Comisia Europeana nu are "competentele" necesare pentru a lansa procedura de infringement impotriva Poloniei din cauza reformei controversate a tribunalelor de drept comun din aceasta tara, a estimat presedinta de la Varsovia sambata seara, potrivit France Presse.
https://ziare.com/europa/polonia/ue-a-lansat-procedura-de-infringement-impotriva-poloniei-cauza-legile-care-afecteaza-independenta-justitiei-1475367
"Comisia incearca sa gaseasca pretexte pentru a dovedi ca este competenta in chestiuni in care, foarte clar, nu este", a declarat Krzysztof Szczerski, seful Cancelariei presedintelui presedintelui Andrzej Duda, citat de agentia de presa PAP.
"Fiecare pas care urmeaza arata: costurile pentru a reveni vor fi din ce in ce mai ridicate pentru Comisie si intr-un anumit moment va fi indispensabil sa faca un pas inapoi", a adaugat el.
Comisia Europeana a lansat sambata o procedura de infringement impotriva Poloniei dupa publicarea in Monitorul Oficial polonez a Legii privind organizarea instantelor de drept comun vineri. Executivul european a dat o luna termen Poloniei pentru a raspunde la scrisoarea sa de notificare.
"Organizarea tribunalelor releva competente ale statelor membre" si, ca atare, lansarea de catre Comisie a procedurii este "nefondata", a estimat la randul sau ministrul adjunct de externe polonez, Konrad Szymanski. "In noua lege privind instantele comune, toate garantiile procedurale si mijloacele de recurs vor fi aplicate", a asigurat el.... mai mult
Sambata, 29 Iulie 2017, ora 21:08
Romania risca deschiderea procedurii de infringement pentru ca nu are alocata cota de zahar pentru anul de piata 2014-2015, iar penalizarea este de 500 de euro pe tona de zahar din cota stabilita in 2007 la 104.600 tone, a declarat, joi, Mihail Dimitriu, vicepresedintele Patronatului Zaharului din Romania.
"Comisia Europeana poate sa actioneze Romania in infringement pentru ca nu are cota de zahar si penalizarea este de 500 de euro pe tona de zahar din cota. Este un fapt fara precedent faptul ca o tara membra in Uniunea Europeana nu are alocata cota de zahar in urma procesarii sfeclei, in intervalul anului de piata 2014-2015. In acest an, cota de zahar nu a fost alocata prin ordin de ministru pentru ca s-a produs un scurt circuit. In 2013, Ministerul Agriculturii, in baza unui istoric de realizare a cotelor intre fabrici, a transferat fiecarui procesator de sfecla din Romania cotele de zahar, pe baza realizarilor din 2007, conform unui regulament european. O fabrica de zahar a fost nemultumita, desi nu si-a realizat cota si a dat ministerul in judecata. Din cauza acestui fapt, din primavara, situatia treneaza in instanta, iar MADR nu si-a asumat responsabilitatea sa aloce pana in momentul de fata cota de zahar care trebuia alocata pana la 1 octombrie, inainte de inceperea noului an de piata. Speram ca in scurt timp sa deblocam aceasta situatie pentru ca este foarte grav", a subliniat Dimitiru, potrivit Agerpres.
Acesta a precizat ca vineri va avea o intalnire... mai mult
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 16:17
Comisia Europeana (CE) a trimis avize motivate Romaniei si Cehiei prin care le cere celor doua state membre sa notifice toate masurile de transpunere a directivei privind eficienta energetica a cladirilor pentru care aveau termen pana la 9 iulie 2012, informeaza un comunicat al CE dat publicitatii joi la Bruxelles. Alte 20 de state UE au primit deja avize motivate in acest dosar de netranspunere.
Daca statele membre in cauza nu isi indeplinesc obligatia legala in termen de doua luni, CE ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justitie. In temeiul directivei UE din 2010, statele membre trebuie sa instituie si sa aplice cerinte minime privind performanta energetica a cladirilor, sa se asigure ca este realizata certificarea performantei energetice a cladirilor si sa solicite inspectia periodica a sistemelor de incalzire si de aer conditionat.
De asemenea, directiva solicita statelor membre sa se asigure ca, incepand din 2021, toate cladirile noi vor fi asa-numite "cladiri cu consum de energie aproape zero".
In septembrie 2012, CE a initiat proceduri de infringement impotriva a 24 de state membre - respectiv toate statele membre UE mai putin Danemarca, Irlanda si Suedia - care nu ii notificasera masurile nationale de transpunere a directivei in legislatia nationala.
