O reducere a valorii nominale a datoriei Greciei (haircut) nu este posibila conform reglementarilor din zona euro, a afirmat, marti, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adaugand ca Berlinul vrea o finalizare rapida a evaluarii progreselor inregistrate de Atena in procesul de implementare a reformelor cerute de creditorii internationali in schimbul asistentei financiare.
Angela Merkel s-a intalnit, marti, cu directorul general al FMI, Christine Lagarde. Fondul Monetar International participa la al treilea pachet de asistenta financiara ce va fi acordat Greciei, in valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), cu conditia ca ceilalti creditori sa reduca povara datoriei elenilor, transmit AP si Reuters.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
Germania, desi a insistat ca FMI sa ia parte la programul de asistenta financiara, a anuntat ca o reducere a datoriei Greciei nu poate fi discutata pana cand Atena nu ...citeste mai departe despre "Datoriile Greciei vor fi sterse cu buretele? Ce spune Angela Merkel" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 10:54
Parlamentul Greciei a aprobat, joi dimineata, al doilea set de reforme, astfel ca liderii de la Atena urmeaza sa inceapa negocierile pentru un alt plan de salvare. Cu toate acestea, greul abia acum incepe.
Ministrul slovac de Finante, Peter Kazimir, a avertizat ca nu trebuie sa ne culcam pe o ureche si sa avem impresia ca apele s-au calmat.
Nori negri deasupra Greciei: Vine "apocalipsa" in 2016? Ce spun economistii
Chiar daca discutiile in contradictoriu s-au terminat intre eleni si institutiile internationale, mai exista un hop important de trecut: implementarea reformelor promise.
"Votul dat in parlamentul grec reprezinta un pas inainte. Insa mai e drum lung de strabatut", a scris pe Twitter Peter Kazimir.
The Greek parliament vote is another step in the needed direction. We still have a long way to go #eurozone #Greece #ECB #IMF- Peter Kazimir (@KazimirPeter) 23 iulie 2015
"Partea complicata abia acum incepe: implementarea. Tarile baltice, precum si Irlanda, ...citeste mai departe despre "Sa nu ne culcam pe-o ureche: Greul pentru Grecia abia acum incepe" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 12:35
Grecia a intrat oficial in incetare de plati, dupa ce a ratat scadenta catre FMI la transa de 1,6 miliarde de euro, devenind, astfel, prima economie dezvoltata care ajunge in aceasta situatie. Totodata, tot marti noapte, a expirat oficial si programul european de asistenta financiara.
Jocul nu este insa incheiat pentru eleni. Miercuri la amiaza va avea loc o noua teleconferinta a Eurogrupului, liderul sau, olandezul Jeroen Dijsselbloem, anuntand ca un al treilea plan de salvare pentru Grecia este posibil oricand, doar ca din momentul intrarii in incapacitate de plata procedurile se complica.
Este de asteptat ca termenii negocierilor sa se modifice cu mult, iar conditiile impuse Atenei sa fie si mai dure.
Guvernul de la Atena a cerut marti Mecanismului European de Stabilitate (fondul de urgenta al UE) sa incheie un acord pe doi ani, care ar acoperi nevoile financiare ale tarii, pe parcursul acestei perioade, iar ministrul finlandez de Finante a anuntat ca incepand de maine se... citeste mai departe despre "Grecia a intrat in incapacitate de plata, dupa ce a ratat scadenta catre FMI - ce urmeaza si ce sanse de salvare are" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 01:50
Ce s-ar intampla daca Grecia ar incepe de la zero? Ar putea renaste din cenusa proprie, in afara zonei euro? Un jurnalist Bloomberg incearca sa raspunda la aceste intrebari.
In cartea lui David Mitchel, numita "Number9Dream", un pacient sustine ca este creatorul lumii si isi demonstreaza punctul de vedere in fata unui psihiatru. El face sa dispara Belgia de pe harta, dar si din memoria oamenilor, iar in locul ei apare o alta natiune, anume Walloon Lagoon.
Pornind de la aceasta idee, Leonid Bershidsky, scriitor si jurnalist, sustine ca ar trebui sa ne imaginam cum ar fi daca Grecia ar fi eliminata de pe "radarele" noastre.
Intr-un editorial publicat de Bloomberg, el propune ca aceasta tara sa inceapa de la zero: sa iasa din zona euro (si poate si din UE), sa scape de datorii si sa se bazeze pe fortele proprii.
"Ganditi-va cum ar fi urmatorul lucru: va veti trezi intr-o dimineata si nu veti mai citi pe Internet sau pe retelele sociale stiri despre eleni. De asemenea, aceasta ...citeste mai departe despre "Ce s-ar intampla daca ar disparea Grecia asa cum o stim?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Iunie 2015, ora 07:30
Guvernul grec a facut o lista de promisiuni nerealiste poporului sau, pe care nu le va putea indeplini, a avertizat fostul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Acesta a mentionat ca Executivul condus de Alexis Tsipras este lipsit de experienta, informeaza BBC.
Cererile Greciei au fost "complet inacceptabile pentru alte state membre", a mentionat fostul oficial european.
"Nu e in avantajul nimanui daca elenii ii tot ataca pe cei care vor sa ii ajute", a adaugat Barroso.
Grecia vrea un "compromis cinstit" cu creditorii sai: Nu va asteptati sa capitulam fara conditii (Video)
"Trebuie sa ne amintim ca exista tari mai sarace care imprumuta bani Greciei, asa ca propunerea de a sterge datoria cu buretele nu este viabila pentru partenerii sai", a explicat fostul presedinte al Comisiei Europene.
