Un proces prin care o firma care produce si comercializeaza mezeluri a contestat o amenda primita de la Protectia Consumatorului scoate la iveala care sunt ingredientele unui parizer de curcan pus in vanzare pe piata.
Printr-un proces deschis la Judecatoria Vaslui, o firma producatoare de mezeluri a contestat o amenda de 3.000 de lei (din care a platit efectiv jumatate) primita de la Protectia Consumatorului pentru ca a pus in vanzare un "parizer de curcan" cu incalcarea legislatiei privind comercializarea produselor din carne. Comisarii de la Protectia Consumatorului au amendat firma pentru "incalcarea dreptului consumatorului la o informare corecta, completa si precisa".
Concret, Protectia Consumatorului a amendat firma pentru ca parizerul nu respecta legislatia care prevede ca un astfel de produs trebuie sa contina in primul rand carne. Mai exact, comisarii de la Protectia Consumatorului au constatat ca, potrivit listei de ingredient de pe eticheta, parizerul contine mai multa piele de pasare decat carne.
Pielea de pasare e baza
In proces, firma producatoare de parizer a cerut anularea amenzii, pe motiv ca afirmatiile din procesul verbal sunt neconforme, ingredientele folosite pentru parizerul de curcan fiind: piele de pasare, apa, carne pasare separata mecanic, carne de lucru curcan (10%).
Producatorul de mezeluri a mai aratat ca "in procesul de fabricatie a parizerului de curcan, a folosit atat materii prime, cat si alte ingrediente admise de ordinul... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 05:22
Simona Halep castiga si in tribunale, nu doar pe terenurile de tenis.
In februarie, romanca a a contestat la Judecatoria Constantei o decize ANAF, prin care se cerea executarea silita a Simonei Halep din cauza neplatii unor impozite la anumite bunuri pe care aceasta le are in orasul de la malul marii.
Pana la urma, Judecatoria Constanta a admis contestatia la executare si decizia initiala a fost anulata.
"Dispune intoarcerea executarii silite pentru suma totala de 178.364 lei, sens in care obliga intimata (nr. Finantele Publice) la restituirea catre contestatoare (n. red. - Simona Halep) a sumei totale de 178.364 lei executate in mod nelegal, precum si la plata dobanzii aferente sumei totale de 178.364 lei, calculate conform art. 174 alin. (5) C. proc. fiscala de la data achitarii fiecarei sume componente a sumei de restituit - 58.491 lei reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate si 119.873 lei reprezentand impozit pe venit aferent declaratiei unice - si pana la data restituirii integrale", se arata in hotararea Judecatoriei Constantei.
Decizia nu este definitiva, poate fi atacata cu apel in 10 zile de la data comunicarii, scrie ziuaconstanta.ro ...citeste mai departe despre "Simona Halep a castigat un proces cu ANAF. Cati bani trebuie sa primeasca sportiva" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 09:13
Din patru in patru ani, americanii isi aleg presedintele si vicepresedintele. Sistemul prin care este ales presedintele american combina cerintele constitutionale si de statut, regulile partidelor nationale si din fiecare stat, traditiile politice si practicile moderne.
Congresul Statelor Unite a stabilit, in anul 1845, ca alegerile prezidentiale sa se desfasoare in prima marti a lunii noiembrie, la fiecare patru ani. Urmatoarele alegeri prezidentiale in SUA vor fi la data de 3 noiembrie 2020, potrivit www.usa.gov.
Candidatii la Casa Alba trebuie sa aiba cel putin 35 de ani si sa fie cetateni americani, nascuti in Statele Unite, noteaza sursa citata. In SUA, presedintele nu este ales prin vot direct, ci printr-o procedura indirecta, bazata pe Colegiul Electoral, format din electori nominalizati de fiecare stat federal. Pana la acest moment, exista insa o serie de etape ce trebuie parcurse.
Exista doua tipuri fundamentale de alegeri: primare si generale. Pe langa cele primare si cele generale, care au loc in ani pari si cuprind competitiile politice pentru Congresul SUA (forul legislativ), in unele state si jurisdictii locale se desfasoara si alegeri "extra-anuale", atat primare cat si generale, in anii impari. Un scrutin primar este unul in vederea alegerii dintr-o serie de candidati a celui care va candida la alegerile generale. Victoria la alegerile primare presupune, de obicei, ca invingatorul va fi nominalizat sau sustinut de un partid politic in cadrul... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 09:01
Viorel Catarama a pierdut in prima instanta procesul prin care i-a cerut lui Alexandru Cumpanasu daune morale de 100.000 de lei pentru ca, in campania pentru prezidentialelele din 2019, Cumpanasu l-a numit pe Catarama "securist".
