Procurorii DIICOT au facut, miercuri dimineata, 26 mai, 17 perchezitii la locuintele unor persoane suspectate ca au santajat mai multi agenti economici, folosind inclusiv violenta si amenintarile, pentru a recupera anumite sume de bani. 16 persoane sunt conduse la audieri.
Printre cei suspectati de santaj se numara, potrivit surselor, si locotententi ai clanului Camataru.
Acestia cereau bani patronilor de firme, in contul unor presupuse datorii.
"La data de 26.05.2021, procurorii DIICOT impreuna cu politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti - Serviciul Grupuri Infractionale Violente, cu sprijinul Serviciului Investigatii Criminale si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei au pus in aplicare 17 mandate de perchezitie domiciliara si 16 mandate de aducere, in Bucuresti si judetele Ilfov si Prahova, intr-un dosar penal in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire de grup infractional organizat, santaj si abuz in serviciu", se arata in comunicatul DIICOT.
Infractiunea de care sunt suspectati membrii gruparii este santajul. "In fapt, de la finele anului 2020 si pana in prezent a fost documentata activitatea unui grup infractional organizat ai carui membri s-ar fi specializat in savarsirea unor infractiuni de santaj, constand in recuperarea unor sume de bani de la diversi agenti economici, pana la valoarea de 500.000 euro, prin utilizarea de amenintari si violente. Persoanele vor... mai mult
Miercuri, 26 Mai 2021, ora 09:07
Un nou dosar penal "cade" in instanta ca urmare a eliminarii probelor administrate cu ajutorul Serviciului Roman de Informatii. Este vorba despre o ancheta instrumentata de catre DIICOT - Structura Centrala, cu trei inculpati din Alba, printre care si un inginer de la directia silvica.
Dosarul a fost trimis in judecata in octombrie 2018 si a fost precedat de o serie de perchezitii pe care le-au derulat procurori DIICOT, in noiembrie 2017, la Directia Silvica Alba si o societate de prelucrare a lemnului din Muntii Apuseni. Au fost deferiti justitiei inginerul Palamaru Mihai si doua persoane fizice, Ioanes Florina si Risteiu Traian Constantin. Ultimii doi sunt acuzati de participatie improprie la fals intelectual si uz de fals in forma continuata (5 acte materiale, respectiv 11 acte materiale).
Palamaru este judecat pentru complicitate la aceste infractiuni. Acesta avea atributii pe linia organizarii licitatiilor de atribuire masa lemnoasa si ar fi indicat mai multor persoane interesate sa obtina atestate pentru exploatare lemn, sa consemneze date necorespunzatoare adevarului in documentele necesare obtinerii atestatelor. Firmele pentru care acesta a oferit consultanta nu indeplineau conditiile legale pentru a beneficia de astfel de atestate. Procurorii ar fi obtinut, la perchezitie, mailuri cu sfaturile acestuia transmise catre reprezentanti ai unor societati comerciale.
Procurorii DIICOT sustin in rechizitoriu ca angajatul Directiei Silvice a furnizat informatii... mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 02:09
20 de persoane au fost retinute, in noaptea de miercuri spre joi, in dosarul privind subevaluarea vagoanelor CFR Marfa destinate casarii.
Printre retinuti se numara si fostul director general al CFR Marfa, Mihut Craciun, dar si alte persoane din conducerea centrala a institutiei.
De asemenea, au mai fost retinute si persoane din conducerea sucursalei Timisoara a CFR Marfa si presedintii comisiilor de casare din cadrul sucursalei.
Cei 20 de angajati ai CFR Marfa retinuti vor fi prezentati, joi, Tribunalului Timis, cu propunere de arestare preventiva.
DIICOT Timisoara a facut, miercuri, 63 de perchezitii in mai multe judete, 40 de persoane fiind suspectate de delapidare.
Procurorii sustin ca "persoane din conducerea CFR Marfa ar fi subevaluat 2.450 de vagoane destinate casarii, cauzand un prejudiciu 6.313.748,52 euro".
