Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat ca Romania incepe, chiar saptamana viitoare, productia unor medicamente impotriva COVID-19. De asemenea, in tara noastra se vor produce si medicamente pentru tratarea diabetului, care pentru moment se gasesc greu in farmacii.
Unul dintre medicamentele care ar urma sa se produca, in Romania, este Plaquenil. Acesta contine hidroxiclorochina, substanta despre care parte dintre medici spun ca ar fi eficienta in tratarea infectiilor cu SARS-Cov-2.
Stocurile care existau in Romania s-au dus spre spitale, pentru tratarea bolnavilor. Cand au aflat ca ar putea fi util, oamenii au cumparat si ei din farmacii Plaquenil. Dar ulterior Ministerul Sanatatii i-a avertizat pe toti sa nu ia acest medicament fara supraveghere medicala, din cauza ca el ar putea prezenta reactii adverse.
Spitalele vor folosi in continuare Plaquenil. Si din cauza ca se gaseste tot mai greu, el va fi produs in Romania, incepand chiar de saptamana viitoare.
"In acest moment s-au importat 500 de kilograme de materie prima si urmeaza sa producem peste 2 milioane de comprimate de Plaquenil de saptamana viitoare. S-a discutat si posibilitatea ca la Antibiotice Iasi sa se produca si alte medicamente care in aceste momente ne sunt necesare", a declarat minstrul Sanatatii, Nelu Tataru pentru Digi 24.
Mai multe detalii despre productia medicametelor cu hidroxiclorochina, dar si a altor tratamente aflate la mare cautare, in aceste zile, in tara noastra, a oferit... mai mult
Duminica, 19 Aprilie 2020, ora 22:41
Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) roaga populatia sa dea dovada de responsabilitate si solidaritate si sa nu isi faca stocuri de Paracetamol sau de alte medicamente.
"Putem fabrica sau importa suficiente cantitati care sa ajunga la toata lumea, dar nu putem face fata solicitarilor daca din panica se cumpara zeci de cutii", spun producatorii de medicamente.
PRIMER, care reuneste cele mai importante 19 situri de fabricatie din tara, are o capacitate insumata instalata de productie anuala de peste 10 miliarde de unitati terapeutice, in practic toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile si nesterile, perfuzabile, topice, si multe altele.
"Numai pe parcursul anului 2019, fabricile din Romania au produs si pus in circulatie o cantitate de peste 300 de milioane de cutii de medicamente" a completat Damian.
Ca sa dam un alt exemplu, tot in 2019, companiile membre PRIMER au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol (200 milioane de comprimate) si 1 milion de cutii de ibuprofen (10 milioane de comprimate), principalele doua medicamente utilizate si in tratamentul simptomelor cauzate de COVID-19. Aceste volume pot fi dublate la solicitarea autoritatilor, iar capacitatile de productie pot creste cu circa 10% daca se suspenda temporar faza de serializare.
"Companiile membre PRIMER pot fabrica pana la 1,5 milioane de cutii de Paracetamol pe luna, daca isi extind capacitatile de productie", a declarat Dr... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 12:01
Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) anunta ca dispune de o capacitate instalata de productie de peste 10 miliarde de unitati si ca poate produce "cantitati suficiente de medicamente in aproape orice forma de prezentare care sa sprijine autoritatile si populatia in batalia contra Coronavirusului".
PRIMER, care reuneste cele mai importante 19 situri de fabricatie din tara, are o capacitate insumata instalata de productie anuala de peste 10 miliarde de unitati terapeutice, in practic toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile si nesterile, perfuzabile, topice, si multe altele.
"Numai pe parcursul anului 2019, fabricile din Romania au produs si pus in circulatie o cantitate de peste 300 de milioane de cutii de medicamente" a declarat Dr Dragos Damian, Director Executiv PRIMER.
Ca sa dam un alt exemplu, tot in 2019, companiile membre PRIMER au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol (200 milioane de comprimate) si 1 milion de cutii de ibuprofen (10 milioane de comprimate), principalele doua medicamente utilizate si in tratamentul simptomelor cauzate de COVID-19.
Aceste volume pot fi dublate la solicitarea autoritatilor, iar capacitatile de productie pot creste cu circa 10% daca se suspenda temporar faza de serializare.
Fabricile de medicamente din Romania sunt in marea lor majoritate noi, astfel incat inglobeaza tehnologie farmaceutica de ultima ora.