El a facut un apel catre liderii de la Atena,... citeste mai departe despre "Problema Greciei vine din interior - Care e greseala capitala pe care o face Atena" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 14:24
Grecia a promis ca va prezenta o lista cu reforme creditorilor sai internationali, in
speranta ca va fi deblocata o noua transa de bani. Dar ramane de vazut daca aceasta va fi
acceptata de celelalte state din zona euro. In caz contrar, va ramane fara bani spre finalul lunii viitoare.
In aceste conditii, publicatia Intelligent News scrie ca exista trei scenarii pentru eleni, potrivit Bank of America Merrill Lynch.
Grecii
vor inapoi 1,2 miliarde de euro de la UE - Ce a descoperit Guvernul de la Atena
Contextul
In cazul in care grecii nu ajung la un acord cu restul europenilor, acestia vor avea grave
probleme financiare. In consecinta, guvernele din zona euro vor fi nevoite sa ii salveze inca o data si sa aprobe un alt program pentru eleni, care sa vina "la pachet" cu un nou imprumut.
Dar Atena nu va putea negocia prea mult, asa ca Parlamentul va fi nevoit sa aprobe un set de reforme extrem de dure, care nu vor fi pe placul populatiei.
Acest lucru ar putea fi o ...citeste mai departe despre "Trei scenarii pentru Grecia: Optimism, compromis si dezastru" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Martie 2015, ora 08:27
Premierul grec Alexis Tsipras a declarat, vineri, ca problemele pe care le are Grecia sunt si problemele Europei, iar partenerii din zona euro ar trebui sa transmita elenilor un mesaj de solidaritate.
Declaratia a fost facuta in contextul intalnirii cu seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Liderul Guvernului din Atena a precizat ca elenii au inceput deja sa indeplineasca angajamentele luate pe 20 februarie, cand zona euro a aprobat extinderea cu patru luni a programului de asistenta financiara, informeaza Guardian.
"Sunt foarte optimist ca se va gasi o solutie, deoarece e vorba de un obiectiv comun. Cred ca nu e o problema a Greciei, ci a Europei. Acum e momentul ca sa fie dat un mesaj de speranta pentru poporul elen. Nu mai e cazul sa ne spuneti 'implementati, implementati, implementati' si 'obligatii, obligatii, obligatii'.
Pentru ca suntem pro-europeni si vrem sa avem un viitor comun, cred ca la sfarsitul zilei trebuie sa rezolvam toate aceste neintelegeri si sa ...citeste mai departe despre "Cartea pe care Grecia mizeaza totul: Problemele noastre sunt problemele Europei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Martie 2015, ora 14:44
Problemele Greciei nu au fost rezolvate prin scrutinul de duminica, astfel ca trebuie gasite solutii, afirma presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, la finalul reuniunii ministrilor de Finante ai statelor din zona euro.
"Problemele Greciei nu au disparut prin simpla organizare a unui scrutin. Grecia are in continuare probleme si trebuie rezolvate", a afirmat Dijsselbloem, citat de AFP.
Liderii europeni au exprimat, luni, intentia de a nu ceda pretentiilor noului premier elen Alexis Tsipras, avertizand ca nu sunt dispusi sa renegocieze datoria publica a Greciei si ca statul elen trebuie sa isi respecte angajamentele asumate. "Apartenenta la zona euro inseamna respectarea acordurilor deja convenite", declara presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, la sosirea la reuniunea ministrilor de Finante ai statelor din zona euro, organizata la Bruxelles, dupa victoria de duminica a partidului de extrema-stanga Syriza.
Alexis Tsipras, care a depus luni juramantul pentru postul de premier al Greciei, a promis sfarsitul austeritatii si vrea restructurarea datoriilor Greciei, in majoritate catre Germania si Franta, si care constituie 177% din PIB. mai mult
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 09:29
Vicepresedintele Bancii Centrale Europene (BCE), grecul Lucas Papademos, a avertizat marti ca unele tari din zona euro s-ar putea confrunta cu probleme similare Greciei, insa in "grade diferite", din cauza deficitelor ridicate, relateaza Boursorama, precizeaza NewsIn."Exista in continuare incertitudini legate de dezechilibrele bugetare din Europa, care ar putea reduce increderea in viabilitatea finantelor publice si ar putea afecta cresterea economica si stabilitatea financiara", a declarat Papademos, in cadrul unei interventii in fata Parlamentului European.
"In conditiile actuale, Pactul European de Stabilitate, care a fost realizat pentru mentinerea pozitiilor bugetare la un nivel solid si sustenabil, se confrunta cu cea mai mare problema de la crearea sa, in 1997", a mai spus Papademos.
"Prin urmare, este necesar ca toate tarile din zona euro sa respecte strict clauzele pactului", a adaugat el.
Papademos a subliniat, de asemenea, ca este necesara revizuirea tratatului, care a fost grav incalcat de la inceputul crizei financiare.
Pactul limiteaza nivelul deficitului bugetar la 3% din PIB, insa acest nivel este depasit aproape peste tot.
In ceea ce priveste Grecia, Papademos sustine ca este necesar ca programul discutat de BCE, FMI si UE sa "stabileasca masurile bugetare si reformele structurale necesare pentru combaterea dezechilibrelor bugetare".
El este de parere ca lectiile crizei din Grecia vor fi invatate nu numai de acest stat, ci si de alte tari ce se confrunta... mai mult
Marti, 27 Aprilie 2010, ora 16:48