Comisia Europeana (CE) a decis, joi, sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie si a solicitat sanctiuni financiare, din cauza faptului ca tara noastra nu a comunicat masurile de transpunere in legislatia nationala a Directive UE privind marcile. Romania este singurul stat membru care nu a comunicat masurile necesare transpunerii directivei, potrivit unui comunicat de presa.
"Directiva privind marcile constituie un pas important in modernizarea si armonizarea in continuare a legislatiei UE privind marcile.
Aceasta aduce o serie de modificari semnificative, inclusiv o definitie revizuita a marcii, adaptata la era digitala; noi motive care impiedica inregistrarea marcilor; noi norme privind marfurile contrafacute in tranzit, precum si noi dispozitii de armonizare a procedurilor privind marcile in toate statele membre ale UE", arata Comisia Europeana, joi, intr-un comunicat de presa.
Statele membre, obligate sa transpuna directiva
Statele membre au fost obligate sa transpuna directiva in legislatia nationala pana la 14 ianuarie 2019. Tarii noastre i-a fost transmis un aviz motivat, iar aceasta a avut la dispozitie un termen pentru a raspunde. Desi Romaniei i-a fost acordata o prelungire a termenului de raspuns la avizul motivat, nu a comunicat masurile de transpunere.
Prin urmare, Comisia a decis sa sesizeze Curtea de Justitie a UE cu privire la acest caz, mai transmite sursa citata.
Directiva privind marcile a actualizat si a simplificat cadrul juridic... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 13:55
Comisia Europeana a decis, joi, sa trimita Romaniei o scrisoare de punere in intarziere prin care-i acorda patru luni pentru a lua masurile necesare pentru rezolvarea deficientelor cu privire la calitatea aerului constatate de Executivul comunitar, se arata intr-un comunicat publicat joi de Executivul comunitar.
Aceasta scrisoare de punere in intarziere reprezinta, de fapt, deschiderea formala a procedurii de infringement.
Daca tara nu rezolva problemele privind poluarea aerului, Comisia Europeana poate decide sa trimita un aviz motivat.
"Comisia Europeana cere Romaniei sa respecte cerintele Directivei 2008/50/ECon referitoare la calitatea aerului inconjurator, un aer mai curat pentru Europa si o evaluare fiabila, si sa informeze opinia publica si sa raporteze in privinta gravitatii poluarii aerului.
In special, Romania nu a reusit sa respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2) in Bucuresti, Brasov, Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara, si nu a luat masurile adecvate pentru a pastra cat mai scurte posibile perioadele in care s-au inregistrat depasiri, precizeaza Executivul comunitar. De asemenea, Comisia Europeana cauta sa clarifice monitorizarea adecvata a concentratiilor de dioxid de azot (NO2) in Bucuresti. Concentratiile ridicate de dioxid de azot pun in pericol sanatatea oamenilor", precizeaza sursa citata.
Pe data de 30 aprilie 2020, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a publicat Hotararea privind condamnarea Romaniei pentru... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 14:56
Romania nu si-a indeplinit in zona orasului Bucuresti obligatiile stabilite prin Directiva europeana privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa din anul 2007, a constatat joi Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Instanta europeana a aratat ca din anul 2007 si pana cel putin in anul 2016, cu exceptia anului 2013, in Bucuresti au fost depasite valorile-limita anuale pentru concentratiile de PM10.
Este vorba de procesul deschis de Comisia Europeana in octombrie 2018 privind calitatea aerului din Bucuresti, depasirea concentratiilor de PM 10 - emisiile poluante generate de industrie, trafic si incalzirea locuintelor. Autoritatile din Romania trebuiau sa implementeze mai multe masuri dispuse prin directive europene pentru a reduce aceste concentratii.
"Romania, pe de o parte, prin nerespectarea sistematica si persistenta, din anul 2007 si pana cel putin in anul 2016, a valorilor-limita zilnice pentru concentratiile de PM10 si prin nerespectarea sistematica si persistenta, din anul 2007 si pana in anul 2014 inclusiv, cu exceptia anului 2013, a valorilor-limita anuale pentru concentratiile de PM10 in zona RO32101 (Bucuresti, Romania), nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 13 alineatul (1) din Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa coroborat cu anexa XI la aceasta si, pe de alta parte, nu si-a... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 14:22
Avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Evgeni Tanchev, propune in concluziile prezentate joi judecatorilor europeni amendarea Romaniei cu suma de 3 milioane de euro pentru neimplementarea Directivei UE privind spalarea banilor.