Cazul "Caracal" l-a propulsat pe Alexandru Cumpanasu in pozitia de "prezidentiabil" la ultimele alegeri prezidentiale. In fiecare seara, Cumpanasu intra, in calitate de "prezidentiabil", in direct pe Facebook, pentru a le transmite mesaje "cumpanasilor" sai. Intr-un astfel de mesaj Cumpanasu l-a luat la tinta pe Viorel Catarama, candidat si el la alegerile prezidentiale.
"Viorel Catarama...Pai asta a infiintat partidul liberal in Romania, securistul asta! Deci nu mai pot...Bai, romanilor, cand va treziti la realitate?! Deci Partidul National Liberat a fost infiintat de Catarama in 1990 si asta e securist!", a spus Cumpanasu, in live-ul de pe Facebook.
Cererea de chemare in judecata
Afirmatiile lui Cumpanasu l-au infuriat pe Catarama, care deschis proces, cerandu-i lui Cumpanasu daune morale de 100.000 de lei si "obligarea paratului ca, de 3 ori, in 3 zile consecutive, sa publice pe pagina sa de Facebook clipuri video prin care sa aduca la cunostinta publicului hotararea ce urmeaza sa fie pronuntata in cauza".
In proces, Viorel Catarama a aratat ca "in perceptia publica, termenul de "securist" se refera la persoanele care au detinut calitatea de lucratori sau de colaboratori ai fostei securitati, ca paratul cunostea aceasta... mai mult
Marti, 25 August 2020, ora 14:22
Primarul Timisoarei Nicolae Robu anunta in 2018 ca a deschis un proces prin care le-a cerut judecatorilor sa ii oblige pe mai multi reprezentanti ai administratiei Ciuhandu, in frunte cu fostul primar Gheorghe Ciuhandu si viceprimarii Adrian Orza si Sorin Grindeanu, sa achite un prejudiciu de peste 350.000 de lei constatat de Curtea de Conturi.
Robu anunta la vremea deschiderii procesului ca prejudiciul a fost constatat de Curtea de Conturi si a fost produs prin inchirierea, in perioada 2009-2010, a unor masini de la Regia Autonoma de Transport Timisoara, cu incalcarea unei ordonante de urgenta a Guvernului Boc care interzicea astfel de inchirieri.
"Am inaintat o actiune in instanta pentru recuperarea unui prejudiciu produs Primariei Timisoara de catre fostii conducatori ai institutiei, prin nerespectarea unei ordonante de urgenta in vigoare la acea vreme privind reducerea cheltuielilor bugetare. S-au incheiat contracte de inchiriere pentru masini si Curtea de Conturi a sesizat ca acele contracte au fost ilegale si s-a constatat ca decizia a fost una corecta", declara Robu la deschiderea procesului.
Dupa mai multe amanari cauzate pe de o parte de proceduri, iar pe de alta parte de starea de urgenta, Tribunalul Timis a pronuntat in 2 iulie sentinta prin care cererea Primariei Timisoara este respinsa, exonerandu-i pe parati de plata prejudiciului. Potrivit adevarul.ro, procesul ar fi fost pierdut din cauza ca Primaria Timisoara a actionat prea tarziu pentru... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 15:50
Justitia germana a pus capat, contra unei plati de noua milioane de euro, unei proceduri pentru manipularea pietelor financiare legata de "Dieselgate", care ii viza pe directorul firmei Volkswagen, Herbert Diess, si pe presedintele consiliului de supraveghere, Hans Dieter Potsch, a anuntat marti constructorul german.
"Consiliul de supraveghere saluta incheierea procedurii" Parchetului din Brunswick (Nord) vizandu-i pe cei doi manageri cu rang inalt ai grupului auto Volkswagen AG, care erau din septembrie 2019 in anticamera unui proces in cadrul scandalului motoarelor diesel programate fraudulos, a indicat un purtator de cuvant.
Grupul a acceptat sa preia plata, deoarece nu a identificat "incalcarea datoriilor fata de intreprindere" din partea lui Diess si Potsch, care au fost acuzati ca i-au informat prea tarziu pe investitori despre manipularea emisiilor la masinile cu motoare diesel, noteaza AFP.
"Consilierii juridici si reprezentantii intreprinderii sunt de parere ca acuzatiile impotriva lui Diess si Potsch sunt fara fundament", a precizat grupul.
"Este in interesul grupului sa puna capat acestor proceduri", a adaugat purtatorul de cuvant.
La sfarsitul lui septembrie, Parchetul i-a acuzat pe cei doi sefi ai grupului auto Volkswagen AG de "manipularea bursei", alaturi de fostul director general Martin Winterkorn, trimis deja in judecata pentru "frauda agravata".
