Procurorii pot face perchezitii si in intervalul orar 20:00-6:00 in cazul infractiunii flagrante sau cand perchezitia urmeaza sa se efectueze intr-un local deschis publicului la acea ora - este una dintre prevederile cheie ale proietcului de OUG anuntat joi de ministrul Justitiei, Ana Birchall.
Birchall a publicat, joi, pe site-ul MJ proiectul de OUG pentru modificarea si completarea Codurilor Penal si de Procedura Penala, dar si a ordonantei pentru organizarea si functionarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Iata ce schimbari a anuntat Birchall in conferinta de presa
Cele mai importante modificari vizeaza perchezitiile domiciliare, infractiunile flagrante, liberarea conditionata a persoanelor condamnate pe viata sau care au peste 60 de ani. In plus, apare infractiunea de rapire - ca agravanta a infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal.
Sunt reglementate competentele DIICOT in cazul unor infractiuni informatice sau daca savarsirea lor a intrat in aria unui grup infractional organizat.
In plin scandal legat de ancheta crimelor de la Caracal, procurorii DIICOT preiau competenta in cazul infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal prin rapire.
Proiectul OUG poate fi accesat pe site-ul MJ.
Liberarea conditionata se acorda mai greu
Este schimbata una dintre conditiile liberarii conditionate in cazul detentiunii pe viata, care poate fi dispusa daca cel condamnat a executat... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 16:37
Modificarile Codurilor Penale votate in Camera Deputatilor in ceea ce priveste prescriptia raspunderii penale constituie o modalitate mascata de impunitate in special pentru infractiunile de serviciu, pentru infractionalitate economico-financiara si pentru faptele in cazul carora cooperarea internationala presupune o perioada lunga de timp.
Acesta este punctul de vedere al asociatiilor Forumul Judecatorilor din Romania si Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor in cazul modificarilor legislative, potrivit unui comunicat transmis Ziare.com.
Magistratii sustin ca Guvernul si Parlamentul nu iau masuri pentru functionarea instantelor si parchetelor, dar ca blocheaza anchetele.
"Avand in vedere ca puterea legislativa si puterea executiva nu iau nicio masura privind dimensionarea si cresterea capacitatii logistice a sistemului judiciar, desi tehnologizarea, informatizarea si dimensionarea schemelor de personal sunt atributul lor exclusiv singurul efect pe care aceste dispozitii il vor avea va fi imposibilitatea solutionarii cauzelor complexe aflate fie in urmarire penala fie in faza de judecata la acest moment", sustin magistratii.
Citeste si: Modificarea Codurilor Penale a trecut si de deputati, in procedura de urgenta: "Astazi, hotia a castigat in Parlament!"
"Nu au legatura cu deciziile CCR"
Din analiza modificarilor Codului penal, magistratii au constatat ca in mare parte acestea nu au nicio legatura cu deciziile pronuntate de Curtea... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 16:29
Deputatul PSD Florin Iordache, presedintele comisiei speciale pentru modificarea Legilor Justitiei, sustine ca modificarea Codurilor Penale nu se va face in interesul anumitor persoane, respingand astfel criticile din presa potrivit carora ele il avantajeaza direct pe Liviu Dragnea.
Declaratiile au fost facute joi, dupa incheierea primei sedinte a comisiei, in care s-a discutat despre proiectele depuse cu doar o zi inainte privind modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.
Citeste si:
Prima sedinta a Comisiei Iordache pe modificarea Codurilor Penale s-a incheiat in jumatate de ora si s-a desfasurat fara cvorum: Dezbaterile incep pe 2 maiEfecte grave ale modificarilor la Codurile Penale: Scapa acuzatii de la Colectiv, retele organizate si infractori extrem de periculosi - InterviuUn procuror DNA atrage atentia ca modificarile la Codurile Penale pot afecta anchetele de omor si talharie
Intrebat de jurnalisti cine sunt initiatorii proiectelor care au starnit atatea reactii negative, Florin Iordache a raspuns: "La toate articolele pe care le propunem initiatorii sunt din PSD si ALDE", iar modificarile vizeaza punerea in acord cu deciziile CCR si CEDO.
"Vrem sa normalizam viata din Romania, care trebuie sa fie gestionata de reguli clare", a mai punctat el.
Intrebat, de asemenea, ce implicare a avut Ministerul Justitiei, Florin Iordache a afirmat raspicat: "Nicio implicare!".
"Ministerul Justitiei noi il invitam sa isi exprime un punct de vedere... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 12:43
Procurorul DNA Alexandra Carmen Lancranjan ironizeaza modificarile anuntate de Comisia speciala pentru Legile Justitiei in cazul Codului Penal si al Codului de Procedura Penala.
