Reprezentantii Citigroup sustin ca banca ar putea sa isi asume vinovatia in cadrul procesului deschis in State Unite de Departamentul de Justitie sub acuzatia de manipulare a pietei valutare.
"O intelegere cu Departamentul de Justitie ar putea include o recunoastere a vinei", arata surse din interiorul companiei.
Pe de alta parte, un comunicat de presa al bancii arata ca aceasta nu va fi pusa sub urmarire pentru speculatiile facute in urma manipularii dobanzii interbancare Libor, dezvaluie reporterii BBC.
Scandal global
Citigroup face parte din grupul de sase banci care au fost puse sub acuzare de catre autoritatile din mai multe state pentru manipularea pietei Forex intr-un scandal izbucnit la sfarsitul lui 2014.
Un proces initiat de autoritatile din Argentina ar putea duce la deschiderea unor dosare penale pentru angajatii bancii, pe masura ce si statul sud-american este atacat in instanta de fondurile de risc din Statele Unite.
Situatia din Argentina se poate solda cu repercursiuni majore si amenzi usturatoare pentru Citi si Citigroup Argentina, recunosc oficialii companiei.
Fondurile americane NML Capital si Aurelius Capital Management se lupta sa obtina suma de 1,3 miliarde dolari dupa ce au refuzat sa accepte o restructurare a datoriei statului sud-american.
Plata dobanzilor in cazul obligatiunilor argentiniene a fost blocata printr-o hotarare a unei Curti de Justitie din Statele Unite, judecatorul obligand statul argentinian sa plateasca mai... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 11:19
O agentie federala din SUA responsabila de supravegherea companiilor de creditare ipotecara Fannie Mae si Freddie Mac vrea sa obtina de la Bank of America despagubiri de 6 miliarde dolari pentru practici de dinaintea crizei financiare, au declarat surse apropiate situatiei, pentru Financial Times.
Agentia Federala pentru Finantarea Locuintelor a dat in judecata 17 institutii de credit, acuzandu-le ca au incalcat mai multe legi la vanzarea de instrumente financiare garantate prin ipoteci catre Fannie Mae si Freddie Mac, transmite Financial Times. Cele doua companii au ajuns in 2008 aproape de colaps, din cauza tranzactiilor incheiate cu aceste banci.
Suma vizata de la Bank of America este mai mare decat despagubirile pe care agentia federala le-ar primi de la banca JPMorgan in urma unei intelegeri amiabile record, de 13 miliarde de dolari, a institutiei de credit cu autoritatile americane intr-un caz similar. Agentia Federala pentru Finantarea Locuintelor ar incasa 4 miliarde de dolari din acordul cu JPMorgan, daca acesta se confirma.
Bank of America are cea mai mare potentiala expunere dintre cele 17 banci aduse in fata instantei de catre agetia federala, cu instrumente financiare in valoare totala de 57 de miliarde de dolari, fata de 33 de miliarde de dolari in cazul JPMorgan.
Royal Bank of Scotland are o expunere de 30 de miliarde de dolari si ar putea primi o amenda de mai multe miliarde de dolari, noteaza cotidianul britanic.
Printre institutiile de... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 12:05
JPMorgan Chase, Barclays, Credit Suisse si alte 10 mari banci au fost actionate in justitie de o autoritate americana de reglementare a cooperativelor de credit, fiind acuzate de manipularea indicelui de dobanda Libor.
Autoritatea federala National Credit Union Administration, cu sediul in Alexandria, Virgina, a intentat actiunea intr-o instanta din Kansas, transmite Bloomberg.
Agentia guvernamentala sustine ca, prin manipularea Libor, marile grupuri financiare au privat de venituri cinci banci cooperative care intre timp au dat faliment.
JPMorgan si celelalte 12 banci vizate sunt acuzate ca ar fi transmis informatii false catre British Bankers' Association, institutia care calculeaza indicele Libor, pentru a-si promova propriile interese.
Printre beneficiile obtinute astfel de bancile vizate se numara cresterea valorii propriilor investitii, reducerea costurilor de finantare, crearea unei false perceptii privind propria situatie de credit si privarea unor investitori de venituri din dobanzi, potrivit agentiei federale americane.
Autoritatile din intreaga lume ancheteaza manipularea celor mai importanti indici de dobanda de pe piata interbancara, precum Libor, Euribor sau Tibor, de catre bancile raportoare. Autoritatile americane si britanice au dispus amenzi in valoare totala de 2,5 miliarde de dolari impotriva bancilor UBS, Barclays si Royal Bank of Scotland, acuzate de manipularea indicelui Libor.
Investigatia continua la nivel global, fiind vizate mai... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 12:36
Agentia federala care ii supravegheaza pe Fannie Mae si Freddie Mac este decisa sa dea in judecata peste 10 mari banci, pe motiv ca ar fi vandut in mod intentionat investitorilor obligatiuni ipotecare neperformante in timpul bulei imobiliare. In urma acestei scheme, bancile ar fi castigat miliarde de dolari.Dosarele ce vor fi inaintate curtii federale, cel mai probabil zilele urmatoare, de catre Agentia Federala de Finantare a Locuintelor le vizeaza printre altele pe Bank of America, JP Morgan Chase, Goldman Sachs si Deutsche Bank, conform unor surse implicate in proces, relateaza New York Times.
Acuzatiile principale se refera la faptul ca bancile, care au creat pachetele de credite ipotecare si le-au vandut investitorilor sub forma de obligatiuni, nu au respectat prevederile legii obligatiunii.
Mai exact, bancile ar fi musamalizat informatiile din care reieseau ca veniturile debitorilor erau falsificate.
In momentul in care foarte multi dintre debitori nu si-au mai putut plati creditele, obligatiunile in spatele carora se aflau ipotecile si-au pierdut rapid din valoare.
Drept urmare, Fannie si Freddie au pierdut peste 30 de miliarde de dolari, pierderi care au fost luati din buzunarele contribuabililor.
Investitorii privati care detin obligatiuni ipotecare deja se straduiesc sa le forteze pe marile banci sa rascumpere zeci de miliarde de dolari in obligatiuni ipotecare neperformante.
Insa efortul federal este un nou capitol dintr-un razboi legal imens care i-a alarmat pe... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 10:10