Alianta Renault - Nissan - Mitsubishi a pierdut titlul de cel mai mare cel mai mare producator mondial in functie de vanzari, in primul semestru din 2019, fiind depasita de rivalele Volkswagen AG si Toyota Motor, transmite Kyodo.
Alianta Renault - Nissan, extinsa in 2016 prin includerea Mitsubishi, regrupeaza 10 marci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariati si 122 de uzine pe toate continentele.
In primele sase luni din acest an, alianta a vandut pe plan global 5,21 milioane de vehicule, in scadere cu 5,9% fata de perioada similara din 2018.
Grupul german Volkswagen AG, care anul trecut a fost cel mai mare producator mondial in functie de vanzari, a livrat 5,36 milioane de unitati (un declin de 2,8% fata de primul semestru din 2018), in timp ce compania nipona Toyota si subsidiarele sale au vandut 5,31 milioane de vehicule (un avans de 2% comparativ cu primul semestru din 2018 si un nivel record pentru al treilea an consecutiv).
In perioada ianuarie - iunie 2019, Nissan a vandut 2.627.672 vehicule (un declin de 7,9%), grupul francez Renault a livrat 1.938.579 unitati (un recul de 6,7%), in timp ce vanzarile Toyota Motor au urcat la 647.422 vehicule (un avans de 5%).
Renault si Nissan au un parteneriat din anul 1999, in care Renault detine 44,3% din actiunile Nissan, in timp ce Nissan controleaza un pachet de 15% din actiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez.
Alianta... mai mult
Marti, 30 Iulie 2019, ora 15:02
Modelele Duster, Logan si Sandero s-au situat, in aprilie, in topul celor mai bine vandute 25 de masini in Rusia, conform datelor publicate marti de Association of European Businesses (AEB).
Luna trecuta, pe primul loc in topul celor mai bine vandute masini in Rusia s-a situat modelul Lada Granta (cu 13.077 unitati), fabricat de AvtoVAZ. Pe locul patru, cu 7.606 unitati, a fost modelul Duster, in timp ce locurile 11 si 12 au fost ocupate de modelele Logan si Sandero, cu 3.796 vehicule fiecare. Duster, Logan si Sandero sunt fabricate de Renault.
Vanzarile de masini si vehicule comerciale usoare au scazut in aprilie cu 8% pe piata rusa, la 226.526 unitati, a anuntat Association of European Businesses, care estimeaza ca in acest an inmatricularile auto ar putea inregistra un declin de 2%.
"Este evident ca recentele cresteri ale preturilor, fortate de deprecierea rublei, au afectat cererea din partea consumatorilor. In perspectiva declinului economiei, este putin probabil ca situatia sa se schimbe", a declarat presedintele Association of European Businesses, Joerg Schreiber.
In perioada ianuarie-aprilie 2013, pe primul loc in topul celor mai bine vandute masini in Rusia s-a situat modelul Lada Granta (cu 45.570 unitati), fabricat de AvtoVAZ. Pe locul patru, cu 28.153 unitati, a fost modelul Duster, in timp ce locurile 11 si 12 au fost ocupate de modelele Logan si Sandero, cu 14.342 vehicule si, respectiv, 13.777 unitati.
Producatori auto importanti, cum ar fi... mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 08:38
Inmatricularile de autoturisme noi in Europa au inregistrat, in luna martie 2014, cea de-a saptea luna de crestere consecutiv, iar marca Dacia a avut cel mai ridicat ritm de crestere anuala (53,5%), a anuntat marti Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/, transmite Reuters.
Un numar de 1,449 autoturisme au fost inmatriculate luna trecuta in Uniunea Europeana, in crestere cu 10,6% comparativ cu luna martie a anului trecut. In primele trei luni ale acestui an vanzarile au crescut cu 8,4% pana la 3,246 milioane autoturisme.
"Toate marile piete au contribuit pozitiv la cresterea generala a pietei auto din UE", a informat joi ACEA. Pentru luna martie, in frunte se afla Marea Britanie (cu o crestere de 17,7%) si Spania (10%), urmate de Franta (8,5%), Germania (5,4%) si Italia (5,0%).
De asemenea, pe primul trimestru toate marile piete au inregistrat cresteri variind de la 2,9% in Franta, 5,6% in Germania si pana la 11,8% in Spania si 13,7% in Marea Britanie.
Piata auto din Romania a inregistrat o crestere de 47,7% in luna martie cand au fost inmatriculate 4.577 autoturisme si un avans de 18,8% in primul trimestru pana la 13.345 de unitati.