Producatorii de medicamente au facut in... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 12:39
PRIMER - Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania - care reuneste 16 situri de fabricatie din tara - atrage atentia ca Romania are fabrici care pot produce la preturi competitive medicamentele despre care s-a aratat ca au creat crize de-a lungul timpului - clonazepam, levodopa, acenocumarol, cisplatin, imunoglobuline, vaccinuri, HIV / SIDA si multe altele - insa lipsa unei strategii nationale a medicamentului si deficitul de comunicare cu autoritatile au facut ca viata pacientilor sa fie pusa in pericol iar statul roman sa devina captive intereselor unor importatori.
"Fabricile de medicamente din Romania, care in ultimii 10 ani au facut obiectul unor extinderi si modernizari ce au insumat 500 milioane de euro si care platesc anual sute de milioane de lei taxe si impozite in tara pot produce orice medicament iesit de sub patent, in orice forma de prezentare. Din pacate insa ani de zile autoritatile din institutiile abilitate nu au discutat cu reprezentantii nostri", sustine Dragos Damian, Director Executiv PRIMER, intr-un comunicat de presa.
"Din acest motiv, in loc sa le gaseasca fabricate in tara, pacientii trebuie sa astepte saptamani in sir pentru ca medicamente uzuale cum sunt cele descrise mai sus sa fie aduse pe nevoi speciale si la preturi mai mari din import", a completat Damian.
Aceasta situatie afecteaza nu numai pacientii, ci si economia Romaniei, deficiul de balanta comerciala in domeniul farma fiind estimat la 2,25 miliarde de... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 17:16
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) solicita Guvernului adoptarea ordonantei de urgenta pentru majorarea sumei alocate medicamentelor in vederea scaderii taxei de clawback, se arata intr-un comunicat remis luni AGERPRES.
APMGR atrage atentia ca dezinteresul autoritatilor fata de aplicarea taxei de clawback diferentiat pune in pericol soarta a milioane de pacienti romani care folosesc medicamente ieftine, acestea fiind primele afectate de lipsa unei decizii referitoare la introducerea calculului diferentiat al taxei clawback.
APMGR trage un semnal de alarma cu privire la situatia extrem de grava la nivelul sistemului de sanatate in contextul in care alte mii de medicamente vor disparea in 2019 si multe linii de productie ale fabricilor romanesti vor fi inchise.
'APMGR a inaintat Ministerului Sanatatii si Ministerului Finantelor Publice mai multe solutii viabile pentru a asigura accesul pacientilor la aceste medicamente generice de o importanta strategica in terapiile pe care le urmeaza, in primul rand prin introducerea metodei de calcul diferentiat al taxei clawback, in functie de pretul de referinta generic', a spus Adrian Grecu, presedintele APMGR.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a validat aceasta solutie ca fiind una viabila, care ar reduce taxa clawback pentru medicamentele ieftine la 18,57% in trimestrul 4 al acestui an, fata de nivelul de 27,53% rezultat din aplicarea modului actual de calcul al taxei, fara a avea un impact... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 12:05
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) si Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) acuza autoritatile ca ignora solutia calculului diferentiat al taxei clawback in ciuda disparitiei a mii de medicamente ieftine si a studiilor de impact care sustin validitatea acesteia.
"Consecintele vor fi majore, iar responsabilitatea este a Ministerului Sanatatii si a Ministerului de Finante care ignora o solutie viabila, cu costuri zero pentru Bugetul de Stat, dar cu efecte benefice pentru pacienti si pentru industria producatoare de medicamente generice", a declarat Adrian Grecu, presedintele APMGR.
APMGR si PRIMER atrag atentia ca, in lipsa unei decizii referitoare la introducerea calculului diferentiat al taxei clawback, alte mii de medicamente vor disparea in 2019, linii de productie ale fabricilor romanesti vor fi inchise, iar disparitia unor medicamente esentiale va genera o reala problema de siguranta nationala, in cazul unei calamitati.
"In aceste zile, producatorii isi fac planurile pentru anul 2019. Lipsa unei solutii imediate referitoare la introducerea calculului diferentiat al taxei inseamna nu numai ca autoritatile nu sunt interesate de soarta a milioane de pacienti, dar si ca asista fara reactie la ceea ce credem ca este un plan elaborat de distrugere a industriei romanesti de medicamente", a declarat Dragos Damian, Director Executiv al Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER).... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 18:29
Prognozele arata ca taxa clawback va ajunge in trimestrul IV la 30%, iar in aceste conditii toate medicamentele care costa sub 25 lei nu vor mai putea fi fabricate in tara, arata un comunicat al PRIMER - Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania.