Au fost trimise deja avize motivate Italiei, Greciei, Portugaliei si Bulgariei in ianuarie 2013, Spaniei si Sloveniei in aprilie, Belgiei, Germaniei, Finlandei, Frantei, Letoniei, Poloniei si... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 14:16
Numarul actiunilor de infringement declansate de Comisia Europeana impotriva Romaniei a inregistrat o scadere, tara noastra situandu-se sub media statelor membre UE de 30 de proceduri in curs, informeaza vineri diplomatia romana, citand datele unui raport dat publicitatii de Comisia Europeana.
Totodata, Romania este unul dintre cele mai rapide state membre UE in ceea ce priveste solutionarea disputelor, cu o medie de aproximativ 19,1 luni/caz, cu opt luni mai putin decat media statelor membre UE, care este de 27 de luni/caz, potrivit rezultatelor din Tabloul de bord privind Piata Interna a Uniunii Europene, raport semestrial, prin intermediul caruia institutia UE evalueaza functionarea Pietei Interne.
In ceea ce priveste procesul de transpunere a directivelor UE privind piata interna, Romania are un deficit de 1%, ceea ce corespunde tintei de deficit stabilite de UE.
De asemenea, Romania are o medie de intarziere in transpunerea directivelor de 6 luni, ceea ce o situeaza sub media celorlalte state membre UE de 8 luni. Nicio directiva nu a fost transpusa de Romania cu o intarziere mai mare de 2 ani.
De altfel, Romania nu are nicio condamnare la CJUE cu privire la procesul de transpunere a directivelor UE, se mai arata in comunicatul MAE.
Totodata, raportul remarca si modul de functionare a centrului SOLVIT gestionat de Ministerul Afacerilor Externe, care, in ciuda numarului mare de cauze, a reusit sa gestioneze cu rapiditate majoritatea solicitarilor aflate... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 14:26
Romania se afla la finalul anul 2011 pe locul 19 in clasamentul statelor UE din punctul de vedere al procedurilor de infringement declansate, cu 47 de dosare in derulare, informeaza un comunicat al Comisiei Europene (CE) dat publicitatii vineri la Bruxelles.
In general, rezultatele statelor membre in aplicarea legilor UE s-au ameliorat in 2011, numarul procedurilor de infringement deschise fiind in scadere cu 15% fata de anul precedent, respectiv 1.775 fata de 2.100, conform celui de al 29-lea raport anual privind monitorizarea aplicarii reglementarilor UE.
Potrivit CE, scaderea numarului cazurilor de infringement s-ar datora folosirii unor mecanisme care permit rezolvarea unor chestiuni fara declansarea procedurii legale de incalcare a legii UE, precum EU Pilot sau SOLVIT.
Mediul, transportul, piata interna si serviciile sau taxele sunt domeniile cele mai predispuse incalcarii legislatiei UE, in prezent reprezentand 60% din toate cazurile de infringement.
Statele UE cu cele mai multe infringementuri sunt Italia (135), Grecia (123) si Belgia (117). Ca si in 2010, Letonia este tara cu cele mai putine infringementuri, numai 23 de cazuri, urmata de Estonia, Lituania si Malta, cu cate 36 fiecare.
Ca si in anii anteriori, implementarea tarzie de catre statele membre a directivelor UE nu s-a ameliorat. Pana la finalul lui 2011, au fost deschise cu 62% mai multe infringementuri decat in anul precedent pentru implementarea cu intarziere a legislatiei UE.... mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 12:57
Guvernul a decis miercuri, ca urmare a riscului de infrigement din partea UE, sa atentioneze administratiile a circa 21 de orase sa ia masuri pentru a reduce nivelul prafului din atmosfera care afecteaza calitatea aerului, potrivit Newsin. Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a spus ca Romania a primit deja a doua atentionare pe aceasta chestiune, urmand ca subiectul sa fie discutat cu primarii oraselor vizate.
"Acum a sosit un al doilea aviz motivat si avem doua luni sa venim cu planuri care sunt acceptate la nivelul acestor orase si care nu sunt masuri neaparat spectaculoase sau costisitoare", a declarat Borbely, mentionand instalarea de perdele umede de protectie, tratarea mai serios a spalarii strazilor, salubrizarea adecvata, inchiderea zonelor de centru a oraselor pentru circulatia autovehiculelor, dar invocand si o problema mai serioasa, aceea a lipsei centurilor ocolitoare in cazul mai multor orase.
Ministrul a avut inca din toamna lui 2010 o discutie cu reprezentantii celor 21 de orase, dar a mentionat ca in prezent este necesara o alta analiza a situatiei.
"Vom avea o intalnire saptamana viitoare si vom atrage atentia autoritatilor locale, altfel urmeaza procedura urmatoare prin care vom ajunge la litigiu, la Curtea Europeana de Justitie", a avertizat Borbely Laszlo. mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 00:16