Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, ca se va stradui sa elimine contributia de 2% din cifra de afaceri pentru societatile care produc energie pe baza de carbune. In replica, producatorii de energie regenerabila spun ca masura este o "discriminare evidenta".
"Taxa de 2% pe cifra de afaceri noi ne vom stradui sa o eliminam pentru companiile care produc energie pe baza de carbune, pentru ca deja sunt impovarate de certificate, nu mai poti sa le impovarezi si cu altceva", a spus Anton Anton.
In ceea ce priveste certificatele de CO2, ministrul Energiei a afirmat ca acestea reprezinta "una dintre marile probleme", deoarece valoarea lor ajunge la aproape 40% din cifra de afaceri.
"Una dintre marile probleme pe care le avem sunt certificatele, cel putin la CEO, valoarea certificatelor reprezinta aproape 40% din cifra de afaceri. Nu va imaginati ca nu am discutat chestia asta, dimpotriva, am discutat-o si este o situatie la care noi nu ne-am asteptat, am vorbit si cu comisarul european si i-am prezentat, 'uite asta e curba pe care ne-ati prezentat-o noua cand s-au inventat certificatele astea' si curba asta de acum, reala, este complet alta.
Adica am ajuns la niste preturi pe care nu le putem suporta, la care nu ne-am asteptat si lucrul asta nu e normal si noi suntem la minister in pozitia in care incercam sa cream o schema prin care sa ajutam CEO si nu numai pe CEO sa reduca aceasta povara a certificatelor.
Certificatele au fost inventate la nivel... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 11:22
Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) a aprobat, vineri, pachetul de reglementari pentru comercializarea energiei electrice produse in centrale electrice din surse regenerabile de catre prosumatori, potrivit unui comunicat al institutiei.
"Ordinele aprobate astazi ofera cadrul de reglementare pentru asigurarea dreptului consumatorilor finali de a deveni prosumatori si de a fi remunerati pentru energia electrica livrata in retea, masuri necesare pentru deschiderea de noi perspective pentru consumatorii finali, inclusiv prin inlesnirea conditiilor de participare a acestora la piata de energie electrica in calitate de prosumatori", au explicat reprezentantii autoritatii.
Astfel, ANRE a elaborat ordinul pentru aprobarea regulilor de comercializare a energiei electrice produsa in centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrica instalata de cel mult 27 kW apartinand prosumatorilor care instituie cerintele cumulative pe care trebuie sa le indeplineasca un consumator final de energie electrica ce detine o centrala electrica de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere electrica instalata de cel mult 27 kW pe loc de consum pentru certificarea calitatii de prosumator, precum si incheierea contractului de vanzare-cumparare a energiei electrice produsa si livrata in reteaua electrica, intre prosumator si furnizorul de energie cu care acesta are incheiat contract de furnizare a energiei electrice,... mai mult
Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 12:18
Energia electrica generata din surse regenerabile de persoanele fizice, asa-numitii prosumatori, ar trebui preluata in retea de la 1 ianuarie 2019, factura urmand sa fie compensata, insa nici Autoritatea Nationala de Reglementare (ANRE), nici furnizorii nu stiu cum poate fi realizat practic acest lucru.
ANRE a organizat, luni, o sedinta publica pentru discutarea pachetului de reglementari referitor la comercializarea energiei electrice produse in centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrica instalata de cel mult 27 kW apartinand prosumatorilor, adica producatori si consumatori in acelasi timp.
La discutii au participat Viorel Alicus, director in ANRE, alti reprezentanti ai reglementatorului si ai furnizorilor, ai distribuitorilor, ai producatorilor din surse regenerabile, ONG-urilor de mediu, dar si prosumatori care deja injecteaza energie in retea, fara a primi nimic in schimb.
O modificare legislativa din vara acestui an permite prosumatorilor sa primeasca pentru energia livrata in retea un pret egal cu media de pe piata spot din anul anterior, factura urmand sa fie compensata de furnizori.
Insa din discutii a reiesit ca nici reprezentantii furnizorilor, nici cei ai ANRE nu sunt pregatiti pentru asta si nu cunosc inca modul in care acest lucru se va face practic.
