Elon Musk, seful companiei Tesla, a anuntat vineri ca firma sa a obtinut o versiune ce poate fi produsa in serie de acoperis din tigla care incorporeaza panouri solare.
Liderul Tesla Inc a facut afirmatiile privind noul model de acoperis din panouri solare Tesla Solar Tile Roof V3 la trei ani de cand firma sa a preluat compania SolarCity, transformand-o intr-o filiala.
"A fost destul de greu", a declarat Musk. "Acoperisurile trebuie sa dureze mai mult. Cand incluzi electricitatea in ecuatie, e ceva mai complex". Tigla folosita pentru acest tip de acoperis include celule fotovoltaice si este foarte rezistenta.
Pretul unui asemenea acoperis din panouri de 10kW, in Statele Unite, ar fi de 33.950 de dolari, beneficiind de o facilitate fiscala din partea autoritatilor federale de 8.500 de dolari, pentru o casa cu o suprafata de 180 de metri patrati, potrivit celor de la techcrunch.com. Pretul intreg ar fi de 42.500 de dolari.
Noua versiune a panourilor solare face parte din strategia companiei de a se relansa in domeniu. De la preluarea SolarCity de catre Musk, compania nu a reusit sa isi asigure productia la capacitate maxima.
Tesla Solarglass roof https://t.co/7lw43mL92D- Elon Musk (@elonmusk) October 25, 2019
Anuntul a fost facut dupa ce Tesla a pierdut pozitia de lider intre companiile care se ocupa de acoperisuri solare in Statele Unite, arata jurnalistii americani. In plus, compania a fost chemata in instanta de reteaua Walmart Inc din cauza unor... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2019, ora 16:02
Economia verde, conceptul cu care specialistii din domeniul mediului jongleaza si ies la rampa la fiecare conferinta de profil, ramane totusi o necunoscuta pentru marele public, omul de rand.
Ce inseamna sa fii "verde" intr-o economie care se bazeaza din ce in ce mai mult de dezvoltare industriala si mai putin pe nevoile stringente ale celor care nu vor altceva decat... o economie in portofel?
Romania a facut pasi importanti in promovarea metodelor moderne in arhitecturi care permit economisirea de energie si, mai ales, de bani. Un exemplu in acest sens este cunoscutul program "Casa Verde", singurul de altfel prin care publicul a putut sa se familiarizeze cu sistemele de incalzire alternative.
Cum poti implementa o asemenea idee, de ce sa te gandesti la un astfel de proiect, cati bani trebuie sa scoti din buzunar si, mai ales, care este economia la factura lunara de utilitati, sunt doar cateva intrebari la care ne-au oferit raspunsuri si idei Romania Green Building Council (RoGBC).
Alternative ecologice pentru ambient si confort
Fie ca vorbim despre case individuale sau apartamente de bloc, prima conditie de care trebuie sa tina cont o persoana fizica, in momentul in care are in plan adaptarea casei la un sistem de incalzire neconventional, este dimensionarea lucrarii.
Specialistul de proiecte al RoGBC, Theodor Harasim, a explicat pentru AGERPRES ca o astfel de dimensionare trebuie sa se faca dupa ce se asigura o izolare eficienta a anvelopei cladirii,... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 13:57
In Australia, in apropiere de Melbourne, se construieste primul "oras Tesla".
Asezarea va avea 2.500 de locuinte, un mixt de apartamente si case, toate prevazute cu sisteme de iluminat si aparate electrocasnice eficiente energetic, cu panouri solare instalate pe acoperisuri si cu baterii Tesla pentru stocarea energiei generate de panouri, scrie Forbes.
Bateriile Powerwall, care promit independenta energetica pentru locuintele dotate cu panouri solare, au fost lansate de Tesla anul trecut.
Proiectul, numit YarraBend dupa numele raului Yarra din apropiere si dezvoltat de compania Glenvill, imbina aspecte ce tin de wellness si de inovatie tehnologica intr-o constructie eco-constienta care se intinde pe o suprafata de 16 hectare.