Alexandra Lancranjan arata ca este o problema in cazul propuneriii legislative prin care anchetele sunt clasate dupa un an, daca nu a fost identificat autorul infractiunii, care ar afecta dosarele in cazurile de talharie sau omor.
Alexandra Lancranjan este si formator la Institutul National al Magistraturii pe disciplina CEDO. Procurorul coordoneaza ancheta in dosarul in care liderul PSD, Liviu Dragnea, este cercetat ca ar fi in spatele societatii Tel Drum.
Postarea Alexandrei Lancranjan:
"De foarte multe ori le reprosez, in gluma, cursantilor ca nu au imaginea clara a modului in care este construit procesul penal si ca nu pot aprecia in profunzime cum se desfasoara.
Dupa lecturarea propunerilor de modificare a C. Pen. si C.Proc.Pen. imi dau seama ca orice student in primul an la Facultatea de drept este un geniu prin comparatie.
Legiuitorului, care doreste clasarea cauzei dupa 1 an daca nu a fost identificat autorul infractiunii, ii recomand sa citeasca textele privind prescriptia raspunderii penale, sa invete sa coreleze articolele din Coduri si sa intrebe macar cate talharii au fost solutionate dupa 1 an de la sesizare sau sa citeasca dosarele de omor in care ai reusit sa gasesti autorul dupa 5-10 ani.
Later edit: Criteriul "castigului material" vazut ca singurul de... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 09:56
Unele dintre propunerile de modificare a Codurilor Penale pot avea ca efect scaparea unor infractori extrem de periculosi. Sunt modificari care pot duce la amanarea, ingreunarea si uneori imposibilitatea efectuarii urmaririi penale. Magistratii le vor respecta, dar rezultatele muncii noastre vor fi mult diminuate si cei care vor suferi vor fi cetatenii de buna credinta, societatea, partile vatamate, avertizeaza presedintele Asociatiei Procurorilor, Bogdan Gabor.
Cum vrea sa schimbe PSD Codul Penal: Dispare neglijenta in serviciu, traficul de influenta e redefinit, se reduc termenele pentru liberarea conditionata
Intr-un interviu acordat Ziare.com, procurorul Bogdan Gabor a aratat ca printre beneficiarii noilor prevederi ar putea fi inclusiv unii dintre cei acuzati pentru dezastrul de la Colectiv, dar si din reteaua "Academia Infractorilor", celebra pentru furturile comise in toata Europa.
Procesele vor dura mai mult, unele probe vor fi pierdute, talhari, criminali sau violatori ar putea pleca de sub nasul politistilor, iar copii sau persoane abuzate ar ajunge la cheremul agresorilor.
Modificarile propuse pentru Codul Penal vor ridica probleme in practica?
Sunt aduse unele modificari punctuale care nu au facut obiectul unor sesizari la CCR sau al unei cauze la CEDO, ci au fost introduse din ratiuni pe care nu le cunosc si tocmai ele sunt problematice. Unele aspecte nu sunt de natura sa ajute la infaptuirea justitiei penale.
Care ar fi cele mai grave?
Se... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 09:20
Cu o zi inainte de protestul in strada al procurorilor si judecatorilor, fata de modificarile Codurilor Penale, Asociatia Procurorilor din Romania trage cateva semnale de alarma foarte ingrijoratoare privind schimbarile legislative preconizate.
Potrivit unei brosuri obtinute de Ziare.com, intocmita de procurori si judecatori, infractiuni extrem de grave precum omoruri, violuri sau acte de pedofilie pot sa scape nepedepsite.
In brosura sunt date cateva exemple practice privind efectele pe care le pot avea modificarile Codurilor.
De asemenea, se precizeaza ca textele modificate sunt preluate din forma transmisa Asociatiei, iar exemplele ce le insotesc sunt inspirate din activitatile practice ale magistratilor, fiind simplificate pentru a explica pe intelesul tuturor care pot fi efectele modificarilor pe care PSD si ALDE vor sa le aduca Codurilor Penale.
Iata cateva dintre acestea
1. O crima are loc intr-un oras din Romania. Cadavrul este gasit sectionat, iar parti din el lipsesc. Nimic nu indica autorul. Se deschide dosar penal si se incearca identificarea faptuitorului. Peste o saptamana, intr-un alt oras din acelasi judet are loc o crima asemanatoare. Aceleasi imprejurari. Aceleasi parti ale corpului care lipsesc. Singurele informatii sunt referitoare la un autoturism de culoare gri metalizat si un barbat vazut in preajma locurilor unde s-au petrecut crimele. Acesta parea a schiopata putin.
