Sistemul informatic din sanatate este la pamant de o lunga perioada - 17 zile spun medicii de familie, aproape 2 saptamani de cand a recunoscut problemele Casa de Sanatate. In tot acest timp, dincolo de calvarul birocratic pentru medici, spitale, farmacisti si orice furnizor de servicii medicale, cei mai afectati sunt pacientii.
In fata acestei adevarate crize, care deja pare ca se repeta la aceasta magnitudine de cel putin doua ori pe an, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cea care e responsabila pentru buna functionare a sistemului informatic, ridica din umeri.
Purtatorul de cuvant al CNAS, Daniel Osmanovici (foto articol stanga, alaturi de Razvan Vulcanescu, presedintele CNAS), a fost intrebat, la RFI Romania, ce se intampla cu oamenii care sunt grav bolnavi si poate chiar vor muri in timpul in care sunt plimbati si pusi sa astepte serviciile la care au dreptul, doar pentru ca sistemul informatic, care pana acum a inghitit sute de milioane de euro, e picat.
"Cred ca puteti fi de acord cu mine ca nu exista pe lumea asta niciun sistem perfect, la orice institutie de pe planeta Pamant. Oamenii mor si cu un sistem, si fara un sistem. Nu vreau sa sun cinic, dar nu e o chestiune pe care sa o spunem acum ca pentru ca daca a picat sistemul se intampla cele mai mari nenorociri de pe planeta Pamant fix in Romania. Mi-ar placea sa nu ne ducem in zona asta", a fost raspunsul socant al lui Osmanovici, care l-a facut pe jurnalistul RFI Romania sa-i spuna in direct ca... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 17:58
Medicii de familie au semnalat ca, de la inceputul acestei saptamani, au intampinat probleme la citirea cardurilor pacientilor, la validarea consultatiilor si la urcarea in sistem a retetelor.
In replica, CNAS a transmis printr-un comunicat ca "Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) functioneaza in parametri normali" si ca au fost doar pe 8 octombrie "fluctuatii" ce au fost solutionate pe data de 9.
"Pe durata efectuarii lucrarilor tehnice, au existat intervale in care platforma informatica a avut timpi lungi de raspuns la solicitarile utilizatorilor, fapt perceput de acestia drept nefunctionalitate.
Mentionam ca serviciile medicale efectuate in perioada respectiva pot fi raportate si validate in interval de trei zile lucratoare dupa data efectuarii serviciilor respective, nefiind necesara stabilirea de masuri derogatorii", a transmis CNAS.
Reactia Casei i-a revoltat pe medici, care spun ca inca se chinuie sa introduca serviciile oferite in sistem, astfel incat sa le poata fi decontate si sa nu fie buni de plata.
"Ne chinuim de 3 zile sa incarcam datele in SIUI si primim doar mesaje de eroare. Chiar nu mai au niciun pic de bun simt?", "Nu am validat de 3 zile nicio consultatie! Daca functiona sistemul, nu ma aflam in aceasta situatie" sau "Si pe 10 tot asa de 'fluctuanta' a fost platforma de poveste. Nu ei sunt tampiti, ci asa ne cred pe noi", sunt cateva din reactiile medicilor de familie.
Istoria se repeta?
Problemele sistemului... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 07:37
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat, miercuri, ca Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) este functionala, dupa aproape doua saptamani de colaps.
"In continuare se efectueaza activitati de analiza, monitorizare, verificare si consolidare a platformei informatice, iar dupa parcurgerea acestora urmeaza a se trece la ridicarea indisponibilitatii, prin anuntarea pe site-ul CNAS", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Amintim ca sistemul informatic din sanatate nu mai are mentenanta asigurata. Contractul pe care Casa il avea cu SIVECO s-a incheiat si nu au fost luate masuri pentru ca sistemul sa nu ramana fara mentenanta. La inceputul lunii mai, SIVECO a anuntat ca in ultima perioada asigurase mentenanta in mod gratuit si refuza sa mai faca acest lucru.
Dupa ce problemele s-au agravat, CNAS a anuntat ca SIVECO a fost de acord sa repare gratis sistemul.
Medicii nu au incredere in Casa de Sanatate
Medicii de familie spun ca lucrurile au inceput sa se miste dupa acest anunt al Casei, dar se tem ca, in final, tot ei vor fi cei care vor achita nota de plata.
