Doar 1.6% dintre microintreprinderi si 4.3% dintre intreprinderile mici au inregistrat cresteri, in perioada Covid-19, semn ca au avut mai multa flexibilitate in a se adapta noilor cerinte si conditii.
Este rezultatul final al studiului din cadrul campaniei "Construim impreuna #ViataDupaCOVID19" initiata de Ingenius Hub si la care au participat peste 800 de organizatii.
Cu toate problemele inregistrate, firmele mici nu au apelat la somaj tehnic si nu intentioneaza sa o faca, daca isi revin in perioada verii. Desi au cautat solutii sa ramana operationale intr-o proportie cat mai mare, firmele mici se afla in dificultate din punct de vedere financiar si au resurse pentru una-doua luni. 25% dintre ele spun ca sunt in risc de a-si declara insolventa daca nu primesc sprijin pentru redresare pe parcursul urmatorului trimestru. Aproape 10% dintre intreprinderi au putut opera complet in perioada starii de urgenta datorita digitalizarii.
O alta concluzie a cercetarii este faptul ca, pe masura ce trecem de la microintreprinderi la intreprinderi mari, creste procentul celor care nu au inregistrat pierderi majore. 69% dintre intreprinderile mari au declarat ca nu sunt afectate de dificultati financiare.
Mai multe date corelate din cercetarea Ingenius HUB pot fi consultate pe www.ingeniushub.ro.
Rezultatele obtinute in urma cercetarii initiate de Ingenius HUB in cadrul campaniei "Construim impreuna #ViataDupaCOVID19" au facut posibila identificarea celor mai acute... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 16:01
FNGCIMM a prelucrat toate Cererile de inscriere in programul IMM INVEST ROMANIA, inregistrate pana la data de 04.05.2020. Un numar de 20.139 de solicitari au fost transmise catre cele 22 de banci partenere, pentru a fi analizate in vederea obtinerii acordului de finantare.
In mini-vacanta de 1 Mai, echipa FNGCIMM a procesat toate cererile inscrise in programul IMM Invest pana la data de 03.05.2020. In urma unei mobilizari fara precedent, in care au fost implicati toti angajatii FNGCIMM, au fost analizate 47.896 cereri formulate de un nr. de 37.089 IMM-uri inregistrate in aplicatia www.imminvest.ro, iar un numar de 20.139 de solicitari au fost transmise catre cele 22 de banci partenere, pentru a fi analizate in vederea obtinerii acordului de finantare.
Au fost primite mii de mesaje de la IMM-uri care au solicitat suportul echipei de consiliere pentru a afla modalitatea de accesare a programului si s-au cerut clarificari sau sprijin in depasirea unor dificultati aparute in procesul de inscriere. Ne-am straduit sa raspundem in timpul cel mai scurt si sa oferim servicii de consiliere si asistenta permanenta. Activitatea extrem de intensa si sustinuta din ultimele sase zile, ne-a permis sa respectam promisiunea facuta fiecarui IMM, ca in termen de maxim 72 de ore, sa realizam analiza de eligibilitate a oricarei solicitari.
"Suntem convinsi ca determinarea si implicarea cu care Guvernul Romaniei a demarat programul IMM INVEST, daruirea colegilor mei, creativitatea si... mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 12:03
Prima consultare cu reprezentantii Guvernului pe marginea setului de masuri rezultate din cercetarea initiata de Ingenius Hub, in cadrul campaniei "Construim impreuna #ViataDupaCOVID19", a avut loc miercuri, 29 aprilie 2020.
Discutiile au fost legate de: masuri fiscale pentru mentinerea locurilor de munca si sustinerea industriilor afectate, propuneri de programe de finantare pentru IMM-uri din fonduri guvernamentale si fonduri UE, masuri de creditare, masuri specifice pentru digitalizare. La dezbatere au participat reprezentanti ai celor patru medii esentiale pentru inovare si schimbare: mediul public, mediul de afaceri, mediul universitar si mediul asociativ.
La dezbaterea initiata de Ingenius Hub, prin fondatoarea Rodica Lupu, au participat secretarii de stat Daniela Nicolescu si Liviu Rogojinaru, de la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Svetlana Gombos, director AMPOC, din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, Tanase Stamule, consilier pe probleme economice al premierului, precum si 50 de reprezentanti ai mediului de afaceri, ai patronatelor, ai profesiilor liberale, ai mediului universitar si ONG-urilor, cum ar fi CNIPMMR, CONAF, UGIR, ANAT, RBL, Asociatia Hotelierilor, CRE, Asociatia Clusterelor, ADAF, Camere de Comert, Universitatea de Vest si Universitatea Valahia, comunitatile Pro Afaceri Brasov, Antreprenor in Romania, Uprisers si Viata de freelancer, lideri de opinie de marca precum prof. Dr. Ovidiu Nicolescu, Gabriel Biris sau Dan... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 20:19
IMM-urile nu sunt pregatite pentru o noua criza, iar problema capitalizarii ramane una importanta, cu toate ca se constata o tendinta pozitiva a antreprenorilor de a-si creste capitalul sau de a cauta investitori, a afirmat, vineri, Vlad Sabau, Head Of Financing Products in cadrul ING Bank Romania.
