Romania este cel mai mare producator de gaze naturale din Europa de Est, cu o productie medie de gaze naturale in ultimii ani de circa 11 miliarde de metri cubi, afirma Federatia Patronala Petrol si Gaze.
"Aniversam astazi, 13 septembrie, Ziua Gazistului Roman. Federatia Patronala Petrol si Gaze, prin companiile membre, transmite un mesaj de multumire tuturor persoanelor care lucreaza in sectorul gazelor naturale si reaminteste cu aceasta ocazie importanta adoptarii politicilor publice menite sa sustina dezvoltarea acestei ramuri. Productia medie de gaze naturale in ultimii ani a fost de circa 11 miliarde de metri cubi, calificand Romania drept cel mai mare producator de gaze naturale din Europa de Est. In contextul actual, remarcam nevoia acuta de incurajare a investitiilor in sector pentru sporirea rolului industriei in dezvoltarea economiei nationale si pentru protectia eficienta a consumatorilor vulnerabili de energie", se spune in comunicat.
Organizatia apreciaza ca dezvoltarea pietei de gaze naturale poate aduce numeroase beneficii pentru oamenii devotati industriei. Conform FPPG, prin stimularea investitiilor in infrastructura esentiala si totodata prin sprijinirea consumului sustenabil de gaze naturale in producerea de energie electrica, gazele naturale din productia interna pot fi utilizate la valoare adaugata marita.
Potrivit Federatiei, gazele naturale reprezinta cel mai important combustibil din economia romaneasca, cu o pondere de 31% din energia... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 16:08
Rusia pierde teren in fata Arabiei Saudite in privinta vanzarilor de petrol pe piata europeana. Situatia pune un mare semn de intrebare asupra rezultatului discutiilor dintre Moscova si OPEC pe tema reducerii cotelor de productie in scopul echilibrarii pietei petrolului.
Jucatori de talie mare precum Shell sau Total, dar si actori mai marunti din regiunea sud-estica a Europei par sa prefere intrarile de petrol din Arabia Saudita in rafinariile pe care le detin in detrimentul celor din Rusia, constata agentia Reuters.
Razboiul petrolului se extinde
Actuala prabusire a pietei globale a petrolului a fost declansata de intentia producatorilor americani si a sauditilor de a acapara cat mai mult din piata de desfacere, dar razboiul petrolului tinde sa se extinda acum.
In ultimii ani, Rusia a pompat masive cantitati de petrol pe piata asiatica, acolo unde sauditii se credeau lideri de necontestat. De aceasta data, roata s-a intors, iar Riadul ataca direct influenta Moscovei pe piata europeana, ba chiar si in pietele din fosta URSS.
Nu are de-a face neaparat cu sentimentele europenilor fata de criza din Ucraina, cat cu un adevarat razboi comercial pentru pietele pe care cele doua mari state exportatoare de petrol le revendica in aceasta perioada de criza.
Situatia este in masura sa complice negocierile duse intre Rusia si tarile OPEC, conduse din umbra de Arabia Saudita, pentru scaderea productiei de petrol si redresarea pietei pana la o cotatie avantajoasa a... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 17:56
5Compania petroliera rusa Lukoil - al doilea cel mai mare producator de petrol din Rusia - a anuntat joi ca a convenit cu societatea austriaca AMIC Energy Management GmbH asupra vanzarii in proportie de 100% a activelor Lukoil-Ukraina, care detine 240 de benzinarii si sase spatii de depozitare de petrol pe teritoriul statului ucrainean, pentru a 'optimiza structura activelor', relateaza joi agentiile Reuters si Ria Novosti.
Negocierile ar fi fost initiate de firma austriaca, care a manifestat interes fata de activele companiei ruse in Ucraina.
Vicepresedintele Lukoil, Vadim Vorobiev, a estimat ca vanzarea benzinariilor din Ucraina companiei austriece AMIC va permite "optimizarea structurii activelor si a sistemului de gestionare a retelei de distributie in Europa de Est".
La ora actuala, partile se pregatesc sa semneze un contract de vanzare-cumparare. Aspectele financiare ale tranzactiei nu sunt facute publice.
