Modelul atestatului de producator, pe care producatorii agricoli sunt obligati sa il detina pentru a putea sa comercializeze produsele agricole, a fost aprobat printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.
Conform Legii nr. 145/2014, certificatul de producator este inlocuit cu atestatul de producator, document obligatoriu, in baza caruia producatorii pot sa vanda produsele agricole.
Modelul acestui act a fost aprobat prin Ordinul MFP nr. 1846/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 881 din 4 decembrie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data.
Noile reglementari stabilesc ca primarii elibereaza atestate de producator cu respectarea urmatorului regim de completare a acestora.
Descarca documentul oficial si afla care este regimul sau de completare pe AvocatNet.ro. mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 13:41
1Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli este nemultumita de preturile de achizitie a produselor agricole in 2013 practicate de marii angrosisti si roaga reprezentantii Guvernului sa intervina pe piata.
Intr-o scrisoare adresata ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, premierului Victor Ponta si presedintelui Traian Basescu, LAPAR semnaleaza ca producatorii agricoli vin dupa un an greu, in are seceta i-a decapitalizat, iar in 2013, cand situatia productiilor este ceva mai buna, preturile practicate pe piata acopera cheltuielile de productie in proportie de 70-80%, angrosistii profitand de faptul ca producatorii agricoli nu au spatii de depozitare sau sunt decapitalizati.
'Asadar, va rugam ca Guvernul Romaniei sa intervina pe piata, dupa modelul celorlalte state europene, atunci cand angrosistii detin monopolul in achizitia de produse agricole', se spune in scrisoare. mai mult
Sambata, 27 Iulie 2013, ora 14:46
Producatorii agricoli isi vor putea vinde produsele in piete doar pe baza unui card de acces, conform unui act normativ lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Agriculturii. Mai mult chiar, acestia vor trebui sa noteze, la sfarsitul zilei, cantitatile vandute in ziua respectiva.
Producatorii agricoli persoane fizice isi vor comercializa produsele doar in spatii special amenajate in piete agroalimentare, targuri sau piete volante, ce vor ocupa cel putin 20% din totalul spatiilor de vanzare existente, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Agriculturii (MADR).
Vanzarea in spatii special amenajate nu este singura obligatie instituita de proiectul de act normativ.
Citeste mai multe despre pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 10:21
Micii producatori pot vinde in continuare produsele in piete, in baza unui certificat de producator valabil, ca si pana acum, iar comertul ocazional cu produse agricole este exceptat de la obligativitatea detinerii aparatelor de marcat electronice fiscale, se arata intr-un comunicat al MADR, informeaza Mediafax."In ceea ce ii priveste pe micii producatori agricoli care care doresc sa-si valorifice productia in piete, oboare sau targuri, acestia trebuie sa aiba certificat de producator eliberat in baza Hotararii Guvernului nr.661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producator - act normativ in vigoare. Conform art.1, alin.(1) al acestui act normativ, certificatul de producator constituie actul doveditor al provenientei produselor agroalimentare pe baza caruia acestea pot fi comercializate in piete, targuri, oboare sau in alte locuri stabilite de consiliile locale", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), referitor la OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.
Potrivit MADR, micii producatori pot sa vanda in continuare produsele in piete, in baza certificatului de producator valabil, ca si pana acum.
"Referitor la afirmatiile privind obligativitatea detinerii de case de marcat de catre producatorii agricoli care isi vand produsele in piete, targuri, oboare, privind obligatia operatorilor economici... mai mult
Luni, 26 Aprilie 2010, ora 17:11