Cunoscutul economist american Nouriel Roubini, de la Universitatea New York, trage un semnal de alarma asupra turbulentelor de pe pietele emergente care au aparut in ultimele saptamani.
Cu astfel de probleme se confrunta si tari vecine sau din apropierea Romaniei, precum Ungaria, Ucraina sau Turcia.
"Multe dintre pietele emergente sunt intr-un real pericol", a afirmat Roubini, intr-un articol din Project Syndicate, citat de Money News.
"Aceasta lista include India, Indonezia, Brazilia, Turcia si Africa de Sud, deoarece toate au deficite fiscale si de cont curent, ratele de crestere economica in scadere, o inflatie ridicata si o incertitudine politica data de viitoarele alegeri legislative din acest an", a spus economistul.
Se confrunta cu probleme si alte tari, ca Argentina, Venezuela, Ucraina, Ungaria si Thailanda. "Riscul politic si electoral poate fi gasit in toate aceste tari, ele ...citeste mai departe despre "Roubini anunta turbulente economice pentru mai multe tari vecine cu Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 16:09
Indicii bursieri din Statele Unite au inregistrat cel mai scazut nivel din ultimii patru ani, pe fondul ingrijorarilor legate de pietele emergente.
Vineri, in utltima zi a lunii ianuarie, indicele Dow Jones a scazut cu 0,94%, S&P cu 0,65%, iar Nasdaq Composite a pierdut 0,47%.
Comparativ, la inceputul anului trecut, indicele S&P 500 a urcat cu 30%.
Ingrijorarile referitoare la pietele emergente au avut un cuvant de spus, dupa ce lira turceasca, rubla ruseasca, precum si alte monede au primit o noua lovitura, inregistrand un val de depreciere, informeaza Fox Business.
Mai ...citeste mai departe despre "Bursa din SUA, la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani. De vina: pietele emergente" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 Februarie 2014, ora 11:26
Economiile emergente din Europa se redreseaza, dar este putin probabil sa revina curand la ratele ridicate de crestere din trecut, deoarece bancile din Europa Occidentala, care altadata inunda regiunea cu capital, acum se axeaza pe pietele lor interne, a declarat marti reprezentantul Fondului Monetar International pentru Europa Centrala si de Est, James Roaf, intr-un interviu acordat Reuters.
Exista riscul ca bancile sa accelereze retragerea de capital, in special din economiile mai slabe, ceea ce ar afecta redresarea, avertizeaza oficialul FMI. Institutia urmeaza sa prezinte un raport privind situatia din regiune in 17 octombrie.
"Ne asteptam ca aproape toate statele din regiune sa inregistreze o crestere mai solida anul viitor. Tema generala este ca redresarea va avea un ritm mai lent decat inainte ... cu vulnerabilitati semnificative", a declarat reprezentantul FMI pentru Europa Centrala si de Est.
In anii dinaintea crizei, statele din Europa Centrala si de Est (CEE) au inregistrat ritmuri solide de crestere iar regiunea inglobeaza un amestec divers de economii, printre care puternica Polonie si state mai vulnerabile, cum ar fi Serbia si Slovenia, care ar putea avea nevoie de ajutorul zonei euro pentru salvarea bancilor sale.
Bancile din Europa Occidentala, care domina sectorul financiar din Europa Centrala si de Est, au acordat in trecut finantare masiva regiunii, pentru stimularea cresterii.
Dar, din cauza presiunilor autoritatilor de reglementare... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 15:20
Marile economii emergente, asa-numitele tari BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - discuta infiintarea unor institutii financiare internationale prin care sa combata dezechilibrele economice si volatilitatea valutara.
In cazul in care o astfel de organizatie va fi creata, ea va ameninta pozitia traditionala in economia globala, ocupata in prezent de Banca Mondiala (BM) si FMI.
Liderii statelor BRICS, reuniti in Africa de Sud pentru un summit care incepe marti la Durban, vor aproba infiintarea unei banci internationale de dezvoltare, au afirmat oficiali ai celor 5 state, potrivit Bloomberg.
De asemenea, marile state emergente vor discuta utilizarea in comun a rezervelor valutare pentru combaterea crizelor balantei de plati sau crizelor valutare.
