Compania daneza Vestas Wind Systems a obtinut o comanda de 108 MW de la grupul german STEAG GmbH pentru a furniza turbine parcului eolian Crucea Nord din Dobrogea, transmite Bloomberg.
Vestas, cel mai mare producator mondial de turbine eoliene, a anuntat ca tranzactia include si un acord pe zece ani pentru furnizarea de servicii. Compania daneza va livra 36 de turbine model V112 cu o capacitate de 3 MW fiecare. Livrarea va incepe in aprilie iar receptia parcului eolian va avea loc pana la sfarsitul anului viitor.
Parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea este dezvoltat de compania Crucea Wind Farm SRL, ai carei actionari principali sunt STEAG GmbH si Monsson Alma Srl.
Costul parcului eolian Crucea Nord, care va avea o capacitate instalata de 108 MW, este estimat la 192 milioane de euro.
Proiectul ar urma sa genereze anual electricitate pentru aproximativ 550.000 de romani.
In 24 mai, directorul general executiv al Vestas, Ditlev Engel, anunta infiintarea unui centru de suport pe baza pozitiei actuale pe piata si a flotei de turbine aflate in serviciu in Romania. "Piata romaneasca ramane una promitatoare si ne asteptam ca pana in 2014 sa avem o capacitate operationala de 1 GW", a declarat Engel. mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 10:10
Grupul siderurgic ArcelorMittal a anuntat vineri ca divizia sa din Romania, ArcelorMittal Galati, va fi singurul furnizor de otel pentru noul parc de 32 de turbine eoliene pe care firma Emek S.A. vrea sa-l construiasca la Chirnogeni (Dobrogea).
Proiectul prevede livrarea a 7.500 de tone de tabla de otel care vor fi furnizate de combinatul ArcelorMittal Galati. Constructia parcului eolian ar urma sa inceapa in luna august, informeaza un comunicat de presa.
"Suntem vazuti ca un furnizor de otel de incredere care poate indeplini toate solicitarile clientului", a declarat Aleksandar Rankovic, director la ArcelorMittal Greece.
Potrivit ArcelorMittal, combinatul de la Galati furnizeaza in prezent tabla de otel pentru producatori de turbine eoliene din Grecia, Polonia, Cehia, Ucraina, India si Turcia, si are de gand sa-si extinda prezenta pe piata in acest an.
ArcelorMittal, prezenta si in Romania, este cea mai mare companie siderurgica si miniera integrata din lume, cu activitate in peste 60 de tari. In Romania, ArcelorMittal detine unitati de productie la Galati, Iasi, Roman si Hunedoara. mai mult
Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 10:16
Grupul chinez Sinovel, cel mai mare producator chinez din domeniul eolian si numarul doi mondial, intentioneaza sa intre intr-un parteneriat cu uzinele Faur, detinute de fratii Emil si Marius Cristescu, si sa inceapa productia de turbine eoliene la Bucuresti.
"Recent, o misiune a Departamentului Afaceri Internationale a grupului chinez Sinovel a vizitat firma bucuresteana Faur. Cu acest prilej au avut loc discutii cu managementul societatii privind realizarea unor proiecte in domeniul energetic, in parteneriat cu firma bucuresteana", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert.
Directorul general al Faur, Mariana Hristea, a declarat agentiei MEDIAFAX ca firma chineza intentiona sa deschida o fabrica. Vizitand Faur, chinezii au decis sa produca in uzina bucuresteana.
"Vor sa produca in fabrica noastra, pentru ca au constatat ca avem capacitatea necesara. Daca perfectam contractul cu ei vom face investitii importante si vom cumpara linii de productie noi", a spus Hristea.
Ea a afirmat ca negocierile sunt in derulare, iar un contract cu firma din China ar putea fi semnat in urmatoarele luni.
"Vor produce in parteneriat cu noi turbine eoliene. Ei vor veni cu know-how-ul, iar noi cu capacitatile de productie", a mai spus Hristea.
Grupul Sinovel opereaza in Romania doua proiecte de capacitate medie si intentioneaza sa-si continue dezvoltarea prin constructia de parcuri eoliene. mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 16:18
Liderul industriei eoliene, Vestas Wind Systems, si liderul industriei grele din Japonia, Mitsubishi Heavy Industries, pun la cale un joint venture, pentru construirea celei mai puternice turbine eoliene offshore.