"O mare parte din IMM-uri nu au prins criza din 2008. Nu sunt pregatite pentru o noua criza. Nu spun ca va veni o criza, dar ciclurile economice e normal sa aduca scaderi si cresteri. Noi am tot crescut si la un moment, da, va fi o scadere. Daca va fi o scadere prea puternica, abrupta, e o problema, daca este o aterizare lina este alta, dar nu prea se intampla aterizari line in cazul IMM-urilor", a precizat Vlad Sabau intr-o intalnire cu presa.
El a explicat ca, in cazul unei rezerve financiare insuficiente, orice schimbare poate fi problematica. O problema des intalnita care trebuie rezolvata este cresterea capitalului propriu.
"Daca si-a finantat cresterea exclusiv prin credit, poate unul mixt, de tip credit comercial si financiar, si este cu 5 - 10% capital propriu, maine poate sa ajunga la capital negativ", a spus Vlad Sabau.
El a dat exemplul unei firme din sectorul transporturilor care presteaza servicii ca subcontractor pentru o companie mare. In cazul unei situatii dificile aceasta ar putea fi printre primele la care se renunta.
Potrivit lui Vlad Sabau, capitalizarea firmelor este un fenomen care incepe sa se simta tot mai mult in Romania in ultimul timp.... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 14:21
Jumatate dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania au probleme, in conditiile in care 10% din total sunt in stare falimentara, iar 40% si-au redus activitatea in ultimii doi ani, a declarat, joi, Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Aceasta in conditiile in care IMM-urile dau mai mult de jumatate din PIB-ul tarii si contribuie intr-o mare proportie la exporturi, a amintit el, prezent la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.
"14,28%, adica 1 din 7 IMM-uri, si-au amplificat activitatea in ultimii doi ani, iar o treime functioneaza la aceeasi parametri, ceea ce este foarte important, pentru ca da stabilitate economiei. Din pacate, jumatate dintre IMM-uri au probleme. 10% sunt in situatie falimentara, iar 40% si-au redus activitatea, ceea este un procent foarte mare. Acesta este tabloul ultimilor doi ani", a aratat Nicolescu.
El a aratat ca principalele dificultati sunt lipsa resursei umane, birocratia si inflatia, urmate de dificultati de natura financiara, care se refera la cerere si la concurenta neloiala.
"De asemenea, finantarea este o problema-cheie. Romania este singura tara din Europa unde autofinantarea este modalitatea principala de finantare a IMM, adica 70%. La noi, creditele fiind folosite doar de un sfert dintre IMM-uri, ceea ce inseamna ca nu ne dezvoltam", a aratat reprezentantul CNIPMMR.
Potrivit acestuia, autofinantarea nu produce un progres... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:27
Relansarea IMM-urilor depinde in mare masura de finantare si de capacitatea de a face fata noilor realitati economice. Accesul la creditare este in continuare scazut, situandu-se cu mult sub media Uniunii Europene.
In cadrul evenimentului "Relansarea IMM-urilor: modalitati si actiuni concrete", RisCo alaturi de invitatii incearca sa ofere cele mai bune sfaturi si solutii, dar si cele mai recente informatii pentru cresterea si dezvoltarea in siguranta a IMM-urilor romanesti.
Evenimentul, sustinut de Alpha Bank, ofera solutii punctuale, practice la provocarile legate de deciziile cele mai importante de afaceri luate de antreprenori si manageri:
- Cum si de unde pot obtine finantare pentru dezvoltarea si cresterea afacerii?
- Cum pot sustine investitiile pe care le am de facut?
- Cum imi protejez afacerea si ma asigur ca incasez banii la timp?
- Cum iau decizii profitabile pe baza informatiilor economice?
Avantajele participarii la workshop:
- Acces la dialog cu importante oficialitati ale mediului de afaceri romanesc
- Contact direct cu 150 de companii
- Networking targetat si incheiere de parteneriate
Invitatii evenimentului sunt:
Karim Kheirat, Associate Director KPMG Romania, Credit Risk Analytics and Credit PAD Manager
Claudiu Stanescu, Consilier Presedinte Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri
Bogdan Rosu, Managing Director IFN Next Capital SA si Presedinte al Asociatiei Romane de Factoring
Manuela... mai mult
Luni, 08 Septembrie 2014, ora 15:00
Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) reprezinta sectorul care da de munca, la aproape trei milioane de angajati. Si mai inseamna contrabalansul marilor intreprinderi, mamutii pierduti ai post-comunismului.