"Ratiunea fundamentala pentru statele BRICS este aproape sigur crearea unor noi institutii de tip Bretton Woods, inclinate catre lumea aflata in dezvoltare. Are loc o inclinare a balantei puterii catre lumea emergenta. Exista multe temeri de natura geopolitica in lumea occidentala referitoare la aceasta inclinare", comenteaza pentru Bloomberg Martyn Davies, director general al companiei de consultanta Frontier Advisory din Johannesburg.
Miza noilor institutii: Influenta in deciziile economice la nivel international
Statele BRICS, cu rezerve valutare cumulate de 4.400 miliarde de dolari si 43% din populatia lumii, incearca sa obtina mai multa influenta in sistemul economic si financiar global.... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 16:53
Fondul Monetar International a supraevaluat riscurile pe care acumularea de rezerve valutare de catre anumite tari (in frunte cu China) le ridica asupra stabilitatii financiare globale, arata un audit intern publicat miercuri, transmite AFP.
"FMI nu a furnizat argumente convingatoare prin care sa explice de ce aceste rezerve valutare excesive ar constitui o problema majora pentru sistemul monetar international", se arata in raportul Biroului Independent de Evaluare (IEO) din cadrul FMI.
In ultimii ani, mai multe tari emergente au acumulat vaste rezerve valutare, in principal pentru a-si forma o plasa de siguranta in caz de socuri. De exemplu China are cele mai mari rezerve valutare din lume, 3.290 miliarde de dolari la sfarsitul lunii septembrie.
In repetate randuri, FMI a apreciat ca aceste rezerve pun in pericol echilibrul sistemului financiar deoarece constituirea de rezerve afecteaza investitiile.
"Concentrarea FMI pe acumularea de rezerve nu a fost de ajutor in sensul ca a pus accentul pe simptome mai degraba decat pe cauzele profunde ale problemelor", se mai arata in raportul IEO, al carui audit acopera perioada 2000-2011.
In replica, personalul FMI a respins rezultatele auditului subliniat ca raportul a inteles in mod gresit motivatia Fondului.
"Nu putem sa sprijinim concluzia din analiza realizata de IEO potrivit careia tarile ar trebui sa fie libere sa acumuleze rezerve ignorand orice posibile consecinte pentru alte state", sustine stafful... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 11:12
Tarile emergente din Africa si Asia, dar si din America de Sud, vin cu tot mai multe oportunitati pentru dezvoltarea economica a Romaniei, in conditiile in care criza economica globala a dus la o stagnare sau chiar reducere a relatiilor economice traditionale ale Romaniei cu tarile Uniunii Europene.
Structura balantei comerciale a Romaniei arata ca, desi tarile din Uniunea Europeana sunt in continuare partenerii principali pentru comertul romanesc, exporturile catre aceasta zona au stagnat, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei.
Aceste date, coroborate cu plecarile unor investitori europeni importanti de pe piata romaneasca, precum Nokia sau divizia de brokeraj a ING, arata ca Europa nu are capacitatea sa aduca, cel putin in viitorul apropiat, noi oportunitati importante de dezvoltare economica pentru Romania.
Problemele Europei
Zona euro, dar si alte state europene, se confrunta la randul ei cu efectele crizei economice care au afectat o multitudine de domenii, de la cel bancar, la cel alimentar si auto. Inclusiv sectorul de IT a fost afectat, veniturile IBM din aceasta zona avand o scadere de 9% in acest an fata de 2011.
Intel si IBM, cele mai noi victime ale scaderii pietei de PC-uri
Criza ajunge la fast food. McDonald's relanseaza vanzarile cu oferte promotionale
Salonul Auto de la Paris: Piata europeana va fi neprofitabila in urmatorii ani
In aceste conditii, marile companii de pe piata europeana se concentreaza pe reducerea... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 07:00
In urma cu 15 ani, Thailanda permitea monedei sale sa se devalorizeze fata de dolari dupa ce, timp de doua luni, Banca Centrala tinuse de cursul valutar. Dupa acest moment critic au urmat cinci ani de cosmar pentru pietele emergente pe masura ce criza financiara s-a raspandit vecinilor Thailandei, apoi catre Rusia si Brazilia, inainte de a acapara Argentina si Uruguai in 2002.