"Sistemul merge. Prost, dar totusi merge. S-a putut cat de cat lucra, dar vor fi imputari, pentru ca serviciile s-au dat offline si noi nu putem verifica. Si am colegi care in perioada asta trebuiau sa-si schimbe semnatura.
Acesti colegi, timp de 10-11 zile, n-au putut sa introduca noua semnatura. N-au putut introduce nimic in sistem. Au facut servicii pe barba lor, e... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 10:49
Sistemul sanitar din Romania este caracterizat prin finantare scazuta si utilizare ineficienta a resurselor publice, sunt principalele concluzii privind Romania continute in Raportul Starea sanatatii in UE 2017.
Studiul este realizat o data la doi ani, de catre OCDE si Observatorul european pentru sisteme si politici de sanatate.
"Starea de sanatate a romanilor s-a imbunatatit, dar speranta de viata la nastere ramane printre cele mai scazute din UE. Desi oamenii traiesc mai mult, gradul de acoperire nu este universal, iar inegalitatile socioeconomice in materie de sanatate persista.
Reforma sistemului sanitar a fost constanta, dar ineficienta in mod frecvent, partial din cauza unui grad ridicat de instabilitate politica", mentioneaza Raportul, citat de Curs de guvernare.
O problema importanta amintita in profilul Romaniei o reprezinta accesul la asistenta medicala, "deosebit de redus in zonele rurale si este exacerbat de diferentele in ceea ce priveste acoperirea demografica", ceea ce face ca nevoile nesatisfacute de asistenta medicala sa fie substantial peste media UE.
Studiul contine profilul sistemului de sanatate al fiecarui stat membru, iar in privinta Romaniei analiza releva si un paradox:
"In timp ce o mare parte din populatia Romaniei se autoevalueaza ca bucurandu-se de o stare buna de sanatate, speranta de viata la nastere ramane cu aproape sase ani sub media UE si este una dintre cele mai scazute din UE".
Mai mult, constata autorii, exista... mai mult
Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 09:10
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a dezvaluit, sambata, ca exista multe nereguli in sistemul de transplant din Romania. Nu exista proceduri clare, iar alocarea organelor se face subiectiv, ceea ce face ca pacientii sa nu aiba sanse egale la viata.
Voiculescu a prezentat, intr-o conferinta de presa, rezultatele controalelor facute de Corpul de Control al ministerului la centrele de transplant din Romania.
"Verificarile facute la Agentia Nationala de Transplant au fost finalizate si neregulile gasite in procedurile de alocare a organelor si prioritizarea pacientilor pentru transplant sunt grave si afecteaza mii de pacienti, mii de oameni care asteapta un transplant cu speranta in profesionalismul si corectitudinea sistemului medical", a transmis Vlad Voiculescu.
Iata ce nereguli au fost gasite, potrivit oficialului din Sanatate:
- nu exista o lista de asteptare la nivel national pentru fiecare organ- alocarea nu se face uramand criterii clare- pacientii de pe listele de ...citeste mai departe despre "Ministrul Sanatatii dezvaluie probleme grave in sistemul de transplant: Alocarea organelor se face subiectiv, pacientii nu au sanse egale" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2016, ora 11:32
Premierul Dacian Ciolos le-a transmis studentilor Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj ca asteapta de la ei ca, atunci cand vor profesa, sa recastige increderea in sistemul de sanatate.
"Asteptam si de la dvs. ca, in momentul in care veti ajunge sa profesati, sa fiti in masura, prin contributia pe care o veti aduce, sa recastigati si sa recastigam impreuna increderea in sistemul de sanatate.
Si asta presupune in primul rand onestitate, presupune verticalitate, presupune curajul de a spune lucrurilor pe nume", a spus Ciolos luni, in discursul rostit cu ocazia inceperii noului an universitar la UMF Cluj, conform Agerpres.
Premierul a adaugat ca trebuie spuse atat lucrurile bune, care s-au facut in sistemul sanitar, dar si problemele care exista in sanatate.
"Cred ca nu trebuie lasata presiunea publica sa umbreasca lucrurile bune care se fac in sistemul medical si de sanatate din Romania si sa nu fiti impinsi sau sa fiti in situatia de a trebui sa ...citeste mai departe despre "Ce asteapta Ciolos de la studentii la Medicina si ce solutii are pentru sistemul de sanatate UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 12:07
Anuntul de marti al prim-ministrului Victor Ponta privind cresterea salariilor medicilor si legalizarea primirii de bani de catre acestia de la pacienti mai mult a agitat apele decat sa le linisteasca.
