Cladirea care gazduieste noul spital al municipiului Falticeni a fost finalizata in toamna anului trecut. Cu toate acestea, unitatea medicala este inchisa pentru ca n-are aparatura. Unii dintre furnizorii cu care au fost contractate echipamentele intarzie livrarea din ratiuni de profit.
Noul spital din Falticeni, judetul Suceava, nu poate fi operationalizat pentru ca nu are aparatura. Cladirea este finalizata de un an de zile, dar autoritatile nu au reusit, inca, sa achizitioneze dotarile necesare.
Primarul orasului, Catalin Coman, a declarat, citat de Adevarul, ca sunt fonduri suficiente pentru achizitia echipamentelor. Ministerul Sanatatii a alocat 15 milioane de lei, iar Primaria Falticeni a alocat 9,6 milioane de lei, din care 8 milioane de lei au fost obtinuti prin credit bancar.
Pana acum, au fost dotate cu aparatura Unitatea de Primire Urgente, Terapia Intensiva si partial salile de operatie. Catalin Coman a spus spus ca vechiul spital are in dotare 3 ventilatoare si ca primaria a mai comandat inca 10. Licitatia pentru ventilatoare a fost adjudecata inainte de debutul pandemiei de COVID-19.
Unele dintre echipamente au fost cumparate la preturi de cinci ori mai mici decat cele practicate acum, iar producatorii intarzie livrarea si prefera sa vanda altor clienti, cu preturi mult mai mari. Oricum, penalitatile sunt mult mai mici decat profitul obtinut prin aceasta operatiune.
"Cand am facut contractul, pretul era mai mic. Acum pretul e de cinci ori mai... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 18:14
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat, duminica, la Iasi, ca va trimite Corpul de Control la Spitalul Mobil de la Letcani, care pe durata pandemiei de COVID-19 este sectie exterioara a Spitalului de Boli Infectioase, unde au fost depistate probleme cu instalatia de incalzire.
"La solicitarea presedintelui Consiliului Judetean Iasi (Costel Alexe - n.red.) am format o echipa de experti care va veni de la Bucuresti, precum si Corpul de Control, pentru a putea evalua daca activitatea care se desfasoara in acest moment daca este propice pentru urmatoarea perioada tratarii pacientilor si daca ofera siguranta personalului medical. Ca si repere sunt cele sesizate de Directia de Sanatate Publica", a declarat ministrul Nelu Tataru, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta dupa ce a vizitat Spitalul Mobil de la Letcani.
Ministrul Sanatatii a declarat, totodata, ca doreste ca in cursul lunii noiembrie sa vada evolutia infectarilor cu noul coronavirus in zona Moldovei, dar si capacitatea de cazare, de personal si dotare a unitatilor spitalicesti in cazul in care va fi inregistrata o crestere a cazurilor care necesita terapie intensiva.
"Contextul este cel in care urmarim in perioada urmatoare, cea a lunii noiembrie, sa vedem o evolutie la nivel de Moldova, la nivel de Iasi, la nivel de centru universitar Iasi ca si capacitate de backup, capacitate de personal, de dotari pentru a putea fi pregatiti de o crestere a cazurilor pe terapie intensiva. Urmeaza o perioada in... mai mult
Duminica, 08 Noiembrie 2020, ora 18:06
Romania a inregistrat cifre record miercuri, 28 octombrie 2020. Sunt peste 5.000 de cazuri noi, la 24 de ore, iar medicii spun ca se asteapta ca numarul sa ajunga la 6.000 in zilele urmatoare.
De asemenea, numarul deceselor a depasit, pentru a doua zi consecutiv, 100 de cazuri. La ATI sunt 861 de pacienti internati.
Citeste si: CORONAVIRUS Romania. Recorduri pe linie: 107 morti si 5.343 de cazuri noi in ultimele 24 de ore. 861 de pacienti sunt internati la terapie intensiva
Sunt cifre incredibil de mari, expertii spun ca toti indicatorii vor creste, iar in acest context apare inevitabil intrebarea daca sistemul medical din Romania ne va mai putea salva sau umreaza sa se prabuseasca.
Dr. Beatrice Mahler: Medicii sunt epuizati. Nici acasa nu se mai pot odihni
Beatrice Mahler, managerul Institutul National de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti, spune ca sistemul medical nu s-a prabusit, insa medicii sunt tot mai obositi. Cu toate acestea vor lupta in continuare sa salveze vieti.