"Ca sa fac prognoza pentru fiecare prosumator in parte, cum facem cu dezechilibrele? Ni le asumam, dar cum? Eu nu inteleg ce inseamna acest dezechilibru pe care il preiau. Nu... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2018, ora 14:42
Legea privind preluarea in retea a energiei generate de micii producatori poate fi aplicata rapid, intrucat nu creeaza avantaje de natura ajutorului de stat, insa Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) trebuie sa elaboreze un mecanism de implementare pentru care ar trebui consultata Comisia Europeana, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
"Consiliului Concurentei sprijina si faciliteaza aplicarea cat mai rapida a prevederilor legii privind vanzarea energiei produse de prosumeri (sau prosumatori, cum sunt numiti consumatorii de energie care sunt si mici producatori, in acelasi timp - n.r.) ", a afirmat el.
Chiritoiu a explicat ca, la ora actuala, la nivel european, nu s-a conturat un cadru omogen si unitar care sa reglementeze regimul juridic al prosumerilor, astfel ca mai multe state membre, precum Franta, Germania, Danemarca sau Croatia, au solicitat si au obtinut aprobarea Comisiei Europe pentru diversele scheme de sprijin menite sa incurajeze productia de energie din surse regenerabile de catre micii producatori, persoane fizice sau juridice.
"In cazul Romaniei, consideram ca legea aprobata de Parlament, care prevede vanzarea energiei produse de prosumeri la pretul mediu ponderat de pe PZU din anul anterior, nu creeaza un avantaj de natura ajutorului de stat, deoarece reprezinta pretul pietei, respectiv o referinta obiectiva si realista, in acest scop fiind insa necesara expertiza si certificarea... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 12:51
Mai multi producatori de energie fotovoltaica dau in judecata Romania, fiind nemultumiti de faptul ca statul a micsorat numarul de certificate verzi promise, urmand ca recuperarea acestora sa fie amanata pentru urmatorii ani.
Producatorii de energie sunt din Austria, Germania, Olanda, Romania si Cipru. Acestia au depus o cerere arbitrala impotriva Guvernului Romaniei la Centrul International de solutionare a litigiilor in materie de investitii (ICSID), din Washington.
Potrivit Business Review, acestia sustin ca ar fi inregistrat pierderi in investitii din cauza deciziei de a reduce schema de subventionare in domeniul energiei regenerabile.
"Cererea de instituire a procedurilor de arbitraj" impotriva Ministerului Energiei din Romania a fost inregistrata oficial la ICSID, marti, 12 iunie 2018.
Iat companiile care dau in judecata tara noastra: LSG Building Solutions GmbH (Austria), Pressburg UK GmbH (Germania), Green Source Consulting GmbH (Austria), Solluce Romania 1 BV (Olanda), Risen Energy Solar Project GmbH (Cipru), Core Value Investments GmbH & Co KG Gamma (Germania), Core Value Capital GmbH (Austria), SC LJG Green Source Energy Beta SRL (Romania), Anina Pro Invest Ltd (Cipru) si Giust Ltd (Cipru) . ...citeste mai departe despre "Mai multi producatori de energie fotovoltaica dau in judecata Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 23:55
Conceptul de cogenerare defineste productia simultana in aceeasi instalatie si cu acelasi combustibil a energiei electrice si termice. Este o tehnica deosebit de eficienta si reprezinta o parte din strategia Uniunii Europene de a utiliza eficient energia.
Producerea combinata de energie electrica si caldura economiseste energie, creste securitatea in aprovizionarea cu energie si reduce foarte mult costurile. Acest concept se adreseaza tuturor tipurilor de consumatori: casnici si industriali, complexe comerciale, scoli, municipalitati, etc.
Cogenerarea cu randament ridicat presupune realizarea unor economii de cel putin 10% fata de valorile de referinta ale productiei separarate de energie electrica si termica. Principalul argument in favoarea cogenerarii este reducerea consumului de combustibil si a emisiilor de gaze cu efect de sera, obiective pe care tarile din Uniunea Europeana cauta sa le indeplineasca in urma ratificarii Protocolului international de la Kyoto.
Cogenerarea prezinta deci o serie de avantaje de natura tehnica, economica si cu impact ecologic asupra mediului inconjurator. Realizarea economiei de combustibil, in cazul cogenerarii se explica, prin eficienta acestuia, procesul termodinamic fata de producerea separata a caldurii si energiei electrice.