Acordul nu il acopera pe fostul director general ai carui avocati, solicitati de AFP, nu au... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2020, ora 08:10
Romania nu si-a indeplinit in zona orasului Bucuresti obligatiile stabilite prin Directiva europeana privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa din anul 2007, a constatat joi Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Instanta europeana a aratat ca din anul 2007 si pana cel putin in anul 2016, cu exceptia anului 2013, in Bucuresti au fost depasite valorile-limita anuale pentru concentratiile de PM10.
Este vorba de procesul deschis de Comisia Europeana in octombrie 2018 privind calitatea aerului din Bucuresti, depasirea concentratiilor de PM 10 - emisiile poluante generate de industrie, trafic si incalzirea locuintelor. Autoritatile din Romania trebuiau sa implementeze mai multe masuri dispuse prin directive europene pentru a reduce aceste concentratii.
"Romania, pe de o parte, prin nerespectarea sistematica si persistenta, din anul 2007 si pana cel putin in anul 2016, a valorilor-limita zilnice pentru concentratiile de PM10 si prin nerespectarea sistematica si persistenta, din anul 2007 si pana in anul 2014 inclusiv, cu exceptia anului 2013, a valorilor-limita anuale pentru concentratiile de PM10 in zona RO32101 (Bucuresti, Romania), nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 13 alineatul (1) din Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa coroborat cu anexa XI la aceasta si, pe de alta parte, nu si-a... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 14:22
Grupul auto Volkswagen AG a anuntat luni ca a incheiat acorduri cu 200.000 din cei 260.000 de reclamanti care au luat parte la primul proces colectiv din Germania, legat de manipularea emisiilor (Dieselgate), un scandal care a izbucnit in septembrie 2015, transmite Reuters.
Germania permite doar de anul trecut procesele colective. In cazurile Volkswagen, reclamantii individuali sunt reprezentati de Federatia asociatiilor de consumatori din Germania (VZBV), care acuza VW de falsificarea rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Inca 21.000 de cazuri sunt reanalizate pentru posibile despagubiri, sumele fiind cuprinse intre 1.350 si 6.250 euro pe masina, iar termenul limita pentru incheierea intelegerii a fost prelungit pana in 30 aprilie, a informat VW. Suma exacta depinde de data fabricarii masinii si de model.
In total, Volkswagen va plati 620 de milioane de euro. Cel mai mare producator auto european a pus deoparte 830 de milioane de euro pentru a acoperi costurilor procesului cu VZBV.
Pe plan global, Volkswagen a platit pentru implicarea in scandalul emisiilor peste 30 de miliarde de euro. In 2019, compania germana a anuntat ca a pus deoparte inca un miliard de euro pentru cheltuieli juridice.
Plangerea vizeaza vehiculele cu motoare diesel de tip EA 189, iar obiectivul este de a stabili ca cei care au achizitionat masini VW au fost in mod intentionat lezati in urma folosirii de catre producatorul auto a unui soft pentru a eluda standardele de... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 17:03
Mai multi inculpati din dosarul retrocedarii ilegale a Fermei Baneasa si a padurii Snagov, caz cu un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro, au cerut, joi, Inaltei Curti, sa amane judecarea acestui proces din cauza situatiei mondiale privind infectiile cu coronavirus.
Este un caz in care sunt implicati avocati de top, afaceristi sau consultanti politici - miliardarul Benyamin "Beny" Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein, fostul sef de cabinet al premierului Adrian Nastase, Remus Truica (foto), asa-zisul print Paul Al Romaniei, avocatul Robert Rosu sau afaceristul Dan Andronic. Intregul dosar are zeci de volume de urmarire penala.
Avocatul afaceristilor israelieni Benyamin "Beny" Steinmetz, Tal Silberstein si Moshe Agavi a transmis o adresa completului de judecata in care cerea amanarea cauzei.
Motivul: comunicatul emis de Organizatia Mondiala a Sanatatii prin care era declarata pandemia cu coronavirus, hotararea CSM privind o serie de masuri de organizare a activitatii instantelor, ordinul presedintelui Inaltei Curti pentru asigurarea unor masuri de prevenire la aceasta instanta, un apel facut de decanul Baroului Bucuresti, dar si starea sa de sanatate.
Avocatul explica in documentul transmis judecatorilor ca, din motive medicale, nu se poate prezenta la acest termen, a fost in imposibilitate de a-si asigura substituirea in cauza si ca clientii sai nu vor sa fie reprezentati de avocati din oficiu.
Procurorul DNA si reprezentantii Ministerului... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 15:12