Acesta este totusi un sector fragil si supus tuturor intemperiilor economice si sufera de subfinantare cronica si stress economic maxim. Dar, cu toate acestea, IMM sunt cele care breveteaza si etaloneaza mica initiativa si (re)dimensioneaza antreprenorul roman.
"SOS IMM - Ce reprezinta IMM pentru economia Romaniei?" este conferinta care va aduce in prim plan problemele majore ale acestui sector. Evenimentul, organizat de Oxygen Events impreuna Risco.ro si Expense Reduction Analysts, va avea loc marti, 14 mai 2013, la sediul BNR, sala Mitita Constantinescu, intrarea din str Doamnei, nr 5.
La eveniment va participa ministrul delegat pentru IMM Maria Grapini, iar dezbaterile celor 3 paneluri, vor fi moderate de Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale, Cristian Ionescu, Country Manager Expense Reduction Analysts si Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Gea Strategy&Consulting va face o analiza care va scoate in evidenta 4 probleme majore ale sectorului IMM: rezilienta, masa critica, structura si marimea si va prezenta solutii pentru remedierea diverselor probleme. Scopul final este atingerea potentialul IMM - urilor, care contribuie la cresterea economica si, de asemenea, cresterea absorbtiei fondurilor UE 2014-2020 de catre... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 09:36
Situatia IMM-urilor este prezentata diferit. In timp ce consultantii avertizeaza ca 2013 va aduce doar unele provocari, din interior, gravitatea problemelor capata dimensiuni apocaliptice. Statul este optimist, dar este si cel mai hulit de IMM-uri.
IMM-urile sunt o victima colaterala intr-un razboi dus in interiorul statului, spun surse din piata de profil, pentru Business24.
"Daca functionarii ANAF sunt incompetetenti si completeaza gresit o fisa, ne blocheaza fonturile. Daca nu gasesc una dintre fisele necesare la dosar sau daca ea este completata incorect, la fel, ne blocheaza conturile. Blocheaza fisele pe banda rulanta. Este o noua moda a economiei, un sabotaj pe banda rulanta", declara pentru Business24, liderul unei organizatii care grupeaza numeroase IMM-uri. Prefera anonimatul pentru ca nu vrea "bataie de cap"...
"Suferinta IMM-urilor va deveni deplina"
Consultantul financiar Ionel Blanculescu apreciaza ca IMM-urile vor fi afectate si de fracturarea productiei industriale, cel mai mare risc al acestui an. In opinia sa, 2013 va fi "anul de cosmar al economiei", pentru ca, dupa ce se vor prabusi combinate mari, precum Mechel Campia Turzii, va urma o noua serie de falimente, din care vor face parte Mechel Reparatii, Ductil Buzau, Ductil Otelul Rosu, Laminorul Braila, Cupru Min, Moldomin sau Arcelor Hunedoara, Arcelor Sidex Galati.
Sursa foto: Coface
"Suferinta IMM-urilor va deveni deplina", crede Blanculescu, precizand ca activitatea... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 17:42
Sufocate de obligatii fiscale si lipsite de o politica de incurajare a statului, IMM-urile se confrunta cu o crestere vertiginoasa a insolventelor si cu un nivel ridicat de indatorare. Modificarile Codului Fiscal contribuie si ele la "ingroparea" IMM-urilor.
Considerate pe buna dreptate coloana vertebrala a economiei romanesti, in conditiile in care genereaza doua treimi din numarul locurilor de munca si reprezinta 54% din valoarea adaugata din economia nationala, IMM-urile se confrunta cu provocari, atat la nivel fiscal, cat si administrativ.
In Romania, 90% dintre companii sunt IMM-uri, acestea avand un impact semnificativ asupra stabilitatii sistemului financiar, asa cum mentioneaza un studiu Coface. Din soldul creditelor acordate companiilor, 70%, respectiv 85 de miliarde, sunt directionate catre IMM-uri.
Perspectivele nu sunt deloc bune, avand in vedere ponderea scazuta a institutiilor de garantare, absenta unui program solid de garantare, incasarea tarzie a creantelor, perspectivele reduse de creditare suplimentara in perioada urmatoare, dar si nivelul scazut de absorbtie al fondurilor europene.
Dificultatile cu care se confrunta IMM-urile sunt agravate si de modificarea Codului Fiscal. Intreprinderile nu mai pot alege intre impozitul pe venit sau cel pe profit, ci sunt obligate sa plateasca un impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 Februarie 2013.
Prevederea a fost introdusa de la 1 februarie anul acesta, iar efectele nu au intarziat sa... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 09:05