Traderii de energie Energy Holding, Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries, asa-numitii 'baieti destepti' din energie, au dat in judecata Hidroelectrica pentru faptul ca producatorul de energie a denuntat contractele cu acestia in timpul procedurii de insolventa.
Potrivit unor documente publicate pe site-ul Hidroelectrica, cele trei companii cer despagubiri de peste 1,6 miliarde de lei in total.
Astfel, Energy Holding solicita cea mai mare suma, respectiv 1,003 miliarde de lei, Alpiq Romindustries cere 398,6 milioane de lei, in timp ce Alpiq Romenergie vrea sa obtina 215,7 milioane de lei.
Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie 2012, iar pe parcursul verii trecute a denuntat toate contractele bilaterale pe care le avea cu traderii de energie. Dupa iesirea din insolventa, cei trei traderi au dat in judecata compania.
Contractele bilaterale negociate direct intre Hidroelectrica si acesti furnizori de energie au fost timp de mai multi ani subiectul unor scandaluri in spatiul public, din cauza pretului mic la care traderii puteau cumpara energia hidro. In acest context, acesti traderi au primit si denumirea de 'baietii destepti' din energie.
Hidroelectrica a incheiat in 2006 contractul cu Energy Holding, care a generat producatorului de energie pierderi de 1,4 miliarde de lei in total, reprezentand diferenta dintre pretul energiei din contract si pretul pietei.
Alpiq Romindustries (fost Buzmann Industries) si Alpiq Romenergie (fost EHOL... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 10:02
Procesul deschis de Hidroelectrica impotriva baietilor destepti, pe fondul contractelor bilaterale paguboase, se incadreaza la fel ca procedura de insolventa, intr-o politica de mascare a coruptiei, este de parere expertul in energie Jean Constantinescu.
"Este praf in ochi. Problema trebuia pusa altfel inca de la inceput. Daca semnarea acestor contracte era contrara legii, trebuia sa intervina procurorii si institutiile de protectie a statului, nu sa se declanseze procedura de insolventa, ca sa se stearga urmele", a declarat pentru Business24, Jean Constantinescu.
Remus Borza, presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica a anuntat ca a actionat in instanta traderii de energie Alpiq Romindustries si Energy Holding, carora le cere "cateva sute de milioane de lei", reprezentand prejudicii cauzate de contractele bilaterale.
"Le cerem sute de milioane de lei la fiecare. I-am dat in judecat inainte de 27 iunie", a afirmat Borza, pentru Mediafax. Borza detine firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica pana in luna iunie, cand compania a iesit din insolventa.
Hidroelectrica a pierdut miliarde de lei, din cauza contractelor
Borza a mai aratat ca prejudiciile sunt reprezentate de diferenta dintre pretul mic la care Hidroelectrica a vandut energia prin contractele bilaterale si pretul pietei, mai mare cu cel putin 50%.
"Este ridicol sa dai niste parteneri in judecata pentru ca ai facut tu ca si companie ai facut o afacere proasta.... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 17:15
Hidroelectrica a actionat in instanta traderii de energie Alpiq Romindustries si Energy Holding, carora le cere "cateva sute de milioane de lei", reprezentand prejudicii cauzate de contractele bilaterale, a declarat pentru Mediafax presedintele Consiliului de Supraveghere al companiei, Remus Borza.
"Le cerem sute de milioane de lei la fiecare. I-am dat in judecat inainte de 27 iunie", a afirmat Borza.
Borza detine firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica pana in luna iunie, cand compania a iesit din insolventa.
Borza a aratat ca prejudiciile sunt reprezentate de diferenta dintre pretul mic la care Hidroelectrica a vandut energia prin contractele bilaterale si pretul pietei, mai mare cu cel putin 50%.
Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie 2012. Tribunalul Bucuresti a hotarat inchiderea procedurii de insolventa in 27 iunie anul curent.
Euro Insol a aratat, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.
Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries, firme din grupul elvetian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei in perioada 2006-2012, potrivit Euro Insol.
Contractele cu Alpiq Romindustries si cu Energy Holding au... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 15:55
Pretul final al energiei, care ajunge la consumator, va creste de patru, cinci ori, dupa aparitia noii legi a energiei, cred specialistii contactati de Business24.
Comisia de Industrie a Camerei Deputatilor a adoptat raportul la Legea energiei, presedintele Comisiei, Iulian Iancu fiind convins ca, odata cu apartia acestei Legi "baietii destepti dispar ca urmare a constrangerilor impuse".
Iancu a spus ca producatorii de energie sunt obligati sa puna in piata in mod transparent, nediscriminatoriu si concurential intreaga cantitate de energie electrica sau de gaz natural. Cu alte cuvinte niciun contract nu se mai poate desfasura in spatele usilor inchise.
De asemenea exista o prevedere expresa legata de furnizarea ca si procent care ii ramane furnizorului. "Aici am avut in vedere acel procent care s-a desprins din activitatea de tarif reglementat de autoritate pe zona casnica. Acela a fost luat ca reper si atat el este lasat furnizorului, diferenta oricat ar fi ea pana la pretul final este colectata de statul roman", a explicat Iancu, adaugand ca este vorba de un fond de siguranta a sistemului energetic.
Culmea baietilor destepti: mai multi intermediari, nu doar unul singur
El a mai adaugat ca "cei actuali o prevedere expresa legata de maximul de 1,08 pe care il pot obtine si orice valoare peste se preia in fondul de siguranta a sistemului national". Oficialul a mai explicat ca furnizorii vor avea maxim 8% profit din venitul pe energie si restul va fi dus la... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 12:49
Liberalizarea tarifelor pietei energetice va naste noi "baieti destepti". Daca liberalizarea nu va tine cont de greselile facute deja in restructurarea sistemului energetic, efectele in economie vor fi mai nocive decat pierderile pe care le-au adus pana acum asa-zisii "baietii destepti".
Arcelor Mittal a lansat oferta de a cumpara 2,8 Twh la un tarif de 170 lei pe Mwh. Contractul se va incheia pe urmatorii doi ani. Oferta a generat deja controverse.
Exista o scrisoare deschisa semnata de mai multi intelectuali care ii cer ministrului economiei ca acest contract, ce ar urma sa fie derulat de catre Nuclearelectrica, sa nu fie incheiat la tariful lansat de Arcelor Mittal. Obsesia baietilor destepti ne intuneca, uneori, mintile. Nu putem fi siguri ca tariful de plecare a ofertei va fi si cel de inchidere a contractului, cu atat mai mult cu cat acesta este unul care suporta negociere.
Putem fi siguri, insa, ca un mare consumator de energie electrica are tot dreptul si toata determinarea de a negocia tariful pe care il plateste pentru o cantitate mare de energie.
De asemenea, putem fi siguri ca unui mare consumator i se cuvine un tarif sub pretul pietei, iar acest lucru il poate intelege orice incepator in afaceri. Logica este simpla: cumpararea unei tone este diferita de cumpararea unui kilogram, indiferent de produsul despre care vorbim. Costul energiei electrice este esential pentru un combinat precum Sidex Galati.
Un tarif mai mare al energiei poate... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 12:05