Producţia industrială a urcat în primele şase luni ale acestui an cu 16%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+17,8%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,9%), informează Institutul Naţional de Statistică (INS) într-un comunicat de presă.
Potrivit statisticii, în aceeaşi perioadă, industria extractivă a scăzut cu 2,1%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021 a fost mai mare cu 16,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (+17,6%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+13%). Industria extractivă a scăzut cu 2,8%.
În luna iunie 2021, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 3,1% ca efect al creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+3,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,4%). Industria extractivă a scăzut cu 2,8%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 0,3% faţă de luna precedentă, susţinută de creşterile înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică,... mai mult
Joi, 12 August 2021, ora 10:55
Productia industriala a scazut in primele noua luni ale anului atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 12,1%, respectiv cu 12,8%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, arata datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).
"In perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2019, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 12,1%, din cauza scaderilor inregistrate in industria prelucratoare (-13,4%), industria extractiva (-10,7%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-4,7%). Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul dezile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1 ianaurie - 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2019, a scazut cu 12,8%, ca urmare a scaderilor inregistrate in industria prelucratoare (-13,9%), industria extractiva (-10,1%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,4%)", arata datele INS.
In luna septembrie 2020, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare fata de luna precedenta cu 18,7%, datorita cresterilor inregistrate de industria prelucratoare (+22,8%) si industria extractiva (+10%).
Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 3%.
Productia industriala, serie... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 10:14
Productia industriala a scazut in primele opt luni ale acestui an atat ca serie bruta cu 13,7%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 14,2%, comparativ cu perioada similara din 2019, a anuntat miercuri, 14 octombrie, Institutul National de Statistica (INS).
"In luna august 2020, productia industriala a scazut fata de luna precedenta cu 10,5% ca serie bruta si a crescut cu 3,9% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a fost mai mica cu 4,3% ca serie bruta si cu 5,1% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In perioada 1 ianuarie - 31 august 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie -31 august 2019, productia industriala a scazut atat ca serie bruta cu 13,7%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 14,2%", arata datele INS.
Indicele productiei industriale (IPI) este un indice de volum si masoara evolutia rezultatelor activitatilor cu caracter industrial dintr-o perioada fata de alta.
In luna august 2020, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica fata de luna precedenta cu 10,5%, din cauza scaderilor inregistrate in toate cele trei sectoare industriale: industria prelucratoare (-12,1%), industria extractiva (-3,1%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-2,1%).... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 10:30
Productia industriala a Chinei a inregistrat in primele doua luni din acest an cel mai semnificativ declin din ultimii 30 de ani, deoarece efectele negative ale pandemiei de coronavirus (Covid-19) si masurile stricte luate pentru a tine sub control raspandirea virusului au perturbat semnificativ a doua mare economie mondiala.
Investitiile urbane si vanzarile de retail au scazut, de asemenea, semnificativ, a anuntat luni Institutul de Statistica, sporind temerile ca epidemia ar putea reduce la jumatate cresterea economiei chineze in primul trimestru din 2020, transmite Reuters.
Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus
Productia industriala a Chinei a scazut peste asteptari, cu 13,5%, in perioada ianuarie-februarie 2020, comparativ cu primele doua luni din 2019, cel mai redus nivel din ianuarie 1990, cand Reuters a inceput publicarea datelor. In decembrie, productia industriala a crescut cu 6,9%.
Vanzarile de retail s-au diminuat cu 20,5%, fata de un avans de 0,8% previzionat de analisti si o crestere de 8% in decembrie, dupa ce consumatorii au evitat locurile aglomerate, cum ar fi mall-urile, restaurantele si cinematografele.
Impactul epidemiei este sub control si doar pe termen scurt, iar autoritatile vor intari masurile de sprijin, pentru a atenua impactul si a restabili cresterea activitatii economice, se arata in comunicatul Institutului de Statistica.
Exporturile Chinei au scazut cu 17,2% in primele doua luni din acest an,... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 11:40
Productia industriala a crescut in iunie cu 2,6% in zona euro (EA19) si cu 2,9% in Uniunea Europeana (UE28), comparativ cu perioada similara din 2016, iar Estonia si Romania au inregistrat cel mai semnificativ avans, arata datele publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cele mai mari cresteri ale productiei industriale in iunie au fost raportate in Estonia (14,5%), Romania (11,5%) si Suedia (8,9%), singurele scaderi fiind in Irlanda (minus 8,1%) si Malta (minus 1,3%).
In iunie, comparativ cu luna precedenta, productia industriala a scazut cu 0,5% in Uniunea Europeana si cu 0,6% in zona euro, dupa ce in mai s-a inregistrat un avans de 1,2% in UE si in zona euro.
Cele mai mari cresteri trimestriale ale productiei industriale in iunie au fost raportate in Luxemburg (3,4%), Estonia, Croatia si Olanda (toate cu 1,2%), cele mai mari scaderi fiind inregistrate in Irlanda (minus 7,5%), Cehia (minus 3,8%) si Malta (minus 3,2%).
