Solicitarea de retragere a proiectului privind modificarea legii clauzelor abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, formulata de initiatorii documentului, a fost respinsa ieri de Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputatilor (CDEP), informeaza presa centrala. In aceste conditii, exista doua situatii referitoare la intrarea in vigoare a initiativei legislative.
Pe Ordinea de zi de ieri a Biroului permanent al Camerei Deputatilor a fost inscrisa solicitarea unui numar de 17 deputati, in calitate de coinitiatori, de retragere a proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, se mentioneaza intr-un document al Camerei, remis redactiei.
Citeste mai multe despre Deputatii au respins solicitarea de retragere a proiectului care modifica legea clauzelor abuzive. Ce sanse de aplicare are initiativa legislativa pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 09:55
BNR considera ca bancile ar putea sa negocieze cu clientii pe clauzele considerate abuzive si sa incheie intelegeri cu acestia pentru a evita procese colective in instanta, care ar presupune consum de timp si bani pentru toti cei implicati, potrivit viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu.
"Nu doar ca o consideram posibila, o consideram si dezirabila, pentru ca ea salveaza timp si salveaza bani pentru toata lumea. Am incurajat bancile sa creeze mecanisme de consultare, mediere, conciliere cu clientii ", a spus Olteanu, intrebat daca BNR considera posibila solutia unei intelegeri intre banci si clienti pe clauze abuzive, la un colocviu organizat de banca centrala cu tema "Relatia banca - client perspective legislative".
Cu toate ca a inceput precizand ca nicio clauza abuziva nu are ce cauta in contractele de creditare, Olteanu a avut un discurs construit in sensul protejarii bancilor comerciale.
Daca in precedentele luari de pozitie, BNR a adus ca argumente pentru o abordare precauta a proceselor colective stabilitatea financiara si protectia deponentilor bancilor, de aceasta data viceguvernatorul Olteanu a invocat interesul public al relansarii creditarii.
Oficialul BNR a aratat ca in cazul unor pierderi semnificative din actiuni colective pe clauze abuzive vor fi afectate resursele viitoare ale bancilor, iar bancile vor scumpi acele tipuri de credit pentru care au fost penalizate, intrucat vor internaliza in cost riscul unei pierderi.
In logica BNR, o banca... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 09:07
Banca Nationala a Romaniei a transmis Ministerului Justitiei un rezumat al studiului de impact privind procesele colective, aratand ca acestea ar putea avea un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale bancilor, dar nu ar fi in masura sa afecteze stabilitatea financiara a sistemului.
"Ministerul Justitiei nu a primit studiul propriu-zis, ci un rezumat al acestuia. BNR a precizat ca impactul este unul semnificativ pentru rezultatele financiare ale bancilor, cu unele banci mai afectate decat altele, dar fara sa poata reprezenta o amenintare la adresa stabilitatii financiare a sistemului", au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
De altfel, BNR a analizat doar veniturile viitoare neincasate si provizioanele aferente, dar nu a luat in calcul eventuale despagubiri retroactive pentru sumele achitate de catre clienti si pe care bancile ar putea fi obligate sa le ramburseze.
"La BNR nu s-a calculat nimic retroactiv, iar calculele BNR au fost numai pe dobanzi fixe si variabile, care au putut fi formalizate in aplicatii, intrucat la nivelul comisioanelor era mult mai dificil si datele erau insuficiente pentru termenul scurt in care trebuia incheiat studiul. Impactul pe comisioane a fost calculat de catre banci si reprezinta putin peste o treime din totalul de 4,8 miliarde lei, impactul total la nivelul sistemului", au explicat sursele citate.
Surse bancare au precizat ca, metodologic, BNR a analizat ce credite sau tip de credite au evoluat altfel decat... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 17:48
O decizie a Judecatoriei 2 produce un precedent important in toate procesele pe clauze abuzive, dupa ce instanta a constatat nulitatea absoluta a unui act aditional semnat de catre un client Volksbank, "in baza OUG 50/2010". Prin acest act aditional se modificau denumirea comisionului de risc in comision de administrare si cuantumul, respectiv tipul dobanzii din fixa in variabila.