Perchezitii au avut loc in Bucuresti, Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinti, Calarasi, Arad, Teleorman si Dambovita, 40 de persoane fiind suspectate de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals.
Procurorii sustin ca in 2016, la nivelul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa SA, s-ar fi constituit "un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport, avand ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 09:08
Fostul candidat la alegerile prezidentiale din 2014, avocatul William Brinza, a fost ridicat, joi, de procurorii DIICOT, si dus la audieri cu mandat, fiind suspectat de evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat.
Dosarul a fost deschis in urma cu trei luni, iar in acest caz a fost audiata, in urma cu doua luni, si mama avocatului, transmite B1 TV.
De asemenea, joi dimineata au loc audieri la domiciliul fostului deputat PDL si al altor persoane.
Prejudiciul in acest dosar se ridica la 25 de milioane de euro.
Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, in acest dosar au fost facute 36 de perchezitii in luna decembrie 2014, inclusiv la Ministerul Fondurilor Europene, privind fapte de evaziune fiscala si de ...citeste mai departe despre "Fost candidat la prezidentialele din 2014, saltat de procurorii DIICOT" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 11:24
Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au respins contestatia formulata de Ioan Niculae in cazul sechestrului asigurator pus de procurorii DIICOT pe mai multe bunuri mobile si imobile ale omului de afaceri.
In cadrul aceleiasi actiuni in instanta, a contestat sechestrul asigurator si Nicoleta Toncea, o apropiata a omului de afaceri, cererea fiind de asemenea respinsa ca nefondata de judecatorii ICCJ.
Decizia instantei supreme este definitiva.
Omul de afaceri Ioan Niculae - urmarit penal, alaturi de apropiati ai sai, pentru sustragere de sub sechestru si spalare de bani - a instrainat fara drept, cu complicitatea unor functionari de la Cadastru, imobile si partile sociale detinute la firmele sale, sustin procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Procurorii DIICOT au decis punerea sub acuzare a opt suspecti
Procurorii DIICOT au dispus, in dosarul 146/D/P/2010, cunoscut ca dosarul Romgaz-Interagro, punerea sub acuzare a opt suspecti, ca urmare a cercetarilor declansate inca din 2012, impreuna cu politisti Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate.
Astfel, in 23 iunie, s-a dispus extinderea urmaririi penale fata de Ioan Niculae, sotia acestuia, Domnita Niculae, fiica omului de afaceri, Adina Niculae, si o apropiata a omului de afaceri, Nicoleta Toncea. Toti patru sunt suspectati de sustragere de sub sechestru si spalare de bani, in sarcina omului de afaceri fiind si... mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 15:11
Procurorii DIICOT si politistii de la Combaterea Criminalitatii Organizate au efectuat miercuri 22 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Timis, Arad, Caras-Severin si Mehedinti, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari, care vindea in toata lumea, in special in SUA, datele unor carti de credit obtinute fraudulos.
In acest caz, procurorii au retinut noua persoane, iar ale patru sunt cercetate sub control judiciar. Ancheta a fost realizata in cooperare cu FBI.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea infractionala era coordonata de un barbat de 37 de ani, din Drobeta Turnu Severin, care in prezent este incarcerat intr-un penitenciar din Germania, fiind condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare pentru inselaciuni prin sisteme informatice.
Hackerii au conceput un program informatic pentru extragerea datelor
Incepand cu luna noiembrie 2008, membrii gruparii au conceput un program informatic menit sa exploateze vulnerabilitatile informatice existente in sistemele POS amplasate in localuri si restaurante, iar prin acest mijloc sa capteze toate datele cartilor de credit ale persoanelor care efectuau plati in acest mod.
Aceste date obtinute fraudulos erau puse la vanzare online persoanelor interesate din intreaga lume (de exemplu, din SUA, Rusia, Pakistan, Serbia). Un palier al gruparii se ocupa special de preluarea si ridicarea sumelor de bani pe care le trimiteau pe numele lor "cumparatorii" datelor de credit obtinute in mod... mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 08:57
Suma totala a prejudiciului cauzat prin savarsirea infractiunilor economice in cauzele instrumentate de procurorii DIICOT in 2013 a fost de peste 815 milioane de lei si 39 de milioane de euro iar pentru asigurarea recuperarii pagubelor au fost instituite masuri asiguratorii in valoare de aproximativ 146 de milioane de lei.
