"Atat la DIICOT, cat si la DNA, creste vechimea in profesie pentru a putea accede, la 10 ani", este una dintre modificarile anuntate, luni dimineata dupa sedinta de guvern, de ministrul Tudorel Toader in cazul ordonantei de urgenta care modifica Legile Justitiei.
Mai multi procurori din cadrul DIICOT si DNA nu au aceasta vechime, au declarat surse din magistratura pentru Ziare.com. Proiectul initial al OUG, obtinut pe surse vineri seara, prevedea o vechime de minimum 8 ani pentru ocuparea unui post la DNA si DIICOT.
Unul dintre magistratii care ar putea fi afectati de noua prevedere este procurorul Alexandra Carmen Lancranjan, care are o vechime in magistratura de 8 ani. Potrivit CV-ului oficial al acesteia, Lancranjan si-a inceput cariera in magistratura pe 1 iulie 2010, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2.
Alexandra Lancranjan este si formator la Institutul National al Magistraturii pe disciplina CEDO. Procurorul coordoneaza ancheta in dosarul in care liderul PSD, Liviu Dragnea, este anchetat pentru ca ar fi in spatele societatii Tel Drum. Acuzatiile DNA: constituirea unui grup infractional organizat, de fraude europene si abuz in serviciu, fapte care ar fi fost comise in perioada in care era presedintele Consiliului Judetean Teleorman (2000-2012).
Un alt procuror cunoscut din DNA, care nu are 10 ani vechime in magistratura, este Jean Uncheselu. Acesta si-a inceput cariera in 2009, la Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau.
Inca nu se stie... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 11:30
Procurorul Jean Uncheselu, cel care l-a trimis in judecata pe Victor Ponta in dosarul Turceni - Rovinari, ramane in DNA, dupa ce si-a retras cererea de transfer la Parchetul Tribunalului Dolj sau la Parchetul Judecatoriei Craiova, iar Sectia pentru procurori a CSM a luat act de solicitarea sa.
"Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de renuntarea la cererea de incetare a activitatii la Directia Nationala Anticoruptie - nivel central, formulata de domnul procuror UNCHESELU JEAN - NICOLAE", se arta in decizia de marti a Sectiei pentru procurori a CSM.
"Nota Directiei resurse umane si organizare privind cererea formulata de domnul procuror UNCHESELU JEAN-NICOLAE de incetare a activitatii la Directia Nationala Anticoruptie si continuare a activitatii la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj sau Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova. 3", era punctul inscris pe ordinea de zi a sedintei.
Ponta a anuntat in urma cu cateva zile la PSnews.ro ca il va da in judecata pe Uncheselu, cel care l-a trimis in judecata alaturi de Dan Sova in dosarul Turceni-Rovinari pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, spalare de bani si complicitate la evaziune fiscala, dosar in care fostul premier a fost achitatin prima instanta la ICCJ.
"Cei trei ani din viata nu mi-i da nimeni. Absolut toata lumea - si adversarii mei politici, si cei care ma plac, si cei care nu ma plac - au stiut de la inceput ca acela a fost un fake - n-a fost un dosar... mai mult
Marti, 12 Iunie 2018, ora 20:43
Comisia Iordache a votat, joi, conditii mai dure pentru procurorii care vor sa lucreze la DNA. In plus, daca Directia va dori sa isi deschida noi birouri teritoriale, va avea nevoie de avizul CSM.
Membrii comisiei speciale au continuat si azi dezbaterile pe a doua din pachetul de Legi ale Justitiei, respectiv legea 304/2004 privind organizarea judiciara.
Comisia a stabilit ca procurorii care vor sa lucreze la DNA vor trebui sa dea concurs, sa aiba cel putin 8 ani de vechime si sa nu fi fost sanctionati disciplinar vreodata.
"Directia Nationala Anticoruptie se incadreaza cu procurori numiti prin ordin al procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, la propunerea sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in urma concursului organizat in acest sens, in limita posturilor prevazute in statul de functii, aprobat potrivit legii", este primul aliniat din articolul 87 in formula adoptata azi de comisia speciala, la propunerea UNJR si AMR.
"Pentru a fi numiti in cadrul DNA, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati discilinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cel putin 8 ani vechime in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma unui concurs sustinut in fata sectiei de procurori a CSM", este urmatorul aliniat adoptat joi.
