Pe intreaga perioada a crizei financiare, numarul falimentelor declarate in statele europene a fost de aproximativ 200.000 pe an. Cifra a cunoscut o scadere in ultimele luni, in special pe flancul sudic al continentului, dar chiar si asa se observa o lentoare in rezolvarea rapida a insolventei de-a lungul intregii Europe.
Numarul mare de falimente, precum si ingrijorarea ca procedurile invechite blocheaza circuitul banilor in economie, au generat o modificare a opticii privind procedura de insolventa la nivelul intregii Europe, se arata intr-un articol al revistei The Economist.
Reforma programata pentru 2015
Comisia Europeana a initiat un set de masuri reformiste inca din martie, urmand ca acestea sa intre in vigoare de anul viitor. Trei piedici majore au fost identificate de oficialii de la Bruxelles care justifica demararea rapida a reformei sistemului de insolventa in majoritatea tarilor din Uniune.
In majoritatea statelor, restructurarea unei companii in dificultate este privita de multe ori ca cel mai sigur semnal de declansare a falimentului. Precedentele inregistrate in aceste tari au arata companii aparent viabile care au disparut de pe piata in urma declansarii procedurii de insolventa.
Un alt motiv rezida in perioada relativ indelungata de punere in practica a normelor de insolventa a persoanelor fizice care sa le permita afaceristilor ghinionisti sa isi stearga datoriile si sa se relanseze in afaceri. A treia cauza este legata de diferentele... mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 13:01
Romania se situeaza pe locul 72 in clasamentul Doing Business 2012 al tarilor care si-au imbunatatit reglementarile din domeniul afacerilor in ultimul an, cu sapte pozitii mai jos in comparatie cu anul anterior, se arata intr-un comunicat transmis joi de Banca Mondiala.
Potrivit raportului Doing Business 2011, Romania a facilitat modalitatea de plata a taxelor si impozitelor de catre societatile comerciale prin introducerea unui sistem electronic de plati si a unui sistem unificat de declarare a contributiilor la fondul asigurarilor sociale.
Pe de alta parte, s-a renuntat la impozitul minim anual. Romania si-a modificat legea privind insolventa pentru a scurta durata procedurilor de insolventa. In plus, in Romania, infiintarea unei afaceri a devenit mai dificila prin solicitarea unui cazier fiscal pentru noul sediu al societatii inainte de inregistrarea societatii.
Domeniile de reforma ale reglementarilor din zona afacerilor sunt achitarea taxelor si impozitelor, solutionarea problemelor legate de insolventa si infiintarea unei societati comerciale (ingreunarea acestui proces).
Codasi la facilitatile pentru demararea unei afaceri
Din punctul de vedere al posibilitatilor de demarare a unei afaceri, Romania a coborat pe locul 63, de pe locul 31 anul trecut, iar in ceea ce priveste solutionarea problemelor legate de insolventa se afla pe pozitia 97, in urcare cu 12 locuri. In ceea ce priveste protejarea investitorilor, Romania a coborat doua locuri, pe 46.
Potrivit... mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 11:38