Hidroelectrica a asigurat in aceasta dimineata peste jumatate din consumul national de energie electrica, cu un varf de productie de 3.936 de MW la ora 9:50, reprezentand maximul pentru acest an, se arata intr-un comunicat al companiei, remis, marti, AGERPRES.
Aceasta pe fondul hidraulicitatii specifice acestei perioade a anului, caracterizate de viituri.
"Hidroelectrica a acoperit circa 51% din necesarul de electricitate al Romaniei, pe fondul aportului redus al energiei eoliene in sistem si al retragerii temporare din exploatare a unui grup nuclear. In continuare, societatea noastra produce aproximativ 45% din energia electrica la nivel national. Este o perioada favorabila pentru productia hidro, iar planificarea atenta a mentenantei anuale a agregatelor ne permite sa extragem fiecare MW disponibil acum. Specialistii nostri sunt la posturile de lucru si isi fac treaba pentru care au fost pregatiti. Culegem roadele unei gandiri strategice a business-ului si asiguram in acelasi timp stabilitatea si securitatea Sistemului Energetic National", a declarat Bogdan Badea, presedintele Directoratului Hidroelectrica, citat in comunicat.
Hidroelectrica este lider in productia de energie electrica si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare in Sistemul Energetic National. Compania exploateaza un numar de 208 centrale, cu o putere instalata totala de 6.116 MW.
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis, marti, noi avertizari Cod... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 13:50
Hidroelectrica a castigat procesul cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care i-a interzis exportul de electricitate si a amendat producatorul pentru vanzarea de energie electrica in Ungaria in perioada decembrie 2014 - februarie 2015.
ANRE, institutie aflata in subordinea Parlamentului, a amendat Hidroelectrica pentru ca a vandut energie pe o platforma de trading din Ungaria, administrata de Tradition Financial Services Ltd., pe motiv ca avea obligatia sa vanda toata cantitatea de energie produsa pe platforma OPCOM din Romania.
In opinia EuroInsol, administratorul judiciar al companiei, aceasta interpretare data de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei incalca principiul liberei circulatii a bunurilor in interiorul Uniunii Europene.
Sentinta care a dat castig de cauza Hidroelectrica a fost data de Tribunalul Bucuresti pe 19 noiembrie.
"Hotararea instantei de judecata are o valoare istorica. La momentul ramanerii ...citeste mai departe despre "Decizie istorica in procesul Hidroelectrica vs statul roman" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 17:11
Producatorul de energie Hidroelectrica si-a redus cu 64% soldul datoriilor inscrise la masa credala din iunie 2012, cand a intrat prima data in insolventa, pana in prezent, nivelul acestora coborand de la 4,33 miliarde lei la 1,54 miliarde lei.
Compania este in insolventa din luna februarie, a doua oara in mai putin un an, prima procedura fiind deschisa in perioada iunie 2012 - iunie 2013.
"Pentu prima data din 2010 Hidroelectrica consemneaza la 31 mai 2014 o trezorerie neta pozitiva. La data de 20 iunie 2012, Hidroelectrica inregistra o trezorerie neta negativa de 763 milioane lei, situatie care a determinat Consiliul de Administratie al societatii sa solicite deschiderea procedurii insolventei in vederea reorganizarii. La 31 mai 2014, Hidroelectrica raporteaza un cash flow pozitiv de 68 milioane lei", se arata intr-un comunicat al companiei.
Cresterea veniturilor cu peste 700 milioane lei in 2013 fata de anul precedent, la 3,15 miliarde lei, a facut posibila plata accelerata a datoriilor inscrise la masa credala si inchiderea mai multor linii de credit.
Astfel, compania arata ca a inchis, in perioada martie 2013 - aprilie 2014, linii de credit de la ING (in valoare de 31 milioane lei), Alpha Bank (80 milioane lei) si Banca Transilvania (120 milioane lei). Totodata, Hidroelectrica a rambursat anticipat in aprilie 2014 un credit de investitii de 110 milioane lei contractat de la BERD.
