Cancelarul german Angela Merkel a indemnat joi Kievul la retinere, dupa ce presedintele ucrainean Petro Porosenko a cerut ca Kievul sa fie sustinut cu nave NATO la Marea Azov, in urma incidentului armat de duminica in largul Crimeei.
"Rugam partea ucraineana sa ramana informata, pentru ca putem rezolva lucrurile doar ramanand rezonabili, discutand unii cu ceilalti", a declarat sefa Guvernului german.
"Nu poate exista o solutie militara la aceste confruntari", a subliniat ea, la Berlin, in cursul unui forum germano-ucrainean, in urma indemnului lui Porosenko la desfasurarea unor nave NATO cu scopul de a garanta accesul la Marea Azov.
Merkel a promis sa abordeze acest subiect cu Vladimir Putin la summitul G20.
Ea a acuzat totodata Moscova ca a limitat in mod voit accesul la Marea Azov - la care au acces atat Ucraina, cat si Rusia - dupa ce Putin a inaugurat un pod peste Stramtoarea Kerci, care asigura o legatura intre teritoriul rus si Peninsula ucraineana Crimeea, anexata de rusi.
"Toate acestea sunt de trecut in contul presedintelui rus. De cand a fost inaugurat acest pod, in mai, conditiile navigatiei s-au inrautatit", a criticat ea.
Cancelarul a promis sa faca totul pentru ca zona de coasta ucraineana, mai ales orasul Mriupol, sa ramana accesibila pe cale maritima.
Merkel a reafirmat totodata angajamentul Berlinului si Parisului in procesul de pace in Ucraina, recunoscand insa ca "succesele raman, din nefericire, foarte limitate".
Citeste si:... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 15:16
Ministrul italian de Externe, Angelino Alfano, a declarat luni ca tara sa crede in dialogul cu Rusia si ca vrea ca partenerii sai sa inteleaga ca Moscova joaca un rol important in scena globala.
"In ciuda tuturor dificultatilor legate de situatia din Ucraina, credem cu tarie in dialogul cu Rusia. Facem eforturi sa-i facem pe partenerii nostri sa inteleaga ca este imposibil sa rezolvi orice criza globala si sa raspunzi la provocarile globale fara Moscova", a declarat oficialul italian inainte de o vizita la Moscova, conform Tass.
Acesta a adaugat ca abordarea Moscovei pentru a stinge criza din Ucraina ar putea duce la "restabilirea unui dialog sustenabil si fructuos intre Rusia si UE". In opinia sa, sanctiunile impuse Rusiei ar trebui revazute.
"Nici Europa, nici Ucraina si nici Rusia nu au de castigat de pe urma prelungirii conflictului din inima continentului. Trebuie sa cream conditiile pentru un compromis, concentrandu-ne pe problemele presante actuale ale procesului de negociere. Sigur, ne asteptam atat din partea Kievului, cat si din partea Moscovei sa arate vointa politica pentru a ajunge la un compromis", a mai spus ministrul italian de Externe.
Acesta a mai atras atentia ca "e important ca NATO sa se adapteze noului context, care s-a schimbat semnificativ de la crearea aliantei. Noi provocari din sud au aparut. De aceea, ar trebui sa ne concentram atentia pe gasirea de solutii si pe aducerea instrumentelor aliantei in linie cu noile cerinte".
Citeste... mai mult
Luni, 27 Martie 2017, ora 17:36
Rusia nu e deloc multumita de faptul ca Ucraina nu i-a platit datoria de 3 miliarde de dolari, asa ca pregateste un proces.
Premierul rus Dmitri Medvedev le-a cerut ministrilor sai sa faca toate demersurile necesare pentru a actiona tara vecina in instanta, informeaza Reuters.
El a mentionat ca, "fara nicio indoiala", Kievul nu va plati datoria uriasa.
Ucraina sfideaza Rusia si nu vrea sa-i plateasca o datorie uriasa: Stransa cu usa sa dea banii inapoi?
Ucraina a intrat, vineri, in default cu o datorie de 3 miliarde de dolari catre Rusia, contractata inainte de inlaturarea din functie a fostului presedinte Viktor Ianukovici.
Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat atunci ca guvernul sau ingheata rascumpararea ...citeste mai departe despre "Rusia se pregateste sa dea Ucraina in judecata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 14:50
Disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema datoriei de 3 miliarde de dolari, inregistrata de Kiev fata de Moscova, intra intr-o noua faza care i-ar putea provoca surprize lui Vladimir Putin.
Cele doua tari vecine isi vor expune punctele de vedere asupra creditului inregistrat de ucrainieni fata de Rusia intr-o instanta londoneza, magistratii englezi urmand sa decida daca pretentiile Rusiei in acest caz sunt intemeiate, explica reporterii Bloomberg.
Pozitii adverse
Kievul a dat ca termen limita data de 29 octombrie pentru ca Rusia sa accepte o stergere partiala a datoriei Ucrainei si extinderea termenului de returnare a creditului, dupa cum au facut ceilalti creditori internationali ai tarii.
Ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov, a refuzat insa orice discutie pe aceasta tema si este in cautarea unei firme de avocatura prin care sa solicite falimentul de tara al Ucrainei la momentul scadentei, pe 20 decembrie 2015.
"Se va ajunge fara niciun dubiu in instanta. Nu exista nicio sansa ca Rusia sa accepte sa fie sanctionata economic de catre Occident pe tema crizei din Ucraina si sa accepte aceleasi conditii pe care le-au acceptat ceilalti creditori", spune Christopher Granville, fost diplomat britanic in Rusia.
Imprumut suspect
La sfarsitul anului 2013, Vladimir Putin isi recompensa aliatul ucrainean, ex-presedintele Viktor Yanukovici, cu 3 miliarde de dolari pentru refuzul de a continua negocierile cu UE.
Banii au fost investiti intr-o obligatiune... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 12:55
Ucraina a depus o plangere impotriva Rusiei la Organizatia Mondiala Comertului acuzand Moscova de boicotarea productiei de echipamente destinate retelei de cai ferate din Rusia.
Printre marfurile pe care Kievul sustine ca Rusia a refuzat sa le mai cumpere in mod nejustificat se numara vagoane si macazuri de tren produse la uzinele Kryukov si Dnipropetrovsk, anunta agentia Sputnik.
"Prima actiune in instanta impotriva Rusiei a fost prezentata forurilor de conducere ale Organizatiei Modiale ale Comertului in legatura cu restrictiile impuse la cumpararea vagoanelor si macazurilor produse in Ucraina", a declarat ministrul adjunct pentru Dezvoltare Economica din Ucraina, Natalya Mykolskaya.
Conform spuselor sale, inca din 2013, Rusia a refuzat in mod nejustificat sa mai achizitioneze aceste marfuri de la producatorii ucrainieni.
Mykolskaya sustine ca oficialii de la Moscova au anulat sau au revocat in repetate randuri certificatele de conformitate pentru aceste produse.
Adjunctul ministrului Dezvoltarii Economice de la Kiev spune ca, in urma restrictiilor aplicate pe piata rusa, exporturile de vagoane si macazuri au scazut de la 1,71 miliarde dolari la doar 51 de milioane in ultimii doi ani.
Rusia fost principala piata de desfacere pentru componentele feroviare produse in Ucraina, cele doua tari impartasind o vasta retea de cai ferate, cu ecartament de 1,52 metri, creata inca din perioada Imperiului tarist si dezvoltata apoi de autoritatile sovietice.
In... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 14:29
3Autoritatile ucrainene intentioneaza sa ceara Rusiei despagubiri de ordinul a 50 miliarde de dolari prin intermediul instantelor internationale pentru Crimeea (peninsula ucraineana anexata de Moscova in martie 2014) si Donbas (unde Rusia sprijina rebelii separatisti cu forte umane si arme), a declarat marti seara ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin.
"Vorbim de miliarde de dolari (...). Am luat in calcul totul. Chiar si costul resurselor naturale, inclusiv nisipul, pe care nu-l putem folosi", a subliniat Klimkin, care a recunoscut ca procesele pe care Ucraina intentioneaza sa le intenteze Rusiei vor fi de durata. "Este o chestiune de 4-6 ani", a opinat el, intr-un interviu pentru postul de televiziune 24, citat de agentia de presa Unian.
