Grupul francez PSA si producatorul auto italo-american Fiat Chrysler Automobiles (FCA) au anuntat miercuri ca au finalizat un acord de fuziune cu caracter obligatoriu, care va crea al patrulea producator auto global, dupa Volkswagen, alianta Renault-Nissan-Mitsubishi si Toyota, transmit Reuters si DPA.
Entitatea combinata, cu o capitalizare bursiera de aproximativ 50 de miliarde de dolari, va avea vanzari anuale de aproape noua milioane de vehicule.
Grupul PSA detine brandurile Peugeot, Citroen si Opel.
PSA si Fiat Chrysler, care inca trebuie sa decida numele noii lor companii, au anuntat in urma cu sase saptamani planurile care vor schimba semnificativ industria auto globala, care se confrunta acum cu incetinirea vanzarilor si trecerea costisitoare de la vehiculele pe benzina si motorina la cele electrice.
Presedintele Fiat Chrysler, John Elkann, va prezida Consiliul de Administratie, compus din 11 membri, iar directorul general al PSA, Carlos Tavares, isi va mentine pozitia in noua entitate, pentru o perioada initiala de cinci ani, au anuntat PSA si Fiat Chrysler.
Tranzactia, care trebuie aprobata de autoritatile de reglementare, ar urma sa se incheie in urmatoarele 12-15 luni. Va fi creat un grup cu venituri combinate de aproape 170 de miliarde de euro (190 de miliarde de dolari), iar reducerile anuale de costuri ar urma sa se situeze la 3,7 de miliarde de euro (patru miliarde de dolari), fara inchiderea vreunei fabrici, ci prin combinarea tehnologiilor,... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 11:29
Grupul francez PSA Peugeot Citroen va reduce la jumatate numarul de modele produse si va transforma automobilele "DS" ale Citroen intr-o marca separata, in incercarea de a reveni pe profit in urmatorii trei ani.
Peugeot, cel mai mare producator auto francez si al doilea din Europa, spera sa ajunga la o marja de profit operational de 2% din vanzari pana in anul 2018 si tinteste o profitabilitate de 5% in perioada 2019-2023, a declarat luni directorul general al companiei, Carlos Tavares, care a prezentat noua strategie, transmite Bloomberg.
Tavares (55 de ani) a devenit CEO la Peugeot la finele lunii martie si va fi resposabil de reorganizarea companiei, care a acumulat pierderi nete de peste 7,5 miliarde euro in ultimii doi ani si jumatate.
Noua strategie se bazeaza pe reducerea numarului de modele produse la 26, de la 45 in prezent, precum si pe extinderea agresiva pe piete din afara Europei, finantata partial prin planul de recapitalizare in urma caruia compania va fi controlata de statul francez, compania chineza de stat Dongfeng Motor si familia Peugeot.
Dongfen si guvernul francez vor contribui cu parti aproximativ egale la o majorare de capital de 3 miliarde euro, preluand in schimb cate 14% din actiunile Peugeot, potrivit unui acord anuntat in luna februarie. Familia Peugeot va detine, dupa operatiune, 14% din titluri, fata de 25,5% in prezent.
Tavares a fost, pana anul trecut, director de operatiuni la Renault, principalul concurent al Peugeot.... mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 15:07
PSA Peugeot Citroen, cel mai mare producator auto francez, a convenit un plan de salvare de 5,27 miliarde euro cu guvernul francez si compania chineza Dongfeng Motor, care vor prelua 28% din actiunile companiei, oferind in schimb finantare pentru dezvoltarea de noi automobile.
Peugeot va atrage finantare prin vanzarea de noi actiuni si certificate si incheierea unui parteneriat cu grupul spaniol Banco Santander, a anuntat miercuri compania franceza.
Guvernul francez si Dongfeng vor plati cate 800 milioane euro, primind in schimb cate un pachet de 14% din actiunile Peugeot. Noii actionari vor finanta astfel jumatate dintr-o majorare de capital de 3 miliarde euro.
Compania a primit totodata o linie de credit de 2,7 miliarde euro de la un grup de banci. Alte 770 milioane euro vor fi atrase prin emiterea de certificate de preemptiune pentru actiuni la acelasi pret la care va fi efectuata majorarea de capital.
Schema reprezinta un punct de cotitura in istoria de 118 ani a Peugeot, familia fondatoare renuntand pentru prima data la controlul asupra companiei in incercarea de a obtine finantare pentru dezvoltare si extinderea catre pietele emergente.
Familia Peugeot va participa de asemenea cu fonduri proprii la majorarea de capital, astfel incat la final sa detina o participatie egala cu cele ale guvernului francez si ale Dongfeng. Cei trei actionari principali vor desemna fiecare cate doi directori in Consiliul de Administratie.