Cei 8 milioane de pacientii care utilizeaza medicamentele ieftine, in majoritate cu venituri mici si pensionari, nu le vor mai gasi in farmacii incepand cu 2019, apreciaza patronatul.
PRIMER, Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania, reuneste 16 fabrici de medicamente din tara, atrage atentia ca taxa clawback introdusa in 2009 si aplicata exclusiv producatorilor de medicamente, a crescut in trimestrul I din 2018 cu 20% fata de aceeasi perioada a anului 2017 si cu aproape 55% fata de trimestrul I din 2016, ajungand astfel la 24,13%, al treilea procent ca marime de cand taxa a fost introdusa.
"Toate analizele de prognoza facute de analisti arata ca cel tarziu in trimestrul IV din 2018 taxa va atinge nivelul record de 30%", a declarat Dragos Damian, director executiv PRIMER.
"Asta inseamna ca o fabrica de medicamente din tara este obligata la plata a 30% taxa pe cifra de afaceri si 16% impozit pe profit, lucru absolut nesustenabil", a completat Damian.
Citeste si: Medicamentele ieftine promise de PSD risca sa imbolnaveasca Romania. Radiografia care arata de ce o tinem din criza in criza
Taxa clawback si disparitia medicamentelor ieftine din Romania
Taxa clawback a... mai mult
Joi, 10 Mai 2018, ora 13:00
Producatorii de medicamente anunta ca nivelul taxei clawback pe primul trimestrul al anului curent a atins un nou maxim istoric, de peste 26% din vanzarile catre sectorul public, ceea ce va duce la disparitia si mai multor medicamente ieftine de pe piata si la prabusirea industriei farmaceutice locale.
"Ignorarea apelurilor noastre de modificare a formulei de calcul a taxei clawback, prin implementarea calculului diferentiat pentru medicamentele generice, inseamna privarea populatiei cu venituri reduse de cele mai raspandite medicamente de pe piata, care asigura tratamentul, la costuri accesibile, a celor mai multe afectiuni cronice", a declarat Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, intr-un comunicat remis Business24.
Cresterea procentului "p" din calculul taxei clawback la 26,1% in trimestrul 1 al anului 2015, de la 25,23% in trimestrul 4 al anului 2014 este o consecinta directa a cresterii consumului unor medicamente inovative al caror pret a fost mentinut la un nivel foarte ridicat in ultimii ani prin nerespectarea legislatiei privind stabilirea pretului la medicamente.
"Este injust ca producatorii de medicamente generice sa fie taxati pentru finantarea tratamentelor scumpe, prin aplicarea unitara a taxei clawback, intrucat acestia nu sunt responsabili in niciun fel de cresterea in ansamblu a consumului de... mai mult
Marti, 05 Mai 2015, ora 13:53
Google s-a aliat cu producatorul elvetian de medicamente Novartis pentru dezvoltarea de lentile de contact inteligente, care sa imbunatateasca vederea sau sa monitorizeze starea de sanatate a purtatorilor.
Divizia Alcon a Novartis va colabora cu divizia de cercetare Google X a operatorului celui mai folosit motor de cautare pe Internet, pentru crearea unor lentile cu senzori neinvazivi, microcipuri si componente electronice in miniatura, care sa permita monitorizarea nivelului de insulina al diabeticilor sau sa redea vederea persoanelor care nu mai pot citi fara ochelari, se arata intr-un comunicat al companiei elvetiene, relateaza Bloomberg.
Termenii acordului nu au fost dezvaluiti.
Directorul general al Novartis, Joe Jimenez, a afirmat in aprilie, la anuntarea unui plan de restructurare de 28,5 miliarde de dolari, ca ingrijirea ochilor reprezinta unul din cele trei domenii de importanta majora ale grupului, alaturi de medicamentele sub brand propriu si medicamentele generice.
Planul de restructurare a inclus vanzarea diviziilor producatoare de vaccinuri si de produse pentru ingrijirea sanatatii animalelor si achizitia diviziei de medicamente pentru tratarea cancerului a GlaxoSmithKline.
"Este un pas major pentru noi, de a trece dincolo de granita managementului traditional al afectiunilor, incepand cu ochii", afirma Jimenez intr-un comunicat.
Jimenez a declarat luna trecuta, la o intalnire cu investitorii, ca tehnologia va deveni tot mai importanta in... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 16:20