Deputatul PSD Florin Iordache, presedintele comisiei speciale pentru modificarea Legilor Justitiei, sustine ca modificarea Codurilor Penale nu se va face in interesul anumitor persoane, respingand astfel criticile din presa potrivit carora ele il avantajeaza direct pe Liviu Dragnea.
Declaratiile au fost facute joi, dupa incheierea primei sedinte a comisiei, in care s-a discutat despre proiectele depuse cu doar o zi inainte privind modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.
Citeste si:
Prima sedinta a Comisiei Iordache pe modificarea Codurilor Penale s-a incheiat in jumatate de ora si s-a desfasurat fara cvorum: Dezbaterile incep pe 2 maiEfecte grave ale modificarilor la Codurile Penale: Scapa acuzatii de la Colectiv, retele organizate si infractori extrem de periculosi - InterviuUn procuror DNA atrage atentia ca modificarile la Codurile Penale pot afecta anchetele de omor si talharie
Intrebat de jurnalisti cine sunt initiatorii proiectelor care au starnit atatea reactii negative, Florin Iordache a raspuns: "La toate articolele pe care le propunem initiatorii sunt din PSD si ALDE", iar modificarile vizeaza punerea in acord cu deciziile CCR si CEDO.
"Vrem sa normalizam viata din Romania, care trebuie sa fie gestionata de reguli clare", a mai punctat el.
Intrebat, de asemenea, ce implicare a avut Ministerul Justitiei, Florin Iordache a afirmat raspicat: "Nicio implicare!".
"Ministerul Justitiei noi il invitam sa isi exprime un punct de vedere... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 12:43
Comisia speciala parlamentara pe domeniul Justitiei se va reuni, luni, pentru a discuta amendamentele depuse de senatori la cele trei Legi ale Justitiei - statutul magistratilor, organizarea judiciara si CSM.
Membrii comisiei vor dezbate, in continuare, modificarile la Codurile Penale pentru aplicarea Directivei europene referitoare la prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale.
Presedintele comisiei, Florin Iordache, a anuntat ca pana luni senatorii pot depune amendamente la cele trei legi.
"Luni la ora 9:00 vom avea sedinta comisiei cu discutarea amendamentelor la cele trei legi si, in continuare, avem discutarea Directivei pentru care grupurile parlamentare au depus amendamente", anunta Iordache.
Senatul a fost sesizat, joi, in calitate de Camera decizionala, cu proiectele de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, termenul de depunere a amendamentelor fiind stabilit pentru luni, urmand ca rapoartele comisiei sesizate sa fie finalizate pana marti, 19 decembrie.
Pe de alta parte, Florin Iordache a precizat ca grupurile parlamentare ale PSD, PNL si UDMR au depus amendamente la Codurilor Penale pentru transpunerea directivei europene.
Deputatul USR Stelian Ion a sustinut ca amendamentele PSD sunt de "o gravitate inimaginabila", mentionand ca, daca acestea ar fi adoptate, ar fi inchise foarte multe dosare.
Amendamentele... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 20:18
Sectia pentru procurori a CSM isi exprima ingrijorarea fata de graba, lipsa de transparenta si modalitatea in care se schimba Codurile Penale in Parlament, cerand amanarea procesului pentru ca adunarile generale ale procurorilor din toata tara sa poata fi consultate.
Intr-un comunicat postat vineri pe site-ul CSM, se arata ca Sectia pentru procurori din cadrul CSM "se alatura si sustine punctele de vedere exprimate recent de cele mai importante structuri de parchet din cadrul sistemului judiciar si de Asociatia Procurorilor" cu privire la propunerile de modificare a Codurilor Penale.
Citeste si:
Parchetul General critica modificarile la Codurile Penale: Sunt in favoarea inculpatilor, ingreuneaza actul de urmarire penalaModificarea Codurilor Penale, pe intelesul tuturor: Kovesi explica de ce e pusa in pericol viata cetatenilor si cum vor fi afectate investigatiileModificarile la Codurile Penale depasesc recomandarile Directivei UE privind prezumtia de nevinovatie si sunt facute cu o graba suspectaKovesi: Asistam la un asalt asupra Justitiei care nu foloseste cetateanului, doar celor care comit infractiuni
"Sectia pentru procurori din cadrul Consililui Superior al Magistraturii isi exprima ingrijorarea atat cu privire la maniera aleasa pentru desfasurarea acestui proces legislativ - in procedura de urgenta, fara transparenta si fara o prealabila consultare a magistratilor - cat si fata de continutul unora dintre propunerile avansate, care vor paraliza capacitatea... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 14:58
Proiectul Legii de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala este discutat, luni, la ora 12.00, la Ministerul Justitiei cu specialistii din justitie si cu reprezentanti ai asociatiilor profesionale din sistemul judiciar, in a doua dezbatere publica organizata inainte de trimiterea actului normativ in Parlament.
Prima dezbatere publica a proiectului de Lege de modificare a codurilor penale a avut loc 26 aprilie. Atunci au participat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, secretarul de stat Marieta Safta si noua persoane din partea societatii civile, dintre care cinci au fost reprezentanti ai unor asociatii si fundatii.
Ministerul Justitiei arata atunci ca reprezentantii societatii civile care au participat la dezbaterea publica "au exprimat in general sprijinul", insa au existat si critici legate de forma articolelor privind abuzul in serviciu si conflictul de interese si solicitari legate de posibilitatea reincriminarii insultei si calomniei si de reanalizare a textului propus pentru articolul referitor la confiscarea extinsa.
La a doua dezbatere publica, Ministerul Justitiei anunta ca au fost invitati "reprezentanti ai institutiilor si asociatiilor profesionale care isi desfasoara activitatea in domeniul infaptuirii justitiei, precum si ai organelor reprezentative ale profesiilor liberale din domeniul justitiei, interesate in aplicarea prevederilor cuprinse in proiectului de lege".
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, marti, ca... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 08:25