Se estimeaza ca locuitorii din YarraBend vor genera cu 80% mai putine deseuri si vor consuma cu 43% mai putina apa, ca urmare a structurii bazate pe principiile dezvoltarii durabile a viitoarei comunitati. Totodata, acestia vor putea sa isi ...citeste mai departe despre ""Orasul Tesla": Toate casele au panouri solare si produc mai multa energie decat folosesc" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Iulie 2016, ora 09:08
Tanarul antreprenor Silviu Iordache, actionar unic al unei societati buzoiene de panouri solare, tinteste cu ajutorul programului 'Casa Verde' o cifra de afaceri de un milion de euro pentru 2014, in crestere de peste 2,5 ori fata de suma de 400.000 de euro obtinuta in anul 2013.
Cu o cota estimata de 40%, panourile solare realizate la fabrica din localitatea Sapoca din judetul Buzau iau calea exportului catre tarile europene, la preturi competitive cu cele ale produselor venite din China, care reprezinta adevarata concurenta pentru producatorul roman, potrivit Agerpres.
Fabrica de panouri solare este un 'start-up' realizat din fondurile europene pentru dezvoltare rurala pe un proiect in valoare de 300.000 de euro, fara TVA, din care 70%, respectiv circa 200.000 de euro au venit de la Uniunea Europeana, proiectul fiind depus pe masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi" din PNDR.
"In 2013 am reusit sa avem o cifra de afaceri de 400.000 de euro, iar anul acesta tintim un milion de euro cu ajutorul programului 'Casa Verde'. Suntem membri ANEIR si participam in standurile romanesti la targurile internationale de prestigiu din Frankfurt, Kiev sau Milano din domeniul instalatiilor termice si sanitare si asa am reusit, in urma acestor targuri, sa exportam 10-15% din productia noastra, in Grecia, Italia, Croatia si Moldova", a declarat Silviu Iordache unei delegatii de jurnalisti din presa centrala, care se afla intr-o vizita la mai multe... mai mult
Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 12:30
Comisia Europeana a aprobat vineri acordul ambiabil convenit cu Beijingul privind importurile de panouri solare fabricate in China, permitand intrarea in vigoare a acestuia incepand de marti, 6 august.
Decizia a fost luata cu sprijinul "aproape unanim" al statelor membre, a precizat executivul european, intr-un comunicat. Aceasta decizie va lua forma a doua acte legale ce vor fi publicate sambata in Jurnalul Oficial al UE si care vor intra in vigoare martea viitoare, transmite AFP.
Acordul la care a ajuns comisarul european pentru comert Karel De Gucht cu autoritatile chineze prevede ca taxele provizorii, impuse de UE la inceputul lunii iunie producatorilor chinezi de panouri solare, vor fi eliminate incepand de marti, 6 august. In schimb, 70% dintre exportatorii chinezi se angajeaza sa respecte un pret minim de vanzare pentru panouri.
Cifrele acordului sunt confidentiale dar, scrie AFP, potrivit unei surse bine informate, pretul minim ar urma sa fie fixat la 56 de centi per watt produs de fiecare panou solar, iar plafonul de 7 GW (1 GW = 1 miliard de watt) va fi de asemenea aplicat producatorilor chinezi.
O treime dintre producatorii chinezi nu au acceptat acest acord si ar urma sa plateasca, in consecinta, incepand de marti, taxe antidumping de 47,6% si sa intre in concurenta cu producatorii europene, dar si japonezi, sud-coreeni si malaiezieni.
Statele membre ale UE urmeaza sa se pronunte la sfarsitul anului asupra masurilor luate pentru apararea... mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 16:02
Uniunea Europeana (UE) si producatorii de panouri solare din China au ajuns la un acord in valoare de mai multe miliarde de dolari pentru incheierea unei dispute vizand preturile de dumping la care companiile chineze exporta in tarile europene.
Acordul pune capat unor negocieri aprige, care au durat mai multe luni, potrivit Wall Street Journal.
"Pot anunta ca sunt multumit cu oferta referitoare la preturi transmisa de exportatorii chinezi de panouri solare. (...) Este solutia amiabila pe care o doreau atat UE, cat si China", a declarat comisarul UE penrtru Comert, Karel De Gucht.
Camera de comert a Chinei responsabila de exporturile de panouri solare, care a condus negocierile din partea partii chineze, a acceptat ca panourile solare sa fie exportate in UE la pretul minim de 56 de eurocenti pe watt, a spus un diplomat european. Tarifele negociate se aplica panourilor solare, dar si componentelor folosite pentru productia acestora.
