Piata carnii de pasare din Romania se confrunta cu supraproductie, importuri masive, dar si cu campanii media negative, legate de utilizarea hormonilor si a proteinelor interzise, afirma presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP), Mary Pana.
"Piata carnii de pasare este total diferita de cea a carnii de porc pentru ca aici ne confruntam cu o supraproductie. Avem un nivel de 120% fata de necesarul de consum si ne confruntam cu importuri masive. Pot sa va spun ca numai doua unitati mari din Brazilia produc de aproape patru ori mai mult decat cinci unitati mari europene. Problema Romaniei pe langa partea de supraproductie si de orientare mai dificila spre export este reprezentata de Ucraina, care de 2-3 saptamani are o triplare - un cadou din partea CE, a DG Trade - a cantitatii pe contingent tarifar. Ucraina s-a dezvoltat foarte mult, si-a facut unitati de transare in Slovenia, Olanda si Romania. Din Polonia aducem cantitati mari de pasare congelata", a declarat presedintele ACEBOP.
De asemenea, seful ACEBOP apreciaza ca, pe langa partea comerciala propriu-zisa, piata carnii de pasare se confrunta de o luna de zile cu campanii media negative, finantate de companii din afara tarii.
"De o luna de zile ne confruntam cu campanii media negative, legate de hormoni, proteine interzise, copii cu obezitate si rezistenta la antibiotice, uitand ca de fapt noi traim intr-o Uniune Europeana de multi ani si chiar daca am vrea sa... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 15:19
Reducerea TVA la carne si produse din carne, diminuarea birocratiei si sustinerea industriei alimentare pentru promovarea produselor romanesti la export au fost printre subiectele dezbatute si analizate "cu patos", timp de doua zile, de catre autoritati si mediul de afaceri din Romania, in cadrul unui seminar dedicat in totalitate acestui sector care ruleaza anual afaceri de 3,5 miliarde de euro.
Discutiile s-au axat si pe modele de business aplicate de producatorii de profil din Romania, dar si pe integrarea productiei, in vederea cresterii profitabilitatii operatorilor economici, fiind de altfel premiate 15 companii care desfasoara o activitate in sectorul de producere si procesare a carnii, care s-au evidentiat pe piata interna prin integrarea productiei si ca model de business.
Anul 2015 se prefigureaza a fi un reper important pentru producatorii si procesatorii romani de carne, mai ales ca proiectele agricole integrate vor primi un punctaj mai mare si vor avea prioritate la finantare in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.
Ce sustin reprezentantii autoritatilor
Reprezentantii autoritatilor sustin orientarea producatorilor romani din sectorul agroalimentar catre integrarea productiei, mai ales ca Ministerul Agriculturii a introdus in noul PNDR acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi in vederea trecerii catre productia pentru piata si infiintarea de centre de procesare vor avea numai de castigat.
'Producatorii romani... mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 09:15
Producatorii de carne de porc solicita autoritatilor amanarea platii TVA la carne pentru 6 luni si reducerea TVA la 9%, intrucat exista riscul ca fermierii din acest sector sa dea faliment, potrivit presedintelui Federatiei Nationale PRO AGRO, Alex Jurconi.
"Vrem amanarea platii TVA la carne de porc de la 1 noiembrie pentru 6 luni si reducerea TVA la carne si produse din carne de la 1 ianuarie. Impactul bugetar la o prima analiza a masurii de amanare la plata a TVA pe lantul carnii de porc trebuie sa fie de aproximativ 100 de milioane de euro. Reducerea TVA pe lantul carnii de porc, de pasare, oaie si vita de la 24% la 9% ar avea un impact asupra bugetului de circa 300 de milioane de euro. Scaderea temporara a incasarilor din TVA pe lantul carnii, indiferent de ce specie vorbim, va fi compensata rapid de scoaterea la suprafata a economiei subterane, de cresterea consumului datorita repozitionarii preturilor la raft, de scaderea fraudei fiscale in general, pentru ca TVA este doar o masura antifrauda, dar vorbim de impozit pe profit, de munca la negru, de plata tuturor taxelor", a explicat Alex Jurconi, in cadrul unei conferinte de presa organizata la standul PRO AGRO de la Indagra, citat de Agerpres.
Pierderi mari in aceasta toamna
Potrivit fermierilor din domeniu, in perioada august - octombrie 2014 preturile platite fermierilor au scazut cu 25%, iar pierderile fata de costurile de productie au ajuns saptamana trecuta la circa 136 de lei/animal livrat. Desi... mai mult
Joi, 30 Octombrie 2014, ora 15:32
Industria avicola romaneasca se afla "in suferinta" din punct de vedere financiar, multe societati fiind la ora actuala in insolventa, iar singurele solutii pentru redresarea sectorului ar fi reducerea evaziunii fiscale si a TVA, a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.