Dupa aceasta perioada nefasta, pentru urmatoarea decada lucrurile au evoluat perfect. In 2003 China a revenit pe crestere economica in valori consistente, economia Indiei a crescut cu opt procente, noul presedinte al Braziliei a multumit FMI si pietele de titluri de stat prin obtinerea unei cresteri a contului curent pentru primul an din cinci consecutivi, scrie The Economist.
Tarile lovite de criza si-au revenit dupa devalorizarea monedelor si inrautatirea economiei pana la faliment cu destul loc de crestere economica. Pietele financiare globale au reactionat pozitiv, si au pariat pe ele, cumparand titluri de stat. Mai mult, indicele tarilor emergente MSCI a crescut cu 350% de la finalul anului 2002 pana in octombrie 2007.
In loc sa cheltuie aceste capitaluri, economiile emergente le-au reciclat; au facut rezerve pentru a avea garantia ca nu vor mai trece printr-o criza valutara si ca nu vor mai fi certate de FMI.
Dupa un deceniu de vis insa, ceva nu merge bine. China se lupta acum sa isi mentina cresterea de 8% a PIB-ului. India, o tara care aspira odata la cresteri de doua cifre,... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 11:02
Europa ar putea fi salvata de Brazilia, Rusia, India si China, cu conditia ca, de aceasta data, tarile sa poata trece peste neintelegerile care au impiedicat in mai multe randuri realizarea planurilor comune de mare anvergura.Marile economii ar putea propune plan de ajutorare comun pentru a contribui la rezolvarea crizei datoriilor din Europa, a declarat, marti, Guido Mantega, ministrul de finante din Brazilia, care subliniaza ca ingrijorarile privind problemele Europei ar putea deveni curand o mare bataie de cap pentru capitalul global, din Beijing pana in Brazilia, scrie the Wall Street Journal.Acest ajutor ar putea fi unul dintre subiectele abordate la intalnirea liderilor din China, Brazilia, India si Rusia de la Washington, care va avea loc inaintea intalnirii FMI din 24 septembrie, sustine ministrul brazilian."Vom vedea ce putem face sa ajutam Uniunea Europeana sa treaca de aceasta situatie", a declarat Mantega.Chiar daca ne putem imagina ce fel de solutie pe termen lung ar putea aceste natiuni dezvoltate sa ofere, simplul fapt ca am putea primi ajutor de la ei ne ofera o imagine aupra transformarilor pe care economia globala le-a suferit in ultimii ani.In conditiile in care SUA, Europa si Japonia sun prinse intr-o stramtorare economica, tarile emergente ar fi cele care contribuie in acest moment la cresterea economica globala.Analistii sustin ca natiunile ar putea contribui folosind o parte din rezervele valutare pentru a achizitiona bonduri emise de tarile... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 00:07
In timp ce economiile occidentale au ramas in urma, China, India si Brazilia apasa piciorul pe acceleratie, stabilind ritmul economiei globale si determinand preturile. Rezultatul: o tendinta generala de crestere a preturilor exact in cel mai greu moment pentru tarile bogate, ceea ce ar putea duce la o dezvoltare lenta si inflatii galopante.AIE, Agentia Internationala pentru Energie a OCDE, o organizatie a tarilor bogate, este constienta de faptul ca aceste noi valuri de scumpiri ale petrolului au un impact semnificativ asupra celor mai dezvoltate tari.
Factura pe care cele 34 de tari ale OCDE au platit-o tarilor exportatoare a ajuns la aproape 800 miliarde euro. Acest lucru s-a resimtit puternic in PIB, iar daca aceasta crestere va continua, tarile OCDE se vor confrunta cu tot mai multe probleme financiare."Facturile privind importul de petrol devin o amenintare la adresa redresarii economice", avertizeaza dr. Fatih Birol, economist-sef la AIE, citat de Presseurop.eu. Drept raspuns, OPEC, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol, a respins, in ultima perioada, toate apelurile pentru cresterea productiei, mentinand astfel pretul ridicat.Indicele preturilor alimentelor, realizat de FAO (Food and Agriculture Organization), a crescut cu 4,2% intr-o luna, din noiembrie si pana decembrie 2010, si este deja la un nivel mai ridicat decat in 2008, pe fondul cresterii substantiale a preturilor la grau, zahar si carne. Preturile la bumbac au atins si ele un nivel... mai mult
Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 10:16