In perioada urmatoare, pe fondul imbunatatirii lichiditatii, compania... mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 15:09
Hidroelectrica a incheiat pe bursa de energie 12 contracte pentru furnizarea de electricitate catre sapte companii, valoarea totala ridicandu-se la 50 milioane lei (aproximativ 11 milioane euro), a anuntat producatorul.
Energia, totalizand 270.970 MWh, urmeaza sa fie livrata in varful aferent perioadei iulie 2014 - decembrie 2016.
Compania a incheiat 4 contracte cu Entrex Services, 3 contracte cu Electrica Distributie Transilvania Sud si cate un contract cu Tinmar, Transformer Energy Supply, C-Gaz & Energy Distributie, Enel Energie si GEN-I Bucharest.
Pretul pachetelor de varf a depasit valoarea de 200 de Lei/MWh, energia de varf cu livrare in anul 2015 s-a vandut la un pret de 205,43 Lei/MWh, iar pretul mediu obtinut pentru energia cu livrare in trimestrul 3 anul 2014 a fost de 202,89 Lei/MWh, precizeaza Hidroelectrica.
Totodata, Enel va primi energie cu livrare in banda pentru anul calendaristic 2016 la pretul de 180,5 Lei/MWh, peste media de 176,3 Lei/MWh aferenta tranzactiilor de acest tip realizate pentru anul 2015, ceea ce, potrivit Hidroelectrica, arata o tendinta de scumpire a electricitatii care va fi livrata in anii mentionati.
Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei. Compania este in insolventa din luna februarie. mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 15:43
Producatorul de energie Hidroelectrica are, incepand cu data de 5 mai, doi noi directori in cadrul Directiei Dezvoltare - Retehnologizare, potrivit unui comunicat al companiei.
Astfel, Aurel Cocioran a fost numit directorul acestei directii si a fost promovat de pe pozitia de manager al Departamentului de Retehnologizare, fiind cel mai tanar director din istoria Hidroelectrica numit pe o functie strategica in companie, se arata in comunicat.
Este unul dintre putinii manageri ai Hidroelectrica care sunt mentinuti sau promovati in urma procesului de selectie desfasurat cu firma Pedersen&Partners in anul 2013.
Aurel Cocioran, 10 ani experienta in domeniul investitiilor complexe in infrastructura energetica
Aurel Cocioran a absolvit Facultatea de Energetica la Universitatea Politehnica Bucuresti in anul 2003, cu dubla specializare in centrale hidroelectrice si inginerie economica. In perioada 2003-2004 a absolvit un Master in Hidroenergetica, la aceeasi universitate, pentru ca in 2010 sa obtina un MBA la Universitatea din Viena in managementul proiectelor si proceselor.
Lucreaza la Hidroelectrica din anul 2003 si are experienta profesionala de peste 10 ani in domeniul investitiilor complexe in infrastructura energetica, din care 6 ani experienta in pozitii de top management. A ocupat succesiv functiile de Director Program in perioada 2007-2009 si Director al Uzinei de Retehnologizare SH Slatina, 2009-2010. Din 2010 a fost promovat Director al Directiei... mai mult
Luni, 05 Mai 2014, ora 12:13
Avocatul Remus Borza, seful firmei care administreaza producatorul de energie Hidroelectrica pe perioada insolventei, a adus in companie un director de IT de la grupul rus Vimetco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina.
Noul director de IT si Comunicatii din Hidroelectrica, Yugo Neumorni, a lucrat din 2004 pana in acest an ca director IT la grupul Vimetco. El a fost responsabil cu operatiunile din Europa, Sierra Leone, Ghana si China.
Vimetco este un grup rus inregistrat in Olanda.
Din 1998 pana in 2004 Neumorni a fost sef pe domeniul IT la Deloitte & Touche Central Europe, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica.
Neumorni este licentiat in Stiinta Calculatoarelor la Facultatea de Automatica a Universitatii Politehnice Bucuresti.
Alro, cel mai mare consumator de electricitate din Romania, este una dintre companiile care au avut contracte directe de achizitie a energiei de la Hidroelectrica, la preturi sub cele de pe piata.
