceapa urmatoarea cultura.
Situatia este cu atat mai ingrijoratoare intrucat pretul practicat in Romania este mult sub nivelul celui de pe Bursa Internationala a Cerealelor, desi ar fi trebuit sa fie la un nivel aproximativ egal.
Autoritatile nu au cum sa intervina in mod direct pe piata pentru a regla pretul cerealelor, insa exista o serie "mijloace" prin care pot influenta piata.
Ce rol joaca rezerva strategica a Romaniei
Rezerva strategica de cereale a Romaniei este estimata la 720.000 de tone, ce pot fi folosite in anii in care productia nationala nu acopere consumul intern.
Totusi, aceasta rezerva nationala si in cazul cerealelor poate avea un rol important pentru reglarea pretului pe piata. La fel cu... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 13:20
Productia de cereale recoltata in vara acestui an a totalizat aproape sase milioane de tone, din care recolta de grau a reprezentat peste 80%, respectiv 4,78 milioane tone, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Recolta de grau a fost de 4,78 milioane tone in anul 2012, orzul de toamna si primavara, impreuna cu orzoaica, au totalizat 985.000 de tone, iar recolta de rapita a fost de 175.000 tone.
Piata internationala a graului s-a deblocat in aceasta perioada datorita tranzactiilor efectuate in bazinul Marii Negre, dar si la nivel european, a precizat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.
In ceea ce priveste exportul de grau, reprezentatul MADR a declarat ca pana in prezent s-a exportat din noua recolta doar o cantitate de 450.000 de tone, dar pe contracte din 2011.
In acest an, pretul graului la producatori a crescut cu circa 20-25%, de la 0,85 lei/kg la 1,1 lei/kg. Productia de grau a Romaniei in 2011 a fost de 7,103 milioane tone, iar cea de orz si orzoaica de 1,355 milioane tone.
La sfarsitul lunii iunie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, anunta ca recolta totala de grau de anul acesta va fi de 4,751 milioane tone, in scadere cu 15% fata de cea inregistrata in 2011.
Ministrul Agriculturii: Productia de grau scade cu 15% in 2012 mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 14:39
Productia de grau este compromisa, in prezent, in procent de 30%, in timp ce productiile de porumb si floarea soarelui sunt afectate cu pana la 40-45%, din cauza secetei, a declarat, vineri, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).
"Seceta din ultima perioada a afectat puternic culturile de grau, porumb si floarea soarelui. In cazul graului, productia este compromisa in procent de 30-35%, insa, daca ne referim la graul pentru panificatie, pierderile ar putea fi si mai mari, deoarece acest tip de grau trebuie sa intruneasca o serie de proprietati specifice.
Daca pierderile la capitolul grau se vor accentua, atunci s-ar putea sa fim nevoiti sa apelam si la importuri, costurile de achizitie urmand sa fie destul de ridicate, mai ales in conditiile in care pretul graului la bursa a crescut cu circa 30%", a afirmat Dragos Frumosu.
Seceta ii doboara pe fermieri: Guvernul s-a grabit sa sara cu promisiuni
Potrivit acestuia, si pretul la bursa al porumbului a crescut cu aproximativ 50% in ultimul timp, in special din cauza secetei care a afectat teritoriile cultivate cu porumb din Statele Unite ale Americii.
"Am fost informat ca ministrul Agriculturii a anuntat ca pierderile inregistrate de firme vor fi compensate in proportie de 80%, daca o cantitate mai mare de 30% din culturi sunt afectate.
Din punctul meu de vedere, este o masura foarte buna, insa sprijinul acordat de stat ar trebui sa fie oferit doar IMM-urilor... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 16:51
Specialistii din agricultura si industria alimentara sustin ca explozia preturilor din ultimii doi ani nu are nicio legatura cu realitatea, ci este in stransa concordanta cu migratia fondurilor de investitii de pe pietele financiare catre bursele de cereale.
In ultimii doi ani, cerealele s-au scumpit nejustificat de mult, mai ales ca a avut loc o explozie demografica, iar cererea a scazut, din cauza crizei. Marile fonduri de investitii au parasit in grup pietele financiare, pentru ca generau pierderi, si au ales un domeniu de viitor: agricultura.
