Ministerul Justitiei din Statele Unite ale Americii a intentat proces agentiei de rating Standard & Poor's (S&P), cerand daune de 5 miliarde de dolari pentru majorarea nejustificata a ratingurilor obligatiunilor ipotecare inainte de izbucnirea crizei in 2008.
Referindu-se la perioada 2004-2007, procurorul general al SUA, Eric Holder, a numit aceste actiuni ale agentiei drept una din cauzele principale ale crizei financiare din 2008, relateaza CNN si Rbc Daily.
In afara de Ministerul Justitiei, sase state americane au intentat procese civile impotriva S&P.
In august 2011, S&P a redus pentru prima oara in istorie ratingul de credit suveran al SUA cu o treapta, de la AAA la AA+. Autoritatile americane au criticat sever decizia S&P, acuzand agentia de lipsa de obiectivitate.
Oficiali ai Ministerului Justitiei au declarat ca procesul intentat acum nu are nicio legatura cu scaderea ratingului SUA de S&P in 2011, argumentand ca ancheta institutiei impotriva agentiei fusese initiata inca in 2009.
Agentiile de rating resping acuzatiile impotriva lor
S&P considera acuzatiile nefondate, exprimandu-si regretul ca ratingurile nu au putut "prezice pe deplin deteriorarea rapida a situatiei de pe piata creditelor ipotecare din SUA".
Autoritatile de reglementare din SUA au formulat mai demult obiectii fata de agentiile globale de rating ( S&P, Moody's Investors Service si Fitch Ratings), apreciind ca, in parte, acestea poarta responsabilitatea pentru declansarea crizei... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 15:25
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s a revizuit joi perspectiva pentru ratingul "AAA" atribuit Marii Britanii la "negativa" de la "stabila", ceea ce inseamna ca exista o sansa din trei ca S&P sa retrogradeze Marea Britanie daca performantele sale economice si fiscale continua sa se deterioreze, transmite Reuters.
Celelalte doua mari agentii de evaluare, Moody"s si Fitch, au pus ratingul "AAA" atribuit Marii Britanii sub o perspectiva negativa inca din prima jumatate a acestui an.
"Revizuirea perspectivei reflecta punctul nostru de vedere ca am putea retrograda ratingul Marii Britanii in urmatorii doi ani daca performantele fiscale se vor inrautati mai mult decat ne asteptam in prezent", a anuntat Standard & Poor"s intr-un comunicat. "Credem ca acest lucru ar putea sa se intample ca urmare a unei relansari economice intarziate si inegale sau a slabirii angajamentului politic fata de consolidare", adauga S&P.
Saptamana trecuta, ministrul britanic de finante, George Osborne, a anuntat prelungirea masurilor de austeritate pana in 2017/2018, in urma revizuirii in scadere a previziunilor de crestere. Ministrul finantelor a fost nevoit sa admita ca obiectivul sau de reducere a raportului datorie/PIB incepand din 2015/2016 va fi ratat si ca acesta va fi atins de-abia in 2016/2017.
Guvernul britanic a revizuit, de altfel, in scadere previziunile de crestere, de la +0,8% pentru anul in curs la o contractie de 0,1%, si de la 2% la 1,2% pentru 2013.
Potrivit... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 09:22
Standard & Poor's (S&P) ar putea imbunatati perspectiva ratingului Romaniei, de la "negativa" la "stabila", daca statul va continua sa implementeze reformele convenite cu Fondul Monetar International (FMI), potrivit unui analist al agentiei de evaluare financiara."Evolutia recenta, nu doar in privinta acordului cu FMI si Uniunea Europeana, dar si a contextului politic si a situatiei un pic mai bune referitoare la finantarea externa, are un impact pozitiv asupra ratingului.
Respectarea cerintelor FMI si UE a fost asigurata pana acum, dar implementarea acestor masuri trebuie sa fie sustinuta in urmatoarele luni, putand stabiliza, astfel, perspectiva de rating", a declarat, intr-un interviu pentru Reuters, Marko Mrsnik, director asociat la divizia S&P pentru calificative de tara.
Pentru a-si imbunatati ratingul, Romania trebuie sa continue sa-si restructureze finantele publice si sa gaseasca un model de crestere diferit de cel bazat pe consum din anii anteriori, considera Mrsnik.
"Daca procesul de consolidare a finantelor statului este sustinut (...) si va avea loc o schimbare in structura cresterii, fata de cea bazata pe consum de pana acum, va atenua riscurile acumulate in ultimii ani.
Aceste doua puncte, impreuna cu un climat politic stabil, sunt cele mai importante pentru fundamentele ratingului Romaniei", a afirmat el.
Romania are sanse sa atinga tinta de deficit bugetar stabilita cu FMI pentru anul 2010, de 5,9% din PIB, apreciaza Mrsnik, insa exista... mai mult
Joi, 04 Februarie 2010, ora 23:07
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit in scadere perspectiva ratingului companiei petroliere MOL Hungarian Oil and Gas PLC, de la 'stabila' la 'negativa', informeaza Reuters, potrivit NewsIn.De asemenea, compania a confirmat ratingul 'BB+' pentru credite pe termen lung.
"Revizuiea ratingului reflecta perspectiva din ce in ce mai sumbra asupra industriei europene a rafinarii", a declarat analistul pentru credite din cadrul agentiei de evaluare, Per Karlsson.Actiunea agentiei reflecta posibilitatea ca S&P sa coboare ratingul companiei, in cazul in care profiturile downstream (procesare si distributie a carburantilor) ale MOL vor fi sub estimarile agentiei.
Analistii agentiei sunt de parere ca perspectiva pe termen mediu asupra rafinariilor europene s-a deteriorat considerabil din cauza scaderii cererii de pe piata de profil.
Totodata, MOL se confrunta cu unele conditii dificile pe piata din cauza scaderii drastice a activitatii economice in Europa de Est.MOL, cea mai mare companie petroliera ungara din sectorul rafinarii, a raportat pierderi pentru al treilea trimestru consecutiv, din cauza deprecierii forintului si a crizei economice, care a dus la scaderea cererii de energie.Compania a inregistrat in primul trimestru pierderi de 124,9 miliarde forinti (601,5 milioane dolari), sau 1.249 forinti/titlu, comparativ cu un profit de 65 miliarde forinti, sau 792 forinti/actiune, in primul trimestru din 2008.
Analistii chestionati de... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2009, ora 16:40