Analizand conditiile in care a fost semnat actul aditional, completul de judecata a admis in totalitate cererile clientilor, apreciind ca fiind corecta solicitarea lor ca acesta sa fie declarat nul "pentru cauza ilicita"; cu alte cuvinte, actul aditional a fost implementat tocmai pentru a nu se aplica prevederile OUG 50/2010.
"Prin solutia pronuntata s-a stabilit ca S.C. Volksbank Romania S.A. este obligata sa nu mai aplice acest act aditional si sa returneze toate sumele achitate cu titlu de comision de risc/de administrare, in baza conventiei de credit si a actului aditional, de la data semnarii pana la zi, la care se adauga dobanda legala. In plus, Banca trebuie sa perceapa, pe intreaga perioada a derularii conventiei, dobanda fixa initiala, fara a se tine cont de actul aditional ulterior si sa plateasca daune morale pentru prejudiciile suferite in cuantum de 2284 lei", a declarat mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:03
Conturile Volksbank au fost poprite la inceputul acestei saptamani pentru executarea silita a unei creante de circa 15.000 de euro, pe care banca o datoreaza unor clienti care au castigat procese pe clauze abuzive.
Mai exact, banii reprezinta comisioanele de risc oprite de Volksbank in mod abuziv si dobanzile aferente, pe care banca a refuzat sa le returneze, in ciuda hotararii judecatoresti.
"Poprirea e o procedura standard, fara vreun efect asupra activitatii bancii. Poprirea implica indisponibilizarea sumelor solicitate din conturile bancii, deschise la alte institutii. Subliniem ca in cadrul acestor proceduri, conturile clientilor nu sunt afectate in niciun fel. Mai mult, sumele care fac obiectul popririlor sunt in general mici, de ordinul zecilor de mii de lei, in conditiile in care conturile vizate au solduri de sute de milioane de lei", au explicat reprezentantii Volksbank. Mai mult, banca a contestat decizia, iar recursul va fi judecat in luna decembrie.
Volksbank va plati si daune morale
Totusi, sumele pe care Volksbank le are de plata clientilor se acumuleaza. Clientii bancii au obtinut, miercuri, o noua sentinta irevocabila prin care banca este obligata sa plateasca si daune morale, pe langa returnarea banilor opriti in mod abuziv prin comisioane de risc transformate in comisoane de administrare si dobanzile aferente.
"In data de 29.05.2013, Tribunalul Bucuresti - Sectia a VI-a Civila a repins recursul declarat de banca impotriva sentintei... mai mult
Joi, 30 Mai 2013, ora 07:00
Dupa articolul publicat de Business24 in care anuntam ca Credit Europe Bank N.V a pierdut primul proces intentat de un client pentru clauzele abuzive din contractele de credit, reprezentantii bancii au precizat ca aceeasi instanta a dat castig de cauza si bancii, intr-un dosar asemanator.
"Tinem sa precizam ca aceeasi instanta, Judecatoria sectorului 6, a solutionat recent o cauza similara - in dosarul nr. 18611/303/2012 - prin pronuntarea unei sentinte definitive in favoarea bancii in data de 20.02.2013, in acest fel recunoscand validitatea si justetea prevederilor contractuale de felul celor mentionate in articol", se arata intr-un punct de vedere Credit Europe Bank trimis pentru Business24.
Banca se bazeaza pe un precedent
Reprezentantii bancii isi anunta intentia de a ataca cu recurs decizia data de Judecatoria Sectorului 6 intr-un dosar ce are ca obiect clauzele abuzive din contractele de credit.
"In cazurile in care au existat diferente de interpretare, ulterior semnarii contractelor, ne-am exprimat intotdeauna deschiderea de a le rezolva in mod amiabil, in spiritul unei relatii autentice de parteneriat. In ceea ce priveste decizia luata impotriva bancii vor fi urmate toate caile de atac legale necesare pentru a sustine, si in acest caz, punctul de vedere al bancii privind corectitudinea prevederilor utilizate in cazul contractelor sale de credit", se mentioneaza in informarea Credit Europe Bank.
CLAUZE BANCARE ABUZIVE Credit Europe Bank intra pe... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 14:27
Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei militeaza la unison cu bancile comerciale pentru judecarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a proceslor intentate de clienti impotriva clauzelor abuzive din contractele de credit.
De cealalta parte, clientii acuza prin aceasta miscare favorizarea bancilor.