"Putem primi in continuare pacienti si vom salva oameni, indiferent de situatia care va fi, insa efortul pe care il vom face va fi inzecit. Avem un record de cazuri si suntem abia in ziua de miercuri. Stim bine ca joi, vineri, sambata, numarul va fi mai mare pentru ca se fac mai multe teste.
Daca trendul este cel pe care l-am avut saptamana trecuta, putem ajunge la 6.000 de cazuri. Cu toate acestea, inca sunt oameni care circula fara masca pe strada, in Bucuresti,... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 00:04
O aplicatie dezvoltata de IT-isti din Cluj este folosita in peste 500 de spitale din 12 tari din UE, Asia si SUA. Aplicatia imbunatateste, practic, comunicarea in spitale.
Horatiu Cacovean, project manager al firmei de IT din Cluj-Napoca, dezvoltator al aplicatiei, a declarat ca aceasta ajuta inginerii de suport sa acceseze, intr-un mediu securizat, de la distanta, sistemele clientilor raspanditi la nivel global.
"Compania noastra este unul dintre principalii integratori de sisteme informatice din Romania si a lansat prima aplicatie Remote Access Management (RAM) dezvoltata pe platforma Microsoft Azure.
Aplicatia inovatoare este folosita de unul dintre furnizorii de top, de la nivel global, din industria medicala, pentru a oferi suport pentru mai bine de 500 de spitale, din 12 tari. Aceasta ofera solutii care imbunatatesc comunicarea in spitale, fiind vorba despre o platforma in cloud prin intermediul careia inginerii care asigura suport tehnic se conecteaza direct la sistemul informatic al unui spital in conditii de securitate cibernetica maxima", a spus Cacovean.
Acesta a afirmat ca epidemia de COVID-19 face mai dificila rezolvarea problemelor informatice, deoarece numarul de conexiuni cu spitalele a crescut, dupa ce personalul medical a trebuit sa recurga mai mult ca niciodata la tehnologie pentru a comunica.
"Totodata, atacurile hackerilor asupra sistemelor informatice s-au intensificat", a precizat project managerul companiei Brinel.
Solutia... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 11:14
In Sectorul 4 al Capitalei incepe constructia celui mai mare spital de stomatologie din Romania, unde atat adulti, cat si copiii vor beneficia, in regim de urgenta, de consultatii, radiografii si tratamente stomatologice, in mod gratuit.
"Sunt extrem de onorat ca intreaga comunitate a Sectorului 4 a intreprins acest demers extrem de important, acela de a genera un centru medical cu specific de stomatologie. Comunitatea noastra este onorata de prezenta unui astfel de centru universitar, ca nu facem altceva decat sa dezvoltam societatea noastra. Aceasta investitie, care inseamna o cladire de 5.000 mp pe 2 nivele, este o contributie la dezvoltarea societatii si este finantata de Compania Nationala de Investitii", a declarat primarul Daniel Baluta, prezent la eveniment.
Acesta a tinut sa multumeasca atat fostului guvern, cat si actualului pentru finantarea acordata.
"Nu a contat pentru nicunul dintre partidele politice decat sanatatea oamenilor. E un exemplu ca putem sa procedam asa pe mai multe domenii. Aceasta parte de investitii e de 25 de milioane de lei, a doua etapa e reprezentata de doua componente, si anume dotarea realizata de Sectorul 4 si care este finantata printr-un credit de la Banca Europeana de Investitii in valoare de 16 milioane de lei si un punct extrem de important necesar unei facultati, care e reprezentat de cladirea amfiteatrului. O cladire cu un amfiteatru de 300 de locuri si spatii administrative.
Ne vom apuca in toamna de ea si in 6 luni o... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 14:28
Eugene Kaspersky, fondatorul si CEO-ul Kaspersky, considera ca atacurile cibernetice asupra spitalelor in timpul pandemiei COVID-19 sunt asemenea unor atacuri teroriste. Intrucat profesionistii din domeniul sanatatii din intreaga lume incearca sa protejeze umanitatea de criza coronavirusului, care e in plina desfasurare, raufacatorii vizeaza institutii medicale potential vulnerabile.
Eugene Kaspersky, impreuna cu Costin Raiu, Directorul Echipei Globale de Cercetare si Analiza Kaspersky si Yuri Namestnikov, seful echipei de cercetare si analiza globala Rusia, au discutat intr-o conferinta de presa online despre implicatiile securitatii cibernetice in ceea ce priveste focarul COVID-19. Eugene Kaspersky le-a spus participantilor ca, in ciuda masurilor actuale de distantare sociala care au fost puse in aplicare in intreaga lume, vom observa un impact foarte mic asupra peisajului securitatii cibernetice.