Evgeni Tanchev mai cere ca CJUE sa declare ca, intrucat nu a adoptat, pana la 26 iunie 2017, masurile necesare pentru a transpune Directiva 2015/849 sau, in orice caz, intrucat nu a comunicat aceste masuri Comisiei, Romania nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 67 din directiva mentionata.
"Sa oblige Romania la plata unei sume forfetare de 3.000.000 de euro. Sa oblige Romania la plata cheltuielilor de judecata," este propunerea avocatului general.
Riscurile neimplementarii
Unul dintre cele mai importante acte comunitare, Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, a fost implementata de Romania cu o intarziere de doi ani. Tanchev arata care sunt riscurile neimplementarii acestui act la timp.
"Efectele neindeplinirii de catre Romania a obligatiilor de a transpune Directiva 2015/849 asupra intereselor publice si private pot fi de asemenea considerate semnificative, avand in vedere ca, astfel cum a aratat Comisia, aceasta neindeplinire a obligatiilor prezinta riscuri pentru integritatea si pentru functionarea sistemului financiar al Uniunii, intrucat il face vulnerabil la spalarea banilor si la finantarea terorismului si afecteaza... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 16:00
Google a castigat un proces cu un consortiu de 200 de publisheri din Germania, care cerea companiei americane sa plateasca drepturi de autor pentru continuturile lor preluate din 2013 si pana in prezent.
Grupul de publisheri a cerut companiei Alphabet, care detine Google, suma de 1 miliard de euro ca onorariu din drepturile de autor pentru continuturile lor publicate de compania americana pe Internet, potrivit Reuters.
In aprilie, Uniunea Europeana a inasprit regulile privind drepturile de autor, printre altele, fortand Google sa plateasca publisherii pentru continuturile acestora si Facebook sa filtreze continuturile protejate de copyright.
Cele 28 de state membre UE trebuie sa implementeze noile reglementari in urmatorii doi ani.
VG Media, un consortiu de 200 de publisheri, a actionat Google in instanta in Germania, pentru utilizarea unor fragmente de text, imagini si inregistrari video produse de membrii sai, fara sa plateasca o taxa pe drepturile de autor.
Cazul a fost bazat pe o lege a dreptului de autor auxiliara din Germania aflata in vigoare din august 2013.
Instanta germana a cerut avizul Curtii de Justitie a Uniunii Europene, care a stabilit ca executivul european (Comisia Europeana) nu a fost notificat privind reglementarile tehnice aplicabile in Germania.
Reprezentantii Google au spus intr-un comunicat ca "se bucura de faptul ca acest caz a fost clarificat".
Anterior, reprezentantii companiei americane au spus ca majoritatea... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 17:18
Romania a fost data in judecata de Comisia Europeana la Curtea de Justitie a UE pentru ca autoritatile nu au luat masuri necesare ca bucurestenii sa nu mai respire un aer toxic.
Potrivit Comisiei Europene, in 2016, in Bucuresti, valorile-limita zilnice au fost depasite pentru o perioada de 38 de zile. Valoarea limita zilnica pentru protectia sanatatii umane in cazul poluarii cu PM10 e de 50ug/mc, cu conditia sa nu se depaseasca mai mult de 30 de zile intr-un an calendaristic.
Cum in Romania autoritatile nu publica date privind poluarea, cam acestea au fost cifrele la care ne-am raportat in ultimii ani. Pana acum, insa, cand Gabriela Firea a anuntat instituirea unei taxe auto in Bucuresti, pentru a reduce nivelul poluarii.
Puteti citi aici ce taxe propune Gabriela Firea pentru Bucuresti
Firea a adus in conferinta numerosi directori de agentii ale Primariei, imbracati toti in tricouri albe imprimate cu logoul noului program - "Oxigen pentru Bucuresti". Cand jurnalistii au inceput sa-i puna intrebari, am aflat insa ca nu stie clar nici care e acum nivelul poluarii si nici nu a fost facut vreun studiu de fezabilitate pentru a afla cu cat va scadea poluarea dupa instituirea taxei.
Firea a repetat de numeroase ori pe parcursul conferintei ca aceste masuri sunt imperativ necesare, avand in vedere gradul ridicat de poluare din Capitala. Jurnalistii au vrut sa afle insa cu cat este depasita cota de poluare in Bucuresti, ea nu a putut sa spuna si a pasat intrebarea... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 13:21
Unul dintre cele mai importante acte comunitare, Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, a fost implementata de Romania cu o intarziere de doi ani.
