Introducerea timbrului de mediu a declansat, precum celelalte forme ale taxei pe poluare pentru autovehicule, numeroase procese pe rolul instantelor impotriva statului, procese castigate in general de soferi.
Pe de alta parte, exista si cazuri in care unele detalii birocratice pot impiedica succesul demersului, care a vizat fie recuperarea contravalorii timbrului achitat, fie obtinerea dreptului de a inmatricula masina fara a mai plati taxa.
De exemplu, un sofer a depus cererea de chemare in judecata fara sa astepte raspunsul Serviciul de inmatriculari la solicitarea de inmatriculare a masinii fara plata timbrului de mediu, cererea fiind respinsa de tribunal.
Etapele pentru inmatricularea masinii fara a achita taxa auto sunt urmatoarele:
- depunerea unei plangeri prealabile catre Serviciul Public Comunitar - Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV ) de pe raza teritoriului domiciliului solicitantului;
Citeste mai multe despre Vrei sa contesti taxa auto? Capcanele birocratice care te "ajuta" sa pierzi pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 08:54
Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat, luni, ca bugetul Fondului de Mediu pentru 2013 include suma de 400 de milioane de lei pentru despagubirea persoanelor care au platit taxa de prima inmatriculare si ca Romania trebuie sa aplice decizia Curtii Europene de Justitie pe aceasta tema.
"Sumele pentru despagubiri referitor la taxa auto sunt prevazute in bugetul fondului de mediu. Noi avem prevazut in acest an o suma de aproape 400 de milioane de lei pentru despagubiri tuturor celor care au platit taxa de prima inmatriculare. Intr-adevar, trebuie sa aplicam decizia Curtii Europene de Justitie", a spus Chitoiu.
Saptamana trecuta, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a dat dreptate unei sibience care a dat in judecata autoritatile romane, cerand ca, la restituirea taxei de poluare, sa primeasca si o dobanda calculata pentru perioada incepand cu plata respectivei taxe.
Mariana Irimie - care, pentru un autoturism inmatriculat pentru prima data in Germania, a platit taxa de poluare prevazuta de OUG 50/2008 - este in proces cu Administratia Finantelor Publice Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, cauza fiind legata de suma care trebuie sa ii fie restituita.
Sibianca a cerut ca sa primeasca si dobanda incepand de la data platii taxei si pana la cea a restituirii sale efective. Dobanda este de circa 9.500 de lei, iar taxa platita in 2008 a fost de 6.700 lei.
Avocatul persoanei respective, Dragos Tarsia, a declarat ca dupa decizia instantei multi dintre cei... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 15:48
Avocatul Marianei Irimie, careia Curtea de Justitie a UE i-a dat dreptate referitor la plata dobanzii pentru taxa auto, a declarat, vineri, ca are de recuperat o dobanda de circa 9.500 de lei pentru o taxa de 6.700 de lei pe care clienta sa a platit-o in 2008.
Dragos Tarsia, avocatul Marianei Irimie, din Sibiu, careia Curtea de Justitie a UE i-a dat dreptate referitor la plata dobanzii pentru taxa auto, a declarat, vineri, ca, dupa decizia instantei, multi dintre cei care vor cere plata dobanzii vor primi sume mai mari chiar decat taxele de poluare pe care le-au platit.
"Aceasta decizie are o importanta majora, intrucat obliga statul sa restituie nu atat suma prelevata sub titlul de taxa de poluare, cat si dobanda aferenta in materie fiscala, calculata de la data perceperii acestei taxe si nu de la data cererii de restituire, cum prevedea, pana ieri (joi - n.r) articolul 124 din Codul de procedura fiscala. Sunt multe cazuri in care dobanda va intrece taxa. Pentru toate taxele prelevate in perioada 2007-2009, dobanda este de peste suta la suta din cuantumul taxei", a declarat Dragos Tarsia.
Potrivit acestuia, in cazul clientei sale este vorba despre o masina inmatriculata in 2008 pentru care s-a platit o taxa de poluare de 6.700 de lei, iar dobanda pe care clienta sa o are de primit este de aproximativ 9.500 de lei.
"Economic, importanta este covarsitoare asupra bugetului pentru ca, in majoritatea cazurilor, dobanda va depasi taxa in sine. Cu cat ai platit taxa... mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 10:37
Instantele de judecata au dat castig de cauza unui numar de aproximativ 300.000 de proprietari de masini pentru restituirea taxei de poluare, a anuntat ministrul Mediului. Pana acum, acestia au primit 14 milioane de lei dintr-un total de 19 milioane de lei, suma solicitata Administratiei Fondului pentru Mediu de catre proprietarii de masini.