Pana acum, procurorii cu minim 6 ani de vechime puteau fi acceptati la DNA.
Aceeasi majorare a vechimii necesare a fost votata azi de comisie si... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 15:44
Procurorii DNA Jean Uncheselu, Paul Dumitriu si Marius Bulancea vor fi cercetati disciplinar de Sectia pentru procurori a CSM pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta in legatura cu ancheta privind OUG 13.
Cercetarile au loc dupa sesizarea publicatiei Lumea Justitiei.
"In ceea ce priveste aspectele sesizate de petanta, vizand faptul ca 'decizia Curtii Constitutionale din 27.02.2017 care a statuat ca procurorii nu au comptenta de a cerceta acte normative cu caracter de lege nici pe oportunitate nici pe legalitate a demonstrat ca DNA nu va avea competenta sa instrumenteze un asemenea dosar', se retine ca, urmare a verificarilor prealabile efectuate in prezenta lucrare, prin rezolutia din data de 31.05.2017, intocmita de inspectorii judiciari, a fost dispusa in temeiul art. 45 alin 6 lit b din legea 317/2004, privind CSM, republicata, inceperea cercetarii disciplinare, apreciindu-se ca exista indicii privind savarsirea de catre procurorii Marius Bulancea, Paul Dumitriu si Jean Uncheselu din cadrul DNA Sectia de combatere a infractiunilor asmililate infractiunilor de coruptie a abaterii disciplinare prevazute de art 99 lit t din legea nr 303 /2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor republicata si modificata", se arata in Rezolutia Inspectiei Judiciare, prezentata de Lumea Justitiei, publicatie care a si sesizat inspectorii.
Sesizarea a vizat si posibile abateri disciplinare ale Laurei Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, si... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 20:22
In seara in care romanii au iesit in mars prin centrul Capitalei si au aplaudat minute in sir la sediul DNA, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si-a expus intr-o emisiune televizata ideile despre carentele de comportament, de judecata si de morala ale procurorilor anticoruptie.
"Decizia CCR nu a facut decat sa puna lucrurile intr-un fagas normal. Nu pot sa nu spun ca nu mi-a dat o anumita satisfactie in sensul in care de doi ani de zile critic mereu abuzurile si excesele pe care le fac anumite institutii de forta si cu precadere DNA, in conditiile in care DNA a ajuns sa ancheteze Guvernul. Lucrul acesta este unic in istoria sistemelor parlamentare democratice ca procuratura sa ancheteze modul in care Guvernul elaboreaza actele normative. Asa ceva nu s-a vazut nicaieri", a sustinut Calin Popescu Tariceanu, la B1 TV.
Copresedintele ALDE a sustinut ca DNA este o institutie "complet deraiata", care isi aroga puteri pe care nu le are.
"Lucrul acesta nu a facut decat sa imi dea un element suplimentar in convingerea pe care o am ca DNA este o institutie care e complet deraiata, care nu intelege sensul functionarii democratice a celor trei institutii fundamentale in stat si isi aroga, asa cum a spus si CCR, puteri pe care nu le are", a completat presedintele Senatului.
Calin Popescu Tariceanu a mai spus ca DNA este "o institutie scapata de sub orice control civil, procurorii nu sunt niste sfinti care vin sa aplice legea".
"Sunt unii care au niste... mai mult
Duminica, 05 Martie 2017, ora 22:45
Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, a declarat miercuri, la iesirea de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca nu a luat niciun leu spaga si ca, daca procurorii aveau probe ca a primit mita pentru a face trafic de influenta, le aduceau.
ICCJ judeca miercuri contestatia formulata de procurorii DNA, dupa ce tot instanta suprema a decis, in 19 iunie, ca primarul suspendat al sectorului 1, Andrei Chiliman, consiliera acestuia, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si consilierul local al sectorului 1 Ion Brad sa fie cercetati sub control judiciar.
Vlad Moisescu a spus, la iesirea de la ICCJ, ca nu a luat niciun leu spaga, desi in dosarul in care este cercetat anchetatorii sustin ca el primea 10-15% din suma ceruta pentru atribuirea preferentiala de lucrari unor firme, suma care reprezenta "comision" din valoarea contractelor incheiate.