Pe acest fond general, nu trebuie neglijata nici dorinta utilizatorilor de a deveni independenti de utilitatile publice. Modulul de cogenerare Vitobloc 200 EM 6/15 de la Viessmann este una din... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 12:27
Datele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) arata ca, in perioada 2014-2015, vor mai fi puse in functiune capacitati de producere a energiei regenerabile de circa 2.500 de MW, a declarat, miercuri, Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), prezent la un evenimentul de lansare a Asociatiei Romane pentru Biomasa si Biogaz.
In 2014-2015, pe baza dosarelor de autorizare de infiintare depuse la ANRE, vor mai intra in functiune noi capacitati energetice de circa 2.500 de MW de energie regenerabila. Dintre acestea, pe biomasa sunt proiecte de doar 48 de MW, reprezentand cel mai timid sector', a aratat Calota.
Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totala de 4.711 MW, la finele lunii aprilie, potrivit datelor Transelectrica. Astfel, in sistem, existau proiecte eoliene cu o putere de 2.879 de MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.174 de MW, microhidrocentrale de 559 de MW si proiecte pe baza de biomasa cu o putere cumulata de 99 de MW.
La finele lunii februarie, in sistem, erau instalate capacitati de productie a energiei regenerabile de 4.582 de MW. Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura lunara la electricitate.
Consumatorii de energie electrica din Romania au platit anul trecut... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:58
Operatorii din sectorul de distributie al energiei vor avea la dispozitie fonduri europene pentru implementarea retelelor si a contoarelor inteligente in perioada 2014-2020, a declarat, luni, Viorel Beltechi, director general al Organismului Intermediar pentru Energie, din cadrul Ministerului Economiei, prezent la o conferinta pe teme de profil.
"Am reusit sa concepem opt proiecte pilot, pentru fiecare regiune de distributie a energiei din tara, pentru implementarea contoarelor si retelelor inteligente", a precizat Beltechi.
La randul sau, Calin Vilt, consilier in cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, a precizat ca problema finantarii contoarelor inteligente este una care dateaza de mai multi ani.
"De cand a aparut ideea de smart grid ne-am confruntat cu probleme de finantare, in conditiile in care bugetul de stat nu ar putea sustine astfel de investitii", a mentionat Vilt, prezent la acelasi eveniment.
Fondurile europene pentru energie, incluse in Programul Operational Infrastructura Mare
Contoarele si retelele inteligente permit monitorizarea computerizata, in timp real, a consumului si a problemelor care apar in sistem. De asemenea, oficialul Ministerului Economiei a mai spus ca, in perioada 2014-2020, fondurile europene pentru energie vor fi incluse in Programul Operational Infrastructura Mare.
Pot accesa fonduri europene producatorii de energie regenerabila, dar si operatorii de transport al energiei si gazelor,... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 14:57
Guvernul german va renunta in totalitate la productia de energie nucleara pana in 2020, procesul urmand sa se deruleze gradual, a declarat, luni, secretarul de stat din Ministerul Mediului Juergen Becker, pentru Reuters.
"A fost luata o decizie pentru inchiderea a opt centrale pana la sfarsitul acestui an, iar acestea nu vor fi in mod sigur reactivate. Restul de noua centrale ramase vor fi inchise pana la sfarsitul deceniului. Japonia ne-a aratat ca in cazul unui eveniment neprevazut riscul este prea mare pentru a continua cu energia nucleara. Este bine sa dezvoltam alte surse de energie intr-o tara civilizata", a spus el.
O renuntare treptata ar afecta profiturile marilor companii de utilitati RWE, E.ON, EnBW si Vattenfall cu sute de milioane de euro anual, noteaza Reuters.
Comentariile oficialului vin in contextul anuntului de luni al asociatiei industriei energetice din Germania, potrivit caruia tara a devenit un importator net de energie, mai ales din Franta, unde compania de stat EDF opereaza 58 de reactoare.
Becker a fost prezent luni la o conferinta a Agentiei Internationale pentru Energie Regenerabila in Emiratele Arabe Unite. Cancelarul german Angela Merkel a subliniat repetat ca o decizie privind energia nucleara nu a fost luata, guvernul urmand sa analizeze rapoartele a doua comisii separate, din care una a tinut prima sedinta luni.
"Toate aspectele unei posibile renuntari la energia nucleara trebuie discutate, cantarite si cuantificate", a spus,... mai mult
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 18:09