Lukoil-Ukraina figureaza printre cei cinci lideri pe piata de combustibil in Ucraina dupa numarul de statii si volumul vanzarilor cu amanuntul a produselor petroliere. Compania planifica investitii de cel putin 141 milioane dolari in activele sale in Ucraina in perioada 2014-2019, insa de cand a inceput conflictul in estul Ucrainei compania rusa s-a aflat sub presiunea fortelor politice radicale locale.
Potrivit Ria Novosti, combatanti ucraineni din organizatia radicala 'Pravai Sektor' au blocat zilele trecute mai multe benzinarii ale Lukoil din... mai mult
Joi, 31 Iulie 2014, ora 12:20
Romania a importat, in primele patru luni din 2014, o cantitate de titei de circa 2,12 milioane tone, cu 932.600 de tone (78,6%) mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).
Productia de titei s-a ridicat, in perioada ianuarie-aprilie 2014, la circa 1,302 milioane tone, fiind cu 0,5% (7.100 tone) mai mica fata de cea din perioada similara a anului trecut.
Romania s-a mentinut anul trecut pe locul zece in topul producatorilor de petrol din Europa si Eurasia, cu o productie de 87.000 barili pe zi, in crestere cu 4% fata de 2012, ceea ce reprezinta 0,1% din productia mondiala, conform statisticilor realizate de British Petroleum.
Consumul de petrol in Romania a scazut in 2013 cu 1,7% fata de anul anterior, situandu-se la 188.000 barili pe zi (0,2% din consumul mondial).
Conform statisticilor BP, rezervele dovedite de petrol ale Romaniei se ridica la 600 de milioane de barili, fata de un miliard de barili la finele anului 1993. mai mult
Joi, 10 Iulie 2014, ora 08:48
Grupul Lukoil, cel mai mare producator privat de petrol din Rusia, va constitui rezerve de 30 de miliarde de dolari in cinci ani si va diminua investitiile pentru a-si reduce dependenta de pietele financiare, schimbarea de strategie fiind determinata de criza din Ucraina.
Rezervele de 30 de miliarde de dolari ar trebui sa ajute Lukoil sa finanteze viitoare achizitii, dar si in cazul unor perturbari pe pietele internationale, a declarat miliardarul rus Leonid Fedun, actionar al Lukoil, intr-un interviu acordat Bloomberg inaintea adunarii anuale a actionarilor grupului, potrivit Bloomberg.
"Este dificil sa intri pe piata financiara acum atat cu obligatiuni, cat si cu imprumuturi. Bancile sunt speriate, regulile sunt foarte stricte si exista amenintarea sanctiunilor. A existat presiune din partea SUA asupra bancilor", a spus el.
Pentru a-si consolida rezervele financiare, Lukoil va vinde actiuni in valoare de cel putin 1 miliard de dolari pe bursa din Hong Kong, posibil anul urmator, si vrea sa reduca cheltuielile cu investitiile cu un sfert, a afirmat miliardarul.
Noua strategie a Lukoil arata impactul pe care il are asupra marilor companii din Rusia criza relatiilor dintre Moscova si Occident, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a anexat in luna martie regiunea ucraineana Crimeea.
Lukoil a amanat in iunie planurile pentru vanzarea de eurobonduri in valoare de 1,5 miliarde de dolari. "Am cheltuit 20 de miliarde de dolari in fiecare din ultimii doi ani, dar... mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 16:20
Sub plantatiile de maslini din sudul Italiei, al doilea mare furnizor de ulei de masline din lume, se afla cele mai mari rezerve onshore de titei din Europa, care ofera tarii o arma de combatere a recesiunii si sansa de a urca pe locul trei intre tarile producatoare de petrol de pe continent.
Basilicata, o provincie muntoasa si putin populata din arcul cizmei italiene, are rezerve de titei de peste 1 miliard de barili, iar grupul italian Eni si Total din Franta intentioneaza sa dubleze cantitatea extrasa in regiune si sa majoreze productia de petrol a Italiei la aproape 200.000 de barili pe zi, relateaza Bloomberg.
Italia ar deveni astfel al treilea mare producator de petrol din Europa, dupa Marea Britanie si Norvegia.
De la inceperea productiei in anii '90, dezvoltarea exploatarilor din Basilicata a fost impiedicata de campanii ecologiste si birocratie, dar aceste impedimente sunt eliminate intrucat prioritatea guvernului este relansarea economiei aflata in scadere in ultimele sase trimestre, potrivit analistilor.