In randul producatorilor auto marca Dacia a avut cea mai mare crestere procentuala a vanzarilor atat in luna martie cat si pe primul trimestru. U numar de 35.625 autoturisme Dacia au fost vandute in UE in luna martie 2014, in crestere cu 53,5% comparativ cu luna martie 2013. De asemenea, in primul trimestru... mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 13:09
Programul 'Rabla' din acest an este unul modern, in special prin implementarea sistemului informatic si prin accesul liber al clientilor la orice marca auto, precizeaza, vineri, intr-un comunicat de presa, Grupul Dacia.
"Dacia considera ca programul de reinnoire a parcului auto din Romania este o masura care si-a dovedit eficienta in timp. El a permis accesul clientilor romani la achizitia de vehicule noi intr-o perioada economica dificila, sustinand totodata eforturile de improspatare a parcului auto. Programul REMAT din acest an este unul modern, prin evolutiile care au fost aduse, in special prin implementarea sistemului informatic si prin accesul liber al clientilor la orice marca auto. Acest lucru a fost posibil si prin faptul ca autoritatile competente au dat dovada de deschidere si transparenta, luand in calcul propunerile venite din partea industriei si din partea APIA. Primele efectele ale programului din acest an sunt deja incurajatoare', mentioneaza constructorul auto.
Potrivit presedintelui director general al companiei, Nicolas Maure, in anul 2013, Dacia a vandut in Romania aproape de 25.000 de unitati, iar in acest context Dacia-Renault va propune si va sustine in continuare masuri care sa duca la cresterea pietei auto.
Joi, vicepresedintele Consiliului de Administratie Dacia si presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), Constantin Stroe, a afirmat ca 'Rabla a fost atat de bine gandit incat a lasat loc la patrunderea... mai mult
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 16:30
Contractele cu uzina Dacia de la Mioveni le asigura furnizorilor localizati in judetul Arges o cifra de afaceri anuala de 800 de milioane de euro, reprezentand 40% din suma totala alocata de producatorul auto pentru achizitii.
"Daca vorbim de Arges, sunt 150 de furnizori de servicii, care fac diverse prestatii, cu o cifra de afaceri de circa 200 de milioane de euro din contractele cu Dacia. Mai sunt aproximativ 40 de furnizori de piese, care fac 600 de milioane de euro din livrarile catre Dacia. Deci cifra de afaceri totala a furnizorilor localizati in Arges este de aproximativ 800 de milioane de euro, ma refer la cifra de afaceri cu Dacia", a declarat Antoine Aoun, directorul de achizitii al Renault Group Romania.
Conform datelor furnizate de reprezentantul producatorului auto, in total exista circa 2.000 de furnizori care fac livrari catre uzina de vehicule, uzina de motoare si celelalte sectii de pe platforma de la Mioveni.
"Cei care ne furnizeaza servicii, cum ar fi constructii, logistica, energie, servicii de alimentatie publica, sunt intre 600 si 650, din numarul total de 2.000. Restul sunt furnizori care ne livreaza piese care sunt integrate in autovehicule, in motoare, in cutii de viteze", a explicat Aoun.
Cifra de afaceri globala administrata de catre Directia Achizitii Dacia se ridica la aproximativ 2 miliarde de euro pe an. In afara de cele 800 de milioane de euro din contractele cu furnizorii din Arges, restul sumei reprezinta contracte cu... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 16:16
Directorul general al Dacia, Nicolas Maure, a declarat ca uzina din Mioveni trebuie sa-si pastreze competitivitatea fata de alte fabrici Renault, precum cea din Maroc, iar elementele relevante in acest sens sunt atat accesul facil catre frontiera, cat si mentinea costurilor salariale "la un anumit nivel".
"Este foarte important pentru noi sa avem acces cat mai facil catre frontiera din Arad si este o prioritate pe care am comunicat-o Guvernului. Conform calculelor noastre, am economisi 30 de euro pe vehicul daca ar exista autostrada (de la fabrica la granita, n.r.). In acelasi timp, putem spune ca 30 de euro nu sunt nici mult, nici putin, exista si alte elemente de luat in calcul pentru competitivitatea noastra, iar deocamdata vorbim despre costurile salariale, care trebuie mentinute la un anumit nivel, pentru ca altfel uzina din Tanger (Maroc), care este o uzina noua, devine din ce in ce mai performanta si poate fi pusa in comparatie cu cea din Mioveni. Noi ne dorim ca uzina din Mioveni sa ramana in fata celei din Tanger", a declarat Maure, la o intalnire cu presa, potrivit Mediafax
El a afirmat ca grupul francez Renault nu are deocamdata intentia de a parasi Romania, unde este prezent de 15 ani, dar pe de alta parte, in contextul in care fabrica din Maroc devine din ce in ce mai competitiva, este important ca Romania sa-si pastreze la randul ei competitivitatea pentru a putea exporta catre pietele din vestul Europei.