Intrebat daca se asteapta ca procurorii sa il acuze de noi fapte de trafic de influenta si sa prezinte noi probe, Moisescu a ...citeste mai departe despre "Moisescu: Nu am luat niciun leu spaga. Daca procurorii aveau probe, le aduceau" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 12:29
Procurorii DNA verifica luni mai multe departamente ale Ministerului Sanatatii, printre acestea numarandu-se Departamentul Achizitii, Unitatea de Management a Proiectelor Bancii Mondiale si Departamentul de Dispozitive Medicale, au declarat surse din MS.
Totodata, actiunea DNA vizeaza si trei spitale din Capitala - Polizu, Cantacuzino si o alta unitate medicala de pe platforma Fundeni.
In cauza sunt suspiciuni de coruptie in cadrul unor proceduri de achizitie de aparatura si echipamente medicale, iar valoare ar fi de 7 milioane de euro, potrivit unor surse judiciare.
"Procurorii DNA - Sectia de combatere a infractiunilor conexe celor de coruptie efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciunea savarsirii, in perioada 2008-2011, a unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, de catre functionari publici, in cadrul unor proceduri de achizitie, prin programe finantate din fonduri publice si din fonduri externe. In cursul diminetii de 16 iunie, ca urmare a autorizarii de catre instanta competenta, sunt efectuate perchezitii in 20 de locatii situate in municipiul Bucuresti, intre care sediile unor institutii publice si unitati sanitare", se arata intr-un comunicat al DNA . mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 11:43
Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la iesirea din sediul DNA, ca pana acum nu a gasit nicio proba in urma studierii materialului de urmarire penala in dosarul in care a fost pus sub acuzare in legatura cu desfasurarea referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Liviu Dragnea a venit miercuri la DNA, pentru a treia zi consecutiv, pentru a studia materialul de urmarire penala.
La plecare, el a afirmat ca, daca poate sa plece o ora de la Guvern sau de la minister, vine la DNA, pentru ca ia foarte in serios orice institutie publica, indiferent cum se numeste.
Despre interceptari, vicepremierul a sustinut ca nu a ajuns la ele.
"Nu am ajuns la casti. Sunt foarte curios. Bine, poti sa le vezi intai printate. Sigur ca nu o sa ratez momentul asta, sa imi pun si eu castile. Pana la urma, e o curiozitate. Una e sa le vezi printate, alta e sa-ti pui castile sa vezi cum fac altii. (...) Eu nu am gasit nicio proba pana acum", a mai spus liderul social-democrat.
In urma cu o zi, el a declarat la intrarea in sediul DNA ca vine in fiecare zi si citeste, "cu rabdare, fila cu fila", materialul prezentat de procurori. El a adaugat ca "spera" sa ii convinga pe procurori ca este nevinovat.
Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pe 6 septembrie 2012, pentru ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie folosind zece metode, printre care... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 14:28
Remus Vulpescu, fostul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a fost audiat luni de catre procurorii DNA, pentru informatii despre procesul esuat de privatizare a combinatului Oltchim.
"Nu am facut decat sa abordam o mica parte din aspecte importante ale activitatii de privatizare a Oltchim si din activitatea companiilor de stat", a declarat Remus Vulpescu.
"Am dat si o declaratie scrisa"., a spus Vulpescu, intr-o internventie la Realitatea TV.
Fostul sef al OPSPI a spus ca in momentul plangerii penale pe care a formulat-o impotriva lui Dan Diaconescu a considerat ca acesta se face vinovat de inselaciune in concurs cu uz de fals, cu consecinte deosebit de grave asupra statului roman.
"Am estimat o paguba de cel putin 203 milioane de lei, cat ar fi trebuit platit pentru pachetul de actiuni (n.r. al combinatului Oltchim, de catre Dan Diaconescu)", a spus Vulpescu.
Acesta a declarat ca efectele negative "deosebit de grave" s-au produs in momentul in care institutiile statului au fost intrerupte din activitatea lor si ca statul a trebuit sa sisteze formularea unui plan pentru plata salariilor angajatilor Oltchim, precum si planul de reluarea a activitatii, in momentul in care Dan Diaconescu a inaintat o oferta ferma.
"Acele procese trebuie reluate de la zero", a spus Remus Vulpescu.
Remus Vulpescu a venit la DNA in calitate de martor, neinsotit de catre avocat.
OPSPI a sesizat Parchetul, la inceputul lunii... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 15:49