Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca taxa auto ar putea fi calculata in mod diferit, pentru benzina si diesel.
Rovana Plumb a spus ca proiectul timbrului de mediu, asa cum este denumita acum taxa auto, este "in faza finala de analiza" si ca se va tine cont de parerile exprimate in dezbaterea publica de producatorii si importatorii de autoturisme, precum si de pozitiile altor persoane juridice si fizice, la sedinta de Guvern de miercuri.
"Fata de ceea ce am prezentat pe site-ul Ministerului Mediului ca propunere, in momentul de fata luam in calcul o formula de calcul separata pentru motoarele care utilizeaza benzina si pentru cele care utilizeaza motorina", a spus Plumb, precizand ulterior ca formula de calcul va ramane aceeasi, dar ar putea fi cuantumuri diferite pentru cele doua tipuri de motoare, "dat fiind faptul ca motoarele diesel au un plus de particule care polueaza".
Pe de alta parte, intrebata de jurnalsti cum se vor diferentia cuantumurile, ministrul a raspuns ca nu vrea sa faca niciun fel de precizare pana nu se finalizeaza elaborarea modului de calcul.
In legatura cu faptul ca unii producatori au cerut pentru masinile non Euro, Euro 1 si Euro 2 taxe de pana la trei ori mai mari, Rovana Plumb a spus ca nu este vizata, deocamdata, nicio modificare fata de propunerea existenta. Timbrul de mediu pentru aceste categorii de automobile, mai poluante, ar urma sa fie mai mic cu procente cuprinse intre 60 si 90 la suta fata de actuala taxa, dat... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 15:06
Principiile proiectului privind timbrul de mediu sunt corecte, masurabile si elimina confuziile, incurajand totodata achizitia de autovehicule cat mai putin poluante, apreciaza Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).
Innoirea parcului auto este un obiectiv strategic pentru Romania, in conditiile in care varsta medie a acestuia, de circa 11-12 ani, este semnificativ mai mare decat cea din Uniunea Europeana (aproximativ opt ani), se arata in sursa citata.
Acest indicator reflecta in mod sintetic nivelul de poluare a mediului din Romania, dar si masura in care acesta poate afecta sanatatea cetatenilor, emisiile poluante provenite de la autovehiculele cu norme de poluare inferioare, care s-au dublat anul trecut comparativ cu 2011, fiind factori recunoscuti de incidenta pentru multe afectiuni.
Propunerile APIA
Totodata, APIA apreciaza ca masurile de innoire a parcului auto trebuie sa aiba in vedere si vectori noi care sa stimuleze nu numai achizitia de autovehicule mai putin poluante, ci si circulatia lor pe drumurile publice din marile orase, prin impozit anual sau zone de filtrare a circulatiei celor poluante, deoarece accelerarea introducerii noilor tehnologii pe autovehiculele fabricate in prezent le face pe acestea nu doar mai "curate", ci si mai eficiente din punct de vedere al consumului de carburant, chiar in comparatie cu cele de acum numai 3-4 ani.
Guvernul a definitivat forma noii taxe auto, aplicata sub forma... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 17:55