"Cred ca pana la urma ...citeste mai departe despre "Un proces international cu o acuzatie in premiera si o miza uriasa: 50 de miliarde de dolari de la Putin" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 09:00
Rusia nu doreste prabusirea Ucrainei si nu intentioneaza sa faca jocul celor care vor prabusirea ei, a declarat vineri ministrul de Externe rus Serghei Lavrov.
"In plan politic, nimeni (in Rusia) nu este interesat in prabusirea Ucrainei", a reiterat Lavrov, indicand ca peninsula "Crimeea reprezinta o discutie aparte".
"Populatia a raspuns la incercarile de a inchide gura etnicilor rusi din Crimeea", a spus el, referindu-se la referendumul, contestat de Kiev si de Occident, in cadrul caruia populatia din Crimeea a votat pentru separarea de Ucraina si alipirea la Rusia, proces vazut drept o "anexare" de catre occidentali.
Interventie militara a NATO in Ucraina? Ce spune ministrul Apararii de la Kiev
Moscova a sustinut sincer acordurile de la Minsk fara niciun fel de rezerve si 'a pune acum la indoiala aceste intelegeri si integritatea Ucrainei "ar insemna favorizarea extremistilor de toate orientarile", a afirmat Lavrov, insistand ca "Rusia nu-si doreste ...citeste mai departe despre "Ministrul rus de Externe: Nu dorim prabusirea Ucrainei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Iunie 2015, ora 18:22
Cele doua camere ale Congresului american au adoptat marti texte care condamna interventia rusa in Ucraina, un gest simbolic, dar puternic, cu o zi inainte de vizita premierului ucrainean, Viktor Iateniuk, la Washington, transmite AFP.
Camera Reprezentantilor a aprobat aproape in unanimitate (402 voturi pentru, sapte impotriva) o rezolutie care condamna 'incalcarea suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Ucrainei de catre fortele militare ale Federatiei Ruse'.
Documentul, fara caracter obligatoriu, solicita executivului american 'sa impuna sanctiuni de vize, financiare, comerciale si de alta natura demnitarilor cu rang inalt ai Federatiei Ruse, bancilor si organizatiilor comerciale controlate de stat, precum si altor agentii de stat'.
Senatul a aprobat o rezolutie care condamna 'agresiunea ilegala a Rusiei in Ucraina'
La randul sau, Camera superioara a Congresului - Senatul - a aprobat prin consens o rezolutie care condamna 'agresiunea ilegala a Rusiei in Ucraina'.
Aceste masuri simbolice preced votul asteptat privind ajutorul economic promis Ucrainei de Statele Unite, constituit din garantii in valoare de un miliard de dolari.
Procesul parlamentar american impune ca fiecare din cele doua camere sa se pronunte, dupa cum s-a intamplat saptamana trecuta in Senat si in Camera Reprezentantilor.
Senatul va examina initiativa miercuri in Comisia pentru relatii externe, a facut cunoscut marti presedintele acesteia, Robert Mendez.
Pe de... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 10:45
Ucraina a suspendat pregatirea acordului de asociere cu Uniunea Europeana, a carui semnare se afla pe ordinea de zi a summitului european de saptamana viitoare de la Vilnius, potrivit unui decret al guvernului de la Kiev publicat joi pe site-ul sau oficial, relateaza AFP.
Acest decret ordona "suspendarea procesului de pregatire a acordului de asociere intre Ucraina si UE" pentru "a asigura securitatea nationala, relansarea relatiilor economice cu Rusia si pregatirea pietei interne pentru relatii de la egal la egal cu Uniunea Europeana".
Textul propune, totodata, crearea unei comisii tripartite intre Ucraina, Rusia si UE asupra comertului.
Decizia guvernului de la Kiev intervine dupa ce parlamentul ucrainean a respins, in cursul diminetii, toate proiectele de lege ce permiteau rezolvarea cazului Timosenko, solicitata de Uniunea Europeana inainte de summitul european de saptamana viitoare de la Vilnius, unde era preconizata semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina.
Aflat intr-o vizita la Viena, presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a dat asigurari ca tara sa va continua sa mearga pe calea spre Uniunea Europeana. mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 15:35