Instantele au dat aproximativ 300.000 de solutii definitive prin care se dispune restituirea taxei auto proprietarilor care au achitat aceasta taxa "considerata de Justitie ilegala", a declarat luni, la Ploiesti, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, RovanaPlumb.
Ea a precizat ca, in luna ianuarie a acestui an, Administratia Fondului pentru Mediu a primit solicitari pentru restituirea taxei auto in baza deciziilor instantelor de judecata in cuantum de 19 milioane de lei, in conditiile in care veniturile acestei institutii sunt cu cinci milioane de lei mai putin decat valoarea totala a solicitarilor primite din partea celor care au castigat prin justitie restituirea taxei auto.
"Din pacate, din bugetul Fondului pentru Mediu constituit din veniturile prin colectarea taxelor, cea mai mare parte, 70 la suta cel putin, se duce catre restituirea fostei taxe auto catre cetateni. Pentru luna ianuarie am avut incasari din inmatricularea masinilor la nivelul Administratiei Fondului pentru Mediu de 14 milioane de lei si am avut de restituit catre cetateni o suma in cuantum de 19 milioane de lei, fapt pentru care impreuna cu... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 17:56
Taxa anuala de poluare ar fi nefunctionala, considera ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care compara taxa de poluare anuala cu legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor."Sunt sceptic ca o taxa anuala pe poluare ar fi buna in acest moment. Ar fi, ca si legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, nefunctionala", spune Laszlo Borbely, citat de Capital.Acesta a precizat ca nu exista un termen anume pentru modificarea sistemului de taxare, dar ca ministerul vrea sa clarifice rapid situatia, pentru ca "sunt mii si mii de procese"."E in interesul nostru ca aceste procese sa dispara, pentru ca ele consuma bani, nervi si energie", spune ministrul mediului, care ii indeamna pe romani "sa nu mai cheltuie bani cu avocatii daca nu e necesar, pentru ca noua lege va clarifica situatia". Totusi, in contextul in care ministrul Mediului sustine ca "este foarte dificil sa faci un calcul care sa multumeasca pe toata lumea", este foarte posibil ca taxa auto sa se modifice din nou.Curtea de Justitie de la Luxemburg a decis ca taxa de poluare prevazuta de legislatia romana este contrara dreptului Uniunii Europene (UE) si a respins cererea Guvernului de limitare in timp a efectelor hotararii acestei instante.Legislatia romana a instituit, incepand de la 1 iulie 2008, o taxa de poluare care trebuie sa fie platita cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania. Reglementarea mentionata nu face distinctie intre vehiculele fabricate in acest stat... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 10:58
Guvernul va lua o decizie privind recent anuntata varianta a taxei auto in urmatoarele doua saptamani, insa in comitetul interministerial a aparut o noua idee, aceea a introducerii unei taxe generale de poluare pentru toate autoturismele, a anuntat, marti, ministrul Mediului, Laszlo Borbely."Eu raman la ideea de a introduce o taxa de poluare cu ocazia inmatricularii masinii in Romania, dar, in comitetul interministerial, am discutat si despre o alta varianta: aceea a introducerii, pe viitor, a unei taxe generale de poluare, o taxa anuala care sa inlocuiasca taxa de prima inmatriculare", a spus ministrul Mediului.
Borbely a refuzat sa dea detalii suplimentare despre propunere, evitand sa spuna cui a apartinut ea si de cand ar urma sa inlocuiasca actuala taxa de poluare platita la inmatriculare.
Proiectul de lege privind noua taxa auto prevedea, in forma redactata in 17 iunie, ca taxa sa fie redusa cu circa 30% de la 1 iulie 2011, data de la care sa inceapa si procedurile de restituire a unei diferente de bani catre proprietarii de masini deja inmatriculate in tara.
Documentul a fost insa refacut prin eliminarea datei de 1 iulie 2011, fara sa fie avansat un alt termen, astfel ca momentul la care ar urma sa fie introdusa taxa auto redusa cu 30% si sa inceapa restituirea banilor a devenit incert.
In forma initiala, proiectul de lege stabilea restituirea unei diferente de bani pentru proprietarii de masini care au achitat taxa pe poluare in perioada 1 iulie 2008 - 30 iunie... mai mult
Marti, 05 Iulie 2011, ora 16:52