Dongfeng a anuntat ca tinteste,... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 14:05
Producatorii auto germani considera de mult timp China o piata majora, iar rivalii francezi, afectati de vanzarile slabe din Europa, vor sa ii ajunga din urma si se bazeaza pe popularitatea brandurilor de lux din Franta.
Franta este principala destinatie a turistilor chinezi, iar produsele franceze Louis Vuitton, Chanel si Cartier domina lista brandurilor preferate de cumparatorii bogati din China, potrivit Hurun Report Chinese Luxury Consumer Survey 2013, relateaza Automotive News Europe.
Citroen considera dezvoltarea in China o prioritate si va prezenta sambata, la salonul auto de la Shanghai, conceptul Wild Rubis, un model crossover care va fi comercializat pe piata chineza in cadrul gamei de lux DS.
PSA/Peugeot-Citroen anticipeaza ca China va devansa Franta ca principala sa piata pana cel mai devreme in 2015, urmand sa reprezinte 15% din vanzarile sale mondiale de vehicule.
Vanzarile PSA in China au urcat anul trecut cu 0,2%, la 441.512 de unitati, peste estimarile analistilor, conferind grupului o cota de piata de 3,5%.
Renault numeste China "noua sa frontiera" si urmareste o dezvoltare puternica pe aceasta piata. Grupul va deschide o fabrica de masini si motoare in China in colaborare cu partenerul japonez Nissan, in 2014.
Potrivit informatiilor din piata, la aceasta fabrica vor fi construite un SUV si un automobil electric, dar Renault nu a dorit sa comenteze. Renault este inca un jucator minor pe piata Chineza, o cota de 0,2%. Vanzarile de... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 18:10
General Motors Corp (GM) si PSA Peugeot Citroen au renuntat la ideea de a dezvolta impreuna un model mare si au anuntat ca alianta lor se va baza pe dezvoltarea a trei proiecte ce vizeaza vehicule mai mici, au anuntat joi cei doi producatori auto, transmite Reuters.
GM si Peugeot au anuntat de asemenea ca vor cauta sa dezvolte o noua generatie de motoare mici, pe benzina, si vor explora "initiative industriale si produse in America Latina sau alte piete emergente in expansiune".
Alianta dintre cele doua companii avea ca obiectiv realizarea unor economii anuale de 2 miliarde de dolari in urmatorii cinci ani.
Din cauza declinului pietei auto din Europa, PSA Peugeot Citroen a demarat un plan care prevede eliminarea a 8.000 de locuri de munca in Franta si inchiderea unei uzine din apropiere de Paris. In noiembrie, piata auto franceza a inregistrat o scadere de 19,2% a vanzarilor de masini noi, pana la 144.694 unitati, comparativ cu perioada similara din 2011.
In randul producatorilor auto francezi, luna trecuta vanzarile PSA Peugeot Citroen au scazut cu 22,9%, la 41.044 unitati, iar vanzarile grupului Renault au inregistrat cel mai semnificativ declin, de 33,5%, pana la 31.402 unitati.
GM a notificat recent Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) ca vrea sa semneze pana la sfarsitul acestei luni un acord cu Peugeot privind dezvoltarea productiei si furnizarea de componente.
Publicatia franceza "La Tribune" anunta in octombrie ca GM va... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 16:57
Producatorii auto germani au inceput sa simta puternic efectele crizei economice. Volkswagen va raporta cea mai mare scadere a profitului din 2009, in timp ce Daimler va reduce costurile pentru a compensa diminuarea profitului la Mercedes-Benz.
Volkswagen, Daimler si Bayerische Motoren Werke AG incearca sa diminueze scaderea cererii de pe piata auto din Europa prin livrari catre China si alte piete. Efectele austeritatii au inceput sa fie simtite de producatorii de masini pe pietele din Italia, Spania sau Portugalia, conform Bloomberg.
"Criza economica a ajuns in mod sigur si in Germania", a spus Stefan Bratzel, director al Centrului Automotive Management la Universitatea de Stiinte Aplicate din Bergisch Gladbach, Germania.
Volkswagen va raporta rezultatele financiare pentru cel de-al treilea trimestru pe data de 24 octombrie. Analistii estimeaza ca producatorul auto german va anunta un profit operational de 2,3 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta o scadere de 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Scaderea profitului VW ar fi prima reducere semnificativa de la recesiunea din 2009, cand castigurile au scazut cu mai mult de 80%.
In trimestrul al doilea al acestui an, Volkswagen a avut un profit de 3,28 miliarde euro, insa rata de crestere a castigurilor companiei a incetinit la 3,4%.
Afacerile Volkswagen, afectate puternic de criza din Europa
Pana acum, producatorii auto germani nu au fost afectati de criza datoriilor din zona euro,... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 12:01
Piata auto din Europa nu va creste in al doilea semestru al acestui an, in contextul in care tari precum Spania, Italia sau Portugalia se confrunta cu cea mai mare scadere a inmatricularilor de la inceputul anilor 2000, scrie ziarul elvetian "Le Temps" in editia de luni.