In prezent, producatorul auto are un flux... mai mult
Luni, 24 Februarie 2014, ora 15:17
Pana acum, 2012 nu a fost un an bun pentru producatorii de autovehicule, care spera ca din 2013 vor recupera din pierderi. Printre elementele cheie pe care se bazeaza acestia se numara reducerea consumului de carburant si schimbarea designului.
Piata auto a suferit anul acesta, cu exceptia celei din Statele Unite, unde vanzarile au depasit estimarile din luna iunie. Cei trei giganti ai industriei auto americane, General Motors, Ford si Chrysler, au raportat in iunie cifre cu mult peste cele inregistrate in aceeasi perioada din 2011.
Conform datelor Autodata, citate de Bloomberg, livrarile de vehicule usoare din Statele Unite au crescut in iunie, propulsand volumul anualizat la 14,1 milioane de unitati, fata de cele 13,8 milioane prognozate.
Pe de alta parte, piata auto din Europa nu va creste in al doilea semestru al acestui an, in contextul in care tari precum Spania, Italia sau Portugalia se confrunta cu cea mai mare scadere a inmatricularilor de la inceputul anilor 2000, scrie ziarul elvetian Le Temps. .
Situatia din Europa se reflecta si pe plan local. Piata auto din Romania a incheiat prima jumatate a anului cu rezultate sub asteptari. In primul semestru din 2012 vanzarile de autovehicule au scazut cu 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Reducerea consumului de carburant
Producatorii auto sunt constienti ca trebuie sa modifice strategia de piata, in asa fel incat sa revitalizeze vanzarile. Printre schimbarile avute in vedere se numara... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 10:35
Romania ocupa a 12-cea pozitie intr-un top al producatorilor de masini din Europa, potrivit Organizatiei Internationale a Constructorilor de Automobile (OICA).
In Romania s-au produs, anul trecut, 310.000 unitati, in scadere cu 4,5% fata de 2010. Dacia este "motorul" care a adus Romaniei locul 12 in clasamentul celor mai importanti producatori auto, celalalt mare jucator de pe piata, Ford ocupandu-se, in prima jumatate a acestui an, doar cu pregatirea productiei pentru B-Max.
Proiectul B-Max ar putea aduce Romaniei, in urmatorii ani, un loc mai bun in topul producatorilor de masini. Modelul B-Max a fost demarat in luna iunie a acestui an la Craiova, compania urmand sa produca 60.000 de unitati in 2012.
Pentru urmatorii ani este estimata o productie de cel putin 100.000 de masini Ford B-Max la Craiova.
Ford a demarat productia B-MAX la Craiova. Va produce un motor in plus
Cel mai mare producator auto din Europa a ramas, in 2011, Germania cu 6,31 milioane de masini produse, in crestere cu 6,9% fata de 2010.
Locul al doilea este ocupat de Spania, care a produs in 2011 2,35 milioane de masini, pe cand, Franta ocupa abia locul al treilea cu 2,29 milioane de autovehicule produse anul trecut.
La nivel mondial, pe prima pozitie se afla China, cu peste 18 milioane de masini produse anul trecut. mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 16:53
SAAB, Opel, Renault, PSA Peugeot-Citroen, Mitsubishi - lista constructorilor care au probleme cu fabricile din Europa. Producatorii s-au confruntat cu presiuni politice, pentru a nu reduce numarul locurilor de munca, mentindand astfel uzinele neprofitabile.
Iata ca vine si randul celor de la Mitsubishi sa intampine reale dificultati cu unitatile de productie din Europa. Daca unii constructori auto au pus lacatul pe usile de la fabrica, precum Opel in Belgia si SAAB in Suedia, japonezii au ales sa vanda pe 1 euro fabrica din Olanda, catre VDL, un constructor authton de autocare.
Fabrica vanduta un euro
Constructorul auto japonez Mitsubishi Motors Corp a anuntat miercuri ca isi va vinde uzina de asamblare din Olanda, singura sa uzina din Europa Occidentala, catre producatorul olandez de autobuze VDL pentru suma simbolica de un euro, in schimbul promisiunii ca cei 1.500 de angajati nu vor fi concediati.
In luna februarie, Mitsubishi a informat ca pana la finele anului va inceta productia de autovehicule la uzina sa de la Born (Olanda), unde sunt asamblate modelul subcompact Colt si modelul SUV Outlander.
Mitsubishi Motors a precizat ca un acord definitiv ar urma sa fie incheiat pana la finele lunii august referitor la transferul efectiv a 100% din actiunile uzinei NedCar catre VDL Groep. Grupul japonez a adaugat ca ar urma sa inregistreze o pierdere exceptionala de 28 miliarde yeni (280 milioane euro) din cauza vanzarii uzinei sale din Olanda pentru un euro.... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 13:46