"Este un zacamant gigant, astfel ca potentialul este urias", a declarat Claudio Descalzi, director pentru explorare si productie la grupul Eni si presedinte al Asociatiei Industriale pentru Petrol si Minerit din Italia.
Descalzi estimeaza ca majorarea productiei de petrol poate duce la crearea a circa 20.000 de locuri de munca in Italia.
Strategia nationala in domeniul energiei a guvernului italian, din 2012, prevede printre altele cresterea... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 08:35
Companiile petroliere din Europa vor inchide 10 rafinarii pana in 2020, reprezentand aproximativ 10% din numarul total de unitati din regiune, pe fondul scaderii cererii pentru carburanti la minimul ultimilor 19 ani.
Dintre cele 104 rafinarii din Europa, 10 vor fi inchise permanent pana in 2020, in tari precum Franta, Italia si Cehia, potrivit directorilor din industria rafinarii de petrol intervievati in cadrul unei analize Bloomberg.
Agentia Internationala pentru Energie, cu sediul la Paris, anticipeaza pentru acest an o noua scadere a consumului de petrol, pentru cel de-al cincilea an consecutiv, la cel mai redus nivel din 1994.
Doua treimi dintre rafinariile din Europa au incheiat anul 2011 cu pierderi, potrivit companiei britanice Essar Energy, care detine a doua rafinarie din Marea Britanie dupa capacitatea de productie.
"Strict din punctul de vedere al scaderii cererii din Europa, ar trebui sa se inchida in fiecare an o rafinarie mare sau doua mai mici. Iar acest scenariu nu ia in calcul impactul negativ al rafinariilor mai competitive din alte regiuni", comenteaza pentru Bloomberg David Wech, director la compania de consultanta JBC Energy din Viena.
Marja de profit a scazut chiar cu 65% fata de 2008
Profitul obtinut de companiile petroliere europene din productia de carburanti este in scadere puternica, pe fondul cresterii cu 50% in ultimii 3 ani a exporturilor de motorina din Statele Unite, scaderii cererii la export pentru carburanti produsi in... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 10:44
Cel mai mare producator de petrol chinez a anuntat ca a detronat gigantul american Exxon. Dupa ani la randul in care compania americana a purtat titlul de cel mai mare producator de petrol listat la bursa, PetroChina a cerut cu mandrie coroana.
Compania chineza a anuntat o productie de 2,43 milioane de barili pe zi in 2011, comparativ cu 2,3 milioana barili produsi zilnici de Exxon. Comparativ, un alt mare gigant american, Chevron, a produs doar cate 1,8 milioane barili in fiecare zi, scrie Forbes.
Cifrele nu sunt insa foarte ingrijoratoare pentru actionarii Exxon, deoarece privirea de ansamblu este alta, gigantul american producand si gaze naturale in cantitati foarte mari, depasind cu mult competitorii in productia totala de petrol si gaze. In acest context, si profitul companiei este pe masura.
Exxon a livrat aproximativ 4,5 milioane de barili pe zi de petrol si gaze in 2011, cu 1,3% mai mult decat in 2010. Cu toate acestea, cresterea inregistrata de PetroChina a fost de trei ori mai mare decat a gigantului american, de 4,7%, rezultand insa intr-o productie combinata de 3,5 milioane de barili pe zi.
In ciuda asemanarilor, ambele companii fiind listate la bursa si avand productii de resurse apropiate, cei doi giganti sunt foarte diferiti.
Cel mai mare actionar al PetroChina, cu o detinere de 86%, este guvernul chinez. Intr-o asemenea situatie, compania are posibilitatea de dezvoltare prin anexarea unor companii mai mici, marindu-si astfel capacitatea... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 13:28
O lege care urmeaza a fi dezbatuta in parlamentul iranian, duminica, ar putea avea ca efect sistarea exporturilor de petrol catre Uniunea Europeana (UE) incepand cu saptamana viitoare.
"Duminica, parlamentul va trebui sa aprobe o ordonanta de "dubla urgenta" care prevede oprirea exporturilor de petrol iranian catre Europa, incepand cu saptamana viitoare", a declarat Hossein Ibrahimi, vicepresedinte al comitetului parlamentar pentru securitate nationala si politica externa, citat de mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 13:48