Pretul minim nu este obligatoriu pentru companiile chineze, dar cele care nu respecta intelegerea vor fi afectate de tarifele antidumping anuntate deja de Comisia Europeana. Desi in prezent acestea se situeaza la 11,8%, de pe 6 august vor urca la 47,6%.
Intelegerea dintre Comisie si camera de comert chineza se refera doar la panouri solare care produc pana la 7 GW pe an, urmand ca toate importurile de panouri ce depasesc acest plafon sa intre sub incidenta tarifelor.
Negocierile referitoare la tarifele antidumping sunt printre... mai mult
Duminica, 28 Iulie 2013, ora 16:39
Producatorul nipon de electronice Panasonic a anuntat vineri ca va inchide singura sa fabrica europeana care produce panouri solare, din Ungaria, pentru a-si consolida productia in Malaezia si Japonia.
Panasonic, care a inceput in 1975 dezvoltarea panourilor solare, intentioneaza sa incheie productia din Dorog, Ungaria, in luna septembrie si sa concedieze aproximativ 550 de angajati, a anuntat Chieko Gyobu, purtator de cuvant al companiei nipone, transmit Bloomberg si Reuters.
Echipamentele de productie vor fi transferate din Ungaria la fabricile din Malaezia si Japonia pentru a pastra capacitatea anuala de productie la 900 MW, a explicat Gyobu.
Decizia Panasonic vine ca urmare a scaderii pietei europene de panouri solare, in urma reducerii subventiilor guvernamentale si a taxei de 11,8% impuse de UE asupra panourilor solare chineze. Piata din Japonia este in crestere, datorita programului public de subventii pentru energie regenerabila.
Comisia Europeana a impus la inceputul lui iunie o taxa provizorie antidumping de 11,8% asupra panourilor solare chineze si, in replica, Beijingul a lansat o ancheta antidumping asupra vinurilor importate din Uniunea Europeana. Taxa provizorie asupra panourilor solare ar urma sa ajunga la 47,6% in august si sa obtina un statut definitiv in decembrie ca urmare a unui vot al statelor membre UE. mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 11:09
Comisia Europeana (CE) a decis sa impuna taxe antidumping de pana la 67,9% pentru panourile solare importate din China, in incercarea de a revitaliza industria de profil din Europa, potrivit Bloomberg.
Prin introducerea taxei, Comisia sanctioneaza producatorii de panouri solare din China, care de multe ori vand sub costurile de productie.
Noile taxe vor fi publicate miercuri in Jurnalul Oficial al UE si vor intra in vigoare de la 6 iunie la un nivel initial de 11,8%, urmand sa creasca in lipsa unui acord si sa ramana active timp de sase luni. Ulterior, taxele ar putea fi prelungite pentru cinci ani, se arata intr-un comunicat al CE.
Masura Comisiei vizeaza importurile de panouri solare si materiale folosite la productia acestora, cu o valoare totala de 21 miliarde de euro la nivelul anului 2011. Companiile europene au cerut executivului comunitar sa protejeze producatorii locali, dupa ce SUA au luat masuri impotriva Chinei.
In Europa, care acopera circa trei sferturi din piata monidiala de echipamente fotovoltaice, peste 20 de producatori au cerut protectia legii falimentului incepand din 2010, iar multe companii si-au mutat fabrici in Asia, pentru costuri de productie mai reduse.
Taxele sunt rezultatul preliminar al unei anchete privind practici de dumping deschise de Comisie in luna septembrie.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat in mai ca ancheta nu ar rebui sa conduca la taxe permanente de import impotriva Chinei. Statele UE au timp pana la 6... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 08:16
Conglomeratul industrial ABB a anuntat ca va achizitiona producatorul de echipamente regenerabile Power-One Inc pentru o suma situata in jurul a un milliard de dolari.
Tranzactia va pozitiona compania elvetiana drept un lider in productia mondiala de invertoare solare.
ABB estimeaza ca aceasta piata a invertoarelor va creste cu mai mult de 10% pana in 2021, datorita cererii mari, in principal in statele aflate in curs de dezvoltare.
Citeste mai multe despre ABB va cumpara producatorul de panouri solare Power-One cu un milliard de dolari pe Adevarul.ro. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 16:30