Ultimele rezultate financiare trimestriale, publicate recent, confirma aceasta tendinta accentuata de scadere a vanzarilor de automobile. Alte grupuri din domeniu ar putea sa ia pana la sfarsitul anului decizii de restructurare, asa cum a procedat concernul Peugeot Citroen (PSA), care, la 12 iulie, a anuntat suprimarea a 8.000 de locuri de munca in Franta si inchiderea uzinei de la Aulnay-sous-Bois (regiunea Ile-de-France).
Peugeot Citroen va concedia 10.000 de angajati din Franta
Pierderile in Europa ale Fiat, Ford sau General Motors (GM), care detine marca Opel, sunt tot mai mari pe aceasta piata care continua sa se prabuseasca din cauza problemelor conjuncturale, dar si structurale. Spre deosebire de Statele Unite, care au aplicat transformari drastice in sectorul auto in 2009 si au redus cu 21% capacitatea de productie, tarile europene s-au limitat in a sprijini pe termen scurt industria auto.
Ajutoarele publice punctuale directe acordate constructorilor auto si primele de casare au facut ca, in Europa, sa nu se abordeze fondul problemei si sa nu fie afectate uzinele si deci marele numar de locuri de munca. Au fost inchise doar doua benzi de asamblare din cele o suta de uzine aflate in... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 14:42
SAAB, Opel, Renault, PSA Peugeot-Citroen, Mitsubishi - lista constructorilor care au probleme cu fabricile din Europa. Producatorii s-au confruntat cu presiuni politice, pentru a nu reduce numarul locurilor de munca, mentindand astfel uzinele neprofitabile.
Iata ca vine si randul celor de la Mitsubishi sa intampine reale dificultati cu unitatile de productie din Europa. Daca unii constructori auto au pus lacatul pe usile de la fabrica, precum Opel in Belgia si SAAB in Suedia, japonezii au ales sa vanda pe 1 euro fabrica din Olanda, catre VDL, un constructor authton de autocare.
Fabrica vanduta un euro
Constructorul auto japonez Mitsubishi Motors Corp a anuntat miercuri ca isi va vinde uzina de asamblare din Olanda, singura sa uzina din Europa Occidentala, catre producatorul olandez de autobuze VDL pentru suma simbolica de un euro, in schimbul promisiunii ca cei 1.500 de angajati nu vor fi concediati.
In luna februarie, Mitsubishi a informat ca pana la finele anului va inceta productia de autovehicule la uzina sa de la Born (Olanda), unde sunt asamblate modelul subcompact Colt si modelul SUV Outlander.
Mitsubishi Motors a precizat ca un acord definitiv ar urma sa fie incheiat pana la finele lunii august referitor la transferul efectiv a 100% din actiunile uzinei NedCar catre VDL Groep. Grupul japonez a adaugat ca ar urma sa inregistreze o pierdere exceptionala de 28 miliarde yeni (280 milioane euro) din cauza vanzarii uzinei sale din Olanda pentru un euro.... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 13:46
Producatorii auto europeni ar putea pierde pana la 2,4 miliarde de euro din profiturile estimate pentru acest an, daca persista dificultatile inregistrate in aprovizionarea cu piese din Japonia, estimeaza mai multi analisti, citati de Reuters, informeaza Mediafax.Unele companii din Europa au inceput, deja, sa scada productia odata cu agravarea problemelor producatorilor niponi de componente, dupa dezastrul cauzat de cel mai mare cutremur din istoria tarii.
Constructorii auto europeni se aprovizioneaza cu piese auto electronice, semiconductori si anumite componente mecanice, precum cutii de viteze, din Japonia.
Revenirea la normal a productiei din Japonia ar putea dura mai multe luni, considera analistii.
Potrivit estimarilor Commerzbank, oprirea totala pentru o luna a productiei de componente in Japonia, considerata insa putin probabila, ar putea cauza scaderea cu 2,4 miliarde de euro a profitului inainte de taxe estimat pentru anul acesta.
Grupurile italian Fiat si francez PSA Peugeot Citroen ar fi cele mai grav afectate, intrucat sunt mai putin profitabile decat producatorii auto din Germania.
Masinile moderne includ pana la 30.000 de piese furnizate de diferiti producatori. Lipsa unui singur surub poate opri liniile de productie si poate declansa o reactie in lant in procesul de constructie al autovehiculelor, noteaza Reuters.
La nivel mondial, productia auto ar putea sa scada, in cea mai grava situatie, cu pana la 30% in sase saptamani, estimeaza firma de... mai mult
Vineri, 25 Martie 2011, ora 17:42