Grupul petrolier rus Lukoil a raportat luni un profit net de 619 miliarde ruble (8,3 miliarde euro), in crestere cu aproape 48% fata de un profit de 418,8 miliarde ruble inregistrat in anul 2017, in timp ce vanzarile au crescut cu 35,4% pana la 8.035 miliarde ruble, informeaza un comunicat de presa al companiei.
"Cresterea s-a datorat in principal preturilor mai mari la hidrocarburi, deprecierii rublei, cresterii volumului tranzactiilor cu petrol precum si cresterii vanzarilor de gaze", a precizat Lukoil.
Faptul ca pretul petrolului a avut un impact major asupra rezultatelor Lukoil este evident in rezultatele pe trimestrul patru 2018, cand vanzarile companiei au crescut cu doar 11,4% pana la 2.043 miliarde ruble, din cauza pretului mai mic la petrol si produse rafinate.
De asemenea, in 2018 productia realizata de rafinariile din grupul Lukoil a crescut cu 0,4%, pana la 63,8 milioane tone de produse rafinate, iar cresterea s-a datorat unui grad mai mare de utilizare a rafinariilor din Perm, Volgograd, Italia si Romania. Productia rafinariilor din Europa a ramas practic neschimbata la 22,8 milioane de tone. "Productia mai mare la rafinariile din Romania si Italia a fost contracarata de scaderea volumului productiei la rafinaria din Burgas ca urmare a unor lucrari de mentenanta", a precizat grupul rus.
Lukoil este al doilea mare producator de titei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridica la aproximativ 1,3% din rezervele globale.
Lukoil... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 16:03
Urmatorii 10-15 ani vor fi o perioada de dezvoltare stabila pentru industria petroliera, iar preturile vor ramane relativ ridicate, la 60-70 de dolari per baril, a declarat miercuri directorul general al grupului petrolier rus Lukoil, Vagit Alekperov, transmite Reuters.
Cotatia barilului de petrol a crescut cu aproximativ 20% de la inceputul anului, gratie unui acord de reducere a productiei convenit de Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu alti mari producatori de petrol care nu sunt membri ai cartelului, precum Rusia.
Intr-un discurs tinut miercuri in camera superioara a Parlamentului rus, Vagit Alekperov a spus ca exista motive sa credem ca pretul petrolului va fi unul relativ ridicat, avand in vedere impactul pe termen lung al colapsului preturilor in 2014, precum si prognozele care arata spre o incetinire a productiei de petrol a SUA.
"Diminuarea investitiilor dupa scaderea pretului in 2014 trebuie sa aiba un efect. Lumea nu i-a simtit consecintele inca. Din cauza inertiei semnificative din industria petroliera si a lungului ciclu de la investitii pana la demararea productiei, estimam ca efectul real al diminuarii investitiilor va fi resimtit abia incepand din 2022", a spus Alekperov.
In 2014, pretul petrolului s-a prabusit din cauza ca statele OPEC au decis sa mentina acelasi nivel al productiei in pofida faptului ca piata mondiala era supra-aprovizionata, ca urmare a cresterii productiei de petrol de sist in SUA si a cresterii modeste a... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 09:50
Grupul petrolier rus Lukoil a raportat miercuri o crestere anuala de peste 50% a profitului net in trimestrul al doilea, gratie majorarii pretului petrolului si deprecierii rublei rusesti.
In perioada aprilie-iunie 2018, Lukoil a realizat un profit net de 167,3 miliarde ruble (2,5 miliarde de dolari), cu 53,4% mai mult decat profitul net de 109,1 miliarde ruble inregistrat in trimestrul al doilea al anului trecut, dar sub estimarile analistilor intervievati de Reuters, care mizau pe un profit net de 171 miliarde ruble. Vanzarile Lukoil in trimestrul al doilea au crescut si ele cu 26,1%, pana la 2.056 miliarde ruble, informeaza Reuters.
De asemenea, in primele sase luni ale acestui an Lukoil a realizat un profit net de 276,4 miliarde ruble, in crestere cu 37,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce vanzarile au crescut cu 32,1% pana la 3.686 miliarde ruble.
"Cresterea s-a datorat in principal preturilor mai mari la hidrocarburi, majorarii volumului tranzactiilor cu petrol, deprecierii rublei in raport cu dolarul si moneda euro, precum si cresterii vanzarilor de gaze" a informat grupul Lukoil.