"Industria avicola nu si-a revenit dupa scandalul de anul trecut, iar din punct de vedere financiar este in suferinta. Ne confruntam la ora actuala cu multe insolvente, cu probleme legate de evaziune fiscala, cu concurenta neloiala si cu o piata neagra pe care o estimam la 40%. Deocamdata suntem in asteptarea unor masuri despre care se discuta toata ziua, dar care ar salva industria avicola romaneasca, si ma refer, in primul rand, la reducerea TVA", a subliniat presedintele UNCPR.
Acesta a precizat ca la ora actuala carnea de pasare se vinde "la un pret de nimic", neschimbat de peste trei ani de zile, fiind chiar mai ieftina decat ciupercile.
"Acum carnea de pui este mai ieftina decat ciupercile. Avem pe rafturile magazinelor preturi de 11 lei/kg, de 10,5 lei/kg si chiar de 9 lei/kg, cu tot cu TVA, in unele magazine care fac promotii. Este un pret de nimic. El pleaca de la poarta fermei la 6,80 lei/kg pe carcasa, care este materia prima pentru industrie. Anul trecut a fost de 7,5 lei/kg, la inceputul anului de 7 lei/kg, iar acum este de 6,8 lei/kg. De peste trei ani de zile avem acelasi pret la carnea de pasare. Cred ca pentru producatori ar fi... mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 16:21
ONCOS Grup, unul dintre cei mai mari producatori si distribuitori de carne de pui, oua pentru consum, paine si produse de patiserie din Vestul tarii, demareaza un amplu proces de restructurare a business-ului.
Necesitatea restructurarii vine in contextul scaderii puterii de cumparare a populatiei si a lipsei unei finantari corespunzatoare a afacerii, ce au cauzat un dezechilibru financiar companiei.
Decizia are ca obiectiv insanatosirea afacerii, care sa ii permita sa isi continue activitatea in mod avantajos pentru clienti, parteneri si furnizori si profitabil pentru companie.
Procesul presupune restructurarea activitatii ONCOS Prod impreuna cu specialisti in business restructuring si reorganizarea S.C. ONCOS S.A. la cererea companiei. In cadrul procesului de redresare obiectivele sunt pastrarea locurilor de munca, a structurii centrelor de productie si a celor de distributie si vanzare. Grupul ONCOS a incheiat anul 2013 cu o cifra de afaceri de peste 148.000.000 lei.
"In ultimii ani am resimtit puternic efectele crizei economice, care s-au vazut atat in scaderea puterii de cumparare a consumatorilor, cat si in lipsa unor surse de finantare viabile pe piata. ONCOS este un business antreprenorial, romanesc, ce nu beneficiaza de sprijinul unui grup sau al unui investitor care sa sustina afacerea si in conditii economice dificile. In acest context, restructurarea business-ului grupului a venit ca o solutie fireasca si necesara pentru insanatosirea acestuia. Pe... mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 12:50
Evaziunea fiscala a ajuns atat de departe incat multe fabrici importante din domeniile panificatiei si carnii ar putea intra in insolventa in urmatoarea perioada, afirma ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Pe zona de panificatie sunt mai multe fabrici care sunt in pericol de insolventa. Nu mai vorbesc de zona de carne, unde sunt fabrici mari. Am ramas surprins sa constat la una dintre cele mai mari fabrici din Romania, infiintata dupa 1989, e-adevarat, dar cu o traditie de 20 de ani, care imi spunea ca anul trecut este primul an in care nu a reusit sa incheie pe profit. Nu pot sa va dau nume", a declarat Constantin pentru Mediafax.
TVA redusa s-ar putea aplica din 2014 si la carne si legume - fructe
Ministrul crede ca problemele pe care le au marile fabrici sunt un semnal de alarma si, din acest motiv, vrea sa aiba succes experimentul cu TVA redusa la paine.
"Pentru ca, daca va avea succes, de la 1 ianuarie 2014 putem sa il extindem si la carne, si la legume-fructe. Evaziunea este enorma si trebuie sa o combatem prin aceste masuri", a adaugat ministrul.
El a aratat ca fabricile au probleme nu pe fondul scaderii consumului, ci din cauza evaziunii.