Procesul deschis Romaniei de Comisia Europeana, pentru netranspunerea acestei reglementari, merge mai departe la Curtea de Justitie a UE (CJUE), deoarece intarzierea este foarte mare, explica surse din MAE pentru Ziare.com.
"Institutiile europene au toleranta zero fata de netranspunerile unor directive. Romania ar putea fi condamnata la plata unor penalitati," explica sursele citate.
Un calcul estimativ, realizat de Ziare.com, arata ca Romania risca sa plateasca o amenda de aproximativ 4,5 milioane de euro. Cate 6.000 euro pentru fiecare zi de intarziere.
De altfel, exista o comunicare a Comisiei Europene, in care aceasta insista ca statele care nu transpun rapid directivele europene importante sa plateasca penalitati. Comunicarea stabileste inclusiv situatia in care exista un proces pe rolul CJUE.
Doi ani de intarziere
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a fost publicata in Monitorul Oficial saptamana trecuta si este in vigoare din 21 iulie 2019.
Prin actul normativ, este transpusa in legislatia nationala Directiva Europeana 2015/849, emisa pe 5 iunie 2015.
Termenul-limita pentru transpunerea de catre statele membre in... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 08:29
Procesul in care Romania este data in judecata la Curtea de Justitie a UE pentru aerul poluat din Bucuresti a inceput oficial, luni.
Ministerul Mediului a primit de la CJUE documentatia depusa de Comisia Europeana, prin care se cere sanctionarea autoritatilor pentru ca nu au luat masurile necesare de sanatate publica.
Informatia a fost confirmata, pentru Ziare.com, de Mihai Dragan, purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului: "Curtea ne instiinteaza oficial ca s-a inceput procesul, doar pentru Municipiul Bucuresti".
Ce reclama Comisia Europeana
Amintim ca oficialii de la Bruxelles au anuntat, in luna mai, ca dau in judecata Romania pentru ca nu respecta valorile limita convenite pentru calitatea aerului. Mai exact, Comisia Europeana a spus ca aerul pe care il respira romanii e mult prea poluat si autoritatile nu au luat masuri pentru a proteja cetatenii.
Actiunea de acum vizeaza doar Capitala, dar au fost avertismente si pentru alte mari orase, cum ar fi Iasi si Brasov.
Potrivit Comisiei Europene, in cazul Romaniei - in Bucuresti valorile-limita zilnice au fost depasite in mod persistent inca de la momentul in care dreptul Uniunii a devenit aplicabil Romaniei, iar in 2016 acestea au fost depasite pentru o perioada de 38 de zile.
Tot atunci, Comisia anunta ca statele membre trebuie sa adopte planuri privind calitatea aerului inconjurator si sa se asigure ca aceste planuri stabilesc masuri corespunzatoare, astfel incat perioada de depasire sa fie cat... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 07:14
Agentul guvernamental al Romaniei, Radu Cantar, a solicitat luna aceasta Curtii de Justitie a UE sa prelungeasca cu o luna termenul de depunere a memoriului in cazul procesului deschis de Comisia Europeana, pentru neimplementarea la timp a Directivei Europene 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.
Pana pe 29 octombrie 2018, Guvernul Romaniei trebuie sa-si depuna memoriul de aparare in acest caz. La acest termen se mai adauga 10 zile, termen pentru considerente de distanta. Practic, este aproape imposibil ca pana atunci proiectul de lege, aflat in Parlament, sa fie votat, sa treaca de filtrul Curtii Constitutionale si sa fie promulgat de Klaus Iohannis.
Este vorba de o incercare de a trage de timp, dupa ce guvernele PSD au ignorat repetat avertismentele, au transmis tarziu proiectul de lege in Parlament, iar acum Romania este buna de plata.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu (PSD), a transnmis fix acest lucru sefului sau de partid, Liviu Dragnea. Romania risca o sentinta prin care poate fi amendata si obligata la plata a zeci de milioane de euro, in timp ce va detine Presedintia Consiliului UE, daca nu transpune de urgenta in legislatia nationala Directiva Europeana 2015/849. Rugamintea ministrului era ca Parlamentul sa voteze mai repede proiectul legislativ. S-a votat, dar fara articolele cheie.
Omisiunile
Radu Cantar practic se roaga de CJUE sa-i mai dea ragaz o luna pentru a pregati apararea, in... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2018, ora 20:48