Eugene a adaugat "Cel mai probabil, atacatorii cibernetici vor ramane activi. Ei sunt oricum obisnuiti sa lucreze de acasa iar circumstantele lor nu s-au schimbat drastic. Vor continua sa incerce sa atace companiile si persoanele fizice si este de datoria noastra sa continuam sa ne aparam clientii. Orice atac efectuat asupra unui spital in acest moment poate fi considerat drept echivalentul unui atac terorist."
Costin Raiu a precizat ca ar dori ca indivizii sau grupurile rau intentionate care efectueaza atacuri asupra institutiilor de sanatate, sa fie pedepsite. El a... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 17:57
Doclandia.ro, cel mai mare spital virtual dezvoltat in Romania, ofera gratuit platforma sa tehnologica Guvernului Romaniei, in special Ministerului Sanatatii, pe perioada starii de urgenta, pentru a fi utilizata de catre toti medicii romani.
"Sistemul de sanatate romanesc are nevoie urgent de introducerea consultatiilor la distanta, facilitate prin sisteme de telemedicina. In acest fel, poate fi redus semnificativ numarul pacientilor care pot fi infectati si care pot transmite virusul altor persoane prin simpla prezenta la spital sau la cabinetele medicilor de familie", se mentioneaza intr-un comunicat remis miercuri AGERPRES.
Totodata, Doclandia face un apel catre statul roman pentru a urgenta adaptarea legislatiei medicale pentru sustinerea medicinei online. Astfel, statul roman poate decide sa puna la dispozitia medicilor un mediu online securizat si viabil pentru a continua consultatiile pacientilor, de la distanta, prin video si chat. Totodata, daca se va crea cadrul legislativ favorabil, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate poate deconta medicilor aceste consultatii video astfel incat pacientii romani sa poata beneficia de consultatii online gratuite.
Reprezentantii Doclandia sustin ca, odata cu ordinul semnat pe 23 martie 2020 de Ministerul Afacerilor Interne, prin care se suspenda consultatiile programate si programabile in structurile ambulatorii ale spitalelor publice si private, reprezentantii companiei afirma ca cei mai multi dintre pacientii cu... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 10:25
Cei care au calcat luni pragul unui spital, indiferent ca stiau sau nu de greva generala, n-au avut incotro decat sa se aseze cuminti la coada si sa astepte. Desi au fost primiti de medici, in lipsa asistentelor care pichetau in curtea spitalului nu s-a putut face mare lucru.
Ce pot face acesti oameni, adesea veniti de la distante mari?
"Nu exista nicio rezolvare", a explicat Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor. "Noi ii sfatuim pe pacienti sa mai insiste la medici, eventual medicul sa gaseasca o solutie impreuna cu asistenta medicala", e recomandarea acestuia.
Asta pentru ca "avem pacienti care au venit cu taxiul din alta localitate, au platit cate 350 de lei, venind pentru un control". Acesti oameni au platit atat drumul dus-intors, cat si stationarea, asa ca ajung in situatii delicate, explica Vasile Barbu.
Mai sunt si cei care au venit "sa-si ridice concediile medicale, oameni care altfel isi pierd jobul, au probleme la serviciu", ...citeste mai departe despre "Greva in spitale: Cu ce probleme se confrunta pacientii si ce pot sa faca" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 14:52
Anuntul de marti al prim-ministrului Victor Ponta privind cresterea salariilor medicilor si legalizarea primirii de bani de catre acestia de la pacienti mai mult a agitat apele decat sa le linisteasca.
Propunerile premierului ne arata, din pacate, ca solutiile reale pentru acest sistem sunt inca foarte departe de aplicare.
Dupa zile intregi de amenintari cu greva si, mai ales, cu demisia in bloc a medicilor, premierul a explicat ca statul isi permite cresterea salariilor, gratie economiilor facute in sistemul de sanatate dupa introducerea cardului de sanatate.
La un impact bugetar de 1,7 miliarde de lei pe an si economii de 90-100 de milioane de lei lunar in urma implementarii cardului, asa cum sustin reprezentantii PNL si vicepresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Alin Sergiu Costache, afirmatia lui Ponta se sustine, mai ales ca recent se lauda cu o rectificare pozitiva a bugetului Sanatatii.
Dar daca medicii nu recurgeau la proteste si amenintari extreme, ...citeste mai departe despre "Majorarea de 25%, inceputul muncii Sisifului din Sanatate - care sunt problemele din sistem si ce solutii ar fi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 16:22