Propunerile premierului ne arata, din pacate, ca solutiile reale pentru acest sistem sunt inca foarte departe de aplicare.
Dupa zile intregi de amenintari cu greva si, mai ales, cu demisia in bloc a medicilor, premierul a explicat ca statul isi permite cresterea salariilor, gratie economiilor facute in sistemul de sanatate dupa introducerea cardului de sanatate.
La un impact bugetar de 1,7 miliarde de lei pe an si economii de 90-100 de milioane de lei lunar in urma implementarii cardului, asa cum sustin reprezentantii PNL si vicepresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Alin Sergiu Costache, afirmatia lui Ponta se sustine, mai ales ca recent se lauda cu o rectificare pozitiva a bugetului Sanatatii.
Dar daca medicii nu recurgeau la proteste si amenintari extreme, ...citeste mai departe despre "Majorarea de 25%, inceputul muncii Sisifului din Sanatate - care sunt problemele din sistem si ce solutii ar fi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 16:22
Imbatranirea populatiei din Uniunea Europeana (UE), conjugata cu reducerea personalului din sectorul sanatatii si cresterea costurilor ingrijirilor medicale, va ridica provocari crescande pentru sistemele de sanatate europene, a avertizat miercuri compania germana de asigurari Allianz.
In 2060, Uniunea Europeana va numara 152 de milioane de persoane cu varste de peste 65 de ani, dintre care peste 50 de milioane se vor afla intr-o situatie de dependenta, a apreciat Allianz intr-un comunicat preluat de AFP.
In 2010, 87,2 milioane de persoane aveau mai mult de 65 de ani in UE, potrivit cifrelor institutului european de statistici Eurostat.
Mai mult, speranta de viata ar urma sa atinga in curand 85 de ani la barbati si la 89,1 la femei. Drept urmare, din ce in ce mai putini tineri vor fi nevoiti sa asigure sustinerea unui numar din ce in ce mai important de persoane varstnice, a continuat asiguratorul.
"Aceasta evolutie este alarmanta. Situatia se degradeaza sub efectul tranzitiei demografice, ce va fi insotita de o diminuare a personalului din domeniul sanatatii si de o crestere a costurilor tratamentelor", a comentat Klaus Michel, expert in cadrul Allianz, citat in comunicat. Numai in Germania, aproape 2 milioane de persoane se afla la momentul actual intr-o situatie de dependenta. Iar pana 2050, acest numar se va dubla, ajungand la 4,5 milioane, conform calculului facut de experti Allianz.
"In ultimii ani, angajatii sanitari bine pregatiti si ingrijirile... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 14:58
PALMED sustine ca proiectul MS afecteaza posibilitatea romanilor cu venituri mici de a beneficia de servicii medicale de calitate si va avea un impact negativ major la nivel social, bugetar, al sistemului de sanatate, mediului de afaceri si asupra imaginii Romaniei.
Astfel, sub impresia beneficierii de un serviciu medical "gratuit", pacientii cu venituri mici vor opta exclusiv pentru sistemul public, urmand sa se confrunte cu igiena de precaritate notorie, lipsa unui numar suficient de paturi, lipsa aparaturii si a celor mai elementare consumabile si medicamente.
PALMED atrage atentia ca proiectul va afecta in mod negativ spitalele publice si nu va conduce la dezvoltarea acestora, potrivit unui comunicat de presa cu privire la memoriul trimis de organizatie premierului Victor Ponta si ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
"Avand in vedere nivelul actual de dotare (paturi, echipamente etc) al spitalelor publice, cert ca acestea nu pot absorbi o crestere imediata a numarului de pacienti si a costurilor aferente.
Afluxul de pacienti va destabiliza complet sistemul (care oricum nu face fata corespunzator cererilor existente) si va determina grave probleme financiare in conditiile in care cresterea numarului de pacienti va implica si o crestere a cheltuielilor spitalelor publice, care, in lipsa unui management performant, nu vor putea fi acoperite doar din decontarile FNUASS", se arata in comunicatul de presa.
De asemenea, PALMED sustine ca proiectul va... mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 15:31