In prima jumatate a acestui an, productia de produse rafinate la rafinariile din grupul Lukoil au crescut cu 0,6% in ritm anual, pana la 30,9 milioane tone. In schimb, productia rafinariilor europene a fost mai mica cu 1,5% in prima jumatate a acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, din cauza lucrarilor de mentenanta efectuate la... mai mult
Joi, 30 August 2018, ora 10:16
Compania petroliera rusa Lukoil - al doilea cel mai mare producator de petrol din Rusia - a anuntat joi ca a convenit cu societatea austriaca AMIC Energy Management GmbH asupra vanzarii in proportie de 100% a activelor Lukoil-Ukraina, care detine 240 de benzinarii si sase spatii de depozitare de petrol pe teritoriul statului ucrainean, pentru a 'optimiza structura activelor', relateaza joi agentiile Reuters si Ria Novosti.
Negocierile ar fi fost initiate de firma austriaca, care a manifestat interes fata de activele companiei ruse in Ucraina.
Vicepresedintele Lukoil, Vadim Vorobiev, a estimat ca vanzarea benzinariilor din Ucraina companiei austriece AMIC va permite "optimizarea structurii activelor si a sistemului de gestionare a retelei de distributie in Europa de Est".
La ora actuala, partile se pregatesc sa semneze un contract de vanzare-cumparare. Aspectele financiare ale tranzactiei nu sunt facute publice.
Lukoil-Ukraina figureaza printre cei cinci lideri pe piata de combustibil in Ucraina dupa numarul de statii si volumul vanzarilor cu amanuntul a produselor petroliere. Compania planifica investitii de cel putin 141 milioane dolari in activele sale in Ucraina in perioada 2014-2019, insa de cand a inceput conflictul in estul Ucrainei compania rusa s-a aflat sub presiunea fortelor politice radicale locale.
Potrivit Ria Novosti, combatanti ucraineni din organizatia radicala 'Pravai Sektor' au blocat zilele trecute mai multe benzinarii ale Lukoil din... mai mult
Joi, 31 Iulie 2014, ora 12:20
Grupul Lukoil, cel mai mare producator privat de petrol din Rusia, va constitui rezerve de 30 de miliarde de dolari in cinci ani si va diminua investitiile pentru a-si reduce dependenta de pietele financiare, schimbarea de strategie fiind determinata de criza din Ucraina.
Rezervele de 30 de miliarde de dolari ar trebui sa ajute Lukoil sa finanteze viitoare achizitii, dar si in cazul unor perturbari pe pietele internationale, a declarat miliardarul rus Leonid Fedun, actionar al Lukoil, intr-un interviu acordat Bloomberg inaintea adunarii anuale a actionarilor grupului, potrivit Bloomberg.
"Este dificil sa intri pe piata financiara acum atat cu obligatiuni, cat si cu imprumuturi. Bancile sunt speriate, regulile sunt foarte stricte si exista amenintarea sanctiunilor. A existat presiune din partea SUA asupra bancilor", a spus el.
Pentru a-si consolida rezervele financiare, Lukoil va vinde actiuni in valoare de cel putin 1 miliard de dolari pe bursa din Hong Kong, posibil anul urmator, si vrea sa reduca cheltuielile cu investitiile cu un sfert, a afirmat miliardarul.
Noua strategie a Lukoil arata impactul pe care il are asupra marilor companii din Rusia criza relatiilor dintre Moscova si Occident, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a anexat in luna martie regiunea ucraineana Crimeea.
Lukoil a amanat in iunie planurile pentru vanzarea de eurobonduri in valoare de 1,5 miliarde de dolari. "Am cheltuit 20 de miliarde de dolari in fiecare din ultimii doi ani, dar... mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 16:20
Grupul petrolier rus Lukoil nu a primit nicio oferta de preluare si nici nu se asteapta sa primeasca o astfel de oferta, a declarat joi directorul general al companiei Lukoil, Vagit Alekperov, dupa aparitia unor speculatii potrivit carora Lukoil ar putea deveni urmatoarea victima a companiei petroliere de stat Rosneft.