Euro Insol, firma lui Borza, a aratat ca Hidroelectrica a intrat in insolventa inclusiv din cauza ca avea contracte directe la preturi mici cu "baietii destepti". mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 13:05
Hidroelectrica a incheiat contracte in valoare de 20 milioane euro, pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale, administrata de OPCOM, in cadrul licitatiilor organizate miercuri, informeaza un comunicat al companiei.
Au fost 11 oferte de vanzare a energiei, totalizand o cantitate de 470.520 MWh, la pretul mediu de 174,56 lei/MWh.
Directoratul Hidroelectrica si Consiliul de Supraveghere au votat pentru participarea constanta a companiei, cu oferte de vanzare, pe toate pietele de tranzactionare a energiei - PCCB, PZU, Piata de Echilibrare, PCCB-NC - deoarece rezultatele obtinute prin aplicarea acestei politici de vanzari au contribuit la consolidarea indicatorilor economico-financiari, astfel incat sa fie asigurate conditiile si resursele financiare necesare pentru atingerea principalelor obiective ale perioadei urmatoare.
Acestea sunt: plata datoriilor de 2,8 miliarde lei inregistrate la iesirea din insolventa, acoperirea tuturor obligatiilor contractuale, precum si a rezervei de putere si energie necesare pentru functionarea in siguranta a Sistemului Energetic National si finantarea programului de dezvoltare si retehnologizare.
"Hidroelectrica este in acest moment producatorul care plaseaza cu succes pachete mari de oferte de vanzare a energiei electrice pe piata concurentiala si va urmari, cu consecventa, sa contracteze in mod transparent si competitiv intreaga cantitate de energie disponibila din productia anului 2014, la preturi care se formeaza pe... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 11:47
Producatorii vand ieftin curentul electric, dar pe drumul catre consumatori apar taxele catre stat, comisioanele si tarifele intermediarilor, care maresc factura cu peste 100%.
Curentul electric, la fel ca majoritatea marfurilor, se scumpeste gradual de la poarta "fabricii" la consumator. In Romania insa, pretul energiei creste exponential, de la simplu la dublu si, in unele cazuri, chiar la triplu. Iar majorarile de preturi i-au adus la disperare pe industriasi, care se uita la preturile afisate de producatori, apoi pe facturile lor, si se intreaba de unde apare diferenta enorma dintre tarife.
Distribuitorii iau partea leului
Cum bine stim cu totii, Hidroelectrica livreaza cel mai ieftin curent din tara, pentru ca turbinele sale sunt actionate de caderea naturala a apei. Zilele acestea, Hidroelectrica afiseaza preturi incepand de la 125 de lei/MWh.
Un alt producator relativ ieftin este si Nuclearelectrica, ale carei turbine sunt actionate prin tehnologie nucleara. Pe poarta acestei "fabrici", energia iese la pretul de 142 de lei/MWh. In topul preturilor mici la producator urmeaza centralele de cogenerare de inalta performanta, care livreaza energia cu 169 de lei/MWh si noua centrala detinuta de Petrom, cu 189 de lei/MWh.
Centralele termoelectrice sunt semnificativ mai scumpe, livrand energia cu preturi cuprinse intre 190 si 270 de lei/MWh. La fel de scumpe sunt si centralele eoliene, cu 250-290 de lei/MWh, insa acestea au, deocamdata, o pondere relativ... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 11:25
Administratorul judiciar al Hidrolectrica, Euro Insol, a anuntat ca producatorul de electricitate a renuntat, la 1 decembrie, la aplicarea clauzei de forta majora in contractele de furnizare a energiei, deoarece s-au imbunatatit conditiile hidrologice.
"In aceste conditii, livrarile de energie electrica ale Hidroelectrica se vor desfasura dupa programul normal, in toate contractele aflate in derulare, dar prelungirea perioadei de seceta pe intreaga durata a anului 2012 va avea ca rezultat un minim istoric al productiei de energie electrica a Hidroelectrica sub 12 TWh", se arata intr-un comunicat al Euro Insol.
Hidroelectrica s-a aflat in situatie de forta majora, care ii permite sa reduca livrarile catre clienti, atat in perioada octombrie 2011-aprilie 2012 cat si in august-noiembrie.
Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 15:40