"Va dau un exemplu la pui. Anul trecut am exportat pui de 250 milioane euro. Mai mult decat am importat. Balanta este pentru prima data pozitiva. Exportam foarte mult, dar cu toate acestea industria nu sta bine, pentru ca pe piata interna are o competitie neloiala prin evaziunea fiscala. Si din acest... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 16:00
Peste jumatate dintre romani si-au schimbat obiceiurile privind consumul de carne in urma scandalului carnii de cal, iar 14,26% au declarat ca au cumparat mai multa carne de pui ambalata provenita de la producatori cunoscuti, releva datele raportului "Criza carnii de cal fata in fata cu consumatorul roman", realizat de Rogalski Grigoriu Public Relations, dat luni publicitatii.
Subiectul carnii de cal etichetate drept carne de vita este cunoscut de peste 96% dintre consumatori si a devenit o tema pe agenda lor. Astfel, noua din zece consumatori au discutat despre subiect cu cineva din universul lor (familie, prieteni sau colegi), acest rezultat calificand recentul scandal ca unul dintre cele mai virale subiecte sociale din ultimele 12 luni.
Fiind intens mediatizat, chiar daca lipsit de dovezi privind afectarea directa a sigurantei consumatorilor, subiectul a creat suspiciuni legate de originea carnii in general si a generat schimbari de comportament pentru mai bine de jumatate dintre respondenti.
Cei mai multi dintre acestia se indreapta spre carnea de pui ambalata provenita de la producatori cunoscuti (14,26%), in timp ce 7,75% au declarat ca nu au mai cumparat deloc carne de vita.
Cand vine vorba despre achizitia carnii in care au incredere, cele mai importante trei criterii mentionate raman marca de producator (63% dintre respondenti), tipul de carne din care e preparat produsul (55% dintre consumatorii chestionati) si informatiile care atesta originea si... mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 15:59
Scandalul interntional privind carnea de cal etichetata drept carne de vita a dat ocazia producatorilor romani sa isi demonstreze seriozitatea si calitatea produselor, sustine patronul abatorului Doly Com din Botosani, al carui nume a fost mentionat in cadrul anchetelor.
"Noi speram sa se reia comenzile la un nivel mai inalt decat pana acum, atat timp cat am demonstrat ca am fost corecti si producem la cele mai inalte standarde de calitate si trasabilitate. Sper sa intarim pozitia noastra pe piata si increderea clientilor actuali si asteptam clienti noi", a afirmat Iulian Cazacut, proprietarul Doly Com pentru Agerpres.
El sustine ca, odata cu mediatizarea fraudei alimentare, comenzile au scazut, insa considera ca piata isi va reveni o data cu "lamurirea situatiei".
Patronul Doly Com nu poate estima prejudiciile financiare inregistrate de compania sa de la declansarea scandalului, insa afirma ca un astfel de calcul va putea fi facut abia peste trei luni.
Doly Com a avut, in 2012, o cifra de afaceri de peste 34 de milioane de euro, realizata in special din exporturile de carne de bovina si de cal.
Compania din Botosani a exportat anul trecut 2.135 de tone de carne de vaca si 427 de tone de carne de cal. mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 13:02
Exportatorii romani de carne si mezeluri ar putea avea drept de export liber in China pana la finalul anului, afirma directorul Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Mihai Visan. De asemenea, negocierile cu Rusia sunt in derulare.
Romania se confrunta cu probleme la capitolul exporturi de carne nu doar in afara Uniunii Europene, ci si in interiorul acesteia. Producatorii locali de carne de porc sunt nevoiti sa indeplineasca o lunga lista de cerinte inainte de a li se permite sa isi exporte produsele
Despre capacitatea de productie din industria carnii, orizontul de extindere a afacerilor de profil din Romania si efectele secetei a vorbit, pentru Business24, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, Mihai Visan.
Conform INS, exporturile de produse agroalimentare in afara Uniunii Europene au cunoscut un avans substantial, de peste 56%. Au inceput producatorii din Romania sa se orienteze catre piete din afara Uniunii din cauza crizei sau care ar fi motivele cresterii?
Mai mult ca sigur ca producatorii capabili sa faca export sunt interesati sa isi diversifice destinatiile si sigur ca dupa UE mai sunt si alte piete atractive - Rusia, China, tarile din est - unde incercam sa marim ponderea pe piata, chiar daca foarte modesta.
O problema pe care o avem in ceea ce priveste exportul produselor de origine animala este incheierea unor intelegeri veterinare intre statele despre care vorbeam si Romania. Negocierile sunt in desfasurare si sunt sigur ca, daca se va... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 15:09