BNR isi motiveaza pozitia prin faptul ca deciziile judecatoresti privind clauzele abuzive au impact asupra unei mase largi de populatie, iar Inalta Curte ar putea asigura o practica unitara, ideea sustinuta si de reprezentantii bancile implicate in procese.
Bancherii invoca uniformizarea practicii judiciare
"ICCJ, instanta suprema in sistemul judiciar romanesc, are abilitatea de a uniformiza practica judiciara. In situatia in care o anumita categorie de cauze ajunge sa fie judecata in recurs la ICCJ, se deschide posibilitatea crearii unei practici unitare la nivelul instantei supreme si a instantelor inferioare.
Aceasta poate conduce la o mai mare predictibilitate a actului de justitie pentru acea categorie de litigii, aspect benefic pentru securitatea circuitului civil. Clientii nu au de pierdut prin simplul fapt ca procesele lor ar ajunge sa se judece la ICCJ", a declarat Ionut Serban, avocat asociat Tuca si Asociatii, una dintre casele de avocatura care reprezinta bancile in procesele intentate de clienti.
La Inalta Curte procesele dureaza mai mult
De cealalta parte, avocatii clientilor sustin ca propunerea BNR nu este in favoarea consumatorului... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 13:50
Banca Nationala a Romaniei vrea ca procesele colective intentate bancilor sa fie judecate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca astfel de spete vizeaza o masa larga de populatie, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, in cadrul unui colocviu sustinut la Banca Centrala
"Nu este nicio problema sa ai o prima instanta la tribunal si prin exceptie sa ai cale de atac la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a spus Olteanu, citat de Mediafax.
Olteanu (BNR): Clauza abuziva nu trebuie sa se regaseasca intr-un contract
Oficialul BNR si-a motivat optiunea prin faptul ca deciziile judecatoresti privind clauzele abuzive au impact asupra unei mase largi de populatie, avand aplicare nationala, iar Inalta Curte ar putea asigura si o practica unitara.
Pozitia BNR coincide cu optiunea bancilor, care solicita ca in cazul proceselor privind clauzele abuzive sa se permita o derogare, astfel incat ultima instanta sa fie Inalta Curte de Casatie si Justitie, si nu Curtile de Apel, asa cum prevede actualul Cod Civil.
Lobby-ul facut de banci i-a convins pe oficialii FMI sa solicite Guvernului o amanare a intrarii in vigoare a legii care vizeaza clauzele abuzive. Legea trebuia sa se aplice de la 15 februarie odata cu Codul de procedura civila, insa a fost amanata pana pe 1 iulie 2013.
In cazul in care se vor aplica modificarile, banca va fi obligata sa scoata din toate contractele existente clauzele abuzive, daca instanta a dat castig de cauza unui... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 14:32
Banci importante din Romania, precum BCR, Piraeus Bank sau Volksbank, sunt asaltate cu mii de procese intentate de propriii clienti. Marul discordiei? Clauzele abuzive din contractele de credit.
Un razboi dur, cu pierderi de ambele parti. Ar putea insa ca Fondul Monetar International, sa incline balanta victoriei?
In prezent, exista peste 3.000 de dosare in care clientii au dat in judecata bancile pentru nereguli in contractele de credit, dintre care numai 22 au fost castigate de banci.
Totusi, sansele de castig ale unui asemenea proces difera de la o banca la alta, explica avocatii. Volksbank pierde in jur de 90% din procesele intentate de clienti sau de autoritatile pentru protectia consumatorului, in timp ce in cazul BCR, sansele ca un astfel de proces sa fie castigat de clienti sunt de doar 75%. De ce? "BCR are contracte scrise oarecum mai pe intelesul clientilor", a explicat avocatul Carmen Cretu din cadrul Casei de Avocatura Coltuc.
Volksbank trebuie sa plateasca 4.000 lei unui client care a obtinut in instanta o decizie definitiva si irevocabila, reprezentand comisioanele de risc si de administrare percepute abuziv. De cealalta parte, BCR trebuie sa plateasca 6.000 lei.
La inceputul anului, BCR a fost executata silit pentru aproape 900.000 lei, suma reprezentand comisioane aferente unor contracte de credit pe care tribunalul le-a declarat abuzive.
Chiar si atunci cand exista o decizie definitiva si irevocabila, bancile nu platesc atat de usor... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 07:02