Agricultura romaneasca a inregistrat in acest an cele mai bune rezultate din istorie, cu productii record la grau, porumb si floarea soarelui. Recolta totala de cereale obtinuta in 2018 - aproximativ 31 de milioane de tone - claseaza Romania pe locul trei in Uniunea Europeana (UE).
Autoritatile sustin ca acordarea subventiilor la timp, tehnologiile aplicate de fermieri, marirea suprafetelor irigate si protectia antigrindina au determinat obtinerea acestor productii, in pofida conditiilor climatice extrem de capricioase din acest an.
Agricultura si dezvoltarea rurala au atras si in acest an cele mai multe fonduri europene, fiind de altfel sectorul cu cea mai buna rata de absorbtie la nivel national.
Din pacate, pesta porcina africana, care s-a amplificat in partea a doua a anului, a zdruncinat serios sectorul zootehnic si programele din acest domeniu, iar masurile luate de autoritati pentru limitarea extinderii virusului, desi au fost apreciate de unii, in aceeasi masura au fost dezaprobate de multi altii.
Romania, in top 3 la productia de cereale din UE
Datele Institutului European de Statistica - Eurostat - arata ca Romania ocupa anul acesta locul 3 in UE, dupa Franta si Germania, la productia de cereale, cu 31,89 milioane de tone. Cifrele Ministerului Agriculturii sunt insa usor mai ponderate si indica doar 30 de milioane de tone, din care productia de cereale paioase din vara reprezinta 12 milioane de tone.
La porumb boabe, Romania este pentru al... mai mult
Luni, 31 Decembrie 2018, ora 12:14
Klaus Ohlwein a preluat, in 2013, functia de conducere in fruntea companiei Continental si a venit in Romania, la Timisoara, asistand la transformarea acestui oras intr-un centru de excelenta pentru inginerie.
"Continental are o contributie semnificativa in aceasta privinta, fiind un partener pe termen lung pentru Universitatea Politehnica de aici", puncteaza managerul expat.
Inainte de a veni in Romania, Klaus Ohlwein a fost director in Mount Vernon, Statele Unite. Schimbarea pare foarte mare, insa directorul glumeste pe aceasta tema spunand ca "schimbarea cea mai mare a fost cea de fus orar", asta pentru ca la Continental operatiunile si tehnologiile sunt similare in toate unitatile.
Cum a reusit sa faca acest pas urias din Germania peste ocean si inapoi, in Romania? Cu ajutorul familiei, care i-a fost alaturi, spune antreprenorul, intr-un interviu acordat Business24.
Ati declarat, atunci cand l-ati inlocuit pe dl. Pedro Carreira la conducerea fabricii Continental, ca sunteti pregatit sa continuati povestea de succes a companiei in Timisoara. Daca ar trebui sa spuneti aceasta poveste de succes, cum ar suna ea?
Continental a demarat operatiunile in Romania in urma cu aproximativ 15 ani, atunci cand grupul a inceput productia de anvelope in Timisoara.
Din acel moment, cresterea fabricii a fost naturala, in linie cu cerintele pietei. Datorita unei echipe de conducere foarte bune, unei strategii de afaceri solide, sprijinita de corporatie si de munca... mai mult
Sambata, 21 Februarie 2015, ora 00:00
1Grupul francez Michelin va inchide anul viitor fabrica de anvelope pentru autocamioane din Budapesta, care are peste 500 de angajati, iar productia va fi transferata la fabricile din Olsztyn (Polonia), Zalau (Romania) si Karlsruhe si Homburg (Germania).
"In urma tendintelor nefavorabile si concurentei agresive de pe piata europeana a anvelopelor pentru autocamioane, care ramane volatila si a scazut cu 23% fata de maximul istoric inregistrat in 2007, Michelin isi anunta intentia de a inchide fabrica de anvelope pentru camioane din Budapesta. Decizia reflecta faptul ca extinderea unitatii nu mai este posibila din cauza localizarii in spatiul urban, iar imbunatatirea competitivitatii fabricii ar necesita modernizarea excesiva cu echipamente noi", se arata intr-un comunicat publicat marti de Michelin.