Zvonurile despre aceste discutii circula inca din august, insa abia saptamana trecuta, directorul financiar al companiei Vestas a dezvaluit ca turbina va avea o capacitate de productie de 8 MW, fiind astfel cu 30% mai puternica decat cea mai performanta eoliana construita pana in prezent.
"Un joint venture ar avea sens. Mitsubishi poate contribui cu expertiza industriala, forta financiara si acces la piata japoneza, iar Vestas vine cu tehnologie si experienta in acest sector", a declarat pentru Bloomberg Haakon Levy, analist al DNB Markets.
Mai mult, pentru castigarea unui avantaj in negocieri, Vestas a obtinut si finantare in valoare de 900 milioane de euro. Anuntul a crescut pretul actiunilor cu 21%, in cursul zilei de marti.
Cel mai temut competitor al Vestas este Siemens, care conduce deocamdata sectorul eolienelor offshore. Germanii testeaza o turbina de 6 MW, in contextul in care producatorii incearca sa diminueaze cheltuielile de mentenanta si instalare, prin dezvoltarea unor turbine cu capacitate mai mare. Mai mult, Siemens are in vedere proiectarea unei turbine de 10 MW in viitor.
Germania, Danemarca si Marea Britanie se numara printre tarile cu investitii in crestere in sectorul eolienelor plantate in apa, pe masura ce producerea energiei... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 12:38
Ultima dintre cele 240 de turbine eoliene din Parcurile eoliene Fantanele-Cogealac a fost conectata la sistemul national de distributie al energiei electrice, a declarat vineri, la Drobeta Turnu Severin, purtatorul de cuvant al Grupului CEZ, Angelica Barbu.
Potrivit sursei citate, capacitatea totala instalata a echipamentelor de producere a energiei electrice in cel mai mare parc eolian continental din Europa este de 600 MW, acesta putand sa asigure in fiecare an energia electrica necesara pentru peste un milion de gospodarii din Romania.
'Prima turbina a intrat in exploatare la 1 iunie 2010. Ultima a fost conectata la retea la mai putin de doi ani. In perioada dintre cele doua evenimente, parcul eolian a generat deja 1.646 TWh energie electrica', a precizat Barbu.
In context, reprezentanta CEZ Distributie a mai aratat ca pentru rentabilizarea investitiei se foloseste o tehnologie de ultima generatie a turbinelor eoliene care asigura eficienta si siguranta ridicate intr-o gama larga de conditii meteo, marind semnificativ capacitatea de productie a Parcului eolian Fantanele-Cogealac.
La randul sau, managerul proiectului, Ondrej Safar, a aratat ca Grupul CEZ a achizitionat proiectul pentru construirea Parcului eolian Fantanele-Cogealac de la Continental Wind Partners LLC in august 2008, investitia totala a Grupului CEZ ajungand la 1.1 miliarde de euro (aproximativ 27 miliarde de coroane cehesti), putin dupa primele trei trimestre ale anului 2012, parcul respectiv... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 11:16
Toate turbinele de vant de pe suprafata Romaniei au functionat luni la capacitate maxima, atingand pragul de 1.170 Mwh, anunta oficialii Transelectrica.
Turbinele eoliene impreuna cu Hidroelectrica au acoperit 40% din totalul productiei de energie facand din 23 iulie una dintre cele mai "verzi" zile din istorie, potrivit Energy Center.
Energia produsa de turbinele eoliene instalate pe tertoriul Romaniei reprezenta luni la ora 11.00 o pondere de 16% din totalul national, aproape la fel de mult ca centrala nucleara de la Cernavoda, de 18,9%.
De asemenea, tot luni la aceeasi ora, Hidroelectrica acoperea 23% din consumul national.
Utilizarea energiei eoliene pe teritoriul Romaniei s-a imbunatatit in urma lansarii sistemului Certificatelor Verzi. Producatorii de energie din astfel de surse au decis sa investeasca aproape doua miliarde de euro in parcuri de turbine eoliene pe intreg teritoriul Romaniei. mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 17:11
Mihai Razvan Ungureanu a anuntat joi, la Varsovia, ca in cadrul intalnirii bilaterale cu primul ministru al Chinei Wen Jiabao, s-a discutat despre cateva proiecte care "pot capata consistenta foarte curand", enumerand varianta ca Romania sa devina un hub regional, cu ajutorul unor firme chineze.