In 2013, cauzele solutionate in privinta activitatii de combatere a infractiunilor economice au crescut cu 40,31%, potrivit unui comunicat de presa DIICOT.
"Prejudiciul total cauzat prin savarsirea infractiunilor economice a fost de 815.604.150 de lei si 39.332.748 euro. Pentru asigurarea recuperarii prejudiciilor cauzate au fost instituite masuri asiguratorii in valoare de aproximativ 145.914.161 lei", informeaza DIICOT.
Valoarea totala a drogurilor confiscate in anul 2013 de procurorii DIICOT a fost de aproximativ 15,65 milioane euro, ceea ce reprezinta o crestere de 49,04% in raport cu anul 2012.
"O crestere importanta a fost inregistrata si in ceea ce priveste solutionarea cauzelor avand ca obiect criminalitatea informatica, inregistrandu-se o crestere a cauzelor solutionate in anul 2013 cu 31,57%. Activitatea Serviciului de prevenire si combatere a infractiunilor de terorism si a celor contra sigurantei statului s-a inscris in aceleasi coordonate statistice ale anilor precedenti. Pentru destructurarea grupurilor infractionale organizate transfrontaliere, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2014, ora 14:49
Procurorii DIICOT si ofiteri de la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate - Porturi Maritime Constanta au efectuat joi opt perchezitii in municipiul Constanta, pentru destructurarea unei grupari acuzate de efectuarea unor operatiuni fictive de export utilaje industriale in Republica Moldova, prejudiciul fiind de un milion de euro.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea formata din sapte persoane a obtinut importante beneficii financiare ilicite, prin efectuarea de operatiuni comerciale si financiar-contabile fictive.
Membrii gruparii, cetateni romani, turci si moldoveni, au inregistrat in evidentele contabile ale unui numar de patru societati comerciale pe care le controlau, vanzari succesive de utilaje industriale, atestand in mod fictiv exportul acestora in Republica Moldova si solicitand rambursarea TVA-ului aferent acestor operatiuni.
Sumele de bani rezultate din operatiunile fictive ajungeau in conturile unei societati comerciale intermediare controlate de catre invinuiti si erau retrase in numerar de catre membrii gruparii.
Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este estimat la suma de aproximativ un milion de euro. mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 13:50
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Suceava au anihilat un grup infractional organizat, specializat in savarsirea de infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani, care a prejudiciat statul cu 9,8 milioane de euro.
La data de 27 mai 2013, procurorii DIICOT. au efectuat 167 perchezitii domiciliare pe raza mun. Bucuresti (1) si a judetelor Suceava(74), Botosani(14), Bacau(1), Dambovita(11), Neamt(4), Timis(3), Vrancea(1), Brasov (27), Mures(1), Galati(2), Valcea(1), Ilfov(1), Iasi(24), Olt(2) urmand a fi puse in executare 110 mandate de aducere.
Grupare formata din 118 membri
Cercetarile procurorilor vizeaza un numar de 118 invinuiti persoane fizice si 39 de firme. Modul de operare al membrilor grupului infractional organizat era urmatorul: acestia intrau in contact direct cu administratori ai unor societati comerciale care se aratau interesati in a-si diminua baza impozabila, iar prin intermediul societatilor comerciale pe care le detineau sau le controlau membrii grupului, se efectuau vanzari fictive de bunuri catre societatile comerciale "recrutate", fiind emise facturi, de asemenea, fictive pentru marfa inexistenta in realitate, facturi pe care societatile beneficiare le introduceau in contabilitate.
Pentru a da o aparenta de legitimitate si legalitate tranzactiilor comerciale efectuate, membrii gruparii ofereau administratorilor societatilor comerciale "recrutate" sume de... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 09:15