Prima meserie care va disparea integral va fi cea de sofer, ceea ce este un lucru bun, intrucat masinile complet automatizate produc mai putine accidente, a declarat, luni, Andreea Paul, presedintele INACO - Initiativa pentru Competitivitate, in cadrul unei conferinte de presa.
"Prima meserie care va disparea integral in Statele Unite ale Americii este cea a soferilor, pentru ca masinile cu pilot automat vor lua locurile soferilor. Si este bine sa fie asa, pentru ca este deja dovedit faptul ca masinile conduc mai bine decat oamenii. Masinile nu beau alcool, masinile nu sunt obosite, masinile pot functiona 24 de ore din 24, nu adorm la volan, iar rata accidentelor generate de masinile autonome este mult mai mica decat in cazul celor conduse de oameni", a spus Paul la lansarea Ghidului Meseriilor Viitorului.
Ea a aratat ca sunt multe meserii care dispar, precum cele de ospatar sau de operator call-center.
"Romania este total nepregatita pentru acest viitor. Este cea mai nepregatita tara europeana din acest punct de vedere. Noi avem un grad de doar 20% de acoperire in ceea ce priveste absolventii STEM - stiinta, inginerie, matematica", a mai spus Paul.
Ea a dat drept exemplu propria fetita, care, la doar sase ani, a terminat un modul de robotica destinat grupei de varsta 8-10 ani si nu l-a putut parcurge pe urmatorul, intrucat scoala romaneasca nu o pregatise inca pentru a rezolva ecuatiile necesare.
"Copiii nostri sunt mult mai destepti astazi. Ei invata sa... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 12:31
Foxconn, unul dintre furnizorii de componente ai Apple, a facut un pas important in inlocuirea fortei de munca umane cu roboti, trimitand in somaj 60.000 de muncitori dintr-o fabrica din China.
Anul trecut, piata robotilor industriali din China a inregistrat vanzari in crestere cu 16%, un record la nivel mondial, iar trendul promite sa se mentina si in viitorul apropiat, dupa cum anunta revista IB Times.
Foxconn este o companie taiwaneza, dar care foloseste forta de munca din China, avand o fabrica deschisa in Kunshan, o localitate din apropierea orasului Shanghai, unde pana nu demult lucrau 110.000 de angajati.
"Fabrica Foxconn si-a redus numarul de angajati de la 110.000 de muncitori la 50.000 gratie introducerii robotilor industriali. A avut success in programul de reducere a costurilor cu orta de munca. Mai multe companii ii vor urma exemplul", a specificat Xu Yulian, purtator de cuvant al primariei din Kunshan.
Anul trecut, Foxconn si alte 34 de firme din Taiwan cu fabrici deschise in orasul chinez au investit 610 milioane de dolari in achizitionarea robotilor industriali care sa inlocuiasca forta de munca umana.
Vreme de mai multi ani, Foxconn s-a aflat in mijlocul unor scandaluri legate de prostul tratament al fortei de munca din fabrica din Kunshan si de valul mare de sinucideri inregistrat in randul angajatilor sai.
Recordul in privinta concedierilor facute in urma tehnologizarii sectiilor de productie il detine Nike, producatorul de articole... mai mult
Joi, 26 Mai 2016, ora 17:53
China, care si-a cladit succesul economic pe forta de munca ieftina, a depasit anul trecut Japonia si a devenit cel mai mare cumparator de roboti industriali din lume, orientarea companiilor catre tehnologie fiind determinata de cresterea salariilor si de concurenta puternica a altor tari emergente.
Companiile din China au cumparat anul trecut unul din cinci roboti industriali vanduti la nivel global, depasind astfel Japonia, recunoscuta timp de decenii pentru utlizarea tehnologiilor avansate in productie, scrie cotidianul Financial Times.
China a cumparat 36.560 de roboti industriali, in crestere cu aproape 60% fata de anul 2012, arata datele Federatiei Internationale de Robotica, organizatie a industriei de profil, cu sediul in Germania. Japonia a cumparat 26.015 roboti anul trecut, in timp ce locul al treilea a fost ocupat de Statele Unite cu 23.679.
"China este piata de roboti industriali cu cea mai rapida crestere. In cativa ani, piata din China va fi semnificativ mai mare decat cele de pe locurile al doilea si al treilea", a declarat Per Vegard Nerseth, seful diviziei de robotica a producatorului elvetian de echipamente electrice si industriale ABB.
Vanzarile de roboti catre China au crescut, in medie, cu 36% in fiecare an in perioada 2008-2013, potrivit datelor Federatiei Internationale de Robotica. Potentialul pentru viitor este, de asemenea, urias, intrucat in 2012 China avea 23 de roboti la fiecare 10.000 de angajati in industria prelucratoare, fata... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 16:30