"Am discutat despre posibilitatea ca Romania sa devina un centru regional, un hub regional pentru producerea de catre firme chineze de profil a turbinelor eoliene, a tot ceea ce inseamna tehnologie de inalt nivel utilizabila in producerea de energie regenerabila, produse pe care apoi sa le putem exporta in piata europeana", a declarat premierul Ungureanu.
Potrivit acestuia, "continutul discutiei a fost extrem de pragmatic". "Nu am vorbit despre proiecte care se aseaza bine pe hartie, ci despre proiecte intr-un numar mai mic, dar care pot capata consistenta foarte curand. Dialogul pragmatic la nivel economic este cel care trebuie sa reprezinte continutul real si de viitor al relatiei bilaterale dintre Bucuresti si Beijing", a explicat Mihai Razvan Ungureanu.
Primul ministru a subliniat ca "intresul major al guvernului roman, in ceea ce priveste relatia cu China, in speta economica, este reprezentat de atragerea firmelor chineze care au potential investitional semnificativ, in proiecte de dezvoltare pe care partea romana le poate pune la dispozitie".
In context, premierul Ungureanu a aratat ca propunerile pe care le-au facut oficialii romani "au fost primite foarte bine... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 20:28
Pretul electricitatii nu va creste in acest an ca urmare a punerii in functiune a unor turbine eoliene cu o capacitate de cateva sute de megawatt (MW), a declarat, miercuri, directorul de planificare a retelei din Transelectrica (TEL), Dan Preotescu, potrivit Mediafax."Parerea mea personala este ca in acest an vor fi construite capacitati eoliene de 200-400 MW, care nu se vor simti in pretul la consumatorul final. Pretul energiei va fi afectat, in sensul cresterii, de energia eoliana, cand vor fi instalate turbine de 1.500-2.000 MW, in doi-trei ani, in functie de cei care fac proiectele", a afirmat Preotescu la un forum pe teme de energie regenerabila organizat de Business Review.
Electricitatea produsa de turbine eoliene este mai scumpa decat cea obtinuta in unitati termoelectrice, nucleare sau hidroelectrice, din cauza costurilor mai mari de constructie a capacitatilor de productie.
Mai multe companii, printre care CEZ din Cehia sau Enel din Italia au anuntat ca in acest an vor incepe sa produca electricitate in turbine eoliene in Romania. mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 12:49
China a devenit in 2009 cel mai mare producator din lume de turbine eoliene, devansand state precum Danemarca, Germania, Spania sau SUA, iar pentru 2010 sunt sanse mari ca dezvoltarea pe acest segment sa continue, potrivit The New York Times.
In ultimii doi ani, China a fost, de asemenea, cel mai mare producator de panouri solare, iar statul face eforturi sa construiasca reactoare nucleare si cele mai eficiente tipuri de centrale electrice pe carbune, precizeaza Mediafax.
Eforturile Chinei de a domina la capitolul tehnologie energetica ecologica cresc sansele ca in viitor statele dezvoltate din Vest sa renunte la dependenta de petrolul extras din Orientul Mijlociu in schimbul axarii pe panourile solare si alte capacitati energetice chinezesti.
Presedintele SUA, Barack Obama, a dat recent un semnal de alarma ca Statele Unite sunt devansate de alte tari, in special China, la capitolul energie.
"Nu accept un viitor in care locurile de munca si industriile gasesc un mediu mai favorabil in afara granitelor", a spus Obama intr-un discurs referitor la starea natiunii.
SUA si alte tari ofera subventii pentru dezvoltarea propriilor industrii de energie regenerabila.
Cu toate acestea, multe companii din Vest si chinezesti anticipeaza suprematia Chinei in acest domeniu.
Compania Vestas, din Danemarca, a construit recent in China cel mai mare complex din lume de fabricat turbine eoliene si a transferat tehnologia necasara producerii de generatoare si instalatii electrice... mai mult
Luni, 01 Februarie 2010, ora 11:49