O scumpire manipulata
In momentul de fata, in Romania, kilogramul de grau se vinde cu 9-9,5 de lei, fata de 6 de lei, cu cat se comercializa anul trecut, iar preturile vor creste in continuare.
"Cresterea preturilor la alimente, in general, si la cereale in special, este manipulata de catre fondurile de investitii care se afla in spatele multor companii din industria alimentara si din agricultura", a declarat pentru Business24 presedintele asociatiei Romalimenta, Sorin Minea. El este ferm convins ca bancherii s-au mutat de pe piata imobiliara in agricultura, unde au impus o crestere rapida a preturilor care sa duca la obtinerea de profituri facile.
Investitorilor le-a luat un an de zile sa inteleaga cum functioneaza sistemul. Au incercat sa dea lovitura pentru prima oara acum doi ani de zile, cand au marit peste noapte preturile la achizitia de cereale, insa, piata s-a oprit si vanzarile au scazut. "Au inteles... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 19:04
Ministerul Agriculturii a atras in primul trimestru al acestui an peste un miliard de euro fonduri europene, in conditiile in care pe intreg anul 2012 se doreste atragerea a 2,5 miliarde euro din fonduri europene, a precizat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
"Astazi, la Ministerul Agriculturii, suntem la o rata de investitii de peste 40%. Daca privim la nivel de guvern este o rata buna, dar la nivel european suntem in continuare printre ultimele locuri privind absorbtia fondurilor europene.
In primul trimestru, am depasit un miliard de euro absorbtie fonduri europene", a declarat Stelian Fuia, in cadrul unei dezbateri pe teme de agricultura organizata de Mediafax.
Acesta a mentionat ca mediul economic rural nu poate fi dezvoltat fara fonduri europene. "O alta prioritate a noastra este sa aducem tineri in agricultura. Stim ca populatia rurala este imbatrnita si este nevoie ca tinerii sa vina, sa investeasca in agricultura", a mai spus Fuia.
Potrivit acestuia, statul roman nu va mai putea cere fonduri europene "consistente" de la Uniunea Europeana pentru viitorul pachet agricol 2014-2020, daca nu vor fi absorbite fondurile disponibile in prezent.
In ceea ce priveste cercetarea agricola, aceasta nu raspunde nevoilor fermierilor si trebuie restructurata din temelii, astfel incat sa sprijine agricultura si sa poata atrage fonduri europene.
"In prezent, cercetarea agricola merge intr-o directie si producatorii agricoli in alta directie. Ea trebuie sa fie... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 13:25
Productia interna de cereale a crescut anul trecut cu 24,3%, la 20,78 milioane tone, de la 16,71 milioane tone in 2010, Romania ocupand locul cinci in UE la productia de grau si locul doi, dupa Franta, la porumb, potrivit INS.
Suprafata cultivata cu cereale pentru boabe - grau, porumb, orz, orzoaica si ovaz - a crescut de la 5,04 milioae hactare in 2010 la 5,24 milioane hectare.
Productia de grau a insumat 7,1 milioant tone, de la 5,81 milioane tone in 2010, obtinuta de pe o suprafata de 1,92 milioane ha, mai mica decat cea din anul precedent, de 2,16 milioane ha.
Romania, pe locul cinci in UE dupa suprafata cultivata
Romania s-a situat astfel pe locul cinci in UE, atat din punct de vedere al suprafetei cultivate, cat si al productiei obtinute la grau, si pe locul noua din punct de vedere al randamentului.
In ceea ce priveste porumbul boabe, datele INS arata o productie de 11,6 milioane tone, de la putin peste 9 milioane tone in 2010, obtinuta de pe 2,6 milioane ha, de la 2,09 milioane ha cu un an in urma.
Romania s-a situat pe primul loc in UE dupa suprafata cultivata cu porumb, iar la productie ocupa locul al doiela, dupa Franta, datorita unui randament inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de Romania este mai mic decat al celorlalte tari din Uniune, noteaza INS.
Datele sunt cuprinse in cercetarea statistica "Productia agricola vegetala la principalele culturi, in anul 2011", realizata de INS.
Anul 2010 a fost unul mediu din punct de... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 11:14