Romania a inregistrat in iunie un declin trimestrial de 1,4% al productiei industriale, dupa un avans de 3,3% in mai. ...citeste mai departe despre "Romania, a doua cea mai mare crestere a productiei industriale din UE, in iunie - raport Eurostat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 August 2017, ora 13:36
Datele statistice din China dau din nou fiori analistilor economici si investitorilor. Unul dintre indicatorii economici de baza, productia industriala, s-a prabusit la nivelul minim al ultimilor 6 ani si jumatate.
In randul managerilor din productie, sentimentul de incredere a scazut la 47%, cu 0,3% mai redus decat in luna august si la minimul ultimilor sase ani, arata un raport Caixin Insight & Markit Economics. Orice plasare sub plafonul de 50% indica o decelerare in sectorul manufacturier, informeaza CNN Money.
Se cere rabdare
"Cauza principala pentru slabiciunea manifestata de sectorul manufacturier o reprezinta schimbarile anterioare legate de cererea externa si preturi.
Este nevoie de rabdare pentru ca politicile menite sa asigure stabilizarea sectorului sa-si demonstreze eficacitatea", sustine He Fan, economist sef al Caixin Insight.
Datele economice venite din China in ultimele luni au fost din ce in ce mai sumbre, indicand o incentinire a cresterii economice a tarii.
Cu toate acestea, oficialii de la Beijing nu s-au aratat deranjati de perspectiva intunecata care planeaza asupra economiei mentinand prognoza de crestere de 7 procente anuntata inca de anul trecut.
Presedintele chinez Xi Jinping a tinut sa redea increderea invesitorilor, in timpul primei sale vizite din Statele Unite, mentionand ca economia tarii evolueaza in limitele prestabilite.
Pietele locale au reactionat imediat la cifrele oficiale comunicate de Beijing. Indicele... mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 10:51
Productia industriala a crescut in ianuarie 2015 fata de luna precedenta cu 4,4% ca serie bruta, respectiv cu 0,9%, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, potrivit celui mai recent raport lansat de Institutul National de Statistica (INS).
Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, in shimb, productia industriala a crescut cu 1,2% ca serie bruta, respectiv cu 3,4% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.
Ianuarie 2015 vs decembrie 2014
In luna ianuarie 2015, productia industriala (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta cu 4,4%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+6,3%), mai arata INS.
Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 17,8%, respectiv cu 2,5%.
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 0,9%, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare (+2,9%).
Industria extractiva a scazut cu 4,8%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 2,0%.
Ianuarie 2015 vs ianuarie 2014
Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 1,2% sustinuta de cresterea industriei prelucratoare (+2,5%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 7,3% si... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 12:30
Productia industriala in Uniunea Europeana (UE 28) a crescut cu 0,8% in octombrie 2014, comparativ cu luna similara din 2013, Romania numarandu-se printre statele unde productia industriala a inregistrat cele mai mari ritmuri anuale de crestere, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Astfel, in luna octombrie, cele mai mari cresteri in ritm anual ale productiei industriale din UE au fost inregistrate in Irlanda (38,8%), Romania si Slovenia, ambele cu cate 3,9%, potrivit Agerpres.
Conform Eurostat, cresterea productiei industriale in UE a fost stimulata de majorarea productiei de bunuri de uz curent (2,8%), bunuri de folosinta indelungata (1,8%), bunuri de capital (1,7%) si bunuri intermediare (0,1%). Industria energetica a scazut cu 2,0%.
In luna octombrie 2014 comparativ cu luna septembrie 2014, productia industriala a inregistrat o crestere sub asteptari, de 0,1%, atat in Uniunea Europeana, cat si in zona euro. Cele mai mari ritmuri de crestere in UE s-au consemnat in Irlanda (9,0%), Lituania (5,0%) si Grecia (2,5%).
In cazul Romaniei, productia industriala a crescut cu 0,5% in octombrie 2014, comparativ cu luna precedenta. In ceea ce priveste principalele economii din zona euro, productia industriala a stagnat in Germania si a scazut in Franta, Spania si Italia.
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica /INS/, in luna octombrie 2014, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 13:34
Productia industriala in Uniunea Europeana (UE 28) si zona euro a crescut cu 0,6% in luna septembrie 2014 comparativ cu luna august 2014, Romania numarandu-se printre statele unde productia industriala a inregistrat cele mai mari ritmuri de crestere de la o luna la alta, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Conform acestor date, in luna septembrie cele mai mari cresteri ale productiei industriale au fost inregistrate in Croatia (4,6%), Cehia (4,5%), Irlanda (4,1%), Ungaria (2,7%) si Romania (2,4%). In cazul Romaniei, cresterea din luna septembrie vine dupa trei luni consecutive de scadere a productiei industriale, potrivit Agerpres.
In ritm anual, luna septembrie 2014 comparativ cu luna septembrie 2013, productia industriala in Uniunea Europeana si zona euro a crescut tot cu 0,6%. Si in acest caz, Romania se numara printre statele unde productia industria a inregistrat cele mai mari ritmuri de crestere (3,8%), fiind insa devansata doar de Irlanda (22,1%), Cehia (5,6%) si Ungaria (5,1%).
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica /INS/, in luna septembrie 2014, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 2,4%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+3,3%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 4,9%, respectiv cu 3%. De asemenea, in luna... mai mult
Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 16:29
1