Productia fabricii din Budapesta se va incheia la jumatatea anului viitor, iar Michelin promite "masuri de sprijin la nivel individual" pentru fiecare dintre cei 512 angajati.
Compania se angajeaza de asemenea sa colaboreze cu autoritatile locale pentru a discuta posibilitati de reconversie a fabricii in conformitate cu planurile de dezvoltare urbana si sa contribuie la dezvoltarea de afaceri care pot crea locuri de munca in zona.
"Productia fabricii de la Budapesta va fi in principal relocalizata catre fabricile Michelin din Olsztyn (Polonia), Zalau (Romania) si Karlsruhe si Homburg (Germania)", se mai arata in comunicat.
Michelin mai detine in Ungaria facilitati... mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 13:35
Michelin, al doilea producator de anvelope din lume, a anuntat ca toata activitatea de marketing din Grecia va fi coordoanta din Romania.
Reprezentantii producatorului de anvelope francez Michelin au precizat, pentru Business24, au infirmat stirile potrivit carora ar producatorul ar inchide subsidiara din Grecia si sustin ca singura modificare este ca toata activitatea de marketing din Grecia va fi coordonata din Romania, incepand cu 2014.
"In Romania avem deja trei fabrici, doua la Zalau si una in Floresti, dar in Grecia nu exista nicio fabrica. Noua organizare tine doar de partea comerciala. Noi ne mentinem activitatea comerciala in Grecia, dar coordonarea va fi facuta din Romania", a precizat Lidia Prundis, din cadrul Michelin.
Piata de anvelope, in marsarier
Michelin a avertizat ca operatiunile din Europa sufera din cauza supracapacitatii de productie, precizand ca nu exclude nicio varianta pentru adaptarea la declinul de pe piata auto europeana, a relatat Les Echos.
Vanzarile locale de anvelope au crescut anul trecut cu 25% fata de 2009, la 3 milioane de unitati, pentru ca au fost reechipate autovehiculele cumparate in 2007-2008, perioada de boom economic.
Afacerile Michelin in Romania
Grupul Michelin este prezent in Romania din anul 2001, iar in prezent detine trei fabrici - RomSteel Cord Zalau (care produce cord metalic, utilizat la fabricarea anvelopelor), Silvania Zalau si Victoria Floresti, judetul Prahova, ambele cu activitati de producere... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 10:58
Romania va beneficia de investitii de 105 milioane de euro din partea grupului Pirelli intre 2013 si 2017 pentru cresterea capacitatii de productie a fabricii din Slatina.
Guvernul Romaniei va contribui cu 35 de milioane de euro la aceasta investitie, care va spori productia de la 10 milioane de anvelope la 13 milioane de anvelope anual, scrie Agerpres.
Noua investitie se adauga planului de investitii al companiei Pirelli in perioada 2005 - 2014, in valoare de 450 milioane euro.
Investitia anuntata marti este dedicata cresterii suprafetei fabricii de anvelope de la 180.000 mp in prezent, la 200.000 mp in 2017, precum si dezvoltarii capacitatii de productie. In prezent, fabrica de la Slatina are o capacitate de productie de 8,5 milioane de anvelope pe an si va atinge la sfarsitul anului 2013 o capacitate de 10 milioane de anvelope.
Totodata noul plan de investitii va crea 500 de locuri de munca pana in anul 2017, compania urmand sa ajunga la 3.500 de salariati.
Fabrica de anvelope de la Slatina este una dintre cele mai moderne unitati de productie pentru autoturisme din grupul Pirelli si realizeaza anvelope din gama Premium.
Planul de investitii a fost prezentat premierului Victor Ponta de catre directorul tehnic al grupului Pirelli, Maurizio Boiocchi, si de directorul de operatiuni al grupului, Giuliano Menassi. mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 18:17