Pentru a inainta ancheta, organele de cercetare penala ar... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 19:51
Sectia pentru procurori a CSM isi exprima ingrijorarea fata de graba, lipsa de transparenta si modalitatea in care se schimba Codurile Penale in Parlament, cerand amanarea procesului pentru ca adunarile generale ale procurorilor din toata tara sa poata fi consultate.
Intr-un comunicat postat vineri pe site-ul CSM, se arata ca Sectia pentru procurori din cadrul CSM "se alatura si sustine punctele de vedere exprimate recent de cele mai importante structuri de parchet din cadrul sistemului judiciar si de Asociatia Procurorilor" cu privire la propunerile de modificare a Codurilor Penale.
Citeste si:
Parchetul General critica modificarile la Codurile Penale: Sunt in favoarea inculpatilor, ingreuneaza actul de urmarire penalaModificarea Codurilor Penale, pe intelesul tuturor: Kovesi explica de ce e pusa in pericol viata cetatenilor si cum vor fi afectate investigatiileModificarile la Codurile Penale depasesc recomandarile Directivei UE privind prezumtia de nevinovatie si sunt facute cu o graba suspectaKovesi: Asistam la un asalt asupra Justitiei care nu foloseste cetateanului, doar celor care comit infractiuni
"Sectia pentru procurori din cadrul Consililui Superior al Magistraturii isi exprima ingrijorarea atat cu privire la maniera aleasa pentru desfasurarea acestui proces legislativ - in procedura de urgenta, fara transparenta si fara o prealabila consultare a magistratilor - cat si fata de continutul unora dintre propunerile avansate, care vor paraliza capacitatea... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 14:58
Modificarile pe care PSD-ALDE vrea sa le faca in mare graba la Codurile Penale depasesc cadrul directivei europene care este invocata de initiatori, cu toate ca Florin Iordache, presedintele comisiei speciale, neaga acest lucru.
PSD-ALDE schimba cu o graba nejustificata Codurile Penale, unele dintre modificari neavand nicio legatura cu directiva europeana invocata de initiatori, dupa cum reiese dintr-o analiza pe text facuta de Elena Calistru, presedinte si co-fondator al asociatiei Funky Citizens.
Cu toate ca Florin Iordache (PSD), presedintele comisiei speciale, a sustinut ca modificarile respecta directiva europeana, textele puse in paralel arata contrariul. In analiza publicata pe site-ul Republica, Elena Calistru arata inca de la inceput ca "termenul de transpunere a Directivei este aprilie 2018, fapt care nu explica o eventuala graba de a adopta acum, pe repede inainte, aceste modificari".
Si asta mai ales in conditiile in care exista, de exemplu, o directiva mai veche, 2015/849, care avea termenul de transpunere in iunie 2017, dar pentru care nu exista nici macar un proiect de lege depus la Parlament, motiv pentru care Comisia Europeana a declansat procedura de infrigement impotriva Romaniei. Aceasta directiva se refera la spalarea banilor si daca ea ar fi fost transpusa in legislatia romaneasca, ar fi facut "imposibila existenta unor firme cu actiuni la purtator", subliniaza Elena Calistru.
Citeste si:
Tel Drum are o cifra de afaceri de 200 de milioane... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 10:18
Ministerul Public, condus de procurorul general Augustin Lazar, subliniaza ca modificarile pe care PSD-ALDE intentioneaza sa le faca la Codurile Penale arata o preocupare exclusiva pentru respectarea drepturilor inculpatilor si mai putin ale persoanelor vatamate, si totodata limiteaza aflarea adevarului si caracterul echitabil al proceserlor penale.
Este o noua reactie institutionala venita joi din partea procurorilor, dupa cele ale DNA si DIICOT.
La fel ca si celelalte doua institutii, Ministerul Public subliniaza intr-un comunicat remis presei ca modificarile propuse in Parlament "se abat grav" de la transpunerea Directivei europene 2016/343, invocata de initiatorii modificarilor la Codurile Penale.
"Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, in sensul ingreunarii pana la lipsirea de eficienta a actului de urmarire penala.
Doar astfel poate fi explicata introducerea unor texte care sunt in contradictie atat cu standardele europene in materie, cat si cu prevederile interne, validate de Curtea Constitutionala", se arata in comunicatul Ministerului Public.
Citeste si:
DNA reactioneaza la asaltul PSD-ALDE asupra Codurilor Penale: Efectul va fi devastatorModificarea Codurilor Penale, pe intelesul tuturor: Kovesi explica de ce e pusa in pericol viata cetatenilor si cum vor fi afectate investigatiileReactia DIICOT la modificarea Codurilor Penale: Reglementari excesive, o amputare a posibilitatilor de... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 17:32