"Ar fi dificil sa ne cumpere pe noi, practic imposibil", a declarat Vagit Alekperov la Adunarea Generala anuala a Actionarilor Lukoil, al doilea mare producator de petrol din Rusia. "Nu am primit nicio oferta" a mai spus Alekperov, transmite Reuters.
De la preluarea TNK-BP pentru 55 de miliarde de dolari, Rosneft a devenit cea mai mare companie petroliera din lume. Directorul sau, Igor Sechin, un apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, a transformat Rosneft intr-un instrument prin care statul poate controla industria petroliera iar analistii sunt de parere ca Rosneft ar putea demara noi achizitii, inclusiv unele de mari dimensiuni.
Rosneft ar analiza preluarea Bashneft si o parte din activele firmei poloneze PKN Orlen
Saptamana aceasta un cotidian rusesc a publicat un articol conform caruia Rosneft analizeaza preluarea companiei petroliere Bashneft precum si o posibila oferta pentru unele din activele companiei petroliere poloneze PKN Orlen.
Lukoil detine patru rafinarii mari pe teritoriul Rusiei si trei in exterior. Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 08:20
Rusia se pregateste pentru un boom petrolier de aceeasi amploare ca cel din SUA, in conditiile in care tehnicile care au declansat revolutia gazului de sist in SUA vor fi aplicate si zacamintelor de petrol neconventional din Siberia, sustine unul dintre directorii unei importante companii petroliere, preluat de Financial Times.
Potrivit lui Leonid Fedun, vicepresedintele Lukoil, Rusia - al doilea producator mondial de petrol dupa Arabia Saudita - va fi capabila sa mentina productia de petrol brut de 10 milioane de barili pe zi pentru anii urmatori, daca guvernul pune in aplicare noile scutiri fiscale promise pentru industrie.
Ministrii au propus o renuntare la impozitul costisitor pe veniturile din activitatile de exploatare a minereurilor pentru companiile care forau la zacamantul Bazhenov.
Fedun a declarat pentru Financial Times ca obiectivul presedintelui Vladimir Putin de a mentine productia de petrol rusesc la 10 milioane de barili pe zi pana in 2020 este "absolut realist", "insa doar daca aceste inovatii fiscale sunt introduse".
Productia din bazinul Bazhenov s-ar putea ridica la 500.000 de barili pe zi
Expertii au plasat de mult timp Rusia in partea de sus a listei tarilor care au potentialul de a reproduce revolutia gazului de sist din America de Nord. Þara dispune de imense resurse neconventionale, de o industrie petroliera sofisticata si de o slaba opozitie a grupurilor de protectie a mediului, care au blocat exploatarea gazelor de sist in unele... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 14:36
Royal Dutch Shell si Lukoil se vor alatura BP si Exxon Mobil, printre alti mari producatori de petrol care au castigat prin licitatie, la sfarsitul saptamanii trecute, dreptul de exploatare a unor zacaminte petroliere uriase in Irak, reprezentand 28% din rezervele tarii.Lukoil din Rusia si partenerul sau norvegian Statoil au obtinut dreptul de dezvoltare a importantului zacamant West Qurna 2, cu angajamentul de ajunge la livrari de 1,8 milioane de barili pe zi in sase ani.
Shell si partenerul Petronas din Malaezia s-au angajat sa ajunga la o productie similara la exploatarea Majnoon.
China National Petroleum, OAO Gazprom si Sonangol din Angola au obtinut la randul lor contracte de exploatare, la licitatiile care au avut loc timp de doua zile pentru atribuirea a zece exploatari.
Guvernul din Irak, stat aflat pe locul trei in lume in functie de rezervele de petrol, vrea sa majoreze productia de petrol la peste 12 milioane de barili pe zi, de la 2,4 milioane barili pe zi in prezent, a declarat ministrul Petrolului, Hussain al-Shahristani.
In urma atribuirii contractelor, Irakul ar urma sa obtina anual 200 de miliarde de dolari. Companiile castigatoare vor investi circa 100 de miliarde de dolari in dezvoltarea productiei.
In iunie, BP si China National au incheiat un acord pentru producerea a 2,85 milioane barili pe zi la exploatarea Rumaila.
Exxon si Shell au convenit, in noiembrie, termenii lansarii dezvoltarii exploatarii West Qurna 1, cu angajamentul de a livra 2,33... mai mult
